PDA

Zobacz pełną wersję : D50-nie działający auto focus robi lekko niewyraźne zdjęcia

rozpruwacz
30-01-2015, 19:32
Witam

Oddałem do serwisu mój aparat, bo robił niewyraźne zdjęcia. poza tym lekkie pęknięcie było na obudowie no i raz na jakiś czas zacinała się lampa błyskowa. Po 2 i pól tygodnia wreszcie pojawił się kosztorys w którym to znajduję się:
-wymiana górnej pokrywy, FPC górnej pokrywy, głowicy lampy i okleiny.

Teraz moje pytanie- która z tych części ma związek z źle działającym focusem.
Nie znam się za bardzo ale sprawdzilem części w wykazie części do nikona i na moje oko żadna z nich mi nie pasuję.
Może ktoś z was ma jakieś info na ten temat.

Pozdrawiam Kuba

zgera
30-01-2015, 20:49
Te części są związane z naprawą lampy, do naprawy autofokusa nie zawsze potrzebne są części, może to być czyszczenie, regulacja czujników, luster, tzw. kalibracja.

wasilewk
31-01-2015, 15:24
Witam

Oddałem do serwisu mój aparat, bo robił niewyraźne zdjęcia. poza tym lekkie pęknięcie było na obudowie no i raz na jakiś czas zacinała się lampa błyskowa. Po 2 i pól tygodnia wreszcie pojawił się kosztorys w którym to znajduję się:
-wymiana górnej pokrywy, FPC górnej pokrywy, głowicy lampy i okleiny.

Teraz moje pytanie- która z tych części ma związek z źle działającym focusem.
Nie znam się za bardzo ale sprawdzilem części w wykazie części do nikona i na moje oko żadna z nich mi nie pasuję.
Może ktoś z was ma jakieś info na ten temat.

Pozdrawiam Kuba

Jak w aucie nawali Ci kierunkowskaz ale przy okazji od dawna ciekła miska olejowa, to odpowiedzialny mechanik wymieni też tę miskę.

TOP67
31-01-2015, 15:28
Tak z ciekawości, to na ile to wycenili? Podwoili wartość aparatu?

zgera
31-01-2015, 17:03
Jak w aucie nawali Ci kierunkowskaz ale przy okazji od dawna ciekła miska olejowa, to odpowiedzialny mechanik wymieni też tę miskę.

To zależy jakie zlecenie zostawisz temu mechanikowi, jakiś procent samochodów na naszych drogach ma zalegalizowaną sprawność tylko w dowodzie rejestracyjnym, gdyby takim przyjechać do mechanika to czasami naprawa przekroczy wartość samochodu, doprowadzając go do 100% sprawności.

wasilewk
31-01-2015, 18:38
To zależy jakie zlecenie zostawisz temu mechanikowi, jakiś procent samochodów na naszych drogach ma zalegalizowaną sprawność tylko w dowodzie rejestracyjnym, gdyby takim przyjechać do mechanika to czasami naprawa przekroczy wartość samochodu, doprowadzając go do 100% sprawności.

A policja też tak uważa ?

zgera
31-01-2015, 20:05
A policja też tak uważa ?

Przecież wszystkich nie zatrzymają, niektórym jednak dowody rejestracyjne zatrzymują.

wasilewk
31-01-2015, 20:07
Widocznie serwis na Łopuszańskiej też uważa, że "Po nas poprawiać nie trzeba" - (choć znam też inne przykłady ich napraw).

rozpruwacz
02-02-2015, 23:26
No za częsci i robociznę wycenili na ponad 7 stówek. Ale te części co wypisali na kosztorysie moim zdaniem za problem który podałem jako jedyny , to chyba nie odpowiadają. Wkurza mnie to że czekałem 2 i pól tygodnia a problem nie został rozwiązany.

zgera
03-02-2015, 10:09
No za częsci i robociznę wycenili na ponad 7 stówek. Ale te części co wypisali na kosztorysie moim zdaniem za problem który podałem jako jedyny , to chyba nie odpowiadają. Wkurza mnie to że czekałem 2 i pól tygodnia a problem nie został rozwiązany.

Naprawa znacznie przekracza wartość aparatu, nieopłacalna.

rozpruwacz
05-02-2015, 12:34
Dzięki za info.Temat zamknięty.