PDA

Zobacz pełną wersję : Przyszłość fotografii według Nikona

GaijinPawel
03-02-2015, 17:49
Przeglądając fotopolis.pl trafiłem na ciekawy artykuł na temat przyszłości fotografii.
http://www.fotopolis.pl/n/20255/przyszlosc-fotografii-wedlug-nikona/

RobertMiernik
03-02-2015, 18:22
Ja tam wolę nie czuć faktury, zapachu ani tym bardziej smaku na zdjęciach...

2pompony
03-02-2015, 19:40
'Aparaty kontekstowe rozpoznające emocje fotografa' - mówią że to jest przyszłość. Pewnie taki aparat jakoś byłby podłączony do człowieka, żeby mu te emocje mierzyć - puls, ciśnienie, ruch gałek ocznych, itp...

Niby fajne, ale co jeśli ktoś z lekkim nadciśnieniem i wrodzonym rozbieganiem gałek ocznych chciałby zrobić zdjęcie babci, a będą mu wychodzić same odważne akty, bo aparat uzna, że jest napalony?

Notoryczna
03-02-2015, 19:51
Najpierw niech fotografia cyfrowa osiągnie przynajmniej tę miodność, jaką ma analogowa, a potem się zobaczy.

Władca Pixeli
03-02-2015, 20:32
"Nikon zlecił firmie Future Laboratory przygotowanie raportu analizującego prawdopodobny rozwój fotografii w nadchodzących dziesięcioleciach."
Śmiechu warte. Pewnie po podobnych badaniach Nikon wypuścił aparat Nikon 1 z matrycą CX i jest on droższy od wielu aparatów mirrorless z matrycą DX. A Nikona mirroless z matrycą DX jak nie było tak nie ma.
Może to i dobrze bo wtedy cena mogłaby być większa niż aparatów FX :mrgreen:

sailor
03-02-2015, 20:41
Najpierw niech fotografia cyfrowa osiągnie przynajmniej tę miodność, jaką ma analogowa, a potem się zobaczy.

zieeeeeew... osiagnela juz pare lat temu . tylko zatwardziali ortodoksi nie umiejacy lub nie chcacy sie nia poslugiwac twierdza inaczej

!AGresT
03-02-2015, 20:53
To czym w cyfrze zastąpisz dobry skan z choćby 8x10' ? ;)

sailor
03-02-2015, 21:15

a rozmawiajmy o realiach prosze ... kto uzywa poza hobbystami slajdow 8x10" ? (bo zakladam ze o cale chodzilo a nie o minuty" :P )
to tak jak twierdzenie ze najlepszy do jazdy jest jaguar xk150 z '56 :)

a swoja droga .. co dostaniesz z tego dobrego skanu po przemieleniu w PS i wypluciu na jakims duzym formacie? zauwazysz roznice miedzy tym a np hasselem z 60/80mp scianka?

Kurtz
03-02-2015, 21:50
Tak z ciekawości... A skan to nie jest cyfra? Przecież skanując, przetwarzasz to do postaci cyfrowej.
Złóż zdjęcie z 4 kadrów 36Mpx, albo 9. Ciągle uważasz, że analog będzie miał lepsze szczegóły ? A może po prostu lubisz ziarno z analoga i sposób w jaki zapisuje? Ciekaw jestem, czy odróżniłbyś zdjęcie z analoga, wydrukowane w dużym formacie, a zdjęcie z cyfry przepuszczone przez odpowiednie filtry.

to tak jak twierdzenie ze najlepszy do jazdy jest jaguar xk150 z '56
Każdy wie, że najlepszy jest Ford GT40...

!AGresT
03-02-2015, 22:05
Dyskutowaliśmy tu o tym wiele razy.
Nadal średni/wielki format analogowy ma sporo przewag (choć też różnych wad) nad cyfrowym (choćby rozmiar i to że wielu zdjęć nie zrobisz ze składki z kilku ujęć).
Nadal jest używany profesjonalnie, bo są obszary nie do zastąpienia (na razie) cyfrą.
I tyle.

sailor
03-02-2015, 22:55
Dyskutowaliśmy tu o tym wiele razy.

setki na przestrzeni wielu lat. tylko czasy sie zmieniaja. jakosc sie zmienia i mozliwosci techniczne rowniez. inna dyskisja byla przy nikonie 1d, a inna przy sciance apusa z 60mp na pokladzie

Nadal jest używany profesjonalnie, bo są obszary nie do zastąpienia (na razie) cyfrą.
I tyle.

hmmm nie kojarze szczerze mowiac branzy w ktorej analog jest nie do zastapienia w obszarze profi. ale tez nie znam kazdej branzy na tyle dokladnie. podasz jakies przyklady?

Kurtz
03-02-2015, 23:16
Również ciekaw jestem, do czego potrzeba lepszej niż w Hasselu czy innej Holdze jakości obrazka i gdzie analog byłby nie do zastąpienia.

freefly
04-02-2015, 00:29
hmmm nie kojarze szczerze mowiac branzy w ktorej analog jest nie do zastapienia w obszarze profi. ale tez nie znam kazdej branzy na tyle dokladnie. podasz jakies przyklady?

IMAX ? 70,41 mm x 52,63 mm format klatki.

velaskez
04-02-2015, 01:04
IMAX ? 70,41 mm x 52,63 mm format klatki.

Ok, IMAX na filmie daje jakieś 7k rozdzielczości.
:D Szkoda, że na świecie ostał się tylko JEDEN IMAX wyświetlający z filmu. (Źródło: http://5thfloordigital.com/2013/04/29/8k-or-imax/ ) Reszta leci z projektorów cyfrowych w 4k.
Projektory 8k to kwestia czasu - Sony już ma kamery, które kręcą 8k.

sailor
04-02-2015, 01:17
Ok, IMAX na filmie daje jakieś 7k rozdzielczości.
:D Szkoda, że na świecie ostał się tylko JEDEN IMAX wyświetlający z filmu. (Źródło: http://5thfloordigital.com/2013/04/29/8k-or-imax/ ) Reszta leci z projektorów cyfrowych w 4k.
Projektory 8k to kwestia czasu - Sony już ma kamery, które kręcą 8k.

na MS w brazylii 8k bylo w polowie uzywanych kamer standardem filmowania.

velaskez
04-02-2015, 01:31
Analog dalej wykorzystują niektórzy ze względu na jego niedoskonałość moim zdaniem. Dodają mu odpowiedniego klimatu.
Uzyskanie np. odpowiadającego filmowi analogowemu ziarna na obrazie zarejestrowanym cyfrowo...jest po prostu odpowiednim psuciem tego obrazu.
Świat idzie naprzód :)

Kurtz
04-02-2015, 01:42
Analog dalej wykorzystują niektórzy ze względu na jego niedoskonałość moim zdaniem. Dodają mu odpowiedniego klimatu.
Uzyskanie np. odpowiadającego filmowi analogowemu ziarna na obrazie zarejestrowanym cyfrowo...jest po prostu odpowiednim psuciem tego obrazu.
Świat idzie naprzód :)

Analogowe ziarno, to też różnica charakterystyki procesu utrwalania. Jeżeli jakością określimy dokładność zapisu obrazu, to ziarno ma na to wpływ negatywny, jeżeli jest powyżej wielkości pixeli. Straszne uproszczenie.
Ogólnie, analog ma swoje miejsce, jak najbardziej i nie o to do końca tutaj chodzi - chodzi o samą jakość, możliwie obiektywnie określoną. Mając odpowiednio dokładniejszy zapis cyfrowy, możemy z niego wygenerować zapis bardzo zbliżony do analogowego. Prawdopodobnie wystarczająco zbliżony, aby był nie do rozpoznania gołym okiem.

shaolin
04-02-2015, 02:23
Lepiej niech Nikon sie zajmie terazniejszoscia, a nie przyszloscia bo bubel za bublem wylatuje z fabryki...

!AGresT
04-02-2015, 08:20
Zżarło mi 15 minut pisanego posta, więc w skrócie:

Również ciekaw jestem, do czego potrzeba lepszej niż w Hasselu czy innej Holdze jakości obrazka i gdzie analog byłby nie do zastąpienia.

Tam, gdzie potrzeba długiego naświetlania z dużą ilością świateł w kontrze (nocne miasta, obiekty przemysłowe), choć zdarzają się już takie sytuacje w przypadku zdjęć wnętrz (oświetlone punktami halogenowymi czarno-białe mieszkanie w którym czarne to były pochłaniające światło tapety z wzorkiem, który musiał być widoczny - na matrycy nie był a na slajdzie i owszem). Ogólnie sytuacje w których mamy trudny kontrast (gwałtowny o dużym zakresie na małym polu, z nieliniowymi przejściami) lub matryca nie radzi sobie z odwzorowaniem kolorów (sam dublowałem PhaseOne slajdem, bo w dużej aranżacji pokoju zielony koc rejestrowało jako brązowy - wszystko inne było ok). Tam, gdzie potrzebna jest nieprzyzwoicie wysoka rozdzielczość na jednym ujęciu (choćby zdjęcia pamiątkowe tysięcy ludzi stojących na rynku miasta). Tam, gdzie nie idzie wyeliminować mory z ciuchów itd itp.
Wielu fotografów na ważnych sesjach nadal ma kasetę ze 120 lub 4x5" - na wszelki wypadek, lub dla zapisania wyjątkowo udanych kadrów. I nie piszę tu o "ahtystah" tylko rzemieślnikach - tych, którzy jako pierwsi zachwycali się ułatwieniami, które przynosiła fotografia cyfrowa i mieli dość uciążliwości pracy na kliszach. Sam należałem do pierwszych w Polsce używających przystawek skanujących do wielkiego formatu, pierwszych PhaseOne czy D1. Jednak twierdzenie, że cyfra (ziew) zastąpiła w 100% klisze jest nadużyciem, żeby nie powiedzieć, ignorancją.

sailor
04-02-2015, 12:18
Tam, gdzie potrzeba długiego naświetlania z dużą ilością świateł w kontrze (nocne miasta, obiekty przemysłowe), choć zdarzają się już takie sytuacje w przypadku zdjęć wnętrz (oświetlone punktami halogenowymi czarno-białe mieszkanie w którym czarne to były pochłaniające światło tapety z wzorkiem, który musiał być widoczny - na matrycy nie był a na slajdzie i owszem).

nie fotografuje architektury wiec klocil sie nie bede choc z tego co wiem i widze to w tej branzy fotografie wypieraja renderingi, tak wiec pie.nie sie z analogiem naprawde traci sens (imho)

Ogólnie sytuacje w których mamy trudny kontrast (gwałtowny o dużym zakresie na małym polu, z nieliniowymi przejściami) lub matryca nie radzi sobie z odwzorowaniem kolorów (sam dublowałem PhaseOne slajdem, bo w dużej aranżacji pokoju zielony koc rejestrowało jako brązowy - wszystko inne było ok).

kiedy to bylo, tak szczerze? skoro od dawna mowisz ze od lat komercyjnie nie fotografujesz?
naprawde uwazasz ze nowy PO zamiast zielonego zarejestruje brazowy? a slajd w takim samym oswielteniu zarejestruje co trzeba? naprawde? :)

Tam, gdzie nie idzie wyeliminować mory z ciuchów itd itp.

no tutaj to juz poplynales :)

Wielu fotografów na ważnych sesjach nadal ma kasetę ze 120 lub 4x5" - na wszelki wypadek, lub dla zapisania wyjątkowo udanych kadrów.

naprawde? znasz chocby jednego takiego osobiscie? bo ja owszem mam pare kaset 120. leza w piwnicy bo chciabym sie nimi pobawic. ale raczej z tesknoty za analogiem a nie z powodu profecjonalnej koniecznosci :)

Jednak twierdzenie, że cyfra (ziew) zastąpiła w 100% klisze jest nadużyciem, żeby nie powiedzieć, ignorancją.

bede zatem (ziew) ignorantem. chyba ze jestes w stanie wskazac fizycznie produkcje wykonana analogiem z ostatniego roku. byc moze ktos gdzies uzywa jeszcze komercyjnie analoga - ot chocby wskazany przez velaskeza imax, ale nie jest to powodowane wyzszoscia jednego nad drugim tylko posiadaniem danego sprzetu, ktorego zal wyrzucic bo na kupno nowego trzeba wydac setki tysiecy

!AGresT
04-02-2015, 12:29
kiedy to bylo, tak szczerze? skoro od dawna mowisz ze od lat komercyjnie nie fotografujesz?

Czasem się zdarza. To był PhaseOne45+ kolekcja farb dla Polifarbu by Ewa Minge, dlatego ważne były dokładne kolory i nie można było wypierniczyć tego koca.

Co do mory - pojawiła Ci się kiedyś mora na kliszy?

Myślę, że ciągnięcie tej rozmowy w taki sposób nie ma sensu.
Mamy inne doświadczenia, sposoby pracy itd.
I inne zdania na wiele tematów.

Jeżeli Cię to usatysfakcjonuje, to mogę przyznać rację:
Cyfra jest najlepsza a kliszy nikt poważny nie używa.

Nie chce mi się tak gadać, tym bardziej, że nie umiem nauczyc się multicytatów :0

matbe
04-02-2015, 12:36
Ciekawi mnie eksperyment, odwiedzającym niemiecki obóz koncentracyjny wręczyć takie aparaty. Wiekszość zdjęć wyszłaby identycznie?

sailor
04-02-2015, 16:29
Czasem się zdarza. To był PhaseOne45+ kolekcja farb dla Polifarbu by Ewa Minge, dlatego ważne były dokładne kolory i nie można było wypierniczyć tego koca.

Minge dla polifarbu to byl 2006 chyba rok. naprawde uwazasz ze przez 10 lat nic nie udalo sie w cyfrze udoskonalic? :)

pomijam fakt ze aktualnie przy takiej robocie wiekszosc to render i praca grafika, szczegolnie przy kolorystyce.

Myślę, że ciągnięcie tej rozmowy w taki sposób nie ma sensu.
Mamy inne doświadczenia, sposoby pracy itd.
I inne zdania na wiele tematów.
Jeżeli Cię to usatysfakcjonuje, to mogę przyznać rację:
Cyfra jest najlepsza a kliszy nikt poważny nie używa.

wpadasz troche w populizm. nikt ci nie kaze przyznawac racji ale podajesz przyklady z poprzedniej epoki ;)
ja naprawde mam bardzo w powazaniu czy ktos uzywa analoga komercyjnie czy nie. Nie znam jednak klientow ktorzy by mieli takowe wymagania. ale ja jestem jak napisales ignorantem, w dodatku lubiacym sobie zycie ulatwiac, i dobrze mi z tym.
niech tak zostanie, napijmy sie :) milego dnia

RobertMiernik
04-02-2015, 18:55
a rozmawiajmy o realiach prosze ... kto uzywa poza hobbystami slajdow 8x10" ? (bo zakladam ze o cale chodzilo a nie o minuty" :P )
to tak jak twierdzenie ze najlepszy do jazdy jest jaguar xk150 z '56 :)

a swoja droga .. co dostaniesz z tego dobrego skanu po przemieleniu w PS i wypluciu na jakims duzym formacie? zauwazysz roznice miedzy tym a np hasselem z 60/80mp scianka?

Nie zawsze rozdzielczość jest najważniejszym kryterium obrazu.

Wolisz kupić wydruk zdjęcia czy wykonane własnoręcznie przez fotografa powiększenie?

'Każde' zdjęcie cyfrowe można bez większego problemu powtórzyć i wykonać identycznie jak poprzednim razem, zdjęcia analogowego i powiększenia nie powtórzysz tak samo łatwo.

Pewnie, jeśli ktoś robi na filmie po to, żeby zeskanować i w 'tysiąc na siedemset' wrzucić do internetu, to szkoda zachodu, ale analogowa fotografia jeszcze długo będzie nie tylko dla ortodoksów stanowiła wzór a nie relikt.

!AGresT
04-02-2015, 19:52
Bardziej mi chodzi Piotrze o to, że rozmawiamy na dwa równoległe tematy - obaj w większości mając rację.
Nigdzie nie napisałem, że klient życzy sobie analoga, tylko, że są sytuacje, kiedy jego użycie da lepszy oczekiwany efekt niż z cyfry. Sądzę nawet, że każdy materiał można wykonać wystarczająco dobrze cyfrą. Jednak jest mały procent, kiedy można zrobić to lepiej analogiem.
A co do postępu - wiem, że PO45+ to nie to samo co IQ2, ale też nie jest to przepaść i IQ nie jest wolny od wad. Choć analog w codziennej pracy wad ma bardzo wiele, to, powtórzę, są drobne obszary w których jest lepszy.
I żeby nie było za słodko - argument o renderze nie jest argumentem w dyskusji fotograficznej - render możesz zrobić z cyfry, analoga lub niczego.
A co do picia, to akurat nic nie mam, ale mam dzisiaj jeszcze na chwilę wpaść do ojca, także tego...

costi
05-02-2015, 13:51
8 na 10 stóp? Chętnie zobaczę sprzęt do takich klisz. :P

na MS w brazylii 8k bylo w polowie uzywanych kamer standardem filmowania.
Japończycy testowali już z powodzeniem nadawanie 8K w powietrzu.

A co do raportu - autorzy tego dzieła się nie wysilili, w połowie przepisali pomysły z jednego z odcinków Black Mirror.

!AGresT
05-02-2015, 13:55
8 na 10 stóp?

Żeście się czepili tego błędu! Na przyszłość proponuję za nie wciśnięcie shifta jakieś kamienowanko, czy coś...

sailor
05-02-2015, 13:59
I żeby nie było za słodko - argument o renderze nie jest argumentem w dyskusji fotograficznej - render możesz zrobić z cyfry, analoga lub niczego

argument o renderze jest o tyle zasadny ze majac do wyboru cyfre analoga czy render, bedac przekonanym ze cyfra nie odda kolorow, wiekszosc wybierze render a nie analoga.

tak jako ciekawostka - 75% katalogu ikea jest renderowane. 2 lata temu bylo to zaledwie 10-15%

Żeście się czepili tego błędu! Na przyszłość proponuję za nie wciśnięcie shifta jakieś kamienowanko, czy coś...

obciecie palcow i zanurzenie w basenie z piraniami

thorcik
05-02-2015, 14:23

Kamienujemy za powiedzenie "Jehowa". :mrgreen:

!AGresT
05-02-2015, 14:29
Kto powiedział Jehowa!?!

matbe
05-02-2015, 14:46
Kto powiedział Jehowa!?!

STOP IT! STOP IT! STOP IT RIGHT NOW! STOP IT! All right, no one is to stone anyone until I blow this whistle. Even... and I want to make this absolutely clear... even if they do say, "Jehovah. "

!AGresT
05-02-2015, 14:50
Jak widać, przyszłość fotografii według Nikona rysuje się nad podziw interesująco.