Zobacz pełną wersję : Szerokie szkło do d600
Hej!
Mam nadzieję, że wspomożecie mnie swoją wiedzą i doświadczeniem. Mam body d600 i do tej pory używałam do niego głównie 50tki 1.4. Zajmuję się głównie fotografią portretową i modową, a w tej drugiej bardzo przeszkadza mi 'wąskość' tej stałki, szczególnie kiedy chcę uchwycić całą postać. Chciałabym dokupić sobie coś szerszego, ale jestem totalnie ciemna w tej kwestii.. Fajnie, gdyby obiektyw nadawał się też do reportażu, ale nie jest to dla mnie priorytet.
Budżet: najlepiej 1800-2000, max. 2200zł
Będę wdzięczna za wszystkie sugestie i rady ;)
Marcin Borkowski
29-01-2015, 23:01
28 1.8 :)
28mm f/1.8G lub 35mm f/1.8G ED
jak wyzej, ale 28 chyba ciut uniwersalniejsza
Hej!
Mam nadzieję, że wspomożecie mnie swoją wiedzą i doświadczeniem. Mam body d600 i do tej pory używałam do niego głównie 50tki 1.4. Zajmuję się głównie fotografią portretową i modową, a w tej drugiej bardzo przeszkadza mi 'wąskość' tej stałki, szczególnie kiedy chcę uchwycić całą postać. Chciałabym dokupić sobie coś szerszego, ale jestem totalnie ciemna w tej kwestii.. Fajnie, gdyby obiektyw nadawał się też do reportażu, ale nie jest to dla mnie priorytet.
Budżet: najlepiej 1800-2000, max. 2200zł
Będę wdzięczna za wszystkie sugestie i rady ;)
co to jest wąskość? ująłeś w cudzysłów więc wytłumacz co to jest bo w kontekście ogniskowej to jedyne co mi na myśl przychodzi to że całej sylwetki nie możesz objąć- jeśli dobrze rozumiem to nie kupuj obiektywu tylko zrób kilka kroków w tył do momentu aż się całą postać zmieści w kadrze.
28/1.8G jak najbardziej. Ewentualnie jak wolisz elastyczność zooma, to 18-35 nie będzie złym wyborem.
Do ludzi, nie schodził bym poniżej 28 mm. Jeśli nie stałka, to raczej jakiś 24-70/2.8 (zwłaszcza do reportażu).
TOP67, Twoja propozycja nie mieści się w moim budżecie :(
NegLTD, uwierz, że gdyby wystarczyło się cofnąć to nie zakładałabym takiego wątku. Hmm, jakby to wytłumaczyć. Po prostu beznadziejnie wyglądają w pionie zdjęcia całej postaci - a przynajmniej w moim odczuciu - bo z boków jest zbyt wąsko, nie ma przestrzeni i to mi przeszkadza. Jak znajdę fotę obrazującą to, co mam na myśli to wstawię.
karolt bardzo lubię stałki, więc teraz też raczej w takową będę celować :)
A co myślicie o sigmie 24mm f/1.8 albo nikkorze 24mm f/2.8D? Ten drugi byłby za ciemny do portretów?
Naoglądałam się zdjęć zrobionych tym nikkorem 28mm f/1.8 i rzeczywiście wypada świetnie, może dozbieram te dwie stówki i w niego zainwestuję. Hm hm.
24 2.8d zle nie jest ale bron boze 28 2,8
ale do ludzi to wg mnie 28 to jak bylo wspomiane najszerzej...chyba ze ktos lubi karykatury
TOP67, Twoja propozycja nie mieści się w moim budżecie :(
A co myślicie o sigmie 24mm f/1.8 albo nikkorze 24mm f/2.8D? Ten drugi byłby za ciemny do portretów?
Naoglądałam się zdjęć zrobionych tym nikkorem 28mm f/1.8 i rzeczywiście wypada świetnie, może dozbieram te dwie stówki i w niego zainwestuję. Hm hm.
Nie tylko Nikon robi takie szkła. Są jeszcze
Sigma 24-70/2.8
Tamron 28-75/2.8
Tamron 24-70/2.8
Tokina 28-70/2.6-2.8
Nikkor 28-70/2.8
Jakie portrety na 28 mm? Do portretów masz 50 mm i to najkrótsza ogniskowa, jaką można użyć na pełnej klatce do portretu (całej postaci).
Wygląda na to, że najlepiej w moje potrzeby trafił MstrG :) 28mm ciut ponad moim budżetem, ale można dozbierać. Teraz w zasadzie zastanawiam się nad tymi dwiema opcjami - 28 czy 35. Chociaż bardziej skłaniam się do tego pierwszego, bo z taką szerokością można naprawdę dużo zrobić.
TOP67, chyba Cię nie rozumiem. Takie zdjęcia to też portret:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tinypic.pl/3z0umvjqe5gg)
Wygląda na to, że najlepiej w moje potrzeby trafił MstrG :) 28mm ciut ponad moim budżetem, ale można dozbierać. Teraz w zasadzie zastanawiam się nad tymi dwiema opcjami - 28 czy 35. Chociaż bardziej skłaniam się do tego pierwszego, bo z taką szerokością można naprawdę dużo zrobić.
Ja miałem 28mm f/1.8G i zamieniłem na 35mm f/1.8G ED :)
Nie mogłem się jakoś z tym pierwszym dogadać...
Ja miałem 28mm f/1.8G i zamieniłem na 35mm f/1.8G ED :)
Nie mogłem się jakoś z tym pierwszym dogadać...
O kurczę :smile: możesz rozwinąć? I czy można gdzieś zobaczyć Twoje zdjęcia zrobione powyższymi obiektywami? ;)
Rossi_PL
01-02-2015, 17:54
Koledze chodzi o bardzo indywidualne kwestie:) Niby 28 i 35 dzieli tylko i aż 7mm różnicy. Osobiście robiłem już dwa podejścia w FJ do 28ki i raczej pozostanę przy 35mm. Lepiej mi się ludzi fotografuje 35. Choć trzeba przyznać, że 28 podoba mi się, af, ostrość, kontrast, bokeh wszytko jest ok tylko jakoś lepiej widzę siebie z 35. Także Tobie też proponuję wycieczkę do FJ i pomacać obydwa:) Z kolei przy posiadanych 50mm lepiej dla ciebie pewnie będzie zastosować 28 niż 35.