Zobacz pełną wersję : SB-600 zdjecia seryjne??
Witam,
Czy lampa SB-600 obsługuje zdjecia seryjne z nikonem D80?? Jeśli nie to jaka lampa to obsługuje(sb-800)??
Pozrawiam
Witam,
Czy lampa SB-600 obsługuje zdjecia seryjne z nikonem D80?? Jeśli nie to jaka lampa to obsługuje(sb-800)??
Pozrawiam
Niewiem czy obsługuje, ale napewno nadąża za D80 :)
Obsługuje warunek (jak mi się wydaje) jest jeden wielkość serii bo kondensatory muszę się naładować. Robiłem z taką lampą fotki seryjne choć nic na temat nie kumając kombinowałem ale da się. Nie licz na oświetlenie stroboskopowe
z tej lampy - nie ma takiej funkcji.
Pozdrawiam
Rafał_Sz
07-05-2007, 12:14
1. Ostrożnie z tymi seriami, palnik lampy wszak wystygnąć musi.
2. Dużo zależy od zasilania - jakość aku
3. Serię można robić tak jak SB-800, ta druga ma piąte koło (AKU) więc się troszkę szybciej ładuje.
pozdrawiam Rafał
żółto-czarny
07-05-2007, 14:37
1. Ostrożnie z tymi seriami, palnik lampy wszak wystygnąć musi.
I to nawet dobrych parę minut wg instrukcji. Licz się z tym, że długo nie zrobisz następnego zdjęcia ;-)
w sb800 jest funkcja RPT albo RTP:-D, i ona pozwala na wyjkonywanie zdjec serujnych z lampą - poprotu błysk na kazdą klatke...o ile mi sie zdaje niema tej opcji w sb600
Maciej-D
18-05-2007, 13:22
Czy optymalne oświetlenie z sb-600 da się uzyskać jedynia w trybie "P" (przynajmiej wg. instrukcji)? Trochę mnie to boli, bo nie mam możliwości ustawienia przysłony....
w sb800 jest funkcja RPT albo RTP:-D, i ona pozwala na wyjkonywanie zdjec serujnych z lampą - poprotu błysk na kazdą klatke...o ile mi sie zdaje niema tej opcji w sb600
Mylisz sie :) Ta funkcja pozwala wykonac kilka blyskow na jednej klatce. A mozliwosc zdjec seryjnych ma wszyty aparat a nie lampa. Dlugosc serii zalezy od pojemnosci kondensatora lampy i od ilosci swiatla potrzebnego do zrobienia pojedynczego zdjecia. Chociaz nie do konca bo gdy braknie mocy w lampie aparat zaczeka az lampa sie naladuje i zrobi kolejne zdjecie. Tyle ze nie bedzie juz np. 3fps tylko 0,5fps.
Rafał_Sz
18-05-2007, 15:10
Mylisz sie :) Ta funkcja pozwala wykonac kilka blyskow na jednej klatce. A mozliwosc zdjec seryjnych ma wszyty aparat a nie lampa. Dlugosc serii zalezy od pojemnosci kondensatora lampy i od ilosci swiatla potrzebnego do zrobienia pojedynczego zdjecia. Chociaz nie do konca bo gdy braknie mocy w lampie aparat zaczeka az lampa sie naladuje i zrobi kolejne zdjecie. Tyle ze nie bedzie juz np. 3fps tylko 0,5fps.
Nie będzie czekać, tylko nie doświetlać, co pokazuje wyświetlacz lampy (-EV).
I jeszcze piszczec bedzie z tego powodu. ;)
Wlasnie sie zastanawialem jak to jest. Bo z analogiem serii do konca lamy z materialem zaladowanym nie robilem. A na sucho bez filmu aparat zwalnia jakby czekal na lampe i blyska z mniejsza czestotliwoscia piszczac lampa jednoczesnie ze mocy braklo...