PDA

Zobacz pełną wersję : D5200 + 18-55 kit = ciemno i nieostro ?

rejestrat2
31-01-2015, 18:16
Witam
Mam problem z ostrością zdjęć. Większość zdjęć wykonywanych tym zestawem wychodzi gorzej niż załączone. Zdjęcia z lampą również nie grzeszą ostrością i są stosunkowo ciemne. Programy automatyczne gorzej niż załączone zdjęcie. Proszę o sugestie w czym tkwi problem.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/ee3eb5d07c285ffb.html
EXIF
Filename - DSC_1140.JPG
Make - NIKON CORPORATION
Model - NIKON D5200
Orientation - Top left
XResolution - 300
YResolution - 300
ResolutionUnit - Inch
Software - Ver.1.01
DateTime - 2015:01:31 14:15:17
YCbCrPositioning - Co-Sited
ExifOffset - 228
ExposureTime - 1/60 seconds
FNumber - 3.50
ExposureProgram - Manual control
ISOSpeedRatings - 1000
ExifVersion - 0230
DateTimeOriginal - 2015:01:31 14:15:17
DateTimeDigitized - 2015:01:31 14:15:17
ComponentsConfiguration - YCbCr
CompressedBitsPerPixel - 4 (bits/pixel)
ExposureBiasValue - 0.00
MaxApertureValue - F 3.48
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Auto
Flash - Not fired
FocalLength - 18.00 mm
UserComment -
SubsecTime - 50
SubsecTimeOriginal - 50
SubsecTimeDigitized - 50
FlashPixVersion - 0100
ColorSpace - sRGB
ExifImageWidth - 6000
ExifImageHeight - 4000
InteroperabilityOffset - 40960
SensingMethod - One-chip color area sensor
FileSource - DSC - Digital still camera
SceneType - A directly photographed image
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Manual
White Balance - Auto
DigitalZoomRatio - 1 x
FocalLengthIn35mmFilm - 18 mm
SceneCaptureType - Standard
GainControl - High gain up
Contrast - Normal
Saturation - Normal
Sharpness - Normal
SubjectDistanceRange - Unknown

GPS information: -
GPSVersionID - 2.3.0.0

Maker Note (Vendor): -

Thumbnail: -
Compression - 6 (JPG)
XResolution - 300
YResolution - 300
ResolutionUnit - Inch
JpegIFOffset - 41460
JpegIFByteCount - 8979
YCbCrPositioning - Co-Sited

AdamC2
31-01-2015, 18:24
a robiłes testy na czyms innym niz ludzie Tutaj masz czas 1/60 z praktyki wiem że to za mało żeby ztrzymać ruch szczególnie dziecka w kadrze. Ustaw czas 1/200 f 3,5 a iso z automatu i zobacz co będzie. Ewentualnie aparat na statyw a przed obiektyw coś "martwego" wazon butelka...... i wtedy czas już możesz mieć dłuższy.

rejestrat2
31-01-2015, 18:37
Krótsze czasy, większa ciemność a ostrość bez zmian.

wasilewk
31-01-2015, 18:48
A lampa odbita od sufitu ? Przy tym wykorzystasz podczerwień do ustawienia AF.

rejestrat2
31-01-2015, 18:51
Miałem na myśli lampę wbudowaną

wasilewk
31-01-2015, 18:53
Miałem na myśli lampę wbudowaną

Albo zewn. albo D750.

P.S.
Też tak miałem (mam 2-ch takich szybkich) i musiałem się poddać: bez lampy ani rusz.

AdamC2
31-01-2015, 18:54
Jak to większa ciemność ? Zdjęcie jest ciemniejsze ? Auto ISO powinno podnieść czułość aby zdjęcie miało poprawną ekspozycję przy 1/200.

adriansocho
31-01-2015, 18:57
Pojedyncze sterczące włoski są dobrze widoczne, więc albo AF nie trafił tam gdzie trzeba, albo widocznie trzeba go przymknąć np. do f/5.6.

wasilewk
31-01-2015, 18:57
Jak to większa ciemność ? Zdjęcie jest ciemniejsze ? Auto ISO powinno podnieść czułość aby zdjęcie miało poprawną ekspozycję przy 1/200.

Ilość światła do pomiaru AF wpada przez obiektyw, który jest na pełnej dziurze (przysłonę przymknie w czasie robienia zdjęcia)--> więcej nie wpadnie (a jest go zbyt mało do poprawnego wyostrzenia).

P.S.
Ja miałem do wyboru: jasny obiektyw albo lampa - wybrałem lampę.

rejestrat2
31-01-2015, 18:59

W opcji auto ISO jest jak piszesz co nie zmienia faktu, że nieostrzy.

AdamC2
31-01-2015, 19:04
Ale jeszcze podstawowe pytanie Jaki masz tryb wyboru pola ostrości : automatyczny czy pojedyncze pole i jaki jest tryb ostrości: pojedynczy AF-S czy ciągły AF-C. Ustaw pojedyncze pole i AF-S i strzel jak model nie będzie się ruszał. Co ma być ostre sam sobie ustawisz wybierakiem patrząc przez wizjer. AF-C pomaga przy ostrzeniu ruchomych celów jednak obrazek przynajmniej u mnie na d3100 jest mniej ostry jak w trybie AF-S

AdamC2
31-01-2015, 19:10
[QUOTE=wasilewk;3511291]Ilość światła do pomiaru AF wpada przez obiektyw, który jest na pełnej dziurze (przysłonę przymknie w czasie robienia zdjęcia)--> więcej nie wpadnie (a jest go zbyt mało do poprawnego wyostrzenia).

I tu się zgodzę tylko patrząc na to zdjęcie jakie były warunki to aparat powinien dać radę. Mój daje. I rzeczywiście lampa zewnętrzna pomaga. Z tego co widziałem sabinkę można tak ustawić aby nie błyskała fleszem ale tylko doświetlała diodą cel i AF powinien nawet łapać ostrość w egipskich ciemnościach.

wasilewk
31-01-2015, 19:14
... Z tego co widziałem sabinkę można tak ustawić aby nie błyskała fleszem ale tylko doświetlała diodą cel i AF powinien nawet łapać ostrość w egipskich ciemnościach.

Ostatnio robiłem koncert chóru w ciemnym (kilkadziesiąt metrów) kościele: obiektyw 80-200/2.8 i SB900 na podczerwień - wyszło ok.

rejestrat2
31-01-2015, 19:26
Ale jeszcze podstawowe pytanie Jaki masz tryb wyboru pola ostrości : automatyczny czy pojedyncze pole i jaki jest tryb ostrości: pojedynczy AF-S czy ciągły AF-C. Ustaw pojedyncze pole i AF-S i strzel jak model nie będzie się ruszał. Co ma być ostre sam sobie ustawisz wybierakiem patrząc przez wizjer. AF-C pomaga przy ostrzeniu ruchomych celów jednak obrazek przynajmniej u mnie na d3100 jest mniej ostry jak w trybie AF-S

pojedyncze pole a tryb ostrości był na auto ale generalnie AF-S czy AF-C nie robi u mnie zauważalnej różnicy.

AdamC2
31-01-2015, 19:33
no cóż testuj w dobrym oświetleniu, na dworze jak dalej będzie źle to serwis i kalibracja AF, ewentualnie pożycz zewnętrzną lampę

dziad.bordowy
17-05-2015, 13:41
Pozwolę sobie podpiąć się pod wątek, opisując swój problem z prośbą o pomoc. Przepraszam za produkcję kolejnego posta typu "laik prosi o pomoc", ale kto jeśli nie Wy? ;-). Otóż zauważyłem, że przy fotografowaniu obiektów w ruchu (pojazdy), pomimo dobrego wyostrzenia całego pojazdu zdarza się, że jego przód (np. maska w przypadku samochodu/autobusu) jest lekko rozmazana.

Problem pojawia się jedynie, gdy znajduję się dość blisko (kilka metrów) fotografowanego pojazdu, gdy fotografuję go od boku (a nie od przodu) a także (co chyba nie będzie zaskoczeniem), gdy pojazd porusza się dość szybko.

I teraz tak:
- nie jest to wina moich trzęsących się rąk;
- nie jest to, jak sądzę, wina zbyt długich czasów naświetlania (chyba, że np. 1/400 to jednak za długo);
- nie jest to wina kiepskiego oświetlenia fotografowanego obiektu ("w pełnym słońcu w środku lata" problem też występuje)

Podejrzewam, że rozwiązanie problemu jest banalnie proste i że z czasem sam na nie bym wpadł - niemniej, jeśli jakaś dobra nikonowska dusza mogłaby nakierować na właściwe rozwiązanie - dziad bordowy będzie wdzięczny.

Aha - sprzęt jak w temacie, tj. 5200 + 18-55 kit, stąd zaśmiecanie tego, a nie innego wątku.

nikoniarz
17-05-2015, 13:53
Skoro część jest ostra i część nieostra, to za mała głębia ostrości. Zwiększ wartość f/.

GonzoG
17-05-2015, 13:56
Winą jest nieznajomość podstaw fotografii.
Przeczytaj co to Głębia Ostrości (GO).

dziad.bordowy
17-05-2015, 17:05
Nie chcę negować Waszych diagnoz (zwłaszcza ta o moim poziomie wiedzy fotograficznej jest trafna :-)), mam jednak pytanie - czy zwiększenie liczby przysłony pociąga za sobą konieczność wydłużenia czasu otwarcia migawki? Jeśli tak, przy 250 czy 320, nawet przy poszerzonej głębi ostrości nie ma szans, żeby wyszło nieporuszone...

Poniżej fragment jednego ze zdjęć, na których pojawia się problem. Widać dobrą ostrość detali po lewej stronie (np. napisów) i rozmazanie, o którym wspominałem, z prawej. Akurat to zdjęcie było robione na f10, a zatem nie najniżej... http://s10.ifotos.pl/img/pociagjpg_wwanreh.jpg

nikoniarz
17-05-2015, 17:07
1/250 czy 1/320 to całkiem bezpieczne czasy nawet dla szkieł o długiej ogniskowej i bez VR. I przymknięcie przysłony wymaga wydłużenia czasu o taką samą wartość EV dla uzyskania tej samej ekspozycji. Podstawa fotografii.

Edit:
W ramach precyzyjniejszego wyjaśnienia- zamiast wydłużać czas można podbić ISO.

GonzoG
17-05-2015, 18:13
Nie chcę negować Waszych diagnoz (zwłaszcza ta o moim poziomie wiedzy fotograficznej jest trafna :-)), mam jednak pytanie - czy zwiększenie liczby przysłony pociąga za sobą konieczność wydłużenia czasu otwarcia migawki? Jeśli tak, przy 250 czy 320, nawet przy poszerzonej głębi ostrości nie ma szans, żeby wyszło nieporuszone...

Poniżej fragment jednego ze zdjęć, na których pojawia się problem. Widać dobrą ostrość detali po lewej stronie (np. napisów) i rozmazanie, o którym wspominałem, z prawej. Akurat to zdjęcie było robione na f10, a zatem nie najniżej... http://s10.ifotos.pl/img/pociagjpg_wwanreh.jpg

Przy powiększeniach zdjęcia 1:1 to i f/10 daje małą głębię ostrości, szczególnie przed punktem w którym ta ostrość ustawiona.
Na GO mają wpływ: ogniskowa (im większa tym mniejsza GO), odległość (im większa, tym większa GO), przesłona (im bardziej przymknięta tym większa GO).

Na załączonym przykładnie dodatkowo może dochodzić jeszcze szybkość poruszania się obiektu. 1/320 nie daje żadnych gwarancji. Czas zależy od szybkości poruszania się obiektu, jego odległości i ogniskowej, a przy oglądaniu dużych powiększeń, nawet od rozdzielczości i wielkości matrycy.

notdot
17-05-2015, 19:22
Ponad to dodałbym back/front focus dla obiektywu/body czyli ostrość jest za lub przed punktem w którym miała by ona być według ustawień i twojego celowania

kjakub
17-05-2015, 19:29
Moim zdaniem winą za nieostre zdjęcia należało by obarczyć lag pomiędzy wyostrzeniem, a otwarciem migawki.
Z jakiego trybu AF korzystasz? Do takich ujęć najlepiej powinien się sprawdzić AF-C - czy to właśnie niego używasz? Jeżeli nie, to poćwicz na tym trybie.

dziad.bordowy
03-04-2016, 21:06
Jeszcze jedna prośba do ekspertów, doklejona do tego wątku, żeby nie zaśmiecać forum. W linku wycięty fragment zdjęcia: http://s2.ifotos.pl/img/problem1j_sshappe.jpg. Pomimo ustawienia ostrości tam, gdzie być powinna (http://s5.ifotos.pl/img/problem2j_sshapwr.jpg) autofocus kompletnie się pogubił - bardziej ostre są krzaczory w tle, choć to też nie "żyleta". Co (nie)ciekawe, zrobiłem cztery fotografie w tym samym miejscu i na każdym efekt jest podobny. Gdzie może leżeć przyczyna? Dodam, że to nie pierwszy taki psikus tego zestawu - i, o dziwo, najczęściej dotyczy to fotografowania różnych osób.

Podstawowe info, które zapewne może być przydatne:
- D5200 + Nikkor 18-105 (to akurat zmiana w stosunku do tytułu wątku)
- 320, 9
- 21 mm, osoba fotografowana stała ok. 5-6 metrów od aparatu
- ISO 400
- AF-C, dynamiczny wybór pola (9 pól)
- VR wyłączony

Przed zrobieniem zdjęcia AF długo nie mógł złapać ostrości (charakterystyczne "klikanie"). Czy problem mogły spowodować plamy słoneczne? I czy rzeczywiście ustawienia z przedostatniej pauzy mają aż takie znaczenie w sytuacji, kiedy fotografowany obiekt jest statyczny? Kto pomoże amatorowi? Będę wdzięczny...

harpooon
03-04-2016, 23:40
Jeszcze jedna prośba do ekspertów, doklejona do tego wątku, żeby nie zaśmiecać forum. W linku wycięty fragment zdjęcia: http://s2.ifotos.pl/img/problem1j_sshappe.jpg. Pomimo ustawienia ostrości tam, gdzie być powinna (http://s5.ifotos.pl/img/problem2j_sshapwr.jpg) autofocus kompletnie się pogubił - bardziej ostre są krzaczory w tle, choć to też nie "żyleta". Co (nie)ciekawe, zrobiłem cztery fotografie w tym samym miejscu i na każdym efekt jest podobny. Gdzie może leżeć przyczyna? Dodam, że to nie pierwszy taki psikus tego zestawu - i, o dziwo, najczęściej dotyczy to fotografowania różnych osób.

Podstawowe info, które zapewne może być przydatne:
- D5200 + Nikkor 18-105 (to akurat zmiana w stosunku do tytułu wątku)
- 320, 9
- 21 mm, osoba fotografowana stała ok. 5-6 metrów od aparatu
- ISO 400
- AF-C, dynamiczny wybór pola (9 pól)
- VR wyłączony

Przed zrobieniem zdjęcia AF długo nie mógł złapać ostrości (charakterystyczne "klikanie"). Czy problem mogły spowodować plamy słoneczne? I czy rzeczywiście ustawienia z przedostatniej pauzy mają aż takie znaczenie w sytuacji, kiedy fotografowany obiekt jest statyczny? Kto pomoże amatorowi? Będę wdzięczny...
Problemem jest operator aparatu wybierz co chcesz mieć ostrzone a nie dajesz aparatowi to wybierać vide 9 pól af ustaw sobie centralny ,mierząc w oko modelki(po potwierdzeniu ) zablokuj guzikiem af-l jeżeli chcesz przekadrować i strzelaj fotkę

Evanduril
04-04-2016, 00:10
1) Automatyczny AF, wielopunktowy, ostrzy na najbardziej kontrastowy element. Powinien ostrzyć na ten znajdujący się najbliżej, ale różnie to bywa. Ustaw AF-S pojedynczy.
2) Włącz VR (wyłączaj podczas pracy ze statywem i przy bardzo krótkich czasach, rzedu 1/1000).
3) Ustaw przesłonę 5,6 jeśli chcesz mieć ostro na pierwszym planie.
4) Strzelaj minimum na 1/100s.

Obiektyw może mieć front focus/back focus. Przetestuj w następujący sposób:

1) Ustaw sobie 3 baterie paluszki w kształcie "/" (jeden za drugim, pod kątem)
2) W trybie AF-S i na statywie (lub z odpowiednim podparciem) wyostrz na 2-gi.
3) Testuj przy minimalnej przesłonie i maksymalnej ogniskowej.

Jeżeli ostry jest bardziej pierwszy lub trzeci - masz problem z autofokusem.

Alternatywnie - weź sobie puszkę np. Coli, znajdź kod paskowy i wyceluj w jego środek. Sprawdź czy rozmycie jest takie jak powinno.

karad
04-04-2016, 00:16
Podstawy fotografii trzeba się nauczyć ,instrukcję aparatu poznać od A do Z ,guzikologia w body opanowana i wtedy można kupić lustrzankę i ją używać świadomie . Nie było by tych pytań ,co robię źle ,lub mój aparat robi źle zdjęcia. Odnośnie auto Focusa af-a ,af-s,af-c ,różnice trzeba znać i wiedzieć na wyrywki. Zdjęcia można rozmazac przy 1/500 i można mieć ostre przy 1/30.Dobra rada na przyszłość -stosuje czasy nie dłuższe niż odwrotność ogniskowej przy zdjęciach z ręki . Jeśli są nadal rozmazane ,to statyw .Jeśli i to nie pomoże to serwis :grin:

Evanduril
04-04-2016, 00:30
Karad ta zasada tyczy się obiektywów bez VR :)