PDA

Zobacz pełną wersję : fotowyprawa Cypr. 15-19.04.2015

TOP67
02-02-2015, 12:31
Pierwsza wyprawa w tym roku zaplanowana. Bilety kupione. Teraz ustalamy plan zwiedzania.

Jeśli ktoś ma uwagi, to chętnie wysłucham.

Lądujemy w Pafos o godz. 14 czasu lokalnego. Powrót po 4 dniach o 7:15. Mamy zatem 3,5 dnia na zwiedzanie. Wynajmujemy samochód, więc dotrzemy do Nikozji. Wstępnie mam taki plan:

Dzień 1.
- Pisuri (max 2h).
- Kuron
nocleg w Limasol

Dzień 2.
- Zwiedzanie Limasol
- przejazd do Nikozji

Dzień 3.
- zwiedzanie Nikozji

Dzień 4.
- góry Trodos
- Pafos

Dzień 5.
- powrót

Najbardziej mnie martwi dzień 4. Czy zdążymy zrobić góry i Pafos?

https://www.google.pl/maps/@35.0139039,33.0408765,10z/data=!3m1!4b1!4m2!6m1!1sz8EqJBQyKCbY.k0__jmT8S_cc

doktor
03-02-2015, 09:47
Powinno się udać. Droga A1 to faktycznie autostrada. Jeździłem po Cyprze, poza tym, że jeżdżą po niewłaściwej stronie, jest dość wygodnie. Drogi w górach są przyzwoite, z resztą same góry nie są bardzo wysokie. W miastach trudno mi oceniać ruch, bo zostawialiśmy samochód i łaziliśmy piechotą. Widzę po mapie, że nie macie planów wyruszania za granicę (wypożyczane samochody nie mają wtedy ubezpieczenia, chyba, że takowe dokupicie). W jeden dzień zrobiliśmy drogę z Ayia Napa do Pafos i z nazad.

tomfoot
03-02-2015, 22:37
Moim zdaniem możecie podarować sobie Limasol w ogóle, a więcej czasu poświecić na rejony Trodos i Paphos. Lub pobyt w Nikozji wykorzystać do przejazdu na turecka czesc, nie wiem tylko czy pozwolą Wam cyprusowym samochodem.

TOP67
03-02-2015, 22:55
A na pieszo nie da się przejść? Jak duża jest strefa bufora? W Nikozji będziemy prawie 2 dni i chcemy spróbować.

doktor
03-02-2015, 23:16
Dać może i dadzą, ale będziecie mieli samochód bez ubezpieczenia. Pieszo da się*przejść.

Archibald6803
03-02-2015, 23:18
No ładnie ...... :-) będę robił zbliżoną trasę chyba parę dni wcześniej albo dokładnie w tym samym czasie ......(wyjaśni się w ciągu 3-4 dni)

tomfoot
03-02-2015, 23:22
Miałem na myśli nie turecka część Nikozji, a północne tureckie wybrzeże :-), do którego grecka część sie chowa imho. Jest tam takie miasteczko ze starym opactwem i portem, nazwa mi teraz wyleciała - ale jest to na tyle słynne ze wiki na pewno odpowie. W samej Nikozji granice mozna chyba obecnie przekraczać pieszo, choć sprawdź to, bo np. w 2003 nie mozna było przechodzić pieszo, a w 2005 już tak. Ostatni raz byłem w 2012, ale wtedy jeździłem właśnie na zachód od Paphos (tez polecam piękne rejony wybrzeża). Generalnie Cypr grecki jest fajny z dala od części turystycznych, a Cypr turecki jest piękny w ogóle :-) bo nie wpuszczali tam długo angoli i ruskich :-)

Bellapais, Kyrenia przypomniało sie :-), na pewno lepiej tam niż w Limassol. A już knajpka gdzie maja stolik na balkoniku nad przepaścią wynagrodzi trud podróży.
No i z tym samochodem Kolega wyżej ma racje - ubezp. z części greckiej nie obejmuje części tureckiej. Ale z tym przechodzeniem piechota granicy w Nikozji to tez sprawdź, bo to zależy od aktualnej temperatury konfliktu.

Archibald6803
15-02-2015, 20:39
No ładnie ...... :-) będę robił zbliżoną trasę chyba parę dni wcześniej albo dokładnie w tym samym czasie ......(wyjaśni się w ciągu 3-4 dni)

No i się wyjaśniło (syn zadecydował); Cypr przechodzi na późny wrzesień.
W zamian , w kwietniu, bezpośrednio po świętach - Malta przez 7dni.

Będę obserwował bieżący wątek ze zrozumiałych względów.

moshica
16-02-2015, 17:18
Ostatnio Malta była w dobrych cenach na kwiecień właśnie, na lotnisko Luqua z Katowic na 4 dni miałem ofertę za 400zł (hotel +przelot)...

Kartofelinder
25-03-2015, 02:06
Nikozja to stolica jak wiele innych. Klimat Cypru jest u Turków i we wioskach w górach Trodos. Limassol bym tylko przejazdem zahaczył...