PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw wybrać?

thomi
24-01-2015, 21:47
Witam.

Szukam odpiowiedniego obiektywu do fotografowania
wykonanych mebli już po montażu. Zastanawiam się czy inwestować w szeroki kąt (słyszałem że byłby odpowiedni),
zasadniczo zmienny zoom to chyba podstawa, i jasne szkiełko. Myślałem o czymś do 24mm. lub ciut większy....
Ale nie wiem, czy będzie odpowiedni.

Miejsca gdzie będzie miał zastosowanie; Zakrystia, kuchnie, pokoje.
Również miałby zastosowanie przy fotografii zleceń wykonywanych w sezonie wiosenno - jesiennym, czyli konstrukcje dachowe - przy super marketach, typu biedronka....

Zasadniczo, proszę o opinię co do obiektywów - w jaki zainwestować tj., jakie zoom, jaka firma.
Zależy mi by był w miarę przystępnej cenie.

Czytałem i zastanawiam się nad;

Obiektyw Nikon Nikkor 35 mm f/2.0 AF D

Obiektyw Nikon Nikkor 35 mm f/1.8G AF-S DX

Obiektyw Nikon Nikkor 28 mm f/2.8 D AF

Zasadniczo posiadam Nikona D3000 - ale w przyszłości chcę zakupić pełną klatkę - stąd patrzę również pod tym kontem, by obiektyw pasował zarówno do pełnej klatki i APS - C.

Z góry dziękuję Państwu za sugestie i pomoc.

Z wyrazami szacunku

Thomi

d90
25-01-2015, 09:04
Na puszce ktora masz, 35mm wąsko bedzie. Za wąsko mz.
Z reszta i na FX 35 w małym pomieszczeniu tez bedzie wąsko.
Wydatki Cie czekaja...

Migacz112
25-01-2015, 11:19
Szerokiego kąta pod DX i FX nie znajdziesz. Jeżeli kit ci nie wystarcza (np.18-105mm) to kupuj używkę pod DX, np. Sigma 10-20mm. A jasnego obiektywu nie potrzebujesz, tylko statyw, bo i tak go będziesz domykać dla większej głębi ostrości.

thomi
25-01-2015, 14:17
Dziękuję za pomoc.

Posiadam obiektyw kitowy AF-S NIKKOR 18 - 55mm. 1:33.5 5.6 G wydaje mi się trochę ciemnym obiektywwem w złych warunkach.

Zastanawiam się na nad tym co pisze Migacz. Posiadam statyw, więc zapewne dobrym rozwiązaniem jest Twoja sugestia.

Raz jeszcze dziękuję Wam za pomoc!

Pozdrawiam serdecznie, życząc miłej niedzieli.

karolt
25-01-2015, 14:17
Szerokiego kąta pod DX i FX nie znajdziesz.

Ja znalazłem, mam, używam:
14-24/2.8.
Do mebli ja bym wziął na pewno jakiś umiarkowanie szeroki zoom.
Ale jeszcze lepiej mieć normalny zoom i dużo miejsca, żeby te meble móc sfotografować porządnie, z lekkiego dystansu itd., żeby ich nie zniekształcać.

Migacz112
25-01-2015, 14:33
Ja znalazłem, mam, używam:
14-24/2.8.
Do mebli ja bym wziął na pewno jakiś umiarkowanie szeroki zoom.
Ale jeszcze lepiej mieć normalny zoom i dużo miejsca, żeby te meble móc sfotografować porządnie, z lekkiego dystansu itd., żeby ich nie zniekształcać.
Jakby się uprzeć to 24mm na DX to też jest szeroko ;) Nie wiem jak bardzo szeroko autor posta potrzebuje i jakie ma fundusze

ALF
27-01-2015, 18:27
Pamiętaj, że szeroki kąt obojętnie czy FX cz DX to zniekształcenia perspektywy oraz dystorsje. To przeca nie ma być arthystycznie, ale marketingowo. Szukał bym raczej wśród standardowych, jasnych zoomów.

thomi
27-01-2015, 18:44
Pamiętaj, że szeroki kąt obojętnie czy FX cz DX to zniekształcenia perspektywy oraz dystorsje. To przeca nie ma być arthystycznie, ale marketingowo. Szukał bym raczej wśród standardowych, jasnych zoomów.

Dziękuję za informacje!
A co by Pan doradził?

Luis___
27-01-2015, 18:45
Ja znalazłem, mam, używam.....
Pytający posiada D3000, a Ty polecasz mu 14-24/2.8 ??? M/z wątpliwa porada.

thomi - szukaj tanich, takich które wykazują minimalną dystorsję. Krzywe meble wyglądają gorzej niż walące się budynki.

ALF
27-01-2015, 18:52
Dziękuję za informacje!
A co by Pan doradził?

Zależy od kasy. Standardowe zoomy są od ok 1500 do prawie 7000zł. No i czy zostajesz na przyszłość przy DX czy idziesz w FX.

thomi
27-01-2015, 19:27
Zależy od kasy. Standardowe zoomy są od ok 1500 do prawie 7000zł. No i czy zostajesz na przyszłość przy DX czy idziesz w FX.

Myślę by za jakiś czas dokupić FX.
Zasadniczo z ulotki obiektywów NIKKOR wyczytałem, iż są obiektywy zarówno pod DX i FX, ale zmienia się kąt
widzenia. Więc pewnie po zakupie FX, będę musiał myśleć nad obiektywami do niego. Zastanawia mnie również, czy te obiektywy dedykowane pod DX i FX żeczywiście pasują pod oba formaty - czy nie jest tak, że automatycznie podłączając pod FX, nie przełącza body w tryp APS-C, podczas zakupu teleobiektywu sprzedawca mnie informował że są takie możliwości....

Wracając do tematu, muszę raz jeszcze przemyśleć i poczytać Państwa sugestie i skonfrontować je z moimi potrzebami.

Raz jeszcze dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam

ALF
27-01-2015, 21:42
Są obiektywy, które lepiej pracują pod DX i takie, które lepiej pod FX, ale są i takie, które dobrze się zachowują w obu formatach. Np Tamron, którym robię sporo zdjęć dobrze pracuje pod FX, ale na DX też daje radę.

thomi
28-01-2015, 20:34
Są obiektywy, które lepiej pracują pod DX i takie, które lepiej pod FX, ale są i takie, które dobrze się zachowują w obu formatach. Np Tamron, którym robię sporo zdjęć dobrze pracuje pod FX, ale na DX też daje radę.

O tym Tamronie myślałem Tamron 28-75/2.8 już od dawna.... Chyba o nim Pan pisze....
Pozdrawiam

ALF
29-01-2015, 14:38
To jest dobre standardowe szkło, jedno z lepszych wśród budżetowych. Pogadaj z cichym z naszego forum.