PDA

Zobacz pełną wersję : nikon AF-S 300/4 problem

st.g
01-02-2015, 14:07
Mam problem z obiektywem Nikon 300/4 AF-S . Używałem go przez około 3 lata z nikonem d 60.
Obiektyw super byłem z niego bardzo zadowolony.
Jakieś 3 miesiące temu zaczęły się problemy z AF-S, na początku sporadycznie, zwłaszcza z ręki (na statywie było OK).
Na dzień dzisiejszy przy próbie ustawienia ostrości jeździ tam i z powrotem w okolicach punktu ostrości.
Manualnie wszystko OK.
Mój przypadek wygląda bardzo podobnie do opisywanego wielokrotnie na tym forum problemu z obiektywem 80-200 gdzie uszkodzony był GMR.
Gdzie serwisują ten obiektyw oprócz Nikon Polska.
Jeśli Ktoś mógłby mi w tym temacie pomóc,byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję za porady

Stanisław Galus
okolice Tarnowa

TOP67
01-02-2015, 15:35
Objaw typowy do uszkodzenia GMR. Czy oprócz tego silnik wydaje dziwne dźwięki? Coś w rodzaju terkotu. Przy uszkodzeniu GMR nie ma zwrotnego sygnału o ile silnik się obrócił, więc co chwilę staje i zaczyna się kręcić (za to dużo szybciej). Zwłaszcza wtedy, gdy ma spory kawałek do przejścia (duży zakres skali).

st.g
01-02-2015, 18:00
Dzięki za szybki odzew.
Innych objawów nie zauważyłem, silnik chodzi tak samo cicho jak przed awaria, żadnego terkotu tylko kręci tam i z powrotem.
Jakie są możliwości naprawy?

111lisu
02-02-2015, 10:00
No bo nie wie gdzie jest dlatego kręci ;) pogadaj z Topem i Ci naprawi.

TOP67
02-02-2015, 10:55
Jeśli to GMR, to raczej nie naprawię. Części są dostępne tylko do najpopularniejszych modeli. W przypadku AF-S 80-200 uszkodzeniu ulega nie sam GMR, tylko jego flex, co da się załatać.

111lisu
02-02-2015, 15:52
Może szczotka tylko nie styka, gorzej jak wytarte w ptoszek.

st.g
02-02-2015, 20:04
Dzięki za odzew.

Szukałem w internecie informacji na temat tego obiektywu , między innymi na forum nikoniarze.pl
Przeczytałem wszystkie posty dotyczące serwisu i w zasadzie została mi opcja nikon polska
albo znaleźć kogoś kto nie boi się rozebrać obiektywu , rzucić fachowym okiem i jeżeli jest to uszkodzenie
typu odklejona taśma, coś tam blokuje naprawić, jeśli GMR, silnik, które nie są dostępne złożyć,
żeby pozostał chociaż sprawny manual.
TOP67 jeśli chciałbyś poeksperymentować z moim obiektywem jestem jak najbardziej na tak

fan911
02-02-2015, 23:58
też mam to szkiełko i z tego, co przy okazji dowiedziałem się rok temu od serwisu nikona, to taka ewentualna "przyjemność" naprawy autofocus-a kosztuje u nich w okolicach 1500 PLN. Kupując to szkiełko miałem to na uwadze.

Będę wdzięczny za info, jak skończyła się sprawa naprawy i ile to kosztowało. Życzę powodzenia i łączę się w bólu.

st.g
03-02-2015, 22:56
fan911 dzięki za informacje i słowa wsparcia.
Cena dosyć wysoka, żeby to jeszcze człowiek wiedział, że naprawią a cena nie wzrośnie dwukrotnie.
Mam jeszcze pytanie czy jakieś inne serwisy foto napraiają AF w tym obiektywie.
Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim poradził?

Pozdrawiam

Staszek

TOP67
04-02-2015, 20:45
Dopiero wróciłem z konferencji NPS (na której bawiłem się następcą tego obiektywu).
Podobny objaw daje uszkodzenie enkodera ogniskowej, ale ten obiektyw go nie ma. Za to odczyt enkodera odległości nie ma wpływu na ostrzenie (celowo usuwa się go w jednym z modeli).

st.g
04-02-2015, 21:28
Dzięki za odzew.

TOP67 próbuję zrozumieć Twój ostatni post.
Czyli rozumiem, że mój obiektyw nie posiada enkodera ogniskowej, który mógłby powodować
przejeżdżanie punktu ostrości tam i z powrotem.
Ma enkoder odległości ale nie ma to wpływu na ostrzenie.
Czyli gdzie jest przyczyna?

Staszek

TOP67
04-02-2015, 21:41
Przecież to nie zoom. Ma jedną ogniskową, więc nie jest potrzebny enkoder. Takie same objawy daje uszkodzenie GMR i enkodera ogniskowej. Ale GMR w zdecydowanej większości przypadków (po prostu trudno uszkodzić enkoder bez grzebania w obiektywie). Może również rozmagnesować się taśma magnetyczna, ale to chyba tylko na skupie złomu. Może się zdrapać warstwa magnetyczna. Może wypaść flex z gniazda. Przyczyn może być dużo, ale 99% to GMR.

st.g
04-02-2015, 21:49
TOP67 dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie.
Jeszcze pytanie, czy mógłbyś zaglądnąć do mojego obiektywu.

TOP67
04-02-2015, 22:09
Zajrzeć mogę, ale dostępu do części nie mam. GMR da się kupić tylko do popularnych modeli.

st.g
04-02-2015, 22:32
Dzięki.

TOP67
07-02-2015, 14:58
Tym razem się udało. Wystarczyła regulacja GMR. Ktoś już tego zresztą próbował wcześniej, śruby były poluzowane a lakier zerwany. Ale to stara konstrukcja (bliźniacza do AF-S 80-200) i GMR jest czterokanałowy. Potrzeba odpowiedniego oscyloskopu lub cierpliwości i szczęścia.

st.g
07-02-2015, 18:17
TOP67 Dzięki.

Winien jestem pewne wyjaśnienia.
Masz rację obiektyw był wcześniej w serwisie foto, i wrócił jako naprawiony.
Niestety po zapięciu do korpusu było to samo co wcześniej. Serwis stwierdził
że jeśli to co zrobili (nie wiem co) nie pomogło to oni już nic nie poradzą bo nie mają części
i zwrócili mi pieniądze za naprawę. Powiedziano mi, że zrobić to może tylko nikon Polska,
ewentualnie serwis na ul. Grzybowskiej w Warszawie.
Dzwoniłem tam, ale nie podjęli się naprawy twierdząc, że części mają ale nie mają sprzętu do regulacji, ustawień.

Pozdrawiam

Staszek

st.g
10-02-2015, 19:14
Chciałbym podziękować wszystkim za rady i słowa wsparcia.
TOP67 dzięki za naprawę.
Wszystko działa i oby tak zostało.

Pozdrawiam

Staszek

kostek-brasil
15-02-2015, 21:57
Witam, podepnę się pod temat, bo też mam od dziś problem z tym obiektywem. Objaw jest taki, że nagle przestał działać AF, tak jakby padł napęd lub jakiś problem z komunikacją?... Obiektyw nadal swobodnie ostrzy manualnie w całym zakresie. Natomiast AF ani drgnie. W terenie byłem już pewny, że padł silnik AFS, ale po powrocie do domu, przez chwilę silnik ożył, niestety trwało to niedługą chwilę i znów jest "martwy". Jak dobrze przystawić ucho do obiektywu, słychać takie cichuśkie, ledwo słyszalne bzyczenie... Pytanie do kolegi Top67 lub innych którzy zetknęli się z podobnymi objawami. Czy jesteście w stanie mi podpowiedzieć na co zachorował mój nikkorek i czy w ogóle jest sens to naprawić, nie wydając fortuny? Obiektyw kupiłem używany, swoje przeszedł, ale nadmienię, że jest to moje najbardziej ulubione "szkło". Dlatego zależy mi na podpowiedzi. :(
Serwis nikona pewno stwierdzi, że jak wyślę, to obejrzą. Dodam jeszcze, że próbowałem ożywic go na dwóch aparatach D300s - gdzie, jak wyżej wspomniałem na moment ożył i D50.

TOP67
15-02-2015, 22:09
Ciche cykanie to pracująca przetwornica DC-DC. Jedną z przyczyn może być zablokowany silnik. Ale w dwóch podobnych przypadkach padła elektronika. Trzeba obejrzeć.

kostek-brasil
15-02-2015, 22:26
Dzięki za szybką odpowiedź. Sam wolę nic nie rozkręcać bo się zwyczajnie nie znam. Czy kolega w takim razie mógłby go obejrzeć - oczywiście odpłatnie lub wskazać, gdzie jest sens go wysłać? Ta "padnięta elektronika" to mniej więcej jakiego rzędu koszt?

TOP67
15-02-2015, 22:43
W przypadku AF-S 80-200, który ma prawie identyczną elektronikę, koszt wymiany elektroniki i silnika 2 lata temu wynosił ok 2500 zł (ze zniżką NPS).

Namiary na mnie są w wątku o D80 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3491865&postcount=295).

kostek-brasil
15-02-2015, 22:59
Ops, sporo... :(
No to chyba sobie dam na wstrzymanie. Trudno, będę go używał wyłącznie do filmowania, gdzie AF jest zbędny. Z AF mogę korzystać jeszcze z tamrona 70-300 VC, ale to inna liga i o TC z nim mogę też zapomnieć. Pozostaje zbierać pomału na jakiegoś następcę, ale dziękuję bardzo za pomoc.

TOP67
15-02-2015, 23:17
To cena z serwisu Nikona, jeśli nie da się naprawić taniej. Tylko oni mają części. Luzem można kupić sam silnik, ale też nie za bardzo się opłaca. $350 + ew. cło i VAT.

TOP67
18-02-2015, 19:38
Dzięki za szybką odpowiedź. Sam wolę nic nie rozkręcać bo się zwyczajnie nie znam. Czy kolega w takim razie mógłby go obejrzeć - oczywiście odpłatnie lub wskazać, gdzie jest sens go wysłać? Ta "padnięta elektronika" to mniej więcej jakiego rzędu koszt?

Przed chwilą naprawiłem 17-55 z padniętą elektroniką. Włożyłem tam ostatnie tranzystory mocy, sterujące silnikiem. W 300/4 są identyczne. Za 2-4 tygodnie będę miał nowe części.

kostek-brasil
19-02-2015, 23:26
Dziękuję za odzew. W tej chwili nie podjąłem jeszcze decyzji co zrobię. Prawdopodobnie najwcześniej za miesiąc lub dwa coś trzeba będzie już wstępnie zdecydować. Muszę zgromadzić trochę środków, także ze sprzedaży, ale nim rozstanę się z częścią sprzętu, muszę dobrze stestować z jaką, żeby nie żałować zbyt pochopnie podjętej decyzji. W każdym razie nadal wychodzi mi, że moim ulubionym obiektywem w lesie postanie nikkor 300/4 AFS. Nie wiem jednak czy będę naprawiał swojego, czy zaryzykuję zakup używanego, a może nawet zdołam zakupić nowy. Na pewno nie kalkuluje się naprawa w cenie 2500zł lub w jej okolicy. Szkoda troszkę, że właśnie teraz "zachorował" bo właśnie z grubsza kończy się sezon polowań i rozkręca sezon "kostka", ale zauważyłem na pocieszenie, że tamron VC 70-300 po wyłączeniu VR zaczyna mieć całkiem znośny AF, no ale jakość obrazu odstaje... Nie ma jednak wielkiego problemu, bywają duże gorsze nieszczęścia. Jeszcze raz dziękuję i z pewnością odezwę się, jeśli podejmę decyzję o próbie naprawy. :wink: