Zobacz pełną wersję : Lampa do 400 zł - nowa lub używana
Do czego mi ta lampa? Do prywatnego użytku, na imprezy itp. Nie ogarniałem jeszcze ustawień lampy, więc nie wiem co mi potrzebne. Zastanówcie się sami co tam ustawianie, żeby zdjęcia z domowej imprezy były ciekawe, a potem napiszcie co potrzebne i jaka lampa to ma :D
Wtedy rozwiązanie mojego problemu będę miał na tacy. :D
Z góry dziękuję za przychylność :D
adriansocho
02-02-2015, 20:43
Nie miałeś nigdy lampy? Ja mam SB-400 (używam z D40 i 18-105VR, prawie tego aparatu nie chowam, w domu zawsze leży pod ręką) i doskonale się sprawdza. Działa w trybie TTL, a ewentualną korektę siły błysku (mam zawsze ustawione na -1/3 EV i kompensację ekspozycji też na -1/3) ustawia się nie z poziomu lampy, jak w lepszych lampach, a z poziomu aparatu. Robię tylko błyskiem odbitym od sufitu i w małym mieszkaniu całkowicie wystarcza (cały czas ISO 200). Mogę śmiało polecić na początek, tym bardziej, że ceny zaczynają już spadać (jakiś czas temu ocierały się o 400-500 pln). Co do większych lamp - SB-600 jest prawie dobra, gdybym teraz kupował, to wziąłbym SB-700.
Nie no żartowałem. Miałem właśnie kiedyś SB-600, tylko nie pamiętałem co ja tam przestawiałem. Na pewno korektę siły błysku :) Potrzebne jest coś więcej? Lampy mają różne czasy ładowania? A z tych Chińskich firm jak yonugua nie będzie nic lepszego? :)
Na pewno znajdziesz używaną Metz 48AF-1/50AF-1
W tej kwocie polecam YONGNUO YN468II .
Miałem ją jakiś czas i byłem zadowolony.
Teraz używa ją mój syn głównie na imprezach.
Yn-468II nie działa poprawnie lub w ogóle nie działa TTL z nowymi nikonami (D3200+, D5200+, D810, D750), więc to może być malo trafiony zakup.
Co do ustawień lampy, to głównie używa się korekty błysku w aparacie, później ustawienia zoomu o ile lampa takie posiada.
Ja z używek polecalbym Metza 48 lub 50, SB-600.
Ja mam YN 467 z D3200 - działają nieźle, TTL się sprawdza, tylko mocy troszkę brakuje. Niestety, nie miałem większych YN pod ręką, więc nie wiem na ile GonzoG ma rację z tymi problemami z TTL.
Ja mam YN 467 z D3200 - działają nieźle, TTL się sprawdza, tylko mocy troszkę brakuje. Niestety, nie miałem większych YN pod ręką, więc nie wiem na ile GonzoG ma rację z tymi problemami z TTL.
A czy ja coś pisałem o YN-467, albo większych ??
YN-468 to, po mojemu, "większy" YN (zarówno jeśli chodzi o numer jak i LP) niż YN-467.
EDIT:
Oczywiście chodziło mi o YN-468 (II).
YN-468II to nowszy model od YN-467, a większe to są YN-5xx
A moze ktos cos powiedziec o tej lampie ? Sam mysle nad jakas niedroga. To by byla pierwsz amoja lampa zewnetrzna.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5034254259
A moze ktos cos powiedziec o tej lampie ? Sam mysle nad jakas niedroga. To by byla pierwsz amoja lampa zewnetrzna.
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5034254259
Jeśli chcesz ją traktować jako "studyjną", wygodnie sterowaną z dodatkowo kupionego sterownika zakładanego na aparat, to jest ok, ale jak ma głównie pracować na sankach aparatu, to poczytaj http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=258629
@GonzoG Fakt, przepraszam za zamęt.
@r_m
Metz to jednak strasznie drogi.
Co innego wartego uwagi z TTL ? ZNajde cos do 500pln max ?
@r_m
Drogi - porównaj do kwoty jaką zapłaciłeś za lustrzankę (nikt nie mówi, że lustrzanki i osprzęt to tanie hobby) ;)
Przeczytaj jeszcze raz http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=258629
@r_m
Strasznie drogi (choć to pojęcie względne) to jest Metz 76 MZ-5, czy Nikon SB-910.
Do 500zł to musisz liczyć się z dużymi kompromisami.
Nissin Di600 - brak auto FP, więc tylko czasy do 1/250s. Poza tym lampa zawsze podaje, że działa w trybie TTL, nawet jak ją przestawisz na manual - stwarza to pewne ograniczenia przy obiektywach bez elektroniki.
Yongnuo YN-468II - lampa dość słaba (LP ~20m @35mm, 33m @85mm), brak auto FP, brak TTL-BL, więc używanie jej w dzień, szczególnie jako doświetlenie pod światło będzie bardzo utrudnione. Poza tym nie działa z Nikonami D3300, D5200/5300/5500.
Kup sobie YN 560 2, lub 3, lub 4 . Do domu i do cioci. Lampa manualna, fakt ale po kilku dniach, może tygodniu pstrykania ustawisz poprawną ekspozycję już w 2, 3 zdjęciu. Mam, polecam. Miałem i testowałem SB 900. MOIM ZDANIEM YN ustawiam szybciej. Popytaj, może Ci ktoś pożyczy. A jak kupisz też nie pożałujesz. Ja kupiłem świadomie mk2 ale 3 i (szczególnie) 4 są warte rozważenia.