PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw na pokazy tanca i mody.

adriandol29
02-02-2015, 11:40
Witam. Koledzy szukam obiektywu na pokazy mody w szczególności oraz pokazy taneczne. Niestety warunki na takich imprezach są kiepskie. wspomagam się sb-800 ale mimo wszystko jestem zawiedziony jakością zdjęć. w szczególności ziarnem oraz bardzo małą rozdzielczością. Nie wiem już czym to idzie. Co prawda moje szkła nie są to jakies bardzo drogie obiektywy. A teraz chciałbym własnie takowy kupić. Myślałem kupić cos tańszego jak 70-300Vr ale wątpie by to miało sens. Myślę tez na 50-150 sigmy oraz nikonem 80-200. Oczywiście jestem wdzięczny za wszelkie inne sugestie. Warzna jest dla mnie ostrość szkła i rozdzielczość. Budżet do 3tys może być używane szkło.

MstrG
02-02-2015, 12:01
Witam. Koledzy szukam obiektywu na pokazy mody w szczególności oraz pokazy taneczne. Niestety warunki na takich imprezach są kiepskie. wspomagam się sb-800 ale mimo wszystko jestem zawiedziony jakością zdjęć. w szczególności ziarnem oraz bardzo małą rozdzielczością. Nie wiem już czym to idzie. Co prawda moje szkła nie są to jakies bardzo drogie obiektywy. A teraz chciałbym własnie takowy kupić. Myślałem kupić cos tańszego jak 70-300Vr ale wątpie by to miało sens. Myślę tez na 50-150 sigmy oraz nikonem 80-200. Oczywiście jestem wdzięczny za wszelkie inne sugestie. Warzna jest dla mnie ostrość szkła i rozdzielczość. Budżet do 3tys może być używane szkło.

Masz body DX?
Pomyśl nad Sigmą 70-200mm f/2.8 OS

adriandol29
02-02-2015, 14:38
Tak jest to d7000. Poprzedni aparat roztrzaskał się ze mną na moto.

nikoniarz
02-02-2015, 14:51
Przypuszam, ze stabilizacja nie bedzie Ci potrzebna bo problem lezy raczej w zbyt dlugich czasach naswietlania. Takze szukaj czegos z swiatlem f/2.8 by moc skrocic czasy. Jak mozesz to podaj na jakich parametrach zwykle robisz zdjecia.

QubaKpl
02-02-2015, 14:51
Tak jest to d7000. Poprzedni aparat roztrzaskał się ze mną na moto.

Sigma 70-200 2.8 os , polecam, mam, sprawdza się bardzo dobrze. Zrobiłem już sporo tanecznych reportaży w kiepskich warunkach z tym szkłem. ;)

adriandol29
02-02-2015, 15:19
Nie nie jest to problem z czasem naświetlania. 1/200s do 1/400 mi w zupełności wystarcza. problemem jest bardzo słaba jakość tych zdjęć. Tzn słaby kontrast słaba rozdzielczość itp. Ostatnio w ramach testów zajrzałem na targi slubne w poznaniu zabrałem ze sobą 85 1.8g 35 1.8g 50 1.8d no i zdjęcia to jakaś masakra. jedynie te które robiłem 18-70 na przysłonie 5.6 do 8 wspomagając lampa są do odratowania. iso 400 lub 640 po delikatnym zbliżeniu w lightroom zairno powala. dosłownie jakby to był aparat z telefonu. To mój samsung note 3 dał rade. Niestety tło było bardzo odbijające światło coś ala włosy anielskie na choinkę co dawało ogromne refleksy. Może to było problemem. Sam juz nie wiem

I jeszcze fakt ze na większości zdjęć w okół krawędzi modelki mam czerwone obwódkę.

markB
02-02-2015, 16:24
Pokaż przykładowe zdjęcia, bo może to nie być problem obiektywu; 85/1.8G to całkiem przyzwoite szkło.

tomgol
02-02-2015, 16:44
Jako że córka tańczyła swego czasu i robiłem jej fotki to wiem, że warunki są często
fatalne jeżeli chodzi o światło. Bez szkła 2.8 jest ciężko. Najlepsze jednak wychodzą
z tele i szerokie kadry. Ja używałem 70-200 VRII i jest to super szkło. Szukaj czegoś
tego pokroju : Sigma, Tamron lun Nikkor ver.I. Temat generalnie trudny.

nikoniarz
02-02-2015, 17:17
Biorąc pod uwagę parametry zdjęć podane przez autora (1/200-400 sek, ISO 400-640, f/5.6 i więcej) to światła jest raczej sporo (jeśli oczywiście nie była używana lampa). Dla mnie kiepskie światło, to gdy na koncercie mam problem z poprawnym naświetleniem przy ISO 1600, f/2.8 i czasie 1/100-200 sek. Ale jeśli da się poprawnie naświetlić takimi wartościami to dla mnie obrazek jest zupełnie akceptowalny po odszumieniu i resize.
Także fajnie by było, gdyby autor pokazał kilka zdjęć z których jest niezadowolony...

larky
11-02-2015, 09:55
Nie wiem jakie autor wątku pokazy tańca fotografuje i gdzie ale z tego co opisuje parametrami to całkiem dobrze są oświetlone. Z moich doświadczeń tak różowo nie jest. Sam robię to Nikonem 70-200 2.8 i najczęściej pucha jest ustawiona na ISO 3200-4000 (D800) żeby mieć czasy rzędu min. 1/320-1/400 bo to wg mnie do tańca jest absolutne minimum (rzecz jasna zależy od rodzaju tego tańca). Jak się robi jakieś modern jazzowe pląsy to czasem i 1/200 wystarczy.

krokoo
20-04-2015, 19:37
Nie nie jest to problem z czasem naświetlania. 1/200s do 1/400 mi w zupełności wystarcza. problemem jest bardzo słaba jakość tych zdjęć. Tzn słaby kontrast słaba rozdzielczość itp. Ostatnio w ramach testów zajrzałem na targi slubne w poznaniu zabrałem ze sobą 85 1.8g 35 1.8g 50 1.8d no i zdjęcia to jakaś masakra. jedynie te które robiłem 18-70 na przysłonie 5.6 do 8 wspomagając lampa są do odratowania. iso 400 lub 640 po delikatnym zbliżeniu w lightroom zairno powala. dosłownie jakby to był aparat z telefonu. To mój samsung note 3 dał rade. Niestety tło było bardzo odbijające światło coś ala włosy anielskie na choinkę co dawało ogromne refleksy. Może to było problemem. Sam juz nie wiem

kompletnie nie rozumiem wypowiedzi, ale po kolei,
- słaby kontrast może wynikać z tego że Twój aparat podbija ISO za wysoko, z powodu krótkiego czasu naświetlania, wtedy obiektyw jaśniejszy (np ze światłem 2.8) powinien pomóc (sigma chyba w Twoim budżecie się mieści
- co to znaczy słaba rozdzielczość? tego nie zmienisz jak masz 12mpix to będziesz tak miał, każdy aparat robi w tej samej rozdzielczości zdjęcia, wprawdzie obiektywy mają coś takiego jak rozdzielczość ale zakładam że nie jesteś tego w stanie zobaczyć gołym okiem, więc czymś co nazywasz rozdzielczością kompletnie się nie martw, chyba że nazywasz ziarno - rozdzielczościa, to może znaczyć że aparat podbił Ci zbyt wysoko ISO
- w ogóle się dziwie bo piszesz że masz lampę, odpowiednio manewrując lampą, możesz robić dowolnym obiektywem jeśli tylko podejdziesz dostatecznie blisko oraz masz od czego odbic/rozproszyć swiatło, może zamiast kupować nowego obiektywu naucz się wykorzystywać lampę?
- "zabrałem ze sobą 85 1.8g 35 1.8g 50 1.8d no i zdjęcia to jakaś masakra. jedynie te które robiłem 18-70 na przysłonie 5.6 do 8 wspomagając lampa są do odratowania" - z wyżej napisanego zdania wnioskuję że usiłowałeś stałkami i coś nie wyszło, mogło nie wyjść z dwóch powodów, po pierwsze stałki mają wolniejszy autofocus, i generalnie mogłeś mieć problemy z trafieniem i ostrymi zdjęciami, ALBO co bardziej prawdopodobne ponieważ było mało światła, ustawiłeś przesłonę np 1.8 i przez to miałeś małą głębie ostrości, co przekłada się na nie trafione zdjęcia jak coś się porusza, na 2.8 znacznie łatwiej trafić w coś niż na 1.8 jak się rusza , znacznie!
zawsze możesz zmienić przesłonę na 2.0 albo 2.8 i sprawdzić czy jest lepiej, znaleźć jakiś balans

wniosek, musisz albo nauczyć się korzystać z lampy, albo sprawdzić przed zakupem na jakiej F umiesz robić zdjęcia tak żeby były OK, fotografowanie czegoś co się rusza to nie jest łatwy kawałek chleba, dlatego stałki z małą GO po prostu czasem nie zdają egzaminu, albo inaczej zoomem na F 2.8 jest prościej, ale trzeba zadbać o światło, jednym słowem kombinować, kombinować kombinować :) inaczej nie było by zabawy

a najlepiej to zdiagnozować gdzie jest problem, bo z tego co czytam to w wielu miejscach

ps. nie wiem co to za rodzaj tańca ale jeśli możesz w ogólr używać lampy, to może sprawdź co będzie jak po prostu będziesz błyskał lampą na wprost, jako ostatnia deska ratunku, owszem mogą wyjść odblaski na tanczących i generalnie zdjęcia będą wyglądać jak robione idioten-kamerą (ciemne tło itd) ALE powinny wyjść w miare dobrze technicznie, w sensie nie-wysokie ISO, dobre ziarno, owszem będzie to mało kulturalne rozwiązanie ale zawsze jakieś, i będziesz miał do czego porównać zdjęcia

adrianek32
20-04-2015, 21:41
po co odswiezasz co chwila jakies tematy ktore ucichly miesiac/dwa temu?