Zobacz pełną wersję : Różne problemy z Sony RX100M3 (mój pierwszy "zaawansowany" aparat)
Cześć,
kupiłem niedawno RX100M3. Dotąd miałem raczej głupie kompakty, ten jest przy nich zaawansowany ;)
Pierwszy problem jaki mam, to prześwietlanie zdjęć. Zdjęcia śniegu są zawsze prześwietlane przy automatycznie wybranych parametrach (tryby auto, P i inne). Np:
http://s12.postimg.org/flp0kke7t/DSC00356.jpg
źródło (http://postimg.org/image/flp0kke7t/)
Czy to normalne? Aparat ma tryb "Scena" ale nie ma wariantu dla śniegu. Przypuszczam, że sobie nie radzi z rozpoznawaniem że to śnieg.
Dodatkowo, histogram przed zrobieniem zdjęcia wygląda "OK", a nawet pokazuje niedoświetlenie zdjęcia. Natomiast po wykonaniu zdjęcia okazuje się, że jest ono prześwietlone (i histogram zrobionego zdjęcia też to pokazuje). Znowu, czy tak ma być? (I przy okazji, dlaczego tak jest?)
Drugi problem: poruszone zdjęcia. Robię z ręki, ale przy czasach rzędu 1/500 spodziewałbym się ostrego zdjęcia. Np:
http://s28.postimg.org/anpuoxl55/DSC00360.jpg
źródło (http://postimg.org/image/anpuoxl55/)
Będę wdzięczny za pomoc.
RobertMiernik
01-02-2015, 22:30
Po pierwsze, to jest jakby forum o nikonach.
Po drugie nie ma sceny na śnieg, więc stosuj korektę ekspozycji.
Po trzecie, to zdjęcie nie wygląda jakby było poruszone, EXIFa nie ma więc nie mogę sprawdzić jaki czas był rzeczywiście, ale jeśli twierdzisz, że 1/500 to czas też nie jest problemem.
Wygląda to tak, jakbyś wyostrzył na 1 metr jakoś (trawa na dole jest ostra albo prawie ostra), reszta wygląda jak zwyczajny bokeh
Notoryczna
01-02-2015, 22:43
W moim starożytnym Soniaczu jest opcja D-Range (Dynamic Range), która skleja w locie pseudo-HDRy. Kiedyś, przy małoświadomym używaniu tej funkcji, też wychodziły mi podobne kadry.
Po pierwsze, to jest jakby forum o nikonach.
OK, ale myślę, że to nie problem aparatu tylko techniki (stąd wątek w tym dziale).
Po drugie nie ma sceny na śnieg, więc stosuj korektę ekspozycji.
Stosuję. Ale co ciekawe, w poradnikach które widziałem w sieci, wszędzie piszą żeby stosować dodatnią korektę ekspozycji, bo aparaty nie doświetlają zdjęć na śniegu...
Po trzecie, to zdjęcie nie wygląda jakby było poruszone, EXIFa nie ma więc nie mogę sprawdzić jaki czas był rzeczywiście, ale jeśli twierdzisz, że 1/500 to czas też nie jest problemem.
Wygląda to tak, jakbyś wyostrzył na 1 metr jakoś (trawa na dole jest ostra albo prawie ostra), reszta wygląda jak zwyczajny bokeh
Ależ exif jest - po kliknięciu na zdjęcie w wątku pokazuje się strona ze zmniejszonym zdjęciem. Jak się kliknie na niego to otwiera się strona z oryginalnym zdjęciem - można go zapisać i sprawdzić exif. Niestety nie znam stron gdzie można wstawić zdjęcie żeby or razu dekodował exif.
Hm może to bokeh. A da się z exifa wyciągnąć gdzie była ustawiona ostrość?
W moim starożytnym Soniaczu jest opcja D-Range (Dynamic Range), która skleja w locie pseudo-HDRy. Kiedyś, przy małoświadomym używaniu tej funkcji, też wychodziły mi podobne kadry.
Tutaj też jest (DRO), możliwe, że była ustawiona na auto lub włączona. W dokumentacji piszą "When shooting with [D-Range Opt.], the image may be noisy". Zwrócę uwagę następnym razem.
2pompony
02-02-2015, 00:05
To zdjęcie (dwójka) jest poruszone bez cienia wątpliwości. Być może nei jest najostrzejsze, ale poruszone jest na pewno. Myślę Autorze, że za bardzo siłowo przykłądasz się do wciskania guzika - tak bardzo, że trzęsiesz rękami, bo nie przypuszczam, żeby ręce tak Ci się trzęsły samodzielnie, że tak powiem. Albo robisz to niedbale jedną ręką.
Poćwiczyłbym stanowczy, delikatny i stabilny jednocześnie uchwyt. A także delikatniejsze wyzwalanie.
Druga ewentualnosć, to być może stabilizacja (jeśli ją masz) albo nie jest fachowo ustawiona, albo szwankuje.
to drugi to wygląda jakby była włączona funkcja HDR...
Myślę Autorze, że za bardzo siłowo przykłądasz się do wciskania guzika - tak bardzo, że trzęsiesz rękami, bo nie przypuszczam, żeby ręce tak Ci się trzęsły samodzielnie, że tak powiem. Albo robisz to niedbale jedną ręką.
Nie napinałem się zbytnio ;) Część zdjęć robiłem z czasowym wyzwalaczem (nie pamiętam czy to) i chyba też nie pomagało.
to drugi to wygląda jakby była włączona funkcja HDR...
Spróbuję powyłączać wszelkie HDRy, DRO i inne rzeczy i przetestować bardziej metodycznie...
Zamieść zdjęcia z exifem. Czy na obu zamieszczonych zdjęciach były takie same ustawienia (włącznie z korektą ekspozycji)?
Przecież zamieszczone zdjęcia mają EXIFa. Czy jakoś źle je zamieszczam? Trzeba ściągnąć pełna wersje zdjęcia (drugie kliknięcie)
Ustawienia oczywiście były inne - pierwsze było zrobione na auto bez żadnej korekcji, drugie ustawiłem ręcznie (teraz nie pamiętam dokładnie jak)
Faktycznie, jak powiększę, to jest exif.
A przypadkiem nie było to robione w S? Oba zdjęcia mają czas 1/500s.
Muszę przyznać, że zrobić tak poruszone zdjęcie na 1/500sek to duży wyczyn ;) ...... chyba, że to nie poruszone zdjęcie, tylko wielokrotna ekspozycja??
2pompony
03-02-2015, 17:47
No tak, to mogłaby być też wielokrotna ekspozycja, ale zakładam, że autor przynajmniej w tej minimalnej części potrafi jednak opanować sprzęt... :)
A przypadkiem nie było to robione w S? Oba zdjęcia mają czas 1/500s.
Hmm raczej nie - w EXIFie jest SceneMode "Auto" w pierwszym i "Normal (P, A, S or M)" w drugim, oraz odpowiednio IntelligentAuto 1 i 0.
W tym drugim zrobiłem korekcję ekspozycji na -2EV (w.g. EXIFa).
Za to, co mnie dziwi, w tym jaśniejszym jest ExposureMode "Program" a w ciemniejszym "Auto". Nie wiem jak to rozumieć ;)
W sumie to "ciemniejsze" ma takie same iso i migawkę oraz mniejszą wartość przesłony - skoro jest ciemniejsze to chyba musiał być filtr ND użyty? Nie znalazłem żadnego śladu o tym w EXIFie...
Przepraszam, że nie mam dokładnych informacji jak zostały zrobione zdjęcia - zrobiłem ich kilkanaście z różnymi ustawieniami i już sam nie wiem które w jaki sposób.
No tak, to mogłaby być też wielokrotna ekspozycja, ale zakładam, że autor przynajmniej w tej minimalnej części potrafi jednak opanować sprzęt... :)
Nic bym nie zakładał ;) Ale robiłem zdjęcia w trybie RAW+JPG a tam HDR nie działa.
Wczoraj zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć z różnymi ustawieniami. Zaledwie w kilku przypadkach udało mi się zrobić naprawdę ostre zdjęcia bez charakterystycznych "przesunięć". Zdjęcia robiłem z ręki, ale miałem włączony "self timer" na 2s, więc to nie problem naciskania spustu migawki.
Co mnie dziwi/martwi, to że przy takich samych ustawieniach/warunkach jedno zdjęcie wychodziło OK, a inne "przesunięte" :(
Zrobiłem też film (nie uploadowany), nie widać żadnych przesunięć, film jest bardzo ostry (mogę wstawić na dropboxa jeśli ktoś chce).
Oryginały zdjęć (jpg) są tutaj: https://www.dropbox.com/sh/q6oqrjcdfpgqsfb/AABx2r2dNdxYHwi7SpqMJsrya?dl=0
Kilka jest w RAW, bo przełączyłem testowo na ten tryb (normalnie robiłem w RAW+JPG).
Patrząc na ostre zdjęcia podejrzewam, że to może być wina focusa ? Albo aparat jakoś sobie nie radzi, jeśli zdjęcia są bardzo jasne? Ale na 471, które jest zdjęciem trochę zbyt ciemnym, też jest lekkie przesunięcie.
Np:
424 vs 425
426, 427
464 vs 465
476 vs 477
478, 479 vs 480, 481
484 vs 485
484 vs 485
489 (miejscami ostre, miejscami nie?)
Poniżej opis parametrów zdjęć i moje komentarze. Dla kolejnych zdjęć opisuję tylko różnicę w ustawieniach:
--- pastwisko ---
412, 413
RAW+JPG
Program: P
Migawka: self timer 2 s
EC: 0 EV
AF: Single
Focus Area: Wide
ISO: 100
ND: Off
Metering mode: Multi
WB: Daylight
D-R: Off
414, 415
EC: -2
416, 417
EC: -3
418, 419
EC: 0
ND: On
420, 421
422, 423
Program: A
Przeslona: f/11
* automatycznie ustawilo sie 1/30s
* pierwsze zdjecie ktore jakos wyglada
* zdjecie ostre na gorze drzewa, nie ostre w innych miejscach
424, 425
Program: M
Czas: 1/200
* inne param dla przypomnienia:
Migawka: 2s
Focus area: Wide
WB: daylight
* rozmycie/nieostrosc: jest na 424, brak na 425, mimo, ze robione z takimi samymi parametrami !!!
* ekran podgladu bardzo ciemny, miga mm -2.0 po nacisnieciu do polowy, na podgladzie hisoriogram przesuniecty na lewo, natomiast po zrobieniu zdjecia hisoriogram ok
426, 427
Focus area: center
* ostrzylem na krzak
* 426: krzak w miare ostry, chociaz badziej na gorze niz na dole, plot i drzewa w miare tez (nie sa super ostre, ale nie ma takiego rozdwojenia)
* 427: krzak bardzo ostry (najostrzejszy jak dotad), reszta tez w miare, brak przesuniecia !!!
428, 429
* ostrzylem na plot/konie
* 428: plot nie ostry (lekkie charakterystyczne rozdwojenie), drzewa w oddali chyba ostre?
* 429: wszystko (najblizszy i najdalszy plan) charakterystycznie mocno rozdwojone
430, 431
* ustawienia ak poprzednio, ale z zoomem max
* widac mocne rozdwojenie
432, 433
Steady Shot: off
* 432: zdjecie ostre, brak rozdwojenia !!!
* 433: zdjecie nieostre, ale brak charakterystycznego rozdwojenia
434, 435
Program: Intelligent Auto
Migawka: 2s
* nie wiem co ze Steady Shot: off czy on?
* rozdwojone, przejasnione
436, 467:
zoom: max
* mocne i bardo mocne rozdwojenie, glownie na plocie/koniach
438, 439:
Program: Manual
ND: off
ISO: 80
1/2000s
f/11
WB: Auto
* przepalone
* 438: nie widac rozdwojenia (?)
* 439: widac rozdwojenie
Nie da sie recznie ostrzyc bo wyswietlacz i EVF sa bardzo ciemne
440, 441
RAW
WB: Daily
Focus Area: Center
* na jednym staralem sie ostrzyc troche nizej, na drugim wyzej (lub odwrotnie)
* nie jest zbyt ostry, nie nie widac rozdwojenia
442, 443:
zoom max
* na jednym staralem sie ostrzyc trache nizej, na drugim wyzej (lub odwrotnie)
* widac rozdwojenie
444, 445
JPG (Extra Fine)
446, 447
zoom min
448, 449
zoom max
--- pomnik ---
450, 451
RAW+JPG
* przepalone, rozmycie
452, 453
Inne ustawienia (ISO etc): domyslne (wiekszosc auto)
* strasznie przepalone
454, 455
EC: -2 EV
* 454: zoom max; widac rozdwojenie. patrzac na cienciwe luku widac, ze obraz jest przesuniety "na ukos", wzdluz osi cieciwy (tak jak biegnie cieciwa), bo ona sama nie pokazuje przesuniecia)
* 455: zoom min; widac rozdwojenie
--- znak ---
459
Inne ustawienia Auto
* widac lekkie przesuniecie
460, 461
* strasznie przepalone
462, 463
* widac lekkie przesunecie
--- rycerz ---
464, 465
* 464: brak przesuniecia !!!
* 465: lekkie przesunięcie !!!
466
Focus area: Center
ISO: Auto
* przepalone
467
* miejscami przepalone
* brak przesuniec ??? !!!
468
EC: -3 EV
* miejscami przepalone
* widac czy brak przesuniec ?
469
* miejscami przepalone
* widac przesuniecia
470:
* miejscami przepalone
* brak przesuniec !!!
471:
Program: M
Migawka: 1/320
* troche ciemne zdjecie
* widac lekkie przesuniecie? (np. prawa reka, parapety)
* po nacisnieciu do polowy spustu podglad byl nieuzywalny (ekran byl czarny)
472, 473:
Przeslona: f/5.6
* 472: lekkie przesuniecie?
* 473: brak przesuniec ??? !!!
--- parkan ---
474, 475
Program: Intelligent auto
* aparat z oparcia
* zdjecia przepalone
476, 477
AF area: multi
Metering mode: multi
ISO: Auto
ND: Auto
D-R: off
* 476: jest lekkie przesuniecie? nieostre?
* 477: brak przesuniecia, ostre zdjecie !!!
478, 479
Focus: point (na slupku po lewej)
* brak przesuniecia ???
480, 481
Focus: point (po prawej na koncu alejki)
* brak przesuniecia ???
* jakos nie widze roznicy miedzy tym focus pointem, a tym poprzednim ???
(caly czas focus jakby byl blisko?)
--- kosciol ---
482, 483
* miejscami przepalone
* brak przesuniecia !!!
484, 485
EC: -1.7 EV
* miejscami minimalne przepalenia
* 484: brak przesuniecia, zdjecie bardzo ostre !!!
* 485: przesuniecie widoczne miejscami, np. kopula po lewej,
lewa strona glownego budynku (rynny, elewacje)
486, 487
EC: -3 EV
* 486: brak przesuniec, zdjecie super ostre !!!
* 487: albo male przesuniecie, albo zdjecie malo ostre...
488, 489
Przeslona: f/9 (czas wyszedl 1/25s)
* 488: zdjecie bardzo ostre, brak przesuniec !!! (mimo czasu 1/25s)
* 489: zdjecia miejscami ostre (krzyze na szczycie), miejscami nie (lewa rynna na kosciele, cala wieza po lewej, nizsza kopula po prawej)
490
Program: Shutter priority
Migawka: 1/500 (ustawil sie f/4.0, ND:on)
* widac lekie przesuniecie na lewej rynnie
491
EC: -3 EV (ustawil sie f/5.6, ND:on)
* j.w
--- drzewa ---
492, 493
* 492: brak przesuniec, ostre !!!
* 493: albo przesuniecia, albo nieostre
494
Ustawienia Auto
* przepalone (+ nieostre?)
495
* przepalone (+ nieostre?)
496
Manual? Manual focus? Nie mam zapisane
* przesuniete, przepalone
497
?
* jakaś masakra ;)
piotr_74
11-02-2015, 19:59
Może spróbuj napisać do serwisu Sony i podać im tego linka wraz z opisem, bo aż trudno uwierzyć, żeby aparat na trybach automatycznych tak źle dobierał ekspozycję. Poza tym te rozjechane zdjęcia również wyglądają dziwnie, naprawdę trzeba być "antytalentem fotograficznym" żeby skopać tyle zdjęć przy tak krótkich czasach :).
Spróbuj przywrócić aparat do ustawień fabrycznych, prawdopodobnie jest włączony jakiś dziwny tryb wydłużania ekspozycji. Nie przychodzi mi do głowy co to konkretnie może być, ale factory reset powinien temu zaradzić.
Spróbuj przywrócić aparat do ustawień fabrycznych, prawdopodobnie jest włączony jakiś dziwny tryb wydłużania ekspozycji. Nie przychodzi mi do głowy co to konkretnie może być, ale factory reset powinien temu zaradzić.
Zrobiłem factory reset, niestety nie pomógł :( Wgrałem też najnowszą wersję firmware'u.
Tam gdzie przedtem (https://www.dropbox.com/sh/q6oqrjcdfpgqsfb/AABx2r2dNdxYHwi7SpqMJsrya?dl=0) dodałem folder "po_resecie" z 5 JPG (tryb auto, P i M). Są też 3 krótkie filmy kręcone komórką, które pokazują, co widać na wyświetlaczu w trakcie robienia tych zdjęć. Oraz plik info.txt z opisem parametrów.
W trybie auto zdjęcia strasznie przepalone (mimo, że przed zrobieniem zdjęcia podgląd i histogram były OK), w trybach P i M charakterystyczne "poruszenie".
Może spróbuj napisać do serwisu Sony
Tak zrobię.
Dostałem skierowanie do serwisu ;) W sumie bardzo szybko odpowiadają. Ale nie powiedzieli co to.
Lepiej chyba reklamować na podstawie niezgodności z umową, niż z gwarancji ?
gdzie kupowales? to nie byl jakis egzemplarz refurbished?
pozdrawiam
Mam nadzieje ze nie! W fotojokerze przez internet
W wątku NEXowym większość korzystała z serwisu CSI, ja z resztą też - mogę polecić. Bardzo szybka obsługa, dostarczenie przez darmowego kuriera w obie strony i najważniejsze, że naprawiony.
Ja napisałem do sony.pl i skierowali mnie do serwisu PRAM "lub ewentualnie z serwisem dla aparatów profesjonalnych" CSI więc napisałem do tego pierwszego. Ale skoro polecacie ten drugi i przesyłka jest za darmo...
Tylko czy nie lepiej reklamować w fotojokerze? W trybie ustawowym mam większe prawa i możliwości
Ślij bezpośrednio do csi. Będzie szybciej.
piotr_74
14-02-2015, 21:53
Ja napisałem do sony.pl i skierowali mnie do serwisu PRAM "lub ewentualnie z serwisem dla aparatów profesjonalnych" CSI więc napisałem do tego pierwszego. Ale skoro polecacie ten drugi i przesyłka jest za darmo...
Tylko czy nie lepiej reklamować w fotojokerze? W trybie ustawowym mam większe prawa i możliwości
Ja bym chyba próbował w Fotojokerze, jako niezgodność towaru z umową, aparat od początku błędnie mierzy ekspozycję zdjęcia i "robi poruszenie" :). Nie jest to uszkodzenie które powstało podczas użytkowania tylko taki aparat został sprzedany. Warto zapytać, może się udać, a jak nie to bezpośrednio do serwisu.
Miałem podobny przypadek z zegarkiem, od początku nie działał kalendarz, wymienili mi w sklepie po dwóch dniach na nowy , sprawny egzemplarz.
Ja bym chyba próbował w Fotojokerze, jako niezgodność towaru z umową, aparat od początku błędnie mierzy ekspozycję zdjęcia i "robi poruszenie" :). Nie jest to uszkodzenie które powstało podczas użytkowania tylko taki aparat został sprzedany. Warto zapytać, może się udać, a jak nie to bezpośrednio do serwisu.
Po pierwsze naprawdę tak jest - obejrzałem zdjęcia robione zdaje się drugiego dnia po zakupie i wada już była. A uważałem bardzo i na pewno nie uderzyłem o nic aparatem.
Po drugie czytam sobie http://prokonsumencki.pl/blog/reklamacja-towaru-przez-konsumenta-przed-i-po-25-grudnia-2014-roku-czyli-co-zmieni-nowa-ustawa-o-prawach-konsumenta/ i jak rozumiem, sprzedawca nie może odmówić (nie może się "nie udać"):
1 rok domniemania istnienia wady w chwili wydania Produktu. Sprzedawca jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które istniały w chwili przejścia niebezpieczeństwa na Klienta lub wynikły z przyczyny tkwiącej w sprzedanym Produkcie w tej samej chwili. Jeżeli Klientem jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania sprzedanego Produktu, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na Klienta.
Do tego mogę sobie wybrać usunięcie wady albo wymianę na nowy aparat, co wolę:
Jeżeli sprzedany Produkt ma wadę, Klient może żądać wymiany Produktu na wolny od wad albo usunięcia wady. Sprzedawca jest obowiązany wymienić Produkt wadliwy na wolny od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności dla Klienta.
Co prawda piszą też bardzo niejasno tak:
Sprzedawca może odmówić zadośćuczynienia żądaniu Klienta, jeżeli doprowadzenie do zgodności z Umową Sprzedaży Produktu wadliwego w sposób wybrany przez Klienta jest niemożliwe albo w porównaniu z drugim możliwym sposobem doprowadzenia do zgodności z Umową Sprzedaży wymagałoby nadmiernych kosztów.
więc być może sprzedawca może powiedzieć, że wymiana na nowy jest za droga w porównaniu do naprawy...
Przez ten czas co się zastanawiasz co z tym aparatem zrobić to miałbyś go już naprawionego...
Jak to mówią, gdzie się człowiek śpieszy, tam się diabeł cieszy ;)
Mówi się co prawda, że czas leczy rany ale do popsutych aparatów to się chyba nie stosuje ;)
Dla porządku napiszę, że reklamowałem w Fotojokerze i mi wymienili na nowy.
piotr_74
21-03-2015, 10:54
Dla porządku napiszę, że reklamowałem w Fotojokerze i mi wymienili na nowy.
no i fajnie :)