Zobacz pełną wersję : Zakup kamerki za 1000zł - relacje w ministudio
Hej, poszukuję kamerki która spełni poniższe funkcje:
- Focus od 10-20cm
- Możliwość pracy na zasilaczu
- Regulacja balansu bieli
- Regulacja ekspozycji - tryb manualny byłby genialny, choć jestem świadom, że w tej klasy kamerach może być bardzo ciężko o taką funkcję
- Możliwość pracy jako kamera internetowa
- Stabilizacja
- Może być CMOS - GlobalShutter mi nie straszny
- Mile widziana możliwość obsługi z poziomu komputera.
Cena jaką jestem w stanie zaakceptować to 1000-1200 zł.
No dobra. Widzę, że nikt zdania nie ma. A co powiecie na sprzedaż D90 i zamiast kupowania nowej kamerki to kupić D7100, albo 70D?
Masz dużo szpejów do Nikona, to kup D7100. To o kilka generacji lepszy aparat od D90.
Wiedziałem, że to kogoś zmotywuje. :)
Nie ukrywam, że D7100 wydaje mi się najlepszym pomysłem poza:
1) ceną - nawet jak sprzedam D90, to będę musiał dopłacić jakieś 2,5 tyś, a kamerkę mam za 1 tyś.
2) autofocus - oglądałem filmiki z D7100 i przy filmowaniu autofocus strasznie się gubi. Nie ukrywam, że będę też kręcił filmy przy niedużej odległości ~1-1,5m i obawiam się o dużą ilość nieostrych ujęć.
No dobrze, a 5D MkII? Sensor znacznie starszy, ale kurczę pełna klatka w tej samej cenie... Mk2 nie ma co prawda autofocusa podczas filmowania, ale jeżeli D7100 też ma kiepski focus, to wolę go ustawić w manual.
Kurde weź ty sie zdecyduj, bo w temacie masz kamerkę do 1000 pln a nie 5D mk II
Antonioo
06-02-2015, 01:02
Ale Kolega pisze o "sensorze", więc może w grę wchodzi sama matryca?:D
Czyli mam założyć dodatkowy temat o opcji lustrzanka zamiast kamery... :) No niestety gdybym mógł to zmieniłbym temat na bardziej czytelny, niestety nie mam takiej możliwości.
A myślałem, że jasno napisałem, że jeżeli zwiększyłbym budżet na "coś co może nagrywać filmy", to mogę sprzedać stare lustro i kupić za tą kasę lepsze z możliwością nagrywania filmów.
marcinpl
06-02-2015, 02:24
Z myślą o filmie brałbym bezlusterkowca. O AF przy filmowaniu Nikonem można zapomnieć (a przynajmniej d5200), taki NEX 5 radzi sobie znacznie lepiej, podejrzewam że nowszych konstrukcjach jest już tylko lepiej.
Ale jeśli film ma być tylko dodatkiem, to chyba faktycznie lepiej kupić d7100 i wykorzystać szkła które masz i przeboleć AF
To wtedy może panas lx100 zd 4k
Antonioo
06-02-2015, 11:44
To już*nie wiem, czy nie lepiej by było GH3
To wtedy może panas lx100 zd 4k
Jakkolwiek mój d90 nie byłby stary, to wydaje mi się to do gruntu złe by wymieniać lutrzankę na kompakt. MKII kusi FXem, a że w większości robię zdjęcia stałkami, to nie obawiam się o ceny szkieł. Szkoda tylko, że będę musiał zmieniać cały system.
Biorąc pod uwagę ceny NEX 5 na allegro, to jest to ciekawa opcja bez konieczności sprzedawania lustra.
marcinpl
06-02-2015, 15:55
Konkretnie miałem na myśli NEX-5N, ten filmuje fajnie, starszego nie znam. Ale traktuj to bardziej jako propozycję, nie mam porównania do typowych kamer w tej cenie
W ogóle nie myślałem o bezlusterkowcach. Trochę wyleciałem z obiegu, a widzę, że Sony poszedł ostro w tą stronę, nawet z serią pro.