PDA

Zobacz pełną wersję : filtr ND nie przyciemnia

boberinio
06-02-2015, 15:05
Witam,

Jakiś czas temu zakupiłem używany filtr NISI ND 2-400.
niby powinien on zmieniać wartość przysłony o 8 punktów ale tak się nie dziele.
Oto parametry jaki nim uzyskałem (obiektyw tamron 17-50 przy priorytecie przysłony f2.8):

czas naświetlania bez filtra 1/6 sek
czas naświetlania z filtrem (min) - 1/2.5 sek
czas naświetlania z filtrem (max) - 2 sek

wartość minimalna się zgadza ale jeśli byyłby to 400 to czas naświetlania powinien wydłużyć się do ok 40sek.
czy ja robię coś nie tak czy to gość nabił mnie w butelkę...?

GonzoG
06-02-2015, 15:13
A na jakiej ogniskowej to sprawdzasz ??
Bo maksymalne przyciemnienie takich filtrów zależy od ogniskowej (dokładniej od kąta widzenia obiektywu).

boberinio
06-02-2015, 16:02
jeśli pamiętam to blisko minimalnej - ok 17mm

GonzoG
06-02-2015, 16:57
To na ok 17mm ma tak przyciemniać.

Pełne przyciemnienie z takim filtrem uzyskuje się dopiero w okolicach 50-70mm.

boberinio
06-02-2015, 17:20
dzięki Gonzo. to by wiele wyjaśniało. niestety... ;]
rozumiem, że w takim razie jak założę go na sigmę 10-20 wyniki będą jeszcze gorsze - tzn mniejsze przyciemnienie.

muszę się zastanowić na zakupem innego - mocniejszego.
nie wiem czy można w jakiś obliczyć ile wyniesie czas naświetlania przy danej przysłonie, ogniskowej i kompensacji filtra?

GonzoG
06-02-2015, 17:39
dzięki Gonzo. to by wiele wyjaśniało. niestety... ;]
rozumiem, że w takim razie jak założę go na sigmę 10-20 wyniki będą jeszcze gorsze - tzn mniejsze przyciemnienie.

Tak, będzie jeszcze słabiej.

muszę się zastanowić na zakupem innego - mocniejszego.

Żaden regulowany ND nie da więcej jak 3 max 4EV przy 10mm.

nie wiem czy można w jakiś obliczyć ile wyniesie czas naświetlania przy danej przysłonie, ogniskowej i kompensacji filtra?
Można. Potrzebujesz tylko jeden parametr - ilość światła. Mając tę wartość bez problemu można wyliczyć wszystkie potrzebne parametry ekspozycji.

boberinio
09-02-2015, 00:33
czyli rozumiem, że niezależnie czy będzie to filtr stały czy regulowany przy parametrze ND400 efekt będzie taki sam, zgadza się?

czyli nawet przy ND1000 efekt nie będzie zadowalający - a czy 2 filtry szare jednocześnie mają sens?

GonzoG
09-02-2015, 00:41
Źle rozumiesz.

Filtr regulowany ma ograniczenia wynikające z jego budowy (2 polary) i fizyki.

Zwykły filtr ND to nic innego jak szare szkło, które zawsze przyciemnia jednakowo.

A czy efekt będzie zadowalający - a co to niby ma znaczyć ?? Bo jeśli chodzi o rozmycie chmur czy wody, to zależy nie tylko od filtra, ale od warunków jakie panują.

boberinio
09-02-2015, 09:05
chodz mi o to czy jeśli będę miał filtr ND400 (bez regulacji) to czy uda mi się osiągnąć redukcje 8EV (niezależnie od ogniskowej) czy dalej będzie to tylko mała różnica?

teraz chyba rozumiem, że będzie przyciemniał stale niezależnie od ogniskowej.