Zobacz pełną wersję : Nagrywanie na dyskotekach
Adriannax
29-01-2015, 13:37
Witam,
Od razu proszę o wyrozumiałość. Nie jestem doświadczonym fotografem, cały czas się uczę.
Wyprzedzając przykre komentarze - tak, przeczytałam całą instrukcję obsługi nikona D5100, którego posiadam :)
Niedługo będę miała okazję nagrywać video relację z dyskoteki. Wiem, że najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji byłby zakup lampy LED i planuję to zrobić ale ponieważ jeszcze nie zarabiam na swoje życie, nie zdążę uzbierać pieniędzy do imprezy. Muszę więc poradzić sobie bez niej. Mój główny problem jest taki, że na nagraniach w ciemnych pomieszczeniach jest "szum". Uczę się na zasadzie prób i błędów i kombinowałam już na prawdę bardzo dużo z ustawieniami ( zakończyłam zabawę z automatycznymi ustawieniami, próbuję nagrywać oraz robić zdjęcia na manualu) i na prawdę już nie mam pojęcia co mogę zrobić aby szum na nagraniu był jak najmniejszy no i żeby przypadkiem nie skompromitować się tym nagraniem.
Za pomoc z góry serdecznie dziękuję :)
Jak jest ciemno, to szum będzie. Nie ma na to opcji, chyba że masz D750. :P
CODER_BEST
29-01-2015, 18:09
Jest jedno lekarstwo na szum nawet przy D5100 :) Jasne szkło f/1.8 lub f/2.8 powinno dać radę. Ale rewelacji nie ma się co spodziewać... to jednak crop.
Jest jedno lekarstwo na szum nawet przy D5100 :) Jasne szkło f/1.8 lub f/2.8 powinno dać radę. Ale rewelacji nie ma się co spodziewać... to jednak crop.
Tak, tylko że na przysłonie 1.8 kolega będzie miał bardzo płytką głębię ostrości, dużo mniejszą niż na przeciętnych zoomach. Często małą GO można wykorzystać jako atut nagrania, ale wymaga to świadomego wyboru i sprawnego operowania ostrością, oczywiście na manualnym ostrzeniu. Nie wiem czy kolega jest na to gotowy. Efekt może być genialny jeśli ktoś ma doświadczenie w filmowaniu z małą głębią ostrości i wie jak z niej korzystać. W przeciwnym wypadku może być katastrofa....
W sumie pomysł dobry, a nawet świetny bo dostaniesz nie tylko więcej światła, mniej szumów, ale dodatkowo wprowadzisz nowe środki wyrazu. Radziłbym jednak najpierw przećwiczyć to porządnie "na sucho" zanim pójdziesz na tą dyskotekę.
Gdybym już się na to zdecydował to rozwiązanie to zapiąłbym np. Nikkora 35mm 1.8 - tani obiektyw, a oferujący doskonałą jakość obrazu i stosunkowo szeroki kąt widzenia
CODER_BEST
29-01-2015, 18:25
Tak, tylko że na przysłonie 1.8 kolega będzie miał bardzo płytką głębię ostrości, dużo mniejszą niż na przeciętnych zoomach. Często małą GO można wykorzystać jako atut nagrania, ale wymaga to świadomego wyboru i sprawnego operowania ostrością, oczywiście na manualnym ostrzeniu. Nie wiem czy kolega jest na to gotowy. Efekt może być genialny jeśli ktoś ma doświadczenie w filmowaniu z małą głębią ostrości i wie jak z niej korzystać. W przeciwnym wypadku może być katastrofa....
W sumie pomysł dobry, a nawet świetny bo dostaniesz nie tylko więcej światła, mniej szumów, ale dodatkowo wprowadzisz nowe środki wyrazu. Radziłbym jednak najpierw przećwiczyć to porządnie "na sucho" zanim pójdziesz na tą dyskotekę.
Dużo zależy od ogniskowej.... Jeśli będziesz miał coś mega szerokiego jak np. samyang 14mm f/2.8 to głębia ostrości jest bardzo duża i raczej nie stanowi problemu :) Co innego jakaś 50mm czy więcej wtedy już będzie duży problem ale raczej do nagrywania stosuje się szerokie szkła ewentualnie przebitki z jakiegoś krótkiego tele :)
ja robie od 1,5 roku zdj na dysko ...i powiem ci jedno skoro nie masz lampy to odrazu podziekuj, bo jak zrobisz sobie zla reklame bublem bedzie ci ciezko..
ja akurat nie nagrywam inni to robia, i przez tyle czasu nikt nie nagrywal bez lampy, no chyba ze jakies wstawki ale to tez byly dluzsze szkla wtedy
Nie znam samyanga 14mm - to nie jest już rybie oko ? Bo przy filmowaniu nie miałbym odwagi zrobić całego materiału w takiej konwencji. Chyba jestem zbyt konserwatywny ;-)
CODER_BEST
29-01-2015, 18:32
Nie znam samyanga 14mm - to nie jest już rybie oko ? Bo przy filmowaniu nie miałbym odwagi zrobić całego materiału w takiej konwencji. Chyba jestem zbyt konserwatywny ;-)
To jest UWA :) Więc tragedii by nie było a efekt na pewno świetny :) Ale wiadomo, że całości na 14mm by nie nagrał bo by było nudno trzeba by było zmienić na coś innego co jakiś czas :)
Ale ja się odniosłem tylko do głębi ostrości :) Sama przysłona jeszcze nie sprawia, że nagle jedno jest ostre a reszta nie :P
sami 8 na cropa do fish 14 jest szerokaaa ale bardziej wg mnie pod ff, ja uzywalem wczesniej 11-16 tokiny w klubach plus 17-50 tamrona
sebi ale 35 na cropie to wcale szeroko nie jest...na ff mam czesto problem w dysko, bo do innych lokali to 50 i 85 czasem stosuje
nigdy nie nagrywałem na dyskotekach, ale patrząc na wideorelacje z takich imprez bez lampy led będzie ciężko... twarze będą "szare" i moga zlewać się z ciemnym tłem. Użycie jasnych szkiełek pomoże, ale lepiej mieć taką lampę przy sobie.
Najważniejsze - jeśli kręcisz d5100 nie masz pełnego manuala... musisz wgrać zhackowowany firmware.
Niedawno na 18stce nakręciłem koledze kilka ujęć i na szybko zmontowałem. Powiem, że było baaardzo ciężko, kręciłem drugi raz "ever" ;-) Wszystko wyszło tak:
https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422503916&v=4VG9Im2SG2I&x-yt-cl=85027636
Kręcone było właśnie d5100 + Samyang 14mm, nikkor 35/1.8 oraz Samyang 85/1.4
Jak widać mimo świecenia lampą i użyciu jasnych szkieł, szum się pokazał, kręcone było do iso1600, czas 1/50. Na sali dyskotekowej będzie z pewnością ciemniej, gdyż tu sala ze stołami była połączona z parkietem i dość mocno oświetlała część taneczną.
sami 8 na cropa do fish 14 jest szerokaaa ale bardziej wg mnie pod ff, ja uzywalem wczesniej 11-16 tokiny w klubach plus 17-50 tamrona
sebi ale 35 na cropie to wcale szeroko nie jest...na ff mam czesto problem w dysko, bo do innych lokali to 50 i 85 czasem stosuje
Bardzo możliwe, nawet nie próbuje polemizować. Ten który trzyma w ręku aparat wie najlepiej jakiej ogniskowej potrzebuje. Ja filmuję rzadko, okazjonalnie i w moim przypadku ten obiektyw dobrze sprawdzał się w wielu sytuacjach. Komuś innemu może odpowiadać coś zupełnie innego. Kwestia wielkości pomieszczenia, odległości, tego co chcemy pokazać i w jaki sposób. Jeszcze jednym powodem, dla którego wskazałem to szkło była cena i stosunek jakości obrazka do ceny. Tamron czy Sigma 17-50 2.8 to koszt x2-2,5, Tokina x3. Nie wiem czy kolega Adriannax jest w tej chwili gotowy na takie inwestycje. Co nie zmienia faktu, że z takim arsenałem jaki wskazałeś można nakręcić coś naprawdę nietuzinkowego. Mam świadomość, że jakość kosztuje :-)
ostatnio tzn 2 tyg temu krecili 5dmk2 i 6d w klubie gdzie foce, na 6d byl zoom ale nie patrzylem jaki 24-70, ale na 5dm2 byl takumar 1.4 i widzialem ze napieral na 1.4 caly czas gdzie go na ff jest naprawde ciekawa, ja swoja droga jak mam malo miejsca zawsze staram sie 35mm na 1,8 gdy mam wiecej swobody wtedy zawsze sigma na 1.4-1.6 a gdy ludzi niema jeszcze albo sa np pary wtedy 85 tez na pelnej dziurze, ale wszystko zalezy to co chcemy osiagnac
natomiast odnosnie watku, wg mnie bez lampy do kamerowania nawet niema co podchodzic...chyba ze chce zrobic jakis dramat
fader_audio
30-01-2015, 12:08
nigdy nie nagrywałem na dyskotekach, ale patrząc na wideorelacje z takich imprez bez lampy led będzie ciężko... twarze będą "szare" i moga zlewać się z ciemnym tłem. Użycie jasnych szkiełek pomoże, ale lepiej mieć taką lampę przy sobie.
Najważniejsze - jeśli kręcisz d5100 nie masz pełnego manuala... musisz wgrać zhackowowany firmware.
Niedawno na 18stce nakręciłem koledze kilka ujęć i na szybko zmontowałem. Powiem, że było baaardzo ciężko, kręciłem drugi raz "ever" ;-) Wszystko wyszło tak:
https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422503916&v=4VG9Im2SG2I&x-yt-cl=85027636
Kręcone było właśnie d5100 + Samyang 14mm, nikkor 35/1.8 oraz Samyang 85/1.4
Jak widać mimo świecenia lampą i użyciu jasnych szkieł, szum się pokazał, kręcone było do iso1600, czas 1/50. Na sali dyskotekowej będzie z pewnością ciemniej, gdyż tu sala ze stołami była połączona z parkietem i dość mocno oświetlała część taneczną.
choć dawno nie byłem na dyskotece, ale z tego co pamiętam to w takich klubach jest o wiele ciemniej w zasadzie całkowita ciemnica, jedynie oświetlenie laserowe, lamp itp zsynchronizowanych z muzyką, ewentualnie gdzieś przy barze jest jakies światełko, na filmuiku który dałeś sala jest jasna i warunki dośc dobre. to oczywiście moim zdaniem. Robięł mkiedy fotki jak kolega grał na imprezie gdzioe własnie było bardzo ciemno, bez lampy można było zapomnieć o jakiś w miarę dobrych zdjęciach. W filmach też wypadałoby czymś doświetlić.
choć dawno nie byłem na dyskotece, ale z tego co pamiętam to w takich klubach jest o wiele ciemniej w zasadzie całkowita ciemnica, jedynie oświetlenie laserowe, lamp itp zsynchronizowanych z muzyką, ewentualnie gdzieś przy barze jest jakies światełko, na filmuiku który dałeś sala jest jasna i warunki dośc dobre. to oczywiście moim zdaniem. Robięł mkiedy fotki jak kolega grał na imprezie gdzioe własnie było bardzo ciemno, bez lampy można było zapomnieć o jakiś w miarę dobrych zdjęciach. W filmach też wypadałoby czymś doświetlić.
100% racji - warunki na tym filmiku nie mają porównania do tego, co dzieje się w klubach. Tam było jasno - goście w tle, DJ i tło są wyraźnie widoczne. Powodzenia w klubie...bo tam tak nie będzie.
podpisuje sie pod tym w 200 % w dysko czesto gesto musze korzystac ze wspomagania z lampy do ustawienia af a co dopiero do zrobienia zdj, ogolnie ciemnica jest dosc spora, bardzo krotkie czasy i wysokie iso...ja np lubie duzo zastanego na zdj, i wtedy 1.4 swiatelko sie przydaje..problemem wtedy jest np wychodzenie poza GO
np 85 na 1.4
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/images/4be96bdf4dd2.jpg)
czy 35 na 1,8 - tu sory za kompresje nie chce mi sie szukac lepszej jakosci
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/images/85e93b042451.jpg)