PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Pięć minut od domu

Jai pur
04-02-2015, 11:32
W zeszłym roku podjąłem próbę wykonania zdjęć w kilku bliskich mojego miejsca zamieszkania miastach. Nazwałem to "godzina od domu": http://jaipur.format.com/lublin
Myślę o kontynuacji, ale tym razem z zawężeniem do najbliższej okolicy. Nie jest to dla mnie łatwe. Wiele pozornie znanych miejsc, mijanych w codziennym pospiechu wymaga nowego, wyciszonego spojrzenia. Oto pierwsze, jeszcze nie uczesane próby.

1.

8.

EDIT - niestety brak plików na serwerze Flickr. Zapraszamy na nasz hosting :)

GaijinPawel
04-02-2015, 14:01
Zupełnie do mnie nie przemawiają te zdjęcia. Mało przemyślane moim zdaniem. Zupełnie co innego na tej stronie. Zdjęcia interesujące, ciekawe tematycznie i ostre.

Jai pur
04-02-2015, 16:32
Zupełnie do mnie nie przemawiają te zdjęcia. Mało przemyślane moim zdaniem. Zupełnie co innego na tej stronie. Zdjęcia interesujące, ciekawe tematycznie i ostre.

przecież te są lepsze, niż na stronie
no nic - nie przemawiają, trudno, ale że nieostre?
ja się nieostrymi zdjęciami brzydzę jak mało czym:)

Franek_
04-02-2015, 16:45
przecież te są lepsze, niż na stronie

Nie są. Choć 4, 6 i 7 całkiem całkiem.

Jai pur
04-02-2015, 18:14
Nie są. Choć 4, 6 i 7 całkiem całkiem.

już za jedno "całkiem" bym podziękował, a za dwa tym bardziej - dziękuję

są nie są - przekornie napisałem, bo na razie nie wiadomo, co z tego będzie...

montini
06-02-2015, 14:37
Ja jestem za, ale to pewnie już wiesz;)
1-3-4-6 dla mnie c.c. ;)

Jai pur
10-03-2015, 18:44
kilka nowych zdjęć powstało do "projektu", całość (na ten czas) tu: http://jaipur.format.com/2194236-ten-minutes-from-home-in-progress

9.

16.

EDIT - niestety brak plików na serwerze. Zapraszamy na nasz hosting :)

Franek_
10-03-2015, 18:47
11 na tak.

wolnyslimak
10-03-2015, 20:39
MZ. większość to świetne zdjęcia. W street'cie ważne są twarze, reakcje ludzi, ich niedopowiedziana historia. Dobry masz kontakt z osobami, którym robisz zdjęcia. Spontanicznie walisz fotę uśmiechając się czy pytasz o pozwolenie? Postaram się wyróżnić trzy, które do mnie najbardziej mówią.
1 - nka jest genialna. Pani w mocnym świetle i jeszcze czymś, ciekawe czym mocno zajęta? Na drugim miejscu jak dla mnie numer 9 za to, że panie od jajek chyba chciały Ci podbić oko. Ostatni stopień pudła to raczej 7 - ka za przeszywający wzrok starszej pani lub nr 12, gdzie dopiero za trzecim razem zorientowałem się o co chodzi. Staruszka patrzy na płyty disco polo:). Niby proste te fotografie ale w prostocie siła.

Jai pur
11-03-2015, 01:06
>>montini, Franek_, wolnyslimak - dzięki

Spontanicznie walisz fotę uśmiechając się czy pytasz o pozwolenie?

bywa bardzo różnie, zależnie od sytuacji, najwazniejsze jest nastawienie własne - aura czytelna dla ludzi, nie można tego oszukać
często mówię po prostu dzień dobry lub się uśmiecham, często też rozmawiam, jeśli chcę w danym miejscu pobyć dłużej, to dobrze nastraja i może stwarzać dodatkowe pozytywne sytuacje - np z panią ukrytą w tle na 14 gadałem kilkanaście minut, aż temat zahaczył o papierosy i oboje zaczepialiśmy przechodzących palaczy prowokując ich uśmiechy
temat jest szeroki, niekiedy zdjęciom służy kontakt wzrokowy, a niekiedy lepiej pozostać niezauważonym
tyle ode mnie, kazdy pewnie zwraca uwagę na inne rzeczy

piom
12-03-2015, 22:03
Bardzo fajne zdjęcia gratulacje!

Panerai
12-03-2015, 23:20
Fajne fotografie, cenna wiedza co do metod :)

Jai pur
13-03-2015, 12:55
dzięki
widzę, że temat odnalezienia się z aparatem na ulicy jest dla wielu osób ciekawy
może kiedyś powstanie taki watek w dziale ogólnym?

ja nie chciałbym się wymądrzać, sam robię zdjęcia na ulicy kierując się po prostu własnym wyczuciem i rozsądkiem

pokażę dwa przykłady, może przydatne dla kogoś, dla innych banalne:

pierwszy najprostszy z możliwych - idę, widzę ciekawą scenę, zatrzymuję sie, robię jedno lub dwa zdjęcia i odchodzę niezauważony

17.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img540/3440/C6SQem.jpg)

drugi - idziemy we trzech, ja i jeden z kolegów z aparatami, pusto i cisza, tylko my i dwaj mężczyźni na rogu ulicy
nie możemy pozostać niezauważeni
- O, reporterzy! -mówią do nas
- Teraz każdy z aparatem to reporter - odpowiadamy się śmiejąc

z bocznej uliczki wychodzi facet, koledzy zostają, a ja podchodzę bliżej i robię niedbałe zdjęcie, niepotrzebnie, bo czuję, że gdy wyjdzie na pusty, oświetlony plac, to się zatrzyma
6a.

źródło (http://imageshack.com/a/img673/9210/BZm6l8.jpg)

przechodzę w lewo i staję naprzeciw stojącego już faceta, który wyciągnął papierosa
- Masz ognia? - pyta mnie
- Nie palę od roku
Pyta mężczyzn obok, też nie mają.

6b.

źródło (http://imageshack.com/a/img908/6145/lKEmzK.jpg)

facet szuka zapałek po kieszeniach, gdy z za rogu wychodzi starsza kobieta, czekam ułamek sekundy, aż pokaże się cała i robię zdjęcie
6.

źródło (http://imageshack.com/a/img661/1757/FDAuUL.jpg)

kumpel pyta się mnie, jak mogłem podejść do kogoś nieznanego tak blisko, a dla mnie to było oczywiste, pierwsza wymiana zdań przełamała lody i określiła, że mamy do tego dystans, a ja nie pstrykałem jak paparazzi (w ciągu tej minuty zrobiłem 6 zdjęć)

nie podawałem żadnego przykładu z miejsc, gdzie odbywają się jakieś uroczystości lub wydarzenia z udziałem wielu osób (zawody sportowe, procesje, manifestacje), bo tam ludzie liczą się z obecnością fotografów i jest łatwiej - fotografować, bo niekoniecznie zrobić dobre zdjęcie;)

Mai11
13-03-2015, 14:59
pomysł bardzo fajny ale zdjęcia jakoś się nie bronią. Zdaj sobie sprawę że to bdb ciężki temat i poszukaj raczej jakiegoś uniwersum do niego - czegoś co wszyscy od razu zrozumieją/kojarzą ze swoją okolicą...Albo chociaż niektórzy ;)

Jai pur
13-03-2015, 16:48
pomysł bardzo fajny ale zdjęcia jakoś się nie bronią. Zdaj sobie sprawę że to bdb ciężki temat i poszukaj raczej jakiegoś uniwersum do niego - czegoś co wszyscy od razu zrozumieją/kojarzą ze swoją okolicą...Albo chociaż niektórzy ;)

że się nie bronią, przed czym mają się bronić - zbyt ogólne stwierdzenie
ja nie zamierzam szukać żadnego uniwersum - nikt nie musi tego zrozumieć, bo to nie jest do rozumienia, jak już, to do odczuwania
nie zależy mi na poklasku miejscowej społeczności, nie zamierzam pokazywać tego na wystawach - co więcej, te zdjęcia nie traktują o miejscowych problemach, one wcale nie mają być o czymś

wolnyslimak
14-03-2015, 22:54
Internet jest zarówno zbawieniem jak i przekleństwem. Ja się uczę i mam szacunek do TWÓRCÓW. Niektórzy są tylko po to by pluć jadem, jak w życiu. Ja próbowałem swoich sił w fotografii ulicznej i patrząc na zdjęcia Jai pur'a widzę zajawkę, odwagę, pewność siebie, dobre postrzeganie rzeczywistości. Tu jest życie. Na szczęście to już nie komuna więc zdania mogą być różne. Dzięki Jai pur za chęci i krótką opowieść o postrzeganiu świata, który nas otacza. Takiego zwykłego,małomiasteczkowego świata. Klasa.

Jai pur
17-03-2015, 00:34
wolnyslimak, dzięki za zrozumienie

kilka z Lublina, więc godzina od domu, ale nie ma sensu dwóch wątków równolegle ciągnąć

18.

25.

EDIT - niestety brak plików na serwerze. Zapraszamy na nasz hosting :)

boobass
17-03-2015, 01:53
Fajnie opowiadasz. Dorzucam wątek do ulubionych.

PiKa
17-03-2015, 02:11
Tak z ciekawości, gdzie trzymacie aparat gdy chodzicie i gdy robicie zdjęcia? W ręce, na pasku na szyi, w kieszeni kurtki? Robicie przykładając do oka, czy trzymając nisko i patrząc na wyświetlacz (uchylany)? Czy jeszcze jakoś inaczej?

wolnyslimak
17-03-2015, 10:04
Na 18-ce super twarz chłopaka odbija się w szybie oraz następne 19-te ujęcie gdy cień jest na drzwiach... Te momenty trwają chwilkę a Ty to łapiesz na matrycy. Ale musisz być skoncentrowany na tym co robisz, bo w przypadek to ja nie wierzę. Wyraz twarzy Pana na 20-ce wraz z jego dłońmi tworzy niezłą całość. Wcale się nie obrażę jak jeszcze zapodasz coś.

Jai pur
17-03-2015, 12:37
boobas - dzięki

PiKa - ja trzymam w ręce, z paskiem owiniętym wokół nadgarstka, jak po prostu idę, to na ramieniu
kazdy rodzaj aparatu wymusza inny rodzaj obsługi, do tego specyfika robionych zdjęć, preferencje użytkownika...

wolnyslimak - postaram się coś wrzucić od czasu do czasu
co do szybkiej reakcji, to warto mieć przygotowany aparat z ustawieniami wstępnymi, ale tez na tyle opanowaną obsługę, by bez zwłoki coś zmienić
co do przypadku - nieraz coś się trafi, czego wczesniej nie widziałem, ale to bardzo rzadko
takie zdjęcia jak 19ka można sobie "wystać" - czekać i celować, aż się uda - mi szkoda czasu, ale jak się zdarzy w danej chwili to czemu nie

Franek_
17-03-2015, 19:41
18 i 23 bardzo fajne! Tylko z obróbką poleciałeś gdzieś w instagramowe klimaty.

A aparat najlepiej trzymać jak japoński turysta - po prostu na szyi.

Jai pur
17-03-2015, 20:15
Franek, masz rację, też to teraz widzę - na szybko obrabiałem przy lampce nocnej:oops:
duże kontrasty i błyszczało mi to tak jakoś, więc "zmatowiłem"
dzięki:)

Franek_
20-03-2015, 17:16
Ostatnie dwa - bardzo na tak!

montini
21-03-2015, 18:00
Na 27 ekstra ten kominiarz na dachu wygląda... no dobra nie ma go tam, ale prawie jakby był;) świetne

Jai pur
21-03-2015, 22:19
Franek_ - dzięki
montini :);)

astronomicznych atrakcji z piątku ciąg dalszy
30.

źródło (http://imageshack.com/a/img673/9546/1EBjOs.jpg)

Jai pur
19-09-2015, 16:26
Po półrocznej przerwie od fotografii, dziś znalazłem godzinę na tę przyjemność.
Pomimo niesprzyjającej aury, coś się działo i nie byłem skazany na fotografowanie pustych podwórek.

31.

..

39.

Jai pur
02-10-2015, 00:29
40.

...

44.

Franek_
02-10-2015, 08:56
Pierwsze i ostatnie super.

Alkinoos
02-10-2015, 09:21
Przejrzałem całość, sporo dobrych kadrów, choć jest to teren mocno eksploatowany, ale nie jest też wyjałowiony. Z ostatniego wrzutu lubię 43, mówiąc w skrócie 'moje klimaty' (kształty, światło, człowiek). Ostatnie oki, dobrze wypatrzone, sam bym to cyknął, gdybym napotkał na drodze, chyba... :D. W dójce (41) czegoś brakuje, może jakieś światło i cienie, pies na krześle, oby nie kot, no czegoś domykającego ;). Jeden (40), czerwona torba, dobre ;).

Franek_
02-10-2015, 09:30
Też lubię 43, ale ta pani jest w złym miejscu. Wystemplować. :)

Jai pur
02-10-2015, 21:51
>>Franek, Alkinoos - dziękuję

45.

Alkinoos
04-10-2015, 09:38
W 45 dobra perspektywa, 47 to znowu moje klimaty ;), ale pewnie zrobiłbym to w b&w (kolor nie gra większej roli w tym obrazku), podoba mi się portret (i też dobry pomysł z kątem widzenia).

fafniak
04-10-2015, 10:16
Jest kilka ciekawych zdjeć.
19 jest dla mnie jednak najciekawsza - trafienie z cieniem na drzwiach, idealny moment. Pochylenie cienia drzewa i sylwetki na drzwiach :)
50 bardzo dobry portret

sufenta
04-10-2015, 10:30
Zdjecia tu pokazywane przerazaja mnie- mysle, ze gdybym mieszkal w poblizu takich miejsc- zwariowalbym. Caly set (poza 16) "podoba" mi sie (stockholm-syndrom-like-love)- ostre swiatlo, brak zieleni, "niechlujne" kadrowanie. Congrats! (bez ironii i cudzyslowiu)

Jai pur
04-10-2015, 12:36
wielkie dzięki za komentarze!
dziś też znalazłem godzinkę, przy niedzieli...

51.

smogg9
04-10-2015, 13:02
Podoba mi się, kadry przyciągają wzrok.

Jai pur
05-10-2015, 09:55
jeszcze raz dziękuję wszystkim za komentarze,
>>sufenta, ja można powiedzieć także doznałem syndromu sztokholmskiego, tylko cały proces był bardziej długoterminowy, uczucie znalezienia się w jakiejś matni, przekształciło się w pewien rodzaj fascynacji

dam jeszcze trzy kadry o zabarwieniu społecznym, od których, nawet skupiając się na człowieku dnia codziennego, nie można uciec

56.

Jai pur
08-10-2015, 11:38
59.

.

63.

To na razie tyle; muszę chyba zrobić przerwę w tym cyklu, albo go po prostu zakończyć;)
Całość na mojej stronie - zapraszam.

EDIT - niestety brak plików na serwerze Flickr. Bardzo nad tym ubolewam, pamiętam, że to były fajne zdjęcia.
Zapraszamy na nasz hosting :)