PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor Lens AF-S 70-300 - stabilizacja VR

laszq
25-01-2015, 20:07
Witam,

Kilka lat temu dość przypadkowo stałem się posiadaczem obiektywu Nikkor Lens AF-S 70-300. Nie zajmuję ani nie interesuję się fotografią, więc nie mam w tym temacie żadnej wiedzy. W związku z tym obiektyw przez te kilka lat leżał w szufladzie i został użyty dosłownie kilka razy przez siostrę, aż do momentu kiedy sobie o nim przypomniałem i kilka miesięcy temu spróbowałem sprzedać.

Jak już napisałem - nie mam wiedzy w temacie fotografii więc przed wystawieniem obiektywu jego sprawność sprawdziłem bardzo pobieżnie. Wszystko wydawało się w porządku. Obiektyw się sprzedał, jednak osoba która go kupiła skontaktowała się ze mną niedługo po odebraniu paczki informując, że uszkodzona jest w nim stabilizacja VR. Transakcja została anulowana. Z braku wiedzy nie mądrzyłem się i poszedłem kupującemu na rękę.

I tutaj pojawiają się moje pytania. Co to jest stabilizacja VR i czym charakteryzuje się uszkodzenie tej funkcji? Czy obiektyw z tego typu usterką da się w ogóle sprzedać (ewentualnie w jakiej cenie?), czy może warto to najpierw naprawić w jakimś serwisie? Zależy mi jedynie na sprzedaży urządzenia we w miarę rozsądnej cenie.

PS Kupujący po anulowaniu transakcji przestał odpowiadać na maile i nie udało mi się wyciągnąć z niego żadnych technicznych informacji, dlatego piszę na forum.

Pozdrawiam

zgera
25-01-2015, 20:55
Witam,
I tutaj pojawiają się moje pytania. Co to jest stabilizacja VR i czym charakteryzuje się uszkodzenie tej funkcji? Czy obiektyw z tego typu usterką da się w ogóle sprzedać (ewentualnie w jakiej cenie?), czy może warto to najpierw naprawić w jakimś serwisie? Zależy mi jedynie na sprzedaży urządzenia we w miarę rozsądnej cenie.
Pozdrawiam

Stabilizacja VR zapobiega przed poruszeniem zdjęcia na długich ogniskowych lub długich czasach naświetlania, niezbędna jest szczególnie przy obiektywach o dłuższej ogniskowej.
Możesz sprzedać ten obiektyw jako uszkodzony wtedy cena będzie znacznie niższa, lub naprawić w serwisie, koszt naprawy w zależności o serwisu nie będzie mały.
Trudno mi powiedzieć który wariant dla Ciebie będzie korzystniejszy.

MstrG
25-01-2015, 20:56
Co to jest stabilizacja VR i czym charakteryzuje się uszkodzenie tej funkcji? Czy obiektyw z tego typu usterką da się w ogóle sprzedać (ewentualnie w jakiej cenie?), czy może warto to najpierw naprawić w jakimś serwisie? Zależy mi jedynie na sprzedaży urządzenia we w miarę rozsądnej cenie.

VR - Vibration Reduction, to właśnie stabilizacja. Jak łatwo się domyślić eliminuje drgania. Uruchamiany jest po lekkim naciśnięciu spustu migawki. W 70-300mm VR powinno być słychać jak się załącza.

Ciężko stwierdzić co mogło się zepsuć. Najczęściej awarii ulega taśma VR lub sprzęgło soczewki VR.
Czy uda się sprzedać z tą usterką? To pewnie kwestia ceny.

laszq
25-01-2015, 21:56
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Czy jesteście w stanie podać przybliżoną, uczciwą dla obu stron wartość obiektywu z takim uszkodzeniem? Używane modele w dobrym stanie chodzą po około 1000-1100 zł. Czy zejście o połowę ceny będzie OK, czy - zakładając, że zepsuł się najgorszy z możliwych elementów - powinienem jeszcze bardziej obniżyć cenę?

adriansocho
25-01-2015, 22:02
Nie powinieneś schodzić poniżej 600-700 pln, gdyż tyle kosztują (co prawda nówki) obiektywy o zakresie 70-300/4-5.6, ale pozbawione stabilizacji. Nie chodzi o to, że jako owy odnośnik wybrałem akurat szkła o tym samym zakresie ale bez stabilizacji (nie będę podawał modeli, każdy producent i producent alternatywny mają je w ofercie), a o to, że są one zauważalnie słabsze optycznie.

wasilewk
25-01-2015, 22:08
Z tym obiektywem może być tak, że jak nawali VR to nawet ręcznie nie ustawi się ostrości - ja tak miałem ze swoim. Wysłałem do Tomka (on podobno nic nie robił) i obiektyw wrócił w pełni sprawny.

TOP67
25-01-2015, 22:09
Za 700 zł to chodziły dawno temu. Teraz uszkodzony z trudem można sprzedać za 500 zł. Zdecydowanie lepiej jest naprawić.

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3315604&postcount=30