Zobacz pełną wersję : Nikon Macro vs Tamron Macro
Witam!
Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD Nikon Nikkor AF-S Micro 60 mm f/2.8G ED
Mam dylemat nie wiem który obiektyw macro wybrać :/
Oba prezentują się dobrze. Może ktoś używał obu i napisze plusy/minusy jednego i drugiego.
Obiektyw będzie używany z puszką D7100. Pstrykane będą różnego typu zabawki noże, zegarki, multitoole etc.
Mam też ochotę popstrykać grzyby, robaczki, rośliny.
Jak do robaczków, to bierz Tamrona - dłuższa ogniskowa się przyda. Sam mam nikkora micro 60D, ale robaków nie robię - używam go do produktów i jedzenia.
cz4rnuch
26-01-2015, 11:13
Ja do jedzenia używam zazwyczaj noża i widelca, ale z całą resztą się w 100% zgadzam :) Jeśli chodzi o "odległość roboczą" to Tamron wysuwa się na prowadzenie. Używam go z D7100 i jest to bardzo dobry zestaw. Porównałem go też z trochę inną 60tką. Jeśli masz ochotę to zapraszam <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3140983&postcount=68)
Dzięki Wielkie za odzew! ;)
Tak widziałem to porównanie.
Pozostaje mi kupić to szkło i cieszyć się zdjęciami. Może kiedyś podeślę pierwsze gnioty z nowego szkła!
Do fotografii robaków to tylko Medical Nikkor ;) Glisty i tasiemce to dość trudny obiekt do fotografowania w "warunkach naturalnych" ;)
Dlatego wolę fotografować owady i pajęczaki... do tego nadadzą się oba szkła. Częściej korzystam z krótszej ogniskowej. Do płochliwych okazów, jak najbardziej lepiej się nada Tamron.
Powstało trochę niejasności z tymi moimi "robaczkami" Miałem raczej na myśli motyla, pająka. ;)
Witaj. Miałem oba te obiektywy w rękach i podpięte do aparatu Nikon D7100.Oraz do tego Sigmę 105 dc os ex itp itd.
Z tych trzech - wybrałem Tamrona.
Na moim D7100 wszytkie te obiektywy trafiały idealnie w punkt pod względem ostrzenia (bez FF/BF).
W sigmie nie odpowiadał mi ciężar obiektywu i głośno działająca stabilizacja. W nikkorze - brak ogranicznika zakresu ostrości.
Tamron podoba mi się pod względem wykonania, działania itd.
W następnym poscie załączam linka do katalogu ze zdjęciami wykonanymi tymi trzema obiektywami.
Litera w nazwie pliku oznacza oczywiście producenta.
https://onedrive.live.com/redir?resid=A94F740AF98FF53A!1536&authkey=!AIUJ7cj3FjlyaU4&ithint=folder%2c