PDA

Zobacz pełną wersję : Dobra klawiatura i myszka

bajcy
07-02-2015, 10:18
Hej,
czy może mi ktoś polecić jakiś dobry zestaw mysz+klawiatura, dobrze by był bezprzewodowy.
Budżet jaki chciałbym przeznaczyć, to max 200 zł.
Mój stary logitech już się wysłużył, więc pora poszukać coś innego.
Będę wdzięczny za pomoc, w sieci jest tego tyle, że sam nie wiem który wybrać;)

KaarooL
07-02-2015, 10:33
Przy kwocie 200zł możemy mówić o tanio. Żeby dodać do tego przymiotnik "dobrze", kwotę trzebaby niemal podwoić. Pamiętaj, że zdrowie masz jedno - nieco droższe urządzenia "wejściowe" wyrządzają mniejsze szkody podczas ich użytkowania.

http://microsoft.strefamarek.allegro.pl/microsoft-natural-ergonomic-keyboard-4000.html

http://allegro.pl/myszka-logitech-trackball-m570-waw-gw12-fv23-i5033297166.html

bajcy
07-02-2015, 10:40
Zdaję sobie sprawę, że to nie jest budżet powalający, ale przyznam szczerze że do tej pory nie mogę powiedzieć złego słowa na logitech(zestaw) który był ze mną dobre kilka długich lat. Niestety, przy myszce wyrobił się lewy przycisk i zaczyna mnie to drażnić.
Nie chcę też wydawać za wiele kasy, gdyż aż takim onanistą sprzętowym nie jestem:) :D

Eryk87
07-02-2015, 11:40
też mam zestaw logitecha :klawiatura ok 100 zł + myszka ok 130 i działają dobre kilka lat.

może klawiatura typu MAC, bardzo wygodnie się pisze tylko nie wiem jakiej jakości są zamienniki - http://allegro.pl/klawiatura-bezprzewodowa-alu-do-apple-ipad-mac-fv-i5010794019.html

KaarooL jak w praktyce sprawdza sięmyszka z Trackballem ?

Kurtz
07-02-2015, 12:46
Zdaję sobie sprawę, że to nie jest budżet powalający, ale przyznam szczerze że do tej pory nie mogę powiedzieć złego słowa na logitech(zestaw) który był ze mną dobre kilka długich lat. Niestety, przy myszce wyrobił się lewy przycisk i zaczyna mnie to drażnić.
Nie chcę też wydawać za wiele kasy, gdyż aż takim onanistą sprzętowym nie jestem:) :D

Nie chodzi o onanizm sprzętowy tylko po prostu wygodę i ergonomię. 200PLN na klawiaturę i myszkę bezprzewodową to trochę mało żeby mieć wybór moim zdaniem.
Jaki miałeś zestaw wcześniej?

malita
07-02-2015, 13:10
Logitech Anywhere MX i Logitech K760 lub K750 w parze z MX - nie ma nic lepszego, dużo klikasz i tej myszki nie zajedziesz a klawiatura bardzo przyjemna i na baterię i ten sam nadajnik co myszka. Można powystawowe brać z allegro jak ja, wszystko gra i na lata sprzęt z najwyższej półki.

bajcy
07-02-2015, 13:13
teraz nie pamiętam, bo jestem w pracy i nie widzę. Ok, to może inaczej. Dobrą myszkę w tych pieniążkach? bo klawiatura jest ok, więc na razie szkoda jej wymieniać.

wasilewk
07-02-2015, 13:23
Logitech Anywhere MX i Logitech K760 lub K750 w parze z MX - nie ma nic lepszego, dużo klikasz i tej myszki nie zajedziesz a klawiatura bardzo przyjemna i na baterię i ten sam nadajnik co myszka. Można powystawowe brać z allegro jak ja, wszystko gra i na lata sprzęt z najwyższej półki.

Odnośnie myszy MX: jestem ostrożny. Przez 10 lat taką miałem i byłem zadowolony. Po tym czasie dojrzała już do wymiany - kupiłem Modecoma MC-WM6 i okazało się, że jest poręczniejszy, leciutki i w ogóle super; poza jednym: co tydzień nowy paluszek (dużo używam). Chyba przez to, że ma laser optyczny czerwony. W takim razie kupiłem zwykłego Logitecha M175. Okazało się, że sprawuje się gorzej od Modecoma. Ma laser na podczerwień ale mniejszą rozdzielczość. Poza tym jest za płaska i przez to mniej wygodna. Nie mniej obie myszy są malutkie, leciutkie - w porównaniu do kloca MX, który co prawda miał swój akumulatorek i 'dok station', to te jego 1000px wcale się tak nie uwidaczniało.

Czyli: coś dużego i drogiego wcale się tak nie sprawdza.

Pzdr.

malita
08-02-2015, 14:28
Odnośnie myszy MX: jestem ostrożny. Przez 10 lat taką miałem i byłem zadowolony. Po tym czasie dojrzała już do wymiany - kupiłem Modecoma MC-WM6 i okazało się, że jest poręczniejszy, leciutki i w ogóle super; poza jednym: co tydzień nowy paluszek (dużo używam). Chyba przez to, że ma laser optyczny czerwony. W takim razie kupiłem zwykłego Logitecha M175. Okazało się, że sprawuje się gorzej od Modecoma. Ma laser na podczerwień ale mniejszą rozdzielczość. Poza tym jest za płaska i przez to mniej wygodna. Nie mniej obie myszy są malutkie, leciutkie - w porównaniu do kloca MX, który co prawda miał swój akumulatorek i 'dok station', to te jego 1000px wcale się tak nie uwidaczniało.

Czyli: coś dużego i drogiego wcale się tak nie sprawdza.

Pzdr.

mylisz myszki, nie piszę o logitech MX ale logitech anywhere MX. Ja mam duże palce i dłoń, nie lubię małych niskich profilem myszek, nie lubię minimalizmu do pracy, ma być wygodnie i fajnie a taka właśnie jest anywhere MX. Mam od 3 lat, wcześniej u dwóch osób widziałem i zachwalały ale cena jej 200 zł mnie zawsze odstraszała. Kupiłem powystawową za 80 zeta, poleciłem kolejnym 2 osobom. Klikam bardzo dużo i szybko, jak to przy rawach a pracuje 24/7 przed komputerem. Bateria na bardzo długo wytrzymuje, są dwie, to dodaje też stabilności myszce, nie lubię trzymać piórka w pracy.

wasilewk
08-02-2015, 14:32
... nie lubię trzymać piórka w pracy.

Co kto lubi, ale spróbuj pograć takim klocem (ze względu na masę nie da się szybko przesuwać) oraz lekką.

Pzdr.

Kurtz
08-02-2015, 14:56
Do grania to jest G700(s) ;)

A propos G700 - padł mi lewy przycisk ( pojawiają się double clicki, nie trzyma naciśnięcia, etc ). Wada znana i dawno zdiagnozowana. Winne są kiepskie mikroprzełączniki które po prostu się zużywają/psują. Podobno pomaga przelutowanie przycisku z innej myszki. Przy myszce za tyle kasy nie powinno się to zdarzać. Nie wiem jak z gwarancją, ale ja na moją papierów już nie mam. Zapewne pójdę i kupię G700s, albo jak będę miał czas to spróbuję przelutować mikroprzełącznik z innej myszy.

wasilewk
08-02-2015, 15:01
Do grania to jest G700(s) ;)

....

Za duża i przewodowa.

thorcik
08-02-2015, 15:05
Za duża i przewodowa.

Grać na bezprzewodowej? Chyba w pasjansa :twisted:

U mnie G9x, po odpowiednim dociążeniu (wepchnąłem komplet najcięższych obciążników) i skonfigurowaniu nie wyobrażam sobie korzystania z innej mychy. Nie licząc katowanej w pracy M500 :razz:

wasilewk
08-02-2015, 15:07
Grać na bezprzewodowej? Chyba w pasjansa :twisted:

....:

Tak było kilka lat temu. Obecne bezprzewodowe biją pod każdym względem te na przewodzie - szczególnie szybkość i rozdzielczość ma tu znaczenie.

Kurtz
08-02-2015, 15:09
Za duża i przewodowa.

Za równo przewodowa jak i bezprzewodowa. Kabel jest odpinany. Częstotliwość odświeżania bezprzewodowo - 1kHz.
Zarówno bezprzewodowo jak i przewodowo się sprawdza.

Model myszki też zależy od gry - niektórzy bardziej docenią duże ilości konfigurowalnych przycisków niż inni. Do CSa nie jest to bardzo potrzebne, w różnych mmorpg daje dużo więcej.

G700 ma jedną zasadniczą cechę, która część osób odstrasza - przy maksymalnych ustawieniach i długiej pracy, bateria to 2-3 dni. Nie ma również regulowanego obciążenia.
Dla mnie jest bardzo wygodna i lubię z niej korzystać, ale wiadomo, to jest ocena subiektywna - każdy ma inne ręce.

wasilewk
08-02-2015, 15:10
Wypróbuję.

markB
15-02-2015, 03:45
Tak było kilka lat temu. Obecne bezprzewodowe biją pod każdym względem te na przewodzie - szczególnie szybkość i rozdzielczość ma tu znaczenie.

Oj, chyba nie. Najlepsze myszki do gier nadal wiszą na przewodach (vide Razer DeathAdder, Mad Catz itp.). Hmm, ale my nie wiemy czy kolega OP chce tylko grać czy potrzebuje myszki do wszystkiego.

Kyle
15-02-2015, 14:04
Tak było kilka lat temu. Obecne bezprzewodowe biją pod każdym względem te na przewodzie - szczególnie szybkość i rozdzielczość ma tu znaczenie.Pierwsze słyszę by bezprzewodowe miał mniejszy LAG od przewodowych! Masz jakieś dowody na to co piszesz? Rozdzielczość przewodowych też dochodzi do kilku tysięcy dpi, więc ponownie ... masz dowody na to co piszesz ... bo jak na razie wygląda to na jakieś brednie.

wasilewk
15-02-2015, 14:09
Pierwsze słyszę by bezprzewodowe miał mniejszy LAG od przewodowych! Masz jakieś dowody na to co piszesz? Rozdzielczość przewodowych też dochodzi do kilku tysięcy dpi, więc ponownie ... masz dowody na to co piszesz ... bo jak na razie wygląda to na jakieś brednie.

Tak: M-Rag97

Kyle
15-02-2015, 16:33
Tak: M-Rag97To jeszcze podaj jakiś link, udowadniający, że LAG tej myszy jest mniejszy, od myszki przewodowej ustawionej na powiedzmy 1000 Hz. Natomiast co do reszty, to jeśli jest to mysz o nazwie Logitech MX 1000, to ten szrot ma tylko 800 dpi (do pulpitu, przy monitorach o nie za wysokiej gęstości pikseli obleci , ale do gier, lub gęstych wyświetlaczy to za mało).

ps. już pomijam fakt, że w MX1000 wymiana akumulatora jest kłopotliwa (bez lutownicy się nie obejdzie i trzeba rozbebeszać mysz ... a mogli dać pod ładną klapką 3xAAA Ni-Mh i pod wzgl. ilości energii, i wagi ogniw też by pewnie obleciało).

wasilewk
15-02-2015, 16:45
Nie chcę dyskusji na beznadziejny temat (która mysz lepsza - nie chcę być za kota). Miałem tę mysz kilka lat, wymieniłem na bezprzewodową na paluszek, która jest mniejsza i szybsza.

Pzdr.

Kurtz
15-02-2015, 16:56
Zawsze jest G700s z 8200 DPI. Na pewno znajdzie się ktoś kto tego potrzebuje. Do mnie niedługo przyjedzie taka zamiast mojej G700.
Tylko jeden problem, to argument zarówno za myszkami przewodowymi i bezprzewodowymi....

Kyle
15-02-2015, 16:59
... oczywiście jestem zdania że brak kabla to wygodna rzecz ... ale pisanie, że bezprzewodowa jest szybsza (czas rekcji) czy ma większą rozdzielczość od przewodowej to już lekka przesada.

Kurtz
15-02-2015, 17:07
Też tak uważam. Podobnie jak pisanie, że jest odwrotnie. To jest kwestia mocno zależna od modelu.
Na kablu, moim zdaniem powinna mieć mniejszy czas reakcji i być szybsza ze względu na to, że nie mamy po drodze dodatkowej komunikacji mitrokontroler -transceiver, ale są to wartości dość małe i biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, myślę, że w 99% przypadkach nie mające zauważalnego wpływu. Kabel ma kilka znacznych przewag nad transmisją bezprzewodową ( czekam na mysz z kablem światłowodowym ;P ), np pewność transmisji, znacznie większa możliwa prędkość, a przez to zapewne i mniejsze opóźnienia, etc. Pytanie czy nam jest potrzebna i czy ją wykorzystujemy.

wasilewk
15-02-2015, 17:12
Trzeba wziąć wszystkie warunki pod uwagę. Gdyby nowa (bezprzewodowa) mysz była wolniejsza, to używałbym starej. Fakt faktem, że zachowując wszelkie możliwe sposoby niespowalniania w8.1 (64bit) nie wgrywałem żadnych driverów, które są 'uniwersalne', czyli na 32bitowy system.

sabur
16-02-2015, 08:34
Wróćmy do tematu i pomóżmy coś wybrać ;)
Kilka miesięcy temu kupiłem Logitech m705(mysz) i klawiaturę Logitech k340.
O ile z myszy jestem dość zadowolony bo do zastosować bez gier jest ok. Taka uwaga co do niej: zdecydowanie najlepiej działa na podkładce pod myszkę laserową - inny świat niż na blacie i tym podobnym podłożu.
Klawiatura: hmm, musiałem kupić przez małe biurko jakiś kompaktowy model i.......ja wiem, nie do końca jestem z niej zadowolony. Stawia dość spory opór pisząc ( a i tak znacznie się poprawiło po kupnie) ale reszta parametrów jest ok. Ten sam nadajnik, więc jedno usb zajęte, o baterii jak i w myszce mogę zapomnieć na 2-3 lata. Jest ok.

Ale teraz ( ! ) kupiłbym inaczej. Tak jak kolega wyżej napisał, szkoda zdrowia, stawów i nerwów na błędy popełniane przez klawiaturę. Tylko i wyłącznie klawiatura mechaniczna! Od czasu jak spróbowałem jak miło pisze się......nie chcę innej ;) Model/rozmiar do wyboru ale mechaniczna będzie musiała być. Myszka kwestia gustu ale dla mnie jak największa. Zmieniłem k185 na k705 i jest lepiej ale ciągle za mała.

Obecny zestaw mam za 230zł ale za następny dam 500-600zł - powaga.

Kyle
16-02-2015, 16:42
... i wymień biurko (nie żartuję). Ta półka na klawiaturę i mysz musi mieć te ~80 cm (moja ma 72cm i jest nie źle, ale nie zaszkodziło by jeszcze kilka cm więcej). W ogóle "biurka pod komputer", z półką na mysz i klawiaturę mniejszą od 70cm to totalne buble i nie wiem po co takie coś w ogóle produkują.

buma2
18-02-2015, 23:16
Oj, oj, oj Kyle, moze nie kazdy ma dosc miejsca na wieksze biurko? Dobrze, ze te mniejsze tez produkuja...

sabur
18-02-2015, 23:47
Ma pełną i niezaprzeczalną rację co do biurka. Niestety z racji widma zmiany miejsca zamieszkania nie kupuje nic nowego.
A w głowie juz dawno jest stworzona wizja biurka docelowego na dużą ilość gratów ;-)

Kyle
20-02-2015, 22:24
Oj, oj, oj Kyle, moze nie kazdy ma dosc miejsca na wieksze biurko? Dobrze, ze te mniejsze tez produkuja...... znasz kogoś kto nie ma miejsca na biurko o szerokości ~80cm ? ... oj oj oj :) W sumie w pracy mamy takie mikro biurka tam gdzie serwery, gdzie półka pod klawiaturę ma faktycznie z ~60 cm, i z pod tej półki, na bok wysuwa się mini półeczka na mysz - może takie coś będzie dobre?

buma2
20-02-2015, 22:56
Kyle, nie znam na szczescie nikogo, kto nie mialby tyle miejsca na biurko. Jednakze domyslam sie, ze takie osoby moga byc. Mam rowniez do tego problemu zrozumienie, i daruj sobie tego typu tanie komentarze... Ot, badzmy wyrozumiali i tolerancyjni wobec innych!

thorcik
24-02-2015, 18:50
Przymierzam się do bezprzewodowego zestawu bo muszę przed dzieckiem chować :mrgreen: Na celowniku K800 + M705. Miał ktoś styczność? Głównie w kontekście klawiatury - ma zastąpić K740. Bieżąca mysz (G9x) zostaje na okoliczność wieczornego Battlefielda ;)

frytek
13-03-2015, 11:50
Kurcze, mam teraz dylemat odnośnie myszki..
"Skończyła" mi się Anywhere MX (fajna mycha, jak się korzysta z laptopa), nastomiast teraz chciałbym kupić coś ciut większego, bardziej ergonomicznego. I bezprzedowowego. Pracuje teraz na desktopie ale często oglądam filmy na kanapie puszczane z kompa i bezprzewodowa myszka to podstawa.
Po zagranicznych forach opiniach i własnym macaniu w sklepie.. dalej nic nie wiem. Powiem tak, gdyby G602 miała "szybką rolkę" znaną z innych produktów Logitecha to brałbym w ciemno nawet za większką cenę niż kosztuje.. Ale nie ma.
I teraz jakie są alternatywy?
- Perfomnace MX - nie jest już tak dobra jak MX Revolution, poza tym czas pracy na baterii średni
- G700s - Mysza rewlacja. Rolka jest. Czas pracy na baterii 2 dni. Bez komenatrza. PO prostu nie moje zastosowanie.
- M705 to już stara konstrukcja, trochę mało przycisków itp..
- G502 - najlepsza mysz na świecie. Tylko na kablu. Ergonomia, przyciski itp. Wszystko jest.. to jest opcja kupienia czegoś takiego i jakiejś innej za 20zł bezprzewodpowej do obsługi tv z kanapy..

Idealne byłoby połączenie G700s i G602 i z tego co czytam to wielu czeka na taką myszkę.. Cóż. Jakieś pomysły?

Kurtz
13-03-2015, 12:50
Przyszła do mnie niedawno G700s na zamianę mojej G700. Wrażenia? Taka G700 tylko trochę lepsza. Lepsza, w sensie czysta, z wzorkiem ( który nie każdemu musi przypaść do gustu ) i zylionem DPI. I akumulatorek dostałem eneloop 1900mAh zamiast "EniTime" 2000mAh. Jeden poważny minus - kabel jest znacznie sztywniejszy niż w G700 i dla mnie jest średnio używalny - wykorzystuję ten z G700.

Praca na baterii za bardzo nie przeszkadza - ja mam zestaw 4 czarnych eneloopów, z czego 2 zawsze naładowane ( ładuję po 2 w taniej ładowarce, czasem refresh w procesorowej ), ale jak nie zapomnę podłączyć myszki do kabla wieczorem, to zdarza mi się tygodniami nie korzystać z czarnych eneloopów. Ale jako, że zdarza mi się pograć w różne gry online, to na wszelki wypadek wolę mieć gotowe baterie ;P.

Ogólnie, przyciski z boku bardzo wygodne i intuicyjne, przyciski górne G8-G10 mniej, chociaż dla osób z długimi palcami nie są tragiczne. Rolka - ekstra.

frytek
13-03-2015, 14:57
Jakby G700s trzymała na baterii jak G602 albo G602 miała szybką rolkę jak G700s to byłyby to 2 myszy idealne (dla mnie). Ale niestety..

Kurtz
13-03-2015, 16:35
Kup więcej baterii i nie narzekaj na G700s? :P

sabur
13-03-2015, 20:09
Uprzedzając - nie polecam m705 dla osoby chcącej korzystać z innej powierzchni niż materiałowa podkładka pod mysz ;) 7zł od a4tech a zupełnie inna precyzja działania :)

Kyle
13-03-2015, 20:21
ładuję po 2 w taniej ładowarce, Szkoda akku ;)

Yanis
13-03-2015, 20:34
thorcik... Ja pracuję dokładnie na tym zestawie klawiatura + mysz, który wymieniłeś, od około roku. Mysz jak mysz, ale klawiatura, jak dla mnie, świetna. Niski profil i najprzyjemniej pracujące przyciski, jakie miałem. Uzależniłem się do tego stopnia, że noszę ją codziennie do pracy i podpinam do firmowego kompa. Po prostu pracuje mi się z nią idealnie. Tylko ta cena, niestety...

Kurtz
13-03-2015, 21:20
Uprzedzając - nie polecam m705 dla osoby chcącej korzystać z innej powierzchni niż materiałowa podkładka pod mysz ;) 7zł od a4tech a zupełnie inna precyzja działania :)

Nie polecam żadnej dobrej myszy na innej podstawce niż dedykowanej do myszek. Nie musi być to super droga podkładka dla graczy, ale podkładka za 30-40PLN np steelseries QCK jest niezbędna. Inaczej szkoda myszki i wydanej kasy.

Szkoda akku
Już nie szkoda :P Za to ładowarka na 2 paluszki jest bardzo mała i logistycznie jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż MH-c9000 :P

thorcik
13-03-2015, 22:45
thorcik... Ja pracuję dokładnie na tym zestawie klawiatura + mysz, który wymieniłeś, od około roku. Mysz jak mysz, ale klawiatura, jak dla mnie, świetna. Niski profil i najprzyjemniej pracujące przyciski, jakie miałem. Uzależniłem się do tego stopnia, że noszę ją codziennie do pracy i podpinam do firmowego kompa. Po prostu pracuje mi się z nią idealnie. Tylko ta cena, niestety...

Dzięki :) Przesiadka to wyższa konieczność, kabelkowa K740 (po porządnym umyciu, młody wsmarowuje w nią co się da) powędruje do fabryki na stałe.

Mysz wygląda na podobną do wcześniej użytkowanej przeze mnie M500. Swoją drogą duża jest?

Yanis
13-03-2015, 23:42
Tej klawiatury K740 i myszy M500 nie miałem, więc nie mogę się odnieść. Wcześniej używałem droższego modelu myszy (Logitech Performance MX), ale była dla mnie za duża i za ciężka. Mam w zasadzie małą dłoń i cienkie paluchy i ta mysz pasuje mi idealnie. Jedyne, czego mi w niej brakuje, to możliwości podpinania kabelka, żeby naładować baterie bez ich wyjmowania. Wymiary myszy to 11x7cm (podstawa) i 4cm (wysokość). Klawiaturę ładuje się poprzez kabel. Oba urządzenia są zasilane przez 2 paluszki AA.
Z reguły obrabiam zdjęcia wieczorem przy przygaszonym świetle i podświetlane klawisze są dla mnie świetną opcją.

Acha... Ta mysz nie jest z tych w rodzaju "można jeździć po wszystkim". Wymaga raczej jednolitego podłoża, np podkładki. U mnie po gołym stole kiepsko sobie radzi (wskaźnik szaleje po ekranie).

bialogardzianin
14-03-2015, 01:30
Oj, chyba nie. Najlepsze myszki do gier nadal wiszą na przewodach (vide Razer DeathAdder, Mad Catz itp.). Hmm, ale my nie wiemy czy kolega OP chce tylko grać czy potrzebuje myszki do wszystkiego.
Używam Razer DeathAdder Black Edition czy jakoś tak już chyba ze 2-3 lata i nic tej myszce się nie dzieje poza obszarpaną przez brzeg biurka otuliną kabla, która jest zrobiona z jakiejś plecionki. Komfort pracy w LR super, 2 dodatkowe przyciski pod kciukiem i klik rolki programowalne (przypisałem im makra). Myszka jest w sam raz na moją łapę, którą mam niemałą (podnoszę z ziemi chwytem 1 dłoni każdą piłkę do kosza ;) ). MZ to produkt wysokiej klasy.

frytek
15-03-2015, 21:47
Ja zdecydowałem się na G502. Macanie w sklepie mnie przekonało. Mam dopiero parę godzin więc opinii jeszcze nie będę głosił ale poinformuję tylko wszystkich, że w sklepie dla idiotów jest promocja na wszystkie produkty z serii G, dają 50zł na karcie podarunkowej Mysz kosztuje 299zł więc tak jakby kosztowała 249zł a to już chyba najniższa cena na rynku w tym momencie.

frytek
18-03-2015, 18:15
BTW używacie opcji "Zwiększ precyzję wskaźnika" z windowsa? Na wszystkich forach o grach to jest "Fee" i nie nadające się do użytku, nastomiast przy pracy z PS itp. chyba dość fajnie się sprawuje. Co myślicie?

Kyle
18-03-2015, 19:24
Bardzo denerwująca funkcja i zawsze ją wyłączam (to zwykła "akceleracja", więc system przyspiesza wskaźnik w zal. od szybkości ruchu ... w efekcie czego, trudniej jest szybko trafiać w wybrany punkt ekranu kiedy chcemy na prawdę szybko pracować ... ergo: ta FUCKcja powinna się nazywać: "zmniejsz precyzję wskaźnika")

frytek
19-03-2015, 10:13
Dziwne, bo ja w zasadzie mam odwrotne odczucia. Kiedy potrzebuję precyzji poruszam z małą prędkością, bardzo łatwo kliknąć w dokładnie ten piksel który chcę. A jeżeli chcę przejechać do rogu i np. zamknąć okno to wystarczy szybki ruch a nie muszę przejeżdżać 10cm na podkłace (i odrywać rękę).

Ale wydaje mi się, że to wszystko kwestia przyzwyczajenia. Po 2-3 dniach bez tego pewnie powiedziałbym, że tak jest lepiej.