Zobacz pełną wersję : Nikon d7000 czy warto kupić
DJ crazy
28-01-2015, 09:25
Witam,
Mam mały dylemat chcę kupić pierwszą lustrzankę zastanawiałem się początkowo nad pentaxem k50 lub d5200, aparat ma być wykorzystywany w uniwersalny sposób jakieś krajobrazy, imprezy, sport, jestem osobą początkująca. Mam do wydania na body około 2300.
Pytanie czy d7000 to naprawdę aż taki zły aparat ze względu na problemy z AF i matrycami? Są różne opinie na jego temat, a jest teraz w promocji za 2200z 2 letnią gwarancją. Warto kupować ten model czy lepiej sobie odpuścić?
Dużo się mówi o d7100, ale niestety nie stać mnie na niego, ani np. Canona 70D.
nikoniarz
28-01-2015, 09:31
Odnośnie D7000 zdania są podzielone- jedni polecają, inni nie. Także niczego nowego się nie dowiesz. Wybór należy tylko do Ciebie.
DJ crazy
28-01-2015, 09:34
Tak myślałem. Dzięki. Tematy przeczytałem z forum, ale są stare wpisy wszędzie, dlatego temat założyłem nowy.
Ja nie mam zadnych problemow ani z matryca, ani z AF, ani inny hokuspokus nie dopadl mojego D7k...
pozdro
Tak ja Kolega wyżej napisał zdania na temat D7000 są podzielone, problem z matrycą polegał na chlapaniu olejem ale matrycę można wyczyścić choć czyszczenie z oleju nie jest łatwe.
Osobiście rozmawiałem z kilkoma posiadaczami D7000 i twierdzili że nie mają problemów z AF, ja również byłem napalony na ten model i pewnie bym go kupił ale śledziłem wątek o D7000 i po tej lekturze zrezygnowałem z zakupu.
DJ crazy
28-01-2015, 09:45
Zgera, a możesz napisać co kupiłeś? Pewnie masz w stopce, ale w taptalk nie wyświetla.
Nyny1 kiedy kupowałeś?
Zgera, a możesz napisać co kupiłeś? Pewnie masz w stopce, ale w taptalk nie wyświetla.
Nyny1 kiedy kupowałeś?
Chciałem zmienić D90 na D7000, obecnie mam D90, D5100 i D3100.
DJ crazy, co masz obecnie i dlaczego chcesz zmienić na lustrzankę? Ile pieniędzy przeznaczasz na obiektywy?
DJ crazy
28-01-2015, 09:58
Obecnie mam stary kompakt. Ale tam jakość nie powala, ostrości zero, no telefonem lepsze robię, a nad lustrzanką juz myślę od dłuższego czasu. Kompaktem nigdy nie mogę poprawić zdjęć, chciałbym po prostu zacząć robić dobre ostre zdjęcia, które również będzie można wywołać w większym formacie. Tak jak pisałem, trochę sportu, więc szybki AF się przyda a tak to na wakacjach żeby porobić, w domu, no wszędzie ogólnie i wszystko. Ale nie zarobkowo, a tak po prostu.
Na obiektyw około 1tys na początek chcę kupić Sigme 17-50 2,8 lub nikkora 35 1,8 lub 50 1,8.
Nyny1 kiedy kupowałeś?
Nie pamietam dawno to bylo, juz nastepce sporo czasu katuje....
pozdro
Do sportu przydałaby ci się Sigma 70-200mm.
Pewności nie masz czy D7000 bedzie bez problemów z matrycą czy af,ale na dzień dzisiejszy widać że nawet segment profesjonalny (D800,D750) miewa problemy.Mój d7000 śmiga już ponad trzy lata bez problemu:)
DJ crazy
28-01-2015, 12:32
No, wiem umbra, ale nie wszystko odrazu, Sigma swoje kosztuje.
DJ crazy
28-01-2015, 12:38
Raf focisz amatorsko swoim d7000? Jaki rodzaj zdjęć preferujesz?
Raf focisz amatorsko swoim d7000? Jaki rodzaj zdjęć preferujesz?
Tak amatorsko,wszystko po trochu ,ostatnio napaliłłem się na makro,ale jeszcze obiektywu brakuje:)
Mój D7000 nie miał problemów z olejem, natomiast trafił się egzemplarz z niecelnym AF. Kosztowało mnie to dwie wizyty w serwisie. Pierwsza tydzień po zakupie, wykalibrowali w miarę ok, jednak jak później zauważyłem do ideału trochę brakowało. Kilka miesięcy później odesłałem sprzęt ponownie, tym razem serwis przyłożył większą uwagę do kalibracji i na dzień dzisiejszy pucha pracuje bezproblemowo. Dlatego kupując to body trzeba się liczyć z ewentualnymi niedogodnościami.
Do sportu z niepewnym af ? Bo nawet jak bedzie działał to na kolana nie powali.
Chyba d5100 lepsze...
Moze jednak d300 ?
DJ crazy
07-02-2015, 18:35
Kupiłem tego d7000 jednak, na stalce 50/1,8D, nie zauważyłem jeszcze bf ani ff. Ale jednak dopiero uczę się jego obsługi, więc może wady później zaobserwuje.
Mariusz81
11-02-2015, 01:26
Sam się biję z myślami czy brać D7000 bo cena jest kusząca ale z drugiej strony boję się że trafię na wadliwą sztukę.
sztender
11-02-2015, 02:21
Sam się biję z myślami czy brać D7000 bo cena jest kusząca ale z drugiej strony boję się że trafię na wadliwą sztukę.
Tak czasem czytam i nie kumam. Dzięki istnieniu forum znane są wady i zalety puszek i obiektywów. Każdy zna zasobność swojego portfela jaki problem zrobić bilans wad i zalet/cena? To nie są wybory "BE OR NOT TO BE". Boisz się wad/usterek nie bierzesz. Masz mało kasy musisz liczyć się z kompromisem.
Mariusz81
11-02-2015, 19:21
Na temat D7000 przeczytałem sporo i wychodzi na to że trafić na zjechaną sztukę wcale nie jest trudno. Najbardziej wkurza mnie jak sprzedawcy wciskają ludziom ciemnotę mówiąc że problem z AF dotyczył TYLKO korpusów z początkowego okresu produkcji. Nawet wysyłka do serwisu body w celu wyeliminowania usterki nic nie daje bo po jakimś czasie problem powraca jak bumerang. To jest nie do pomyślenia żeby sklepy sprzedawały wadliwy sprzęt, powinni ten model wycofać ze sprzedaży.
Na temat D7000 przeczytałem sporo... To jest nie do pomyślenia żeby sklepy sprzedawały wadliwy sprzęt, powinni ten model wycofać ze sprzedaży.
Znowu ktoś zna ten model dobrze "z przeczytania" a druga część Twojej wypowiedzi-masz rację, świetny pomysł. Dzięki temu ja i wielu innych nie miałoby świetnych sprawnych egzemplarzy ;(
DJ crazy
11-02-2015, 21:06
Ja kupiłem nowa puszkę, do tego używane 50/1,8D i o działa celnie AF trafia, nie powiem bo jak trafi na jednolite tło to ma problem, to moja pierwsza lustrzanka, ale myślę że z jednolitym tłem chyba inne modele też by nie trafiły. Jak znajdę coś do sprawdzenia AF wydrukuje i dokładniej to sprawdzę.
Mariusz81
12-02-2015, 14:16
...jak trafi na jednolite tło to ma problem, to moja pierwsza lustrzanka, ale myślę że z jednolitym tłem chyba inne modele też by nie trafiły.
To jest normalne zjawisko.
Znowu ktoś zna ten model dobrze "z przeczytania" a druga część Twojej wypowiedzi-masz rację, świetny pomysł. Dzięki temu ja i wielu innych nie miałoby świetnych sprawnych egzemplarzy ;(
Po zakupie też chciałbym się znaleźć w gronie szczęśliwców. Wg mnie w przypadku stwierdzenia wady powinna być wymiana sprzętu na nowy a nie bawienie się w wysyłanie do serwisu. Sprzęt ma robić zdjęcia a nie leżeć w serwisie.
DJ crazy
12-02-2015, 14:18
Przecież po zakupie masz do tego prawo odstąpienia od umowy w związku z niezgodnościa towaru...
Mariusz81
12-02-2015, 19:33
Gdzie można sprawdzić które egzemplarze 7K (serie) maja upośledzony AF?
Gdzie można sprawdzić które egzemplarze 7K (serie) maja upośledzony AF?
Nigdzie, kupujesz i testujesz.
Mariusz81
12-02-2015, 20:51
Jak to jest z tą kalibracją np. wysyłam do serwisu Nikona body z 50-tką tam mi ten zestaw kalibrują. Następnie do serwisu Tamrona wysyłam body + 28-75. Czy po kalibracji wykonanej przez serwis Tamrona Nikkor 50 nadal będzie poprawnie ostrzyć czy kalibrację szlag trafi?
DJ crazy
12-02-2015, 21:09
Dla każdego obiektywu możesz wprowadzić osobne nastawy.
Mariusz81
12-02-2015, 21:16
Ale to mówisz chyba o mikroregulacji AF która w D7000 nie jest dostępna.
Edit: sprawdziłem i jest dostępna :oops:
W D7000 jest już dostępna precyzyjna korekta AF.
Jak to jest z tą kalibracją np. wysyłam do serwisu Nikona body z 50-tką tam mi ten zestaw kalibrują.
Nie.
W serwisie Nikona kalibrują oddzielnie aparat i oddzielnie obiektyw, a nie zestaw.
Następnie do serwisu Tamrona wysyłam body + 28-75. Czy po kalibracji wykonanej przez serwis Tamrona Nikkor 50 nadal będzie poprawnie ostrzyć czy kalibrację szlag trafi?
A co ma niby serwis Tamrona do aparatów Nikona ?? i niby jak mają coś zrobić z aparatem, skoro to nie ich sprzęt ??
Tamron zajmuje się Tamronami.
hmm... a to ja mam jakiś model w wersji "luxus" z dodatkową opcją mikroregulacji AF.
Mariusz81
12-02-2015, 21:51
W D7000 jest już dostępna precyzyjna korekta AF.
hmm... a to ja mam jakiś model w wersji "luxus" z dodatkową opcją mikroregulacji AF.
A to przepraszam, zostałem wprowadzony w błąd przez sprzedawcę w ABFoto gdzie D7000 ostatnio oglądałem. Nauczka na przyszłość "nie wierzyć sprzedawcy":p
A co ma niby serwis Tamrona do aparatów Nikona ?? i niby jak mają coś zrobić z aparatem, skoro to nie ich sprzęt ??
W takim razie po jaką cholerę każą do siebie przysyłać body z ich obiektywami??
DJ crazy
12-02-2015, 21:57
Mikrokalibracja jest, jest na tym forum masa wpisów o tym. Chyba tak jak koledzy Ci radzą odpuść zakup d7000 jak nie jesteś pewien czego chcesz.
DJ crazy
12-02-2015, 23:02
Zrobiłem na szybko test, wrzucam zdjęcia mojego egzemplarza:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tinypic.pl/8rpebw52axq6)
źródło (http://www.tinypic.pl/vaql76usfzvv)
sztender
12-02-2015, 23:29
W takim razie po jaką cholerę każą do siebie przysyłać body z ich obiektywami??
Pomyśl. Jak nie wyślesz body z którym Tamron źle współpracuje. To pod co mają go wykalibrować?
To są zdjęcia po mikrokalibracji czy bez niej??
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Mariusz81
13-02-2015, 12:03
OK, wszystko już jest dla mnie jasne.
źródło (http://www.tinypic.pl/8rpebw52axq6)
źródło (http://www.tinypic.pl/vaql76usfzvv)
To nie jest BF ani FF tylko LF (lack of focus).
Bardzo przepraszam, nie mogłem się powstrzymać ;D
DJ crazy
13-02-2015, 12:34
croul
Bez kalibracji, u mnie wszystko od początku było ok.
Ecml Co to jest?
Ecml Co to jest?
Brak ostrości?
DJ crazy
13-02-2015, 12:40
Dlaczego tak uważasz? Pisz jasno i na temat nie znam się na tym dobrze.
Zdjęcia są nieostre. Nie wiem jak to mogę jaśniej napisać.
DJ crazy
13-02-2015, 12:49
Bo na szybko robione z długim czasem pewnie dlatego... Nie ogarniam jeszcze tego wszystkiego co i jak sprawdzić.
1/60 sekundy (przy ogniskowej 50mm i statycznym zdjęciu) to nie jest długi czas.
DJ crazy
13-02-2015, 12:53
Sugerujesz jakiś problem z obiektywem? Jak mógłbym to sprawdzić w inny sposób jeszcze?
W lightroomie wiem ze domyślnie suwak ostrości chyba na 25kazde zdjęcie ustawia, może to jest przyczyną?
Zdób test jak trzeba (dodaj światła, zmniejsz iso, zastosuj statyw, użyj samowyzwalacza) to może coś z tego będzie wynikało.
cz4rnuch
13-02-2015, 12:58
Co nagle to po diable. Użyj statywu do testu bo inaczej to jest to tzw test OKD.
1/60 sekundy (przy ogniskowej 50mm i statycznym zdjęciu) to nie jest długi czas. Dla niektórych nie jest a dla niektórych jest. Zależy do od człowieka. Inaczej utrzyma aparat zawodowy snajper a inaczej ktoś na delirce.
Dla niektórych nie jest a dla niektórych jest. Zależy do od człowieka. Inaczej utrzyma aparat zawodowy snajper a inaczej ktoś na delirce.
Na delirce robi się inne testy ;)
Mariusz81
13-02-2015, 14:21
DJ crazy czy możesz wrzucić jeszcze jakieś zdjęcia zrobione 50-tką?
Przepraszam, że wtrącę.
Mam krótkie pytanie:
Który lepszy z drugiej ręki: d300s czy właśnie d7000?
Nie pytam o matrycę?
DJ crazy Jak mało światła, możesz włączyć lampę.
cz4rnuch
13-02-2015, 14:39
Przepraszam, że wtrącę.
Mam krótkie pytanie:
Który lepszy z drugiej ręki: d300s czy właśnie d7000?
Nie pytam o matrycę?
W takim razie napisz o co konkretnie Ci chodzi?
Wiem, że matryca jest lepsza ale...
Jeśli puszka ma wadliwy AF chlapie olejem to w porównaniu z kapitalną puszka jednak z niskim ISO nie warto, przy obecnych cenach, myśleć o d7000?
Wiem, że lekko przerysowałem ale może być to prawdą biorąc pod uwagę kupno przez internet.
Zdjęcia są nieostre. Nie wiem jak to mogę jaśniej napisać.
Co oznacza, że AF nie trafia? Czy raczej są nieostre, bo niewyraźne? Nie rozumie o co chodzi z tym czepianiem się tego modelu. Ostrość mogłaby być trochę dalej, ale generalnie trafione nie wiem czego oczekujecie po pięćdziesiątce przy f 1,8?
DJ crazy Proponuje przełączyć tryb migawki na "Q". Z moich obserwacji wynika, że jednak trudno utrzymać bez ruchu ten aparat w trybach szybkich. Sprawdzałem i widać różnice przy zdjęciach z ręki.
Na obronę D7000 napiszę jeszcze, że D60 jeszcze gorzej sobie radził z tym obiektywem.
I skończ testować a zacznij się cieszyć, bo masz sprawną sztukę. A jak ktoś Ci tego zazdrości to trudno.
Sadze ze to nie ma być test ostrości obiektywu tylko celności AF. Wg mnie na tych zdjęciach trafia w punkt i jest ok.
Może się mylę ale do tego testu chyba najlepiej byłoby otworzyć całkowicie obiektyw, ustawić 1/200 i walić z lampą. A wtedy można ocenić trafność AF nie martwiąc się tym że robione z ręki.
D7000 jest super jako cena/jakosc na dzien dzisjejszy ale to tez tak nie do konca
bo patrze obecnie na ceny z drugiej reki z ebay de
D300s to cena okolo 500 euro
D7000 to 400 euro
a np D7100 to 600 euro
przy tak malej roznicy cen to chyba kupno D7100 jest najlepszym rozwiazaniem i pucha zostaje na dlugi czas
chyba ze ktos ma inne ceny
Nówka D7000 plus kit 18-105 na Ebayu 525 funtów
Gwarancja 3 lata USA. Jak coś się stanie wysyłasz do importera. On wysyła do USA. Max 3 tygodnie i aparat jest spowrotem.
Sugerujesz jakiś problem z obiektywem? Jak mógłbym to sprawdzić w inny sposób jeszcze?
W lightroomie wiem ze domyślnie suwak ostrości chyba na 25kazde zdjęcie ustawia, może to jest przyczyną?
50-tka na f1.8 demonem ostrości nie jest. Przymknij go nieco ( f2,8 ). Będziesz miał porównanie, a i rozkład GO też będzie wyraźniejszy.
Najważniejsze - zamiast fotografować linijki idź z puchą na spacer. Popstrykaj coś z większej odległości np 5m. O ile dobrze pamiętam testy bateryjkowe d7000 przechodził, problematyczne były nieco większe odległości.
A jak już koniecznie musisz drążyć temat to do poczytania
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729
Rób zdjęcia i nie doszukuj się na siłę jakiś wad, bo zamiast mieć z pstrykania frajdę, będziesz się skupiał na szukaniu dziury w całym. Jak będzie coś nie tak to zobaczysz to w normalnych kadrach bez bawienia się w testy.
Rób zdjęcia i nie doszukuj się na siłę jakiś wad, bo zamiast mieć z pstrykania frajdę, będziesz się skupiał na szukaniu dziury w całym. Jak będzie coś nie tak to zobaczysz to w normalnych kadrach bez bawienia się w testy.
Amen...
Amen...
No ale jak to tak ?
Bez testów jest nie-profesjonalnie.
Ma tak wyjsc po prostu i zdjecie zrobic jedno czy drugie? To po co aparat kupił? Zeby chodzic?
To juz rower by był lepszy...
:)
No tak. Testować, ale możliwości sprzętu, jego funkcje, zachowanie w różnych sytuacjach i sposób na uzyskanie żądanego efektu. Tak można testować :) Sam to robię i jak już napisałem odkryłem, że w trybie"Q" ciszej i spokojniej "kłapie" lustrem;)
A tak w ogóle nie sprawdziłem wszystkich jego możliwości z braku czasu. A kolega widzę ma go dość, więc instrukcja w rękę i testować możliwości. A w razie czego pytać kolegów.
I tak jak pisałem - moim zdaniem AF w jego egzemplarzu trafia, więc oby nie zauważył oleju na matrycy. Po co ja to pisałem:confused: teraz będzie sprawdzał czy matryca czysta ;)