PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki wyzwalacz

Aleena
05-02-2015, 18:04
Witam serdecznie,

kupiłam ostatnio lampy
http://www.amazon.co.uk/900w-Studio-Flash-Lighting-Light/dp/B008H3K3PE/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1422556370&sr=1-1&keywords=studio+flash+kit
do nauki fotografii studyjnej. W zestawie dołączony jest prosty wyzwalacz, ale lampy synchornizują się z migawką 125, wobec czego muszę używać wysokich przysłon jak 18/19, bo zdjęcia są za jasne. Czy jakieś inne wyzwalacze pozwolą mi na fotografowanie z szybszą migawka?

r_m
05-02-2015, 18:50
Najlepiej poczytać instrukcję obsługi lamp (sprawdzić, do czego jest i jak działa ta srebrna gałka z tyłu).
W studio ekspozycję regulujemy mocą lamp (i czułością), nie czasem naświetlania - sprawdź w instrukcji jaki czas błysku mają Twoje lampy.

Jacek_Z
05-02-2015, 19:10
lampy synchornizują się z migawką 125, No i to jest prawidłowo.

wobec czego muszę używać wysokich przysłon jak 18/19, bo zdjęcia są za jasne. W aparacie ustaw ISO na najniższe (tak się pracuje w studiu) - prawdopodobnie będzie to ISO 100.
Moc w lampie ustaw na najniższą. Odstaw lampy dalej.
Patrzę, że te lampy to takie prostsze, mają ograniczenie mocy do 1/8 - fatalnie. Teraz standardem jest 1/32 - 1/64, są lampy co mają 1/128 mocy (a nawet i mniej).
Jak chciałaś pracować na otwartych przysłonach to przede wszystkim powinnas przy zakupie lamp patrzeć właśnie na ten parametr.
Możesz jeszcze oddać te lampy do sklepu albo zamienić na inne?
Kup lampy z mocowaniem akcesoriów typu bowens.
Masakra co kupiłaś.
Po innym wpisach widzę, że jesteś w kwestiach technicznych trochę do tyłu.
Nie masz tam w Anglii z kim pogadać? (sprzedawcy to nie są dobrzy doradcy) To w takim razie radź się u nas na forum przed zakupem.

Czy jakieś inne wyzwalacze pozwolą mi na fotografowanie z szybszą migawka?Tak (o ile Twoje lampy mają długi czas błysku), ale tak sie generalnie nie robi. Możesz fotografować w trybie FP z pewnymi wyzwalaczami, ale szukaj "normalnych" rozwiązań. Praca w trybach FP jest obarczona wieloma wadami i niedogodnościami.

Aleena
06-02-2015, 13:04
Dziękuję za wszystkie uwagi. Wiem, że jestem do tyłu, nie mam za bardzo z kim tutaj ćwiczyć i się radzić, więc metoda prób i błędów. Faktycznie mogłam poprosić o opinię tych lamp przed kupnem.

Czas trwania błysku, wg "instrukcji" to 1/2000 - 1/800s.

Czy powinnam je w takim razie odesłać, poczytać i poradzić się więcej, i przymierzyć się do innego zakupu?

r_m
06-02-2015, 13:15
Lepiej uczyć się na błędach innych, tzn. poczytać jakieś książki lub strony o podstawach ;)
Jak widzisz czas błysku jest bardzo krótki, więc regulacja czasu naświetlania nic nie zmieni, poza tym w instrukcji aparatu jest podany "czas synchronizacji" z lampami błyskowymi, przy robieniu zdjęć z lampami studyjnymi nie możesz używać krótszych czasów (google: zasada działania migawki szczelinowej, synchronizacja błysku z migawką szczelinową).
Możesz używać tych lamp, ale nie bez powodu były tanie: regulacja mocy do 1/8 to mały zakres, i często możesz mieć za dużo światła nawet po zmniejszeniu mocy do tej 1/8, poza tym akcesoria do lamp z mocowaniem Bowens są o wiele bardziej rozpowszechnione (więcej możliwości).
Jeśli możesz je odesłać, i znajdziesz zestaw z mocowaniem Bowens oraz regulacją do 1/32, to (według mnie) warto zrobić taką zmianę.

Aleena
06-02-2015, 14:15
Przyznaję, za szybko do przodu. Niemniej jednak, dziękuję ;)

fiolemolek
27-04-2015, 13:33
nie będę zakładać nowego tematu, a zależy mi na opinii o wyzwalaczu migawki Nero Trigger. Ktoś miał już może do czynienia z nim i mógłby poradzić, odradzić - cokolwiek? Interesuje mnie przede wszystkim tryb dźwiękowy i świetlny.

dreww
26-05-2015, 13:24
Witam, podłączam się do pytania kolegi wyżej. Również jestem zainteresowany wyzwalaczem migawki Nero Trigger, ale nie widziałem żadnych polskich recenzji jeszcze. Może ktoś z nikoniarzy się pokusi :)? Podobno naprawdę fajny produkt, pozdrawiam :).

r_m
26-05-2015, 15:20
Witam, podłączam się do pytania kolegi wyżej. Również jestem zainteresowany wyzwalaczem migawki Nero Trigger, ale nie widziałem żadnych polskich recenzji jeszcze. Może ktoś z nikoniarzy się pokusi :)? Podobno naprawdę fajny produkt, pozdrawiam :).

Coś mi tu pachnie akcją reklamową...
Może Ty się skusisz i napiszesz recenzję? :)

dreww
26-05-2015, 15:23
Najpierw wolę przeczytać recenzję, potem wydać pieniążki :p.

r_m
26-05-2015, 17:03
A ja myślę, że Twoje pieniążki zależą właśnie od sprzedaży tego cuda techniki, bo dziwnie się składa, że w różnych miejscach w jednym czasie pojawiły się pytania o ten wyzwalacz, zadane przez różnych nowo założonych użytkowników.

HYPER
26-05-2015, 18:16
Nero Trigger to badziew. Szkoda na niego pieniedzy.