Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Frankfurt, Westhafen
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Przyjemny w odbiorze, bijący spokojem wieczora, obrazek. Granaty i błękity dobrze korespondują z ciepłem świateł w oknach budynków. Kanał prowadzi i skupia wzrok ku wieżowcu, innemu w kolorze, niż budynki po prawej i lewej stronie. Plastyczne odbicia w wodzie majaczą o tym, co rzeczywiste.
Co bym poprawił? Na pewno przyciął kilka mm prawej strony. I być może łódź po lewej chciałbym ostrą. Ale tego pewny już nie jestem.
Ogólnie niezła fotografia.
Uwagi przedpiszcy bardzo słuszne. Zwłaszcza niedopilnowana prawa strona.
PiciuD300
05-02-2015, 10:29
Idealna pora dnia do robienia takich zdjęć. Nie za jasno, nie za ciemno.
blaise1973
05-02-2015, 11:28
Od siebie dorzuciłbym, że minimalnie za ciemny dół. Ale ogólnie - spox :)
Osmielony brakiem zdecydowanie negatywnych komentarzy pozwole sobie na pare slow: Westhafen jest jednym z frankfurckich klasykow, Men plynie 30 metrow na prawo od patrzacego. Co sie moze nie od razu w oczy rzuca to brak swiatel w oknach (po prawej stronie bylo ich jeszcze mniej niz po lewej stad prawa strona nieco po macoszemu zostala potraktowana)- zdjecie zostalo wykonane po godzinie 18 a mimo to mieszkancy byli poza domami. We Frankfurcie bylem sluzbowo i nie bylem do konca panem wlasnego czasu. Pzdr.
I być może łódź po lewej chciałbym ostrą. Ale tego pewny już nie jestem.
Ogólnie niezła fotografia.
A ja tak, łódź, jak i prawa, do poprawki, ale ogólnie bardzo przyjemny kadr :)
W tzw. "miedzyczasie" skorzystalem z rady kolegi 2pompony-rozjasnilem cienie, przyciemnilem niebo i zmienilem nieco curve (nie zebym mial kradziona wersje PS, ale nie wiem jak sie to po polsku nazywa)- zdjecie wyglada duzo lepiej, lecz ciagle brakuje swiatla w opuszczonych przez mieszkancow mieszkaniach. Raz jeszcze za nie-negatywne oceny i rady dziekuje.
A ja tak, łódź, jak i prawa, do poprawki, ale ogólnie bardzo przyjemny kadr :)
I ja po czasie nabrałem pewności ;)
zmienilem nieco curve (nie zebym mial kradziona wersje PS, ale nie wiem jak sie to po polsku nazywa)
Krzywa.
"ulepszona" ale ciagle daleka od "mnie zadowalajacej" wersja
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/16431209396_477b9da93c_c_d-1.jpg
źródło (https://farm9.staticflickr.com/8636/16431209396_477b9da93c_c_d.jpg)
A prawa nieprzycięta... Czemu ma służyć te kilka mm budynku z prawej strony?
PS.
Korzystaj z możliwości forum i regulaminu, zdecydowanie lepiej ogląda się zdjęcia i ocenia gdy są większe. Z 800px do 1024px jest jeszcze trochę zapasu...
rzeczywiscie- glupie te pare mm z prawej....
2pompony
06-02-2015, 17:42
W tzw. "miedzyczasie" skorzystalem z rady kolegi 2pompony-rozjasnilem cienie, przyciemnilem niebo i zmienilem nieco curve [...] lecz ciagle brakuje swiatla w opuszczonych przez mieszkancow mieszkaniach.
A bo boisz się ruchów radykalnych! :) A weźże porządnie rozjaśnij środek i porządnie przyciemnij niebo - najwyżej ktoś powie, żeś przesadził, ale przynajmniej jakiś efekt zmian będzie widoczny, bo ja prawdę mowiąc teraz nie odrózniam pierwszej wersji od drugiej.
Pozwalam sobie dać przykład - a niech ktoś twierdzi, że przesadzony, ale przynajmniej pokazuje kierunek. A kolorki przesłodzone, bo to gif i ma 256 tylko kolorów, więć z konieczności się zrobiły landrynkowe.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/64752036181040101289.gif)
Jak zwykle, jak coś nei teges, zaraportuj modowi, to usunie ten obrazek.
Pozwalam sobie dać przykład - a niech ktoś twierdzi, że przesadzony, ale przynajmniej pokazuje kierunek.
Moim zdaniem, kierunek wybrany wyśmienicie. Zdjęcie robi się po prostu interesujące.
scheiße, duzo lepiej niz to co ja do tej pory zrobilem
Po przeróbce Bombla kupuję fotę, bo dzięki rzuceniu światła (chociaż przesadnego) odzyskała ciekawy pierwszy plan, który pierwotnie chował się w ciemnościach.
Jeszcze bardziej rozjasnilbym budynki. Ale obie wersje mi sie podobaja.