Zobacz pełną wersję : Lampa w sam raz dla mnie
PanMarecq
02-02-2015, 14:44
Witam :). Szukam lampy i mam dość nietypowe wymagania. Wymagam od niej tylko tyle by była dość prosta w obsłudze w trybie manualnym (bawiłem się metzem 58 af2 ale no mimo paru prób nie mogłem szybko się zmienić ważnych dla mnie ustawień),by miała całkiem niezłe wspomaganie bocznych punktów AF (zakładając Yn 622 mam tylko środkowe wspomaganie) i by się dało ją odchylić o więcej niż 90 stopni w prawo. Ot niby tak niewiele a tak wiele. Obecnie używam YN-560 II i jestem zadowolony no tylko ta lampa nie ma wspomaganie i nie da się jej obrócić tak jak mi zależy... Na mocy lampy mi kompletnie nie zależy bo przy ustawieniach ISO 1600 i przysłonie f2-f4 nie wychodzę raczej poza 1/4 obecnej lampy. Ma ktoś coś fajnego do polecenia w dobrej cenie? Nie chcę płacić za te wszystkie clsy,ttle i inne niepotrzebne mi bajery ;)
ps. lampa do D610.
Dobre wspomaganie bocznych punktów AF znajdziesz tylko w najwyższych modelach lamp Nikona:
SB-900/910, SB-800.
Phottinx Mitros, Metz 58, Metz 64, Nissin Di866 mk II, SB-700 mają słabsze, ale też coś jeszcze jest.
W tańszych wspomaganie świeci już tylko w centrum kadru.
Ze słabszych lamp jest Voeloon 331EX - wspomaganie świeci dość szeroko, bo wykorzystuje w tym celu białą diodę do oświetlenia wideo.
PanMarecq
03-02-2015, 21:50
ok,dzięki za odpowiedź. Ktoś używał lub słyszał coś więcej o Phottiie Mitrosie? Wygląda na najrozsądniejszą z tych wszystkich :)
lodzermensch
03-02-2015, 22:06
Nie kombinuj tylko poszukaj SB-800. Lampa nieśmiertelna i prawie doskonała...
PanMarecq
04-02-2015, 12:35
Boję się,że na rynku zostały same zajechane używki i mogłoby mi coś po jakimś czasie się zepsuć,a nawet jeśli miałbym się skusić na tą sb-800 to czy da się ją odchylić o ponad 90 stopni w prawo i jaka jest przyzwoita cena za używany model? :)
SB-800 niestety obraca się tylko o 90st w prawo.
A przyzwoita cena to jakieś 500-600zł za pełen komplet, ale za tyle ciężko znaleźć, bo Polacy kupią starą używaną lampę tylko dlatego, że jest o 50zł tańsza od nowej.
Kajteknr1
05-02-2015, 12:35
, bo Polacy kupią starą używaną lampę tylko dlatego, że jest o 50zł tańsza od nowej.
no to już wiem skąd te ogłoszenia , 50zł taniej niż w sklepie za używkę:/ dużo jest takich ogłoszeń.. czyli widać są na to chętni.
adriansocho
05-02-2015, 14:17
no to już wiem skąd te ogłoszenia , 50zł taniej niż w sklepie za używkę:/ dużo jest takich ogłoszeń.. czyli widać są na to chętni.
Każdemu z nich dużo czasu zajmuje zrozumienie, że za taką cenę nie uda im się sprzedać, dopiero po jakimś czasie zderzenia z rzeczywistością decydują się obniżyć cenę...
PanMarecq
05-02-2015, 14:25
ta cecha w moim wypadku wyklucza tę lampę. :(