PDA

Zobacz pełną wersję : Windows 7 chwilowo na dwóch dyskach w kompie - aktywacja vs tworzenie obrazów

wdhiz
25-01-2015, 02:18
Witam,
instaluje Win 7 na nowym dysku SSD. Zachciało mi się zrobić czystą instalację a nie klonować stary dysk.
Sytuacja na chwilę obecną:
WIn 7 na starym dysku jest aktywowane.
Win 7 na nowym SSD jest nieaktywowane. Instalowałem je trochę "na około" - zainstalowałem na czysty dysk SSD z płyty instalacyjnej, wróciłem na stary dysk (HD), zainstalowałem tam Paragon, stworzyłem obraz dysku SSD, sformatowałem SSD a potem odtworzyłem obraz na SSD. Zrobiłem ten numer dwa razy - za pierwszym razem aby sprawdzić, czy dobrze stworzyłem obraz (tak), za drugim, bo popełniłem błąd z instalacją sterowników i naśmieciłem (niewiele, ale zawsze) w nowym systemie. Miałem 30 dni na aktywację ale jakimś dziwnym trafem ta liczba spadła do 11 dni. Czy ma to coś wspólnego z odtwarzaniem systemu?

System na SSD jest prawie czysty - doinstalowane sterowniki płyty głównej, Firefox, Avast.
1. Czy jest sens robić obraz tego dysku w chwili, kiedy system jest nieaktywowany?
2. Co się stanie z systemem na starym HD jeżeli aktywuję nowe Win na SSD? Zostanie zdezaktywowany i nie będę już mógł odpalić na nim komputera?
Zależy mi na tym abym mógł jeszcze przez parę dni uruchamiać komp z obu dysków. Dzięki temu będę mógł posprawdzać ustawienia programów i programików. Z drugiej strony chciałbym mieć dwa obrazy systemu - czystego i systemu z programami.
proszę o podpowiedzi, bo zakręciłem się w tym jak słoik.

ku6i
25-01-2015, 20:26
1. Nie jest to duże utrudnienie, ale ja bym zrobił obraz po aktywacji.
2. Po jakimś czasie system może wyć, że klucz jest nielegalny albo aktywowany na innym komputerze. Jedyne co się może zmienić, to to, że zamiast tapety będziesz miał czarne tło i napis w prawym dolnym rogu - "Ten system jest nielegalny" czy coś w tym guście i upierdliwe komunikaty. Pozostaje pełna funkcjonalność systemu, który będziesz mógł ZAWSZE uruchomić.
Rób dwa obrazy jak potrzebujesz, nic się nie stanie.