PDA

Zobacz pełną wersję : Czy po wymianie karty graficznej muszę kalibrować monitor?

leon001
24-01-2015, 21:15
Mam monitor NEC PA 241W skalibrowany sprzętowo. Czy po wymianie karty graficznej muszę go kalibrować na nowo? Wydaje mi się, ze nie, ale czy mam rację?

Kyle
24-01-2015, 21:19
Nie

leon001
24-01-2015, 21:22
Nie muszę kalibrować? Czy nie mam racji? ;)

Kyle
25-01-2015, 15:11
Po wymianie karty graficznej, przy połączeniu cyfrowym, nie trzeba ponownie kalibrować monitora. Tylko zwróć uwagę na ustawienia nowej karty, bo np. w firmie instalowałem Win 8.1 w nowych PC , monitory łączone przez HDMI, karta to integra Intel z Pentium i domyślnie był włączony jakiś ograniczony tryb odcieni ("domyślny") czy coś takiego (trzeba było przełączyć na "pełny").

siedemczwartych
25-01-2015, 18:44
nie musisz. Tylko wczytaj profil jako domyślny, bo może go nie być.

Ps. na marginesie lepiej unikać połączenia HDMI do skalibrowanego monitora.

leon001
25-01-2015, 22:37
nie musisz. Tylko wczytaj profil jako domyślny, bo może go nie być.

Ps. na marginesie lepiej unikać połączenia HDMI do skalibrowanego monitora.

A dlaczego?

Kyle
26-01-2015, 21:37
Ps. na marginesie lepiej unikać połączenia HDMI do skalibrowanego monitora.Czytałem takie coś ... straszyli przesyconymi barwami itp. cudami wiankami. ... nie występuje to na Windows 8.1 i karcie zintegrowanej w Szmelcjum G3420 (no, może poza tym, że był włączony jakiś ograniczony zakres powodujący obcięcie odcieni i kontrastu + nasycenia, jednak po przełączeniu na "pełny" w ustawieniach integry obraz był OK) . ... natomiast na nVidia/ATI podobno to tylko kwestia ustawień. Jednak to siętyczy nie tyle "skalibrowanego monitora" co raczej każdego monitora podłączonego pod każde łącze (zawsze moze być coś spaprane w domyślnych ustawieniach i trzeba to skorygować)

siedemczwartych
26-01-2015, 23:17
masz racje.... po prostu uprościłem.
Generalnie złacze HDMI może sprawiać, że karta widząc podłączone HDMI "rozumie", że to TV a TV ma mniejsze wymagania, węższy zakres i karta może z automatu przycinać sygnał.
W wielkim uproszczeniu... :)