Zobacz pełną wersję : co ja robię nie tak?
Chris.Mechanic
28-01-2015, 13:38
Pisałem w innym wątku, że mam D70S.
Zakupiłem ostatnio 35/1,8G, YN-560III+YN-560TX, soft octę, właśnie jedzie parasolka półprzeźroczysta...
Jednak, mimo, że robię zdjęcia w M (aparat, lampa) i staram się poprawnie nastawić parametry naświetlania, nie otrzymuję ostrego produktu.
ISO staram się trzymać możliwie nisko, co przy strobingu nie jest trudne. Przysłonę nastawiam w zależności np. od oczekiwanego GO. Dla dzieciaków w ruchu daję 2,8-3,5. Z obliczeń wynika, że GO to solidne 5-8 cm - przy odległości dzieci ok 1-1,3m od body. Czas staram się trzymać nie niżej niż 1/200s.
Staram się też nie dokonywać rekompozycji sceny, tylko ostrzyć na 1 z 5 punktów, które D70S posiada.
A foty nie wychodzą ostre.
Co robię źle? (zakładam, że obiektyw-korpus nie wymagają kalibracji, bo czasem trafia się ostre zdjęcie).
Tu są w miarę udane:
https://www.flickr.com/photos/129533747@N05/15705295133/
https://www.flickr.com/photos/129533747@N05/16276108306/
A nieudane, wyglądają tak, że na pierwszy rzut oka ostrość jest, ale w powiększeniu nie ma ostrości.
Moim celem jest ostrość miażdżąca, ale pytanie: czy operator nie daje rady, czy sprzęt nie wydoli...?
Bo jeśli operator, to pół biedy... :)
hmmm 35dx fajny obiektyw i mulowaty moze tu jest jakis minimalny problem z innymi obiektywami masz to samo?
Chris.Mechanic
28-01-2015, 14:18
Od kiedy mam 35, nie zakładam kita... Cała niedzielna sesja, która rozczarowuje ostrością, była robiona 35ką. W najbliższy weekend powtórzę, zmieniając na kita, aby sprawdzić. Może było za ciemno dla AF miedzy błyskami, żeby precyzyjnie się ustawiał...
Spróbuję trochę doświetlić scenę, zmniejszyć dziurę, aby to światło zastane wyeliminować, zobaczę co wyjdzie...
A nieudane, wyglądają tak, że na pierwszy rzut oka ostrość jest, ale w powiększeniu nie ma ostrości.
Sprzętowi może też zdarzyć sie nietrafienie, szczególnie wtedy, gdy wykorzystasz inny niż środkowy punkt AF.
Łatwiej byłoby się odnieść, gdybyś pokazał te nieudane zdjęcia zamiast udanych. ;)
W tych nieudanych ostrości nie ma wcale, czy jest w innym miejscu?
edit: Doświetlenie sceny powinno znacząco zwiększyć procent udanych zdjęć. Nie masz wspomagania autofokusa w aparacie? Nie pamiętam jak to jest w tym modelu.
phantomek
28-01-2015, 14:41
Pokaz te nieudane.
Chris.Mechanic
29-01-2015, 01:11
Surowizna, bez obróbki, jedynie poprawiony balans bieli - auto, bez szczególnego pochylania się w tym zakresie:
https://www.flickr.com/photos/129533747@N05/sets/72157650466721016/
ostrość na bliższe oczy...
Notoryczna
29-01-2015, 02:14
Ma kolega pierwszy na świecie unikalny algorytm, który perfekcyjnie łapie ostrość na palce.
Chris.Mechanic
29-01-2015, 10:55
Ha! Może zatem muszę ostrzyć na palce, to wyjdzie na oczy? ;)
Ale poważnie, przez najbliższy weekend kolejna próba - jeśli zawiedzie, wyślę chyba body ze szkłem do nikona. Albo zestaw trzeba skalibrować, albo operatora ;)
Z innymi obiektywami masz to samo? (już było to pytanie i odpowiedziałeś wymijająco)
Sprawdź na manual focus ze statywu fotografując np linijkę pod kątem jak nie masz wyzwalacza to na samowyzwalaczu. Wrzuć cropa 1:1 miejsca gdzie ostrzyłeś i miejsca w którym łapie ostrość. Zrób to samo dla AF.
Jak fotografujesz to którym punktem ostrzysz? przed komponowaniem kadru czy po złapaniu ostrości blokujesz ostrość i wtedy komponujesz?
trixiglk
29-01-2015, 12:32
Jak dla mnie albo masz FF albo ostrzysz specjalnie na palce lub misia. Spróbuj powtórzyć zdjęcia tak żebyś miał pewność że środkowym celowałeś w oczy. Daj maluchowi lizaka i posadź na chwilę (bez lizaka pewnie nie usiedzi nawet 30sek.) To powinno wyjaśnić trochę sprawę.
Chris.Mechanic
29-01-2015, 13:19
Mam nawet specjalny kartonik, który sobie spreparowałem, drukując planszę pewnego Niemca - kąt 45st. Zobaczę ze statywu.
Ostrzyłem różnymi punktami - mój D70S ma ich aż 5 (słownie pięć - taka duża liczba ;) ). Ale przeprowadzę wnikliwe testy, dla centralnego i bocznych z osobna.
Na kitowym szkle nie sprawdzałem, powiem szczerze.
Z maluchem jest kłopot, ale ciastko trochę załatwia sprawę :)
Zaraportuję w sobotę wieczór...
mam ten obiektyw i widzę że te zdjęcia mają mało światła zastanego a on w ciemności do najlepszych nie należy a w połączeniu z dzieckiem trudna sprawa zrobić ostre zdjęcie wiem bo mam 6 miesięczną córkę, jednak patrząc na te zdjęcie całej winy bym na to nie zrzucał wydaje mi się że jest tu jakaś wina sprzętu. ot takie moje odczucia Jeśli chcesz mogę wrzucić kilka zdjęć małej ze strobingiem dla przykładu. pozdrawiam.
Chris.Mechanic
30-01-2015, 13:05
@zwireq: dawaj, proszę.
Czy jest ktoś może z Pń, kto posiada D90, D3200 itp, chętny na spotkanie, celem podpięcia szkła do innej puszki/innej puszki do mojego szkła?
W zamian mogę przytachać YN-560III+560TX+softbox, jeśli ktoś chciałby obczaić taki zestaw...
Przyznam, mam chęć sprawdzić D90, bo to mały wydatek, w porównaniu do ew. zakupu D3200/D7100, nie mówiąc o czymś takim jak D300s...
Chris.Mechanic
31-01-2015, 21:48
A zatem dziś zrobiłem szybkie zdjęcia 35ką. Jutro zrobię kitem.
Przysłona na wartości od 2,8 do 7,1 - flickr pokaże EXIF. Czasy na 1/200-250, dla 2,8 nawet na 1/400. ISO 200. YN-560III przez parasolkę dyfuzyjną 110 cm, z lewej odbite od blendy białej.
Ostrzone centralnym puntkem.
Bez tła, bez gimnastyki. Poprawiony WB w Lightroom na 5600, w kilku odrobina ekspozycji + 0,3 do +1 EV. Zapisane do jpeg z wykorzystaniem profilu koloru monitora. Bez wyostrzania, bez odszumiania, bez ceregieli:
https://www.flickr.com/photos/129533747@N05/sets/72157650466721016/
Może po prostu D70S fabrycznie więcej nie może wyciągnąć ostrości??
No to skoro ostrzyłeś centralnym, to ostrość jest tam, gdzie powinna (szczególnie dobrze to widać przy zdjęciach na f/2.8, bo ostre są na środku kadru: a to rączka, a to dupcia misia... :mrgreen: )
Dla mnie jest jak najbardziej OK. No może na 35_3 ostrość uciekła na dalsze oko, ale to może być przypadek.
Co Ci nie pasuje w tych zdjęciach?
Nie analizowałem ich przez lupę, ale po powiększeniu dla mnie wyglądają OK. (oprócz jednego, w którym chyba nie fotografowałeś paluszków) Ostrzyłeś na oczy, rzęsy, tęczówki, włosy wyglądają ładnie i wyraziście. Po nawet lekkim wyostrzeniu powinna wyjść porządna żyleta.
A i jeszcze jedno: robisz w rawach? Nikony są znane z dość miękkich jpegów.
Chris.Mechanic
01-02-2015, 13:10
Tak, zdjęcia wykonuję w RAWach. Nie wyobrażam sobie inaczej.
Marudzę, bo chciałbym uzyskać bardzo ostry obrazek, ale oczekuję chyba niemożliwego od tego zestawu.
Trzeba dalej warsztat rozwijać, odkładając na kolejne body kasę.
Zdjęcia z zasady z d70s są bardzo ostre - przynajmniej z moja 35mm
A ja mam pytanie dlaczego upierasz się na f/2.8 i okolice? Przecież przy ruchliwym dziecku nawet przy krótkich czasach, jest możliwość że coś się jednak zruszy. Ustaw większą głębie. Bo np na 35_1_Samsung jest moim zdaniem całkiem dobrze. Polecam również film o ostrzeniu od DR5000, szczególnie fragment o ostrzeniu na rzęsy i tym jak to AF w aparacie wykrywa
Notdot dobrze mówi - tutorial o pracy z AF autorstwa DR5000 to naprawdę kawał wiedzy podany w bardzo fajnej formie. Sporo merytorycznej wiedzy, obala pewne mity i pokazuje wady pewnych nawyków takich jak przekadrowanie. Polecam gorąco:
https://www.youtube.com/watch?v=Ql1p_UrCUfo
barracuda
01-02-2015, 16:14
Naprawdę nie wiem czego Ty oczekujesz od tego obiektywu. Kliknąłem kilka zdjęć i są ostre. Jak któreś do końca nie jest to po prostu zrobiłeś jakiś błąd ustawiając ostrość, ale dla mnie obiektyw jest zupełnie dobry.
Marcin Borkowski
01-02-2015, 20:09
a mi się wydaje że oceniasz na za dużych zbliżeniach i oczekujesz nie wiadomo czego
Chris.Mechanic
01-02-2015, 20:25
Znam znam filmy DR5000. I brzytwę z automatu również ;) Klękam przed tymi materiałami ;)
Właśnie pomyślałem, że duża dziura może nie dawać tego, co chcę - 35_1_Samsung i kilka innych jest na f/7.1. I faktycznie, jest lepiej, ale jak się ustawi powiększenie na 100%, to krawędzie nie są ostre. Ja wiem, że obraz cyfrowy taki będzie, ale mnie moje produkty nie zadowalają. Być może matryca za mało ma pikseli - D70S ma ichy tylko 6M...
Moje wnioski są takie: moim sprzętem portrety (głównie dzieci) to f/5,6-7.1 i czasy 1/200-250-400... plus dużo światła ze strobingu... Wkrótce kolejna YN-560, bo z jedną jest słabo i trzeba kombinować - co jest fajne, bo się człowiek uczy ;)
edit: @Marcin - właśnie... takie mam wnioski. Czy sama zmiana korpusu pomoże, czy szkło za 700+ też rozdzielczość wyciąga jaką wyciąga?
Nie mam tego obiektywu, ale mam d70s i jak dla mnie to Twoje zdjęcia są całkiem OK. Ja bym jeszcze tylko podostrzył programowo i by było luks.
A co do obiektywu, jak spojrzysz na optyczne.pl, to tam wyraźnie widać, że najostrzej działa przy domknięciu do 4. Spróbuj wtedy zrobić zdjęcia, bo ostrość przy 2.8 i 5.6 jest taka sama, a przy 7.1 już powinna być gorsza (wyczytane z wykresu: http://www.optyczne.pl/154.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_35_mm_f_1.8G_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.h tml)
Chris.Mechanic
01-02-2015, 22:19
Pięknie dziękuję za wszelkie odpowiedzi i komentarze. Na pewno przydadzą się w szlifowaniu warsztatu.
@Paweł_S: dziękuję za info. Potestuję na f/4.
A co do obiektywu, jak spojrzysz na optyczne.pl, to tam wyraźnie widać, że najostrzej działa przy domknięciu do 4. Spróbuj wtedy zrobić zdjęcia, bo ostrość przy 2.8 i 5.6 jest taka sama, a przy 7.1 już powinna być gorsza
A tutaj (http://slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1243/cat/12) trzydziestkapiątka wyszła najostrzej na 5,6. Wniosek z tego taki, że warto popróbować, gdzie najostrzej wyjdzie Twoja sztuka, Chris.Mechanic.