Zobacz pełną wersję : Nikon 70-300 vr stabilizacja nawala.
adriandol29
07-02-2015, 17:56
Problem dotyczy samego vr. Obiektyw bardzo ładnie ostrzy. Ale vr nie zawsze działa. Tzn kiedy włączam aparat to 3 razy drgnie obraz ale dalej już vr nie działa. Czekam 4 sekundy aż wyświetlacz zgaśnie. Nacisne do polowy przycisk wyzwalania migawki zaczyna działać. Robie zdjęcie i jeszcze chwile buczy. Jeżeli w tym czasie nacisne ponownie przycisk do połowy to dalej vr będzie działać. Ale gdy tylko nie zdążą nacisnąć w trakcie tego budzenia to vr juz się wylacza i aby znowu zaskoczył to musze poczekać aż wyświetlacz górny w aparacie zgaśnie i znowu vr działa do chwili jak robie zdjęcia. za każdym razem muszę zdążyć w czasie tego buczenia drugi raz nacisnąć przycisk jak nie zdążę to musze czekać aż zgaśnie wyswietlacz
adriandol29
07-02-2015, 23:09
Przed godziną przestawiłem wszystko w body do ustawień fabrycznych. Nie wiele to pomogło. Ale zauważyłem ze stabilizacja nawala tylko gdy trzymam aparat poziomo. Gdy odwroce go pionowo do portretów to obiektyw działa idealnie jak nowy. Za każdym razem vr zaczyna brzeczec i ustawia soczewke. Mogę też stwierdzić że gdy z vr jest ok to soczewka łapana jest odrazu. Natomiast jak ustawie aparat w poziomie to vr 3 a nawet 4 razy próbuje zaskoczyć i przez chwilę działa. Zaobserwowałem ze wtedy w wizjerze 4 razy drga obraz. A trzymając pionowo drgnie tylko raz. Zauważyłem tez ze gdy trzymam aparat poziomo to nawet jak mam vr na off to i tak mi 4 razy drga obraz w wizjerze tyle tylko że wtedy juz nie buczy. A w pionie te objawy nie występują. Wie ktoś co się dzieje? Styki czyszczone.
Typowe uszkodzenie tego modelu. Wyłamane kołki stabilizujące.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2832832&postcount=26
adriandol29
08-02-2015, 00:31
Top67 jak mogę nawiązać z tobą kontakt. Zależy mi na naprawie tego obiektywu.
Wszystkie dane są tu. http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3491865&postcount=295
Cena oczywiście dotyczy innej usterki.