Zobacz pełną wersję : D700 dźwięk przy włączaniu i wyłączaniu
Witam :-)
Dokonałem przesiadki z D200 na D700 :-) , wszystko z aparatem jest w porządku prócz tego co zauważyłem,
po włączeniu aparatu po ok 1- 2 sekundach jak przyłożę ucho do aparatu słyszę krótki dźwięk jakby początek
dźwięku jaki się słyszy przy ładowaniu lampy, to samo przy wyłączaniu po 1-2 sekundach.Czy to wada :-(czy to tak jest w tych aparatach ?
MadOnion
02-02-2015, 11:48
Może masz aktywne "czyszczenie "matrycy.
czyść sensor obrazowy przy każdym uruchomieniu : )
maciej.dubis
02-02-2015, 11:49
Masz pewnie włączone czyszczenie matrycy przy włączeniu i wyłączeniu aparatu. Można to ustawić w menu :)
Raczej nie ma się czym martwić!
DaroD300S
02-02-2015, 11:49
Witam :-)
Dokonałem przesiadki z D200 na D700 :-) , wszystko z aparatem jest w porządku prócz tego co zauważyłem,
po włączeniu aparatu po ok 1- 2 sekundach jak przyłożę ucho do aparatu słyszę krótki dźwięk jakby początek
dźwięku jaki się słyszy przy ładowaniu lampy, to samo przy wyłączaniu po 1-2 sekundach.Czy to wada :-(czy to tak jest w tych aparatach ?
To nic innego jak czyszczenie matrycy. Zajrzyj do menu. Masz zapewne włączone czyszczenie podczas uruchamiania aparatu.
Dziękuję :-)Dodaliście mi Panowie otuchy :-), sprawdzę natychmiast jak wrócę do domu, myślałem że to jakieś zasilanie ekranu siada czy coś podobnego :-( Czy czyszczenie matrycy jest włączone domyślnie po resetowaniu ustawień przyciskami z zielonymi kropkami ?:-)W D200 tego nie miałem :-) :-)
stachmuszel
02-02-2015, 12:37
Tylko nie pozbywaj się D200.
Tylko nie pozbywaj się D200.
Dlaczego ?:-)Nie zamierzam :-) bo D200 ma swoje walory, ale bardzo jestem ciekaw Twojego zdania :-)
stachmuszel
02-02-2015, 15:49
Krótko...kolory...
Krótko...kolory...
No fakt, na jpeg-ach na zewnątrz - super..:-)Można by rzec - choć pewnie ameryki nie odkryję ;-) - D700 do akcji wewnątrz, D200 do akcji na zewnątrz :-)
Na szczęście to było czyszczenie matrycy - wyłączyłem w ustawieniach i jest spragniona cisza przy włączaniu i wyłączaniu :-)
Wszystkim za pomoc - dziękuję ! :-)
To i tak masz albo dobre ucho albo dobry egzemplarz D700, że da się usłyszeć czyszczenie ;)
nikoniarz
02-02-2015, 23:43
W moim D300 też "piszczy" tak, że trzeba mieć spore problemy ze słuchem by nie usłyszeć :D
D300 piszczy wyraźnie, ale D700 już nie - w większości egzemplarzy ciężko w ogóle usłyszeć działanie mechanizmu czyszczenia.
stachmuszel
03-02-2015, 08:04
Ja w swoim D700 nie słyszę nic, a słuch mam muzyczny ;-)
Potwierdzam, u mnie również nic nie słychać przy on/off.
Na szczęście to było czyszczenie matrycy - wyłączyłem w ustawieniach i jest spragniona cisza przy włączaniu i wyłączaniu :-)
To błąd. Włącz.
Gdy już jest syf na matrycy to jest za późno, włączenie nie pomoże.
To trzeba mieć włączone zawsze.
Czy nie wpłynie to na trwałość tego mechanizmu jeżeli będę miał to włączone stale? Zawsze staram się jak najoptymalniej korzystać ze sprzętu by służył mi jak najdłużej :-). Jeżeli słyszę ten mechanizm to znaczy że coś z nim nie tak skoro nie powinno go być słychać jak piszą Koledzy powyżej ? :-(
W niektórych egz. słychać mniej, w innych więcej... w jeszcze innych wcale nie słychać.
Możesz mieć tę opcję włączoną na stałe. Rób zdjęcia i nie zaprzątaj sobie głowy takimi bzdetami.