Zobacz pełną wersję : Wybór aparatu d7100 vs d5XXX
Witam mam pytanie co bardziej polecicie zakupić ? Rozglądałem się za puszką i zainteresował mnie d5300 ,gdyż ma funkcje wi-fi oraz gibany ekran. Ostatnio też wyczytałem,że 5 lutego ma się pokazać jego lepsza wersja z dotykowym ekranem itp czyli d5500. Moje pytanie mam do wydania około 4 tyś złotych. Patrzyłem też na d7100,pytanie czy bardziej opłaca się kupić d5500 czy d7100 ? Co to mi nie pasuje jedynie w 7100 ,a w 5xxx jest to gibany ekran i wi-fi . Aparat ma mi służyć ogólnie nie ma konkretnego punktu do,którego ma się odnosić . Przeważnie fotki związane z motoryzacją ,ludzie , przyroda etc. można powiedzieć ,że wszystko. Czytałem sporo o d5200/300 i 500 która ma się pokazać ,ale o d7100 już dużo nie wiem. W co zainwestować ,żeby w przyszłości w miarę nie odstawało aż tak bardzo ? Ewentualnie może coś z Canona zaproponujecie ciekawego ? Liczę na waszą pomoc i pozdrawiam.
Witam mam pytanie co bardziej polecicie zakupić ? Rozglądałem się za puszką i zainteresował mnie d5300 ,gdyż ma funkcje wi-fi oraz gibany ekran. Ostatnio też wyczytałem,że 5 lutego ma się pokazać jego lepsza wersja z dotykowym ekranem itp czyli d5500. Moje pytanie mam do wydania około 4 tyś złotych. Patrzyłem też na d7100,pytanie czy bardziej opłaca się kupić d5500 czy d7100 ? Co to mi nie pasuje jedynie w 7100 ,a w 5xxx jest to gibany ekran i wi-fi . Aparat ma mi służyć ogólnie nie ma konkretnego punktu do,którego ma się odnosić . Przeważnie fotki związane z motoryzacją ,ludzie , przyroda etc. można powiedzieć ,że wszystko. Czytałem sporo o d5200/300 i 500 która ma się pokazać ,ale o d7100 już dużo nie wiem. W co zainwestować ,żeby w przyszłości w miarę nie odstawało aż tak bardzo ? Ewentualnie może coś z Canona zaproponujecie ciekawego ? Liczę na waszą pomoc i pozdrawiam.
Skoro czytałeś dożo o Nikon D5xxx, to poczytaj też i sobie porównaj z Nikon D7100
http://www.optyczne.pl/220.1-Test_aparatu-Nikon_D7100.html
Andrzej1974
25-01-2015, 08:14
[...] Moje pytanie mam do wydania około 4 tyś złotych. Patrzyłem też na d7100,pytanie czy bardziej opłaca się kupić d5500 czy d7100 ? Co to mi nie pasuje jedynie w 7100 ,a w 5xxx jest to gibany ekran i wi-fi .
I Ty się jeszcze zastanawiasz? Najlepsza obecnie puszka DX vs wodotryski? Dziwny jest ten świat...
To nie są wodotryski, tylko istotne cechy. Odchylany ekran to super sprawa w fotografii makro, filmowaniu, a i w innych typach fotografii się przydaje (architektura).
Jeśli dla Ciebie priorytetem jest odchylany ekran to wybór jest oczywisty, seria D5xxx.
Każdy z nas ma inne priorytety, udowadnianie że konkretny model jest jedynym słusznym wyborem jest nie na miejscu.
Ja tylko nie rozumiem, dlaczego Nikon nie da odchylanego ekranu w D7100 i podobnych. Canon jakoś tak robi i nie ma problemu.
cz4rnuch
25-01-2015, 11:11
Pisze się, że D7200 ma mieć gibany ekran a póki co to w pojedynku Canon vs Nikon mamy w tej kwestii remis. Obie firmy mają po 2 linie aparatów z tą funcją ( 700D i 70D vs D5300 i D750).
Edit (do Skolmala): wszystko lub prawie wszystko czego Ci potrzeba ma Canon 70D. W dużym uproszczeniu to połączenie Nikona D5xxx i D7xxx. Dobry AF, wifi, gibany i dotykowy ekran. Matryca może nie jest topowa, ale da radę.
udowadnianie że konkretny model jest jedynym słusznym wyborem jest nie na miejscu.
A zwłaszcza model, którego nikt z nas jeszcze nie miał w ręku. ;) (5500)
Tylko kurde ten canon 70d ma te aspekty,które mnie interesują ,ale na papierku pod względem pikseli czy nawet brak silniczka af w przypadku 70d,więcej plusów nibym ma nikon... Ehh nie można mieć przecież wszystkiego :) Czytałem coś ostatnio odnośnie d7200 który rzekomo ma mieć gibany ekran ,wifi etc. Ale to tylko chyba pogłoski ,może ktoś wie coś więcej i może np. Bd on zaprezentowany przy okazji najbliższych targów .
nikoniarz
25-01-2015, 12:11
Ja osobiście nie nastawiał bym się na D7200 bo może okazać się, że różnica w cenie między nim a D7100 nie będzie warta tego co sobą zaoferuje. Może, ale nie musi. Jak masz czas czekać to można zaczekać, ale nie znając konkretów można czekać i czekać.
Ja osobiście nie mam parcia na gibany ekran dlatego bez zastanowienia brałbym D7100.
Tylko kurde ten canon 70d ma te aspekty,które mnie interesują ,ale na papierku pod względem pikseli czy nawet brak silniczka af w przypadku 70d,więcej plusów nibym ma nikon... Ehh nie można mieć przecież wszystkiego :)
20 Mpix vs 24 Mpix - faktycznie taka to wielka dla Ciebie różnica?
silnik AF w Canonie? Do którego obiektywu Ci potrzebny?
Bardziej pasuje Ci 70D to go bierz bez zastanawiania.
cz4rnuch
25-01-2015, 13:00
Tak jak napisał MstrG, u Canona silnika w body nie potrzebujesz bo są one w obiektywach. Canon zdecydował się na ten ruch już bardzo dawno temu i silnika nie uświadczysz nawet w najbardziej zaawansowanych obecnie produkowanych aparatach tej firmy. Różnica w Mpxach pomijalna. Matryce w Nikonach w syntetycznych testach wypadają lepiej ale nie o piksele się tu rozchodzi.
Patrzyłem na specyfikacje canona i odpada . Nie ukrywam ,że czasami chciałbym nagrać parę filmów w d7100 1080 przy 60fps jest już przyjemne,canon ma zaledwie 30 . Tyle co wi-fi ,to gibany ekran jednak chciałbym mieć nawet do kręcenia ujęć to jaka wygoda i inna ergonomia pracy. Chciałbym zakupić aparat jakoś na najbliższych tygodniach ,a czekać na d7200 nwm czy jest sens,czy pojawi się tak jak głoszą w pierwszych miesiącach bieżącego roku ?
cz4rnuch
26-01-2015, 00:00
Patrzyłem na specyfikacje canona i odpada . Nie ukrywam ,że czasami chciałbym nagrać parę filmów w d7100 1080 przy 60fps jest już przyjemne,canon ma zaledwie 30 . Tyle co wi-fi ,to gibany ekran jednak chciałbym mieć nawet do kręcenia ujęć to jaka wygoda i inna ergonomia pracy. Chciałbym zakupić aparat jakoś na najbliższych tygodniach ,a czekać na d7200 nwm czy jest sens,czy pojawi się tak jak głoszą w pierwszych miesiącach bieżącego roku ?
Skolmal, trochę chaotycznie piszesz więc uściślij. Co jest nie tak w specyfikacji 70D? I dla pewności dopytam: masz świadomość tego, że 1080 60-klatkowe w Nikonie jest z przeplotem i nie sponsoruje tego literka "p"? Ja jestem Nikoniarzem, ale do video wybrałbym raczej Canona. AF w LV w 70D to bajka, do tego gibany i dotykowy ekranik czyli znacznie więcej niż daje Najkon(jego Af przy filmowaniu to kupa). Sam pisałeś, że na ekraniku Ci zależy więc upieranie się przy okrojonym D5xxx lub pozbawionym go D7xxx jak dla mnie nie ma sensu. D7200 o ile będzie miał gibanego to będzie na początku bardzo drogi (D7100 kosztował na początku prawie 5 tysi) więc będziesz musiał poczekać na spadek ceny kilka miesi.
Oglądałem dużo testów porównawczych ,nikon nawet na suchych danych wypada znacznie lepiej.Ten aparat ma mi służyć do zdjęć ,jednak nakręcenie czegoś od czasu tez się przyda. D7100 jest też ostrzejszy itp. jest co wymieniać. Fakt faktem ,że brak ekranu gibanego z dotykiem no pozbawia trochę tej ergonomii. Co do d7200 nawet jakby był droższy trudno,ale raczej zanim on wejdzie do sprzedaży minie trochę czasu ... Chyba bd musiał się przespać z tym tematem ,bo wybór nie jest łatwy.
cz4rnuch
26-01-2015, 01:16
Oglądałem dużo testów porównawczych ,nikon nawet na suchych danych wypada znacznie lepiej. Tabelki mają to do siebie, że w "realu" niewiele znaczą. Miałem przez jakiś czas oba aparaty i złego słowa o 70D nie powiem (nawet jako właściciel D7100). Przestudiuj na spokojnie dane ale przede wszystkim zdjęcia i relacje "userów" bo wiele się mówi o super matrycach od Nikona(Sony) ale wcale nie przeszkadza to właścicielom Canonów wypluwać piękne zdjęcia. Pamiętaj też, że super-upakowana matryca D7100 bez bardzo dobrej i niestety dość drogiej szklarni niewiele znaczy.
D7100 jest też ostrzejszy itp. jest co wymieniać.
Co znaczy, że jest ostrzejszy ? Bo naprawdę nie bardzo to rozumiem. Na ostrość zdjęć przede wszystkim wpływa jakość obiektywu, celny AF, stabilne trzymanie aparatu/krótkie czasy migawki. Potem ewentualnie jeszcze sztuczne wyostrzenie za pomocą softu aparatu lub programu do obróbki zdjęć (np. Lightroom) - ale to już tricki sztucznie poprawiające i tworzące wrażenie ostrości. Owszem, można dywagować nad wyższością jednej matrycy nad druga ale to znowu mnóstwo teorii, a w praktyce (jak pisał kolega wcześniej) i jednym i drugim aparatem można robić doskonałe zdjęcia.
Nie obraź się, ale mam takie nieodparte wrażenie, że trochę za dużo naczytałeś się marketingowych materiałów na temat różnych body, za dużo syntetycznych specyfikacji i testów, a za mało masz praktyki i merytorycznej wiedzy o fotografii. Broń Boże, nie zamierzam Cię odwodzić od zakupu lustrzanki. Wręcz przeciwnie - kup i rób zdjęcia tak często jak będziesz mógł bo to najlepsza droga do zdobycia wiedzy. Każdy fotograf tak zaczynał. Do tego dobra literatura, sporo czasu i będzie dobrze. Nie daj się omamić tym co mówią tabelki, foldery reklamowe itp. Ja też przed zakupem pierwszego aparatu tak do tego podchodziłem i przejechałem się zdrowo.
Osobiście na Twoim miejscu skłoniłbym się w stronę D7100 lub 70D jeśli gibany ekran jest Ci koniecznie potrzebny. D5300 bym sobie podarował, głównie przez przeciętny AF fazowy i kiepski AF w trybie LV. Co prawda w manualu do filmowania sprawdza się znakomicie, ale z tego co czytam nie szukasz sprzętu głównie do filmowania.
Natomiast to co mnie dziwi to fakt, że słowem nie odezwałeś się w temacie obiektywów jakie masz zamiar używać. Bo jeśli chcesz do D7100 zapiąć 18-105 to nawet biorąc pod uwagę, że to najlepszy chyba kit na rynku to i tak zmarnujesz potencjał puszki. Uwierz, szkła naprawdę wazniejsze są niż body. Naprawde....
W co zainwestować ,żeby w przyszłości w miarę nie odstawało aż tak bardzo ?
Tym sobie głowy nie zaprzątaj bo inaczej będziesz musiał odkładać zakup puszki w nieskończoność (a frajda z robienie zdjęć ucieka z każdym dniem) Sam widziesz co się dzieje - ledwie pojawi się jedna puszka, a już spekuluje się i oczekuję jego następcy. A tu są ludzie którzy robią fantastyczne zdjęcia leciwymi D70, D80, a i starsze modele się trafiają. Za nowościami i tak nie nadążysz bo co kilka miesięcy pojawia się nowy aparat. Zapewniam Cię, że taki D7100 to genialny aparat w klasie APS-C i ma wszystko co będzie Ci potrzebne. Zresztą, poznanie go, ogarnięcie wszystkich jego funkcji w praktyce (nie w teorii) i kreatywne wykorzystanie tego potencjału to zabawa której starczy Ci do czasu aż wyjdą conajmniej dwie generację jego następców :-) Powodzenia
Dzięki za odpowiedz , na wybór poczekam do polowy lutego ,bo mają być jakieś targi i wejdzie d5500 więc ceny mogą pójść w dół. Tak jak wybiorę d7100 to wezmę go z 18-105,z czasem dokupię sobie szkła ,a obecnie mam też paru znajomych ,którzy mają sporo szkieł ,problemu nie będzie. Fakt dużo wyczytałem "suchych informacji " ,ale niestety nawet na półce w sklepie aparatem nie można się pobawić,bo nie ma w nich akumulatorka :(
Dzięki za odpowiedz , na wybór poczekam do polowy lutego ,bo mają być jakieś targi i wejdzie d5500 więc ceny mogą pójść w dół. Tak jak wybiorę d7100 to wezmę go z 18-105,z czasem dokupię sobie szkła ,a obecnie mam też paru znajomych ,którzy mają sporo szkieł ,problemu nie będzie. Fakt dużo wyczytałem "suchych informacji " ,ale niestety nawet na półce w sklepie aparatem nie można się pobawić,bo nie ma w nich akumulatorka :(
Tak tylko spytam - czym do tej pory robiłeś zdjęcia?
Co będzie głównym tematem Twoich zdjęć, gdzie i w jakich warunkach?
Głownie kompakty,przez pewien okres czasu użytkowałem Nikona d90 ,tematu zdjęć nie ma ,nie jestem "przyrodnikiem" etc. robię zdj tego na co mam ochotę albo pomysł, jak już to samochody/motocykle uwiecznię w kadrze.
pawelpiotrm
26-01-2015, 18:02
A tego D90 to z jakim obiektywem robiłeś zdjęcia?
Głownie kompakty,przez pewien okres czasu użytkowałem Nikona d90 ,tematu zdjęć nie ma ,nie jestem "przyrodnikiem" etc. robię zdj tego na co mam ochotę albo pomysł, jak już to samochody/motocykle uwiecznię w kadrze.
To kup już teraz D5200 + 18-105mm + 35mm lub 50mm + lampa. Zaznajomisz się ze sprzętem i następne decyzje odnośnie dokupienia/zmiany obiektywu/body będziesz podejmować świadomie na podstawie własnych doświadczeń.
d90 mogłem obcować z 18-55 i 105 . Mam do wydania 4-5k max więc chcę kupić lepszą puchę niż d5200 ,a obiektywy dokupiłbym swoją drogą.Nie chcę kupić teraz jakiejś słabszej puchy,który później mi nie wystarczy i się bujać w sprzedaże i dokładać do nowego . Jak już to raz a porządnie ,więc mój wybór bd polegał na d7100 ,70d lub jak w lutym (z tego co wyczytałem ) zapreżetują d7200. Wiadomo nie strzału wszystko bd miał tip-top jakieś doświadczenie mam ,nie jest duże ,ale nie jest też zerowe. Puchę jak kupię to raczej będzie mi służyła kilka lat ,gdyż nie zmieniam rzeczy jak rękawiczki ,chyba że postęp nowych puch bd na tle ,że warto będzie kupić coś nowego.
d90 mogłem obcować z 18-55 i 105 . Mam do wydania 4-5k max więc chcę kupić lepszą puchę niż d5200 ,a obiektywy dokupiłbym swoją drogą.Nie chcę kupić teraz jakiejś słabszej puchy,który później mi nie wystarczy i się bujać w sprzedaże i dokładać do nowego . Jak już to raz a porządnie ,więc mój wybór bd polegał na d7100 ,70d lub jak w lutym (z tego co wyczytałem ) zapreżetują d7200. Wiadomo nie strzału wszystko bd miał tip-top jakieś doświadczenie mam ,nie jest duże ,ale nie jest też zerowe. Puchę jak kupię to raczej będzie mi służyła kilka lat ,gdyż nie zmieniam rzeczy jak rękawiczki ,chyba że postęp nowych puch bd na tle ,że warto będzie kupić coś nowego.
Widzisz, ja bym wolał pójść w lepsze obiektywy (interesuje Cię filmowanie - np Samyangi VDSLR) i D5200 niż D7100 + 18-105mm. Z czasem możesz sobie zmienić na D7200 czy D7300. Czemu zakładasz, że D5200 Ci nie wystarczy? Co w nim będzie Cię ograniczało?
Jest parę cech,które przeważają. Wolę raz kupić np d7100 i go mieć na dłużej niż zmieniać później aparat i dokładać do niego $ ,za to wolałbym własnie jakieś nowe szkla do puszki kupić. Hmm tak już w chodząc w zdj, jeśli miałbym wymienić do czego ten aparat bd wykorzystywny w większym stopniu ,ale i tak nie dużym ,bo np. przez tydz ,bd robił fotki samochodów/motocykli ,a później co innego więc też nie jest to główny temat. Jakie ewentualnie obiektywy do fotografowania samochodów/motocykli ,raczej w miejscu ,czasami nakręcenia jakiegoś ujęcia/ klipu też właśnie z samochodami i motocyklami w postoju bądź ruchu?
Wolę raz kupić np d7100 i go mieć na dłużej niż zmieniać później aparat i dokładać do niego $ ,za to wolałbym własnie jakieś nowe szkla do puszki kupić.
jak wybiorę d7100 to wezmę go z 18-105,z czasem dokupię sobie szkła ,a obecnie mam też paru znajomych ,którzy mają sporo szkieł ,problemu nie będzie.
To niegłupie rozumowanie. Pod warunkiem, że masz sporo więcej kasy w perspektywie.
Jeśli masz dostęp do obiektywów, to możesz kupić na początek sam aparat i poużywać z pożyczonym szkłem, a potem kupić dokładnie to, co Ci się najbardziej spodoba. Ewentualnie 18-105 też jest spoko. A jak się nie spodoba, to go... sprzedasz.;)
niestety nawet na półce w sklepie aparatem nie można się pobawić,bo nie ma w nich akumulatorka :(
Zapytaj sprzedawcę. Porządny sprzedawce w porządnym sklepie chętnie pokaże Ci aparat. A z nieporządnymi sprzedawcami nie warto się zadawać.
Koleżanki i Koledzy pytanie:
Co lepiej kupić: Nikona D7100 czy Nikona D5500 ?
(wcześniej byłem posiadaczem NIKONA D5100 - nie jestem profesjonalista a aparat służył mi zazwyczaj do zdjęć w pomieszczeniach i przy słabym oświetleniu).
Miałam ten sam dylemat .Mój wybór padł na D7100 ze względu na silnik w body i uszczelnienie puszki.Jeśli fotografujesz w pomieszczeniech to uszczelnienie nie będzie Ci przydatne.Zobacz porównanie tych Nikonów na versus.com może to ci pomoże podjąć decyzje.Moim zdanie wybrać D7100.Różnica w cenie tych Nikonów to 300zl.Nie wiem co jest dla Ciebie priorytetem.Ważniejsze od puszki jest szkło,ale o tym wiesz
Na tym forum chodzą słuchy, że przy wyciąganiu z cieni z D7100 może wyjść banding. Zatem do trudnych warunków polecane są raczej nowsze sprzęty - D7200 lub D5500.
madebyzosiek
22-03-2017, 11:01
Na tym forum chodzą słuchy, że przy wyciąganiu z cieni z D7100 może wyjść banding. Zatem do trudnych warunków polecane są raczej nowsze sprzęty - D7200 lub D5500.
Warto dodać, że to wyciąganie musi sięgać 2-3 ev... Legenda... Oczywiście D7200 lepiej sobie z tym radzi, ale na ponad 40k zdjęć zrobionych D7100, ten problem dotknął mnie może 10 razy...
(wcześniej byłem posiadaczem NIKONA D5100 - nie jestem profesjonalista a aparat służył mi zazwyczaj do zdjęć w pomieszczeniach i przy słabym oświetleniu).
Proponował bym D7100, poza rzeczami o których koledzy już wspominali dodał bym jeszcze obecność w D7100 mikroregulacji AF
wojtek321
22-03-2017, 11:57
Nie zapominał bym też o tym, że D5xxx jest wykastrowane z przedniego pokrętła, co moim zdaniem znacznie wpływa na ergonomię i komfort pracy z puszką. ;)
Ale wielu chwali sobie użyteczność dotykowego ekranu, który zastępuje drugie pokrętło.
Ale wielu chwali sobie użyteczność dotykowego ekranu, który zastępuje drugie pokrętło.
No przecież nie będziesz dziubał paluchem po ekranie, podczas robienia zdjęć :-) Szczególnie jak chodzi o szybszą akcje. Dwa pokrętła robią robotę, bez odrywania oka od wizjera.
cz4rnuch
22-03-2017, 12:20
Warto dodać, że to wyciąganie musi sięgać 2-3 ev... Legenda... Oczywiście D7200 lepiej sobie z tym radzi, ale na ponad 40k zdjęć zrobionych D7100, ten problem dotknął mnie może 10 razy... To w końcu to legenda czy problem Cię dotknął? Ja nie pamiętam ile zdjęć zrobiłem, ale banding wyszedł mi na zdjęciach znacznie częściej niż Tobie, szczególnie gdy do tego używam wysokiego ISO. Czasami nie trzeba nic wyciągać. Nie jest to tragedia, ale też nie powód do dumy dla inżynierów Nikona (Sony czy też może Toshiby, sam już nie wiem).
Ale wielu chwali sobie użyteczność dotykowego ekranu, który zastępuje drugie pokrętło. Dotykowy jest super i będę to powtarzał zawsze i wszędzie, ale w którym miejscu ten zamontowany w D5500 zastępuje drugie pokrętło? Bez złośliwości pytam, bo wiem do czego i w jaki sposób ja używam drugiego kółka i się zastanawiam. D5500 nie mam i pewnie mieć nie będę, choć jeżeli da się na ekraniku bezwzrokowo zmieniać parametry to jestem tym bardziej za.
No przecież nie będziesz dziubał paluchem po ekranie, podczas robienia zdjęć :-) Szczególnie jak chodzi o szybszą akcje. Dwa pokrętła robią robotę, bez odrywania oka od wizjera. Akurat w D5500 zaimplementowano w dotykowcu (przynajmniej) jedną funkcję, która pozwala z niej korzystać z przystawionym do wizjera okiem i w dodatku cudo to daje nam funkcjonalność dżoja, którego akurat seria D7xxx nie ma. Podobny ficzer ma też chyba dotykowy EOS M5.
Właśnie o to chodzi że z okiem przy wizjerze można kciukiem przesuwać po ekranie co zastępuje kółko nastawcze przy wybranym parametrze ekspozycji, do wyboru jest czas lub przysłona, do tego wskazywanie af i robienie zdjęć paluchem w trybie lv to też fajna opcja w wielu przypadkach nawet w zastosowaniu pro.
Nie można przekreślać tej nowej funkcjonalności.
cz4rnuch
22-03-2017, 12:45
Zazwyczaj najbardziej na nie są Ci, którzy tych nowym zabawek nawet nie spróbowali. Z tego co piszesz ekranik w D5500 ma więcej do zaoferowania niż początkowo myślałem. Ale chyba i tak najbardziej chciałbym mieć tego wirtualnego dzoja (bo kółeczka już mam).
wojtek321
22-03-2017, 12:45
Właśnie o to chodzi że z okiem przy wizjerze można kciukiem przesuwać po ekranie co zastępuje kółko nastawcze przy wybranym parametrze ekspozycji, do wyboru jest czas lub przysłona, do tego wskazywanie af i robienie zdjęć paluchem w trybie lv to też fajna opcja w wielu przypadkach nawet w zastosowaniu pro.
Nie można przekreślać tej nowej funkcjonalności.
A daje to możliwość zmiany trybów autofokusa lub włącznie/wyłączenie auto-iso chociażby bez odrywania oka od wizjera? :)
Jak dla mnie brak przedniego pokrętła w żaden sposób nie jest rekompensowany przez ekran dotykowy.
Jakby było w pełni rekompensowane to mamy coś lepszego jak seria D7xxx, więc nie o to chodzi, tylko że zrobiony wyraźny progres w tej serii aparatów dodając funkcjonalny dotykowy ekran, chciałbym żeby takie funkcje pojawiły się w następcy D7200.
cz4rnuch
22-03-2017, 12:51
Kolega napisał co daje ekranik. Po części zatem zastępuje on drugie kółko, daje też funkcje, których nie ma bardziej pro seria D7xxx. Dotyk pewnie do niej zawita (tak jak to ma miejsce np w D500) ale uchylany ekranik to następna funkcja, której mi bardzo brakuje w D7100. Nie ma aparatów idealnych, ale moim zdaniem przestrzeń między funkcjonalnościa D5xxx a D7xxx za sprawą dotyku nieco się skurczyła. Możliwość szybkiego wyłączenia auto ISO to taka pierdółka, ale dla mnie to też ważna funkcja. Kupiłem sobie ostatnio Coolpixa A i mocno się zdziwiłem, że tam tego nie ma. Bez drugiego kółka trudno to jednak osiągnąć.
Mam D5500... "dotyku" w tym nie używam. Drugiego kółka mi kompletnie nie brakuje. Przy trybie "M" przyzwyczaiłem się do stosowania przycisku "kompensacji ekspozycji" i tylnej rolki. Zmianę iso przypisałem do przycisku funkcyjnego... Brakuje mi za to właśnie możliwości mikroregulacji af.
Dzięki za informację.
W moim przypadku za D5500 przemawia: odchylany ekran oraz mniejszy ciężar, natomiast za D7100 po prostu wyższy model co jak mi się wydaje (a nie jestem profesjonalistą i zapewne zdjęcia będę wykonywał zazwyczaj w automacie) lepsza jakość zdjęć w pomieszczeniach i wieczornych sceneriach.
Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie.
Nie dostrzeżesz różnic jeśli będziesz robić na automacie, śmiało możesz nawet kupić D3300, matryca podobna jak w D5500 i D7200, użyteczne iso podobne, ekran nie dotykowy i nie ruchomy jak w D7200 :)
Zostaw 5100 i dokup lampe i moze jakies wyzwalacze.
natomiast za D7100 po prostu wyższy model co jak mi się wydaje (a nie jestem profesjonalistą i zapewne zdjęcia będę wykonywał zazwyczaj w automacie) lepsza jakość zdjęć w pomieszczeniach i wieczornych sceneriach.
To rozumowanie wydaje się błędne
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=lowlight&attr13_0=nikon_d5500&attr13_1=nikon_d7100&attr13_2=pentax_ks2&attr13_3=sony_a6000&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=full&widget=1&x=-0.8777191260807096&y=0.14372311760848444
https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=lowlight&attr13_0=nikon_d5500&attr13_1=nikon_d7100&attr13_2=pentax_ks2&attr13_3=sony_a6000&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=12800&attr16_1=12800&attr16_2=12800&attr16_3=12800&normalization=full&widget=1&x=-0.8737542060972999&y=-0.21246790824740017
A jeśli robisz zdjęcia na automacie, to nie kupuj lustrzanki. Kompakt lub bezlusterkowiec prawdopodobnie lepiej sprawią się w automacie.
Poza tym Zdebik ma rację - o ile nie pozbyłeś się D5100, to prawdopodobnie więcej Ci da poprawa osprzętu (lampa, obiektyw) lub umiejętności, niż zmiana aparatu z D5100 na D5500.