Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lr5 brak podglądu w develop

qwe
05-02-2015, 15:36
Witam wszystkich
Jestem tu nowy na tym forum, zarejestrowałem się ponieważ odkąd przeszedłem z win7 na windows 8 nie mam podglądu co robie w develop w Lr5.
miałem Lr5.3-5.6 a teraz 5.7 i dalej nic nie widze. robiłem już recovery systemu aktualizowałem sterowniki i bez zmian.
Co mi brakuje ?
Dodam że po recovery ale przed aktualizowaniem sterowników zainstalowałem raz Lr5 i wszystko działało jak trzeba ale już po aktualizacji nie
Nagrałem filmik jak to wygląda
https://www.youtube.com/watch?v=48LHVyC5TB4

2pompony
05-02-2015, 15:53
nie mam podglądu co robie w develop w Lr5.
miałem Lr5.3-5.6 a teraz 5.7 i dalej nic nie widze.

A masz włączony monitor?

Żartowałem. Albo masz coś skopane w systemie, albo - co wydaje mi się bardziej prawdopodobne - LR nie wyrabia i trzeba mu dać trochę czasu. Być może nei masz wygenerowanego podglądu 1:1, lub masz ustawioną śmieszni niską wartość na cache, cache masz na dysku po USB, lub jeszcze coś podobnego...

Zacząłbym od tego, żeby wczytać (zaimportować) obrazek z sieci o wymiarach powiedzmy 800 x 600 pixeli - czyli drobiazg - i zobaczyć, czy też nei widać co sięrobi. Stawiam, że będzie widać - a to dlatego, że przy tak małym obrazku LR powinien obrobić go nie ruszając w ogóle dyskiem.

Zrób taki eksperyment i daj znać co się dzieje. Jak działą - znaczy, że masz ustawione niefachowo preferencje, Jak dalej nie będzie nic widać, to gorzej...

qwe
05-02-2015, 16:58
pobrałem obrazek z sieci 500/300 nie działa dalej obrabia ale nie widzę tego w zakładce develop
uciążliwe to jest obrabiać fotkę i przechodzić do biblioteki i sprawdzać co i jak obrobiło
Specjalnie kupiłem kompa stacjonarnego do obróbki zdjęć i na przechowywanie

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://onedrive.live.com/redir?resid=EF59D05711C2263E!1725&authkey=!AP55FbqLDz6DIA4&v=3&ithint=photo%2cpng)

2pompony
05-02-2015, 17:06
To nei jest tylko uciążliwe, to jest zaprzeczenie jakiejkolwiek funkcjonalności. Coś jest poważnie skopane, przy czym jak na mój nos to bardziej w systemie, niż w samym LRze. Zacząłbym od tego - od systemu - sterowniki, karty graficzne, jakieś magiczne specyficzne ustawienia, wspomagania sprzętowe i te rzeczy. Niestety sam nie jestem w tym mocny, więc tu dużo nie pomogę.

qwe
05-02-2015, 17:10
na razie ci dziękują popatrzę co jeszcze jest źle u mnie, a może w między czasie ktoś inny coś podpowie.

Jacek z Nikonem też
06-02-2015, 12:36
Sprawdź backslash ("\"), coś zmienia?

joterem
06-02-2015, 15:59
Dodam że po recovery ale przed aktualizowaniem sterowników zainstalowałem raz Lr5 i wszystko działało jak trzeba ale już po aktualizacji nie
No to tutaj masz już odpowiedź... wywal sterowniki i zainstaluj starsze wersje.
Nie związane z LR, ale ostatnio zachciało mi się zainstalować nowsze sterowniki do grafiki na E6410... ściągnąłem najnowsze ze strony NVIDII i.... niby wszystko ok ale... w Lotusie żaden email mi się nie otwierał... nie działał dwuklik :), enterem też nie dało rady... i tylko w Lotusie... po powrocie do starszych driverów ze stony Dell'a wszystko wróciło do normy. Ot, taki chochlik ;)

qwe
08-02-2015, 16:19
wywaliłem sterownik od grafiki i komp śmigał mi na zintegrowanej a nawet zainstalowałem starszy sterownik i dalej nie działa mi podgląd

qwe
08-02-2015, 16:35
Sprawdź backslash ("\"), coś zmienia?
tzn? nie bardzo rozumiem

ku6i
08-02-2015, 17:45
Naciśnij backslash na klawiaturze (mając uruchomiony moduł Develop).

qwe
10-02-2015, 09:30
który to?
https://onedrive.live.com/redir?resid=EF59D05711C2263E!1780&authkey=!APzXjmtU0UYw6Gw&v=3&ithint=photo%2cpng

qwe
10-02-2015, 09:34
naciskam i zanika na chwilkę podgląd ale dalej nie widach efektów

clusca
26-02-2015, 08:36
Wciśnij "D", aby przejść do modułu "develope", a potem jeszcze raz "D".
Jeśli masz pozmieniane skróty klawiaturowe, to wejdź w moduł "develope", jeśli masz zwinięty, to rozwiń dolny pasek (ten z biblioteką zdjęć), a tam po lewej stronie pobaw się opcjami na ikonie pierwszego od lewej monitorka (main display). Wygląda to jakbyś miał na stałe włączony podgląd zdjęcia sprzed obróbki.

paveu
05-03-2015, 10:55
@qwe

Podepnę się pod temat. Udało Ci się rozwiązać problem z LR ? Ja mam jeszcze gorzej, o czym pisałem w innym wątku. Zainstalowałem najnowszego triala LR 5. Przy próbie importu zdjęć do LR nie pokazuje mi podglądu miniaturek importowanych zdjęć (widzę tylko puste, szare prostokąciki). W Developerze ta sama sytuacja. Po wybraniu zdjęcia widzę tylko duży, szary prostokąt. Problem dotyczy zarówno JPG-ów jak i NEF-ów. Próba reinstalki LR-a bez rezultatu. Laptop z systemem Windows 8.1, aktualne sterowniki do grafiki. A może LR nie "lubi się" z innym softem. Mam jeszcze najnowszego NX-D.

2pompony
05-03-2015, 15:43
Tutaj dodałeś jedną ważną informację - mianowicie, że nie widzisz również podglądu zdjęćia w Develop. Po lekturze tego wątku wychodzi, że to nie wina LRa jako takiego, tylko systemu (choć jak zaradzić, to nie wiem) i w tym kierunku bym szukał...