Zobacz pełną wersję : Nikon D5200 czy D5300 zestaw na początek
Witam Serdecznie,
Z racji tego że jestem nowy na forum chciałbym się przywitać na początku ;)
Od dawna pasjonuję się fotografią, lubię się bawić fotografią, obróbką, pracować z ludźmi. Chciałbym jednak teraz to wykorzystać i zająć się tym bardziej zawodowo. Wśród wielu producentów aparatów, nie musiałem się długo zastanawiać Nikon, to bardzo odpowiednia firma, świadczą o tym opinie. Ja osobiście wybieram się na doszkalanie swoich umiejętności w Akademii Nikona. Jednak chciałbym się doradzić na początek Nikon D5200 czy D5300, czy któryś z tych modeli, dla mnie może być odpowiedni, interesuję się pod kątem fotografii plenerowej, czy studyjnej w głównej mierze ludzi. Wg. takiej mojej opinii może lepiej trochę mniej zainwestować w Body tj. D5200, a bardziej pomyśleć o obiektywach do tego? Czy może jednak warto trochę bardziej doinwestować w D5300, chodź wydaje mi się że kolosalnej różnicy między tymi sprzętami nie ma? Jakie są wasze wrażenia, odnośnie tych sprzętów?
Pozdrawiam
artur0372
24-01-2015, 13:44
Witam Serdecznie,
Z racji tego że jestem nowy na forum chciałbym się przywitać na początku ;)
Od dawna pasjonuję się fotografią, lubię się bawić fotografią, obróbką, pracować z ludźmi. Chciałbym jednak teraz to wykorzystać i zająć się tym bardziej zawodowo. Wśród wielu producentów aparatów, nie musiałem się długo zastanawiać Nikon, to bardzo odpowiednia firma, świadczą o tym opinie. Ja osobiście wybieram się na doszkalanie swoich umiejętności w Akademii Nikona. Jednak chciałbym się doradzić na początek Nikon D5200 czy D5300, czy któryś z tych modeli, dla mnie może być odpowiedni, interesuję się pod kątem fotografii plenerowej, czy studyjnej w głównej mierze ludzi. Wg. takiej mojej opinii może lepiej trochę mniej zainwestować w Body tj. D5200, a bardziej pomyśleć o obiektywach do tego? Czy może jednak warto trochę bardziej doinwestować w D5300, chodź wydaje mi się że kolosalnej różnicy między tymi sprzętami nie ma? Jakie są wasze wrażenia, odnośnie tych sprzętów?
Pozdrawiam
Witaj na forum.
Podaj najpierw jaką masz kwotę do wydania, będzie kolegom łatwiej doradzić.
kurczeblade
24-01-2015, 13:45
Chciałbyś się zająć zawodowo fotografia - rozumiem że chodzi o dalsza przyszłość, bo te modele raczej to średnie aparaty do "zawodowej fotografii" to bardziej sprzęt na wakacje niż do zarabiania :)
Kwoty jako takiej nie mam określonej na obecną chwilę, tak myślę że do ok 3 tys. zdaję sobie sprawę, że te sprzęty w tych kwotach, do profesjonalnych za bardzo nie należą, jednak myślę że chciałbym się nauczyć, obyć ze sprzętem. Te wszystkie zajęcia chciałbym traktować, jako lekko zarobkowe hobby, z tego tytułu że prace mam, ale mam też sporo wolnego czasu oraz chęci, by się tym zająć, bo po prostu to lubię, a pomijając już barierę kwotową, jaki dobry zestaw dla profesjonalisty :)
Kwoty jako takiej nie mam określonej na obecną chwilę, tak myślę że do ok 3 tys. zdaję sobie sprawę, że te sprzęty w tych kwotach, do profesjonalnych za bardzo nie należą, jednak myślę że chciałbym się nauczyć, obyć ze sprzętem. Te wszystkie zajęcia chciałbym traktować, jako lekko zarobkowe hobby, z tego tytułu że prace mam, ale mam też sporo wolnego czasu oraz chęci, by się tym zająć, bo po prostu to lubię, a pomijając już barierę kwotową, jaki dobry zestaw dla profesjonalisty :)
Od D7100, D600, D610, D800, pierwsze trzy to segment amatorski.
Hmm... rozumiem, generalnie przyznam że nie ma tragedii w różnicy cenowej. Np. a powiedzcie mi jaka jest zasadnicza różnica, między segmentem takim bardziej profesjonalnym, a tym amatorskim?
Różnica przede wszystkim polega na ergonomii, znacznie więcej funkcji, lepsza i szybsza obsługa aparatu, drugi wyświetlacz, sterowanie lampą błyskową, silnik AF w body i wiele innych zalet.
No właśnie i tu należy sobie odpowiedzieć na pytanie czy może jednak warto chwilę zaczekać i kupić coś lepszego ;)
Ten podział na sprzęt pro i amatorski to wg mnie jest wywołany na potrzeby rynku. Kiedyś były lustrzanki dla profesjonalistów i kompakty dla amatorów. Kompakty te najtańsze zostały wyparte przez tel. komórkowe więc producenci zaczęli wypuszczać tanie puszki segmentu entry level. Takie puszki muszą być tańsze więc sprzęt amatorski będzie miał gorszy wizjer, matówkę, wyświetlacz nie będzie silnika w korpusie, uszczelnień itp itd i są to rzeczy ważne jednak każdym aparatem zrobisz zdjęcie jeśli tylko potrafisz wszystko leży w głowie i oku fotografa. Najlepszym sprzętem dla Ciebie będzie taki na jaki Cię stać. "Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista o kasę a artysta o światło"
"Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista o kasę a artysta o światło"
Święte słowa, coś na pewno w tym jest, co prawda nie zamierzam robić zdjęć telefonem, ale trochę dało mi to także do zastanowienia. Na pewno każdy z Was rzucił mi trochę inne światło, na całość sprawy i jeszcze długo się będę zastanawiał, jaki sprzęt wybiorę, jednak bardzo wam dziękuję za cenne rady dodam także że bardzo miło tutaj u Was na forum :)
a powiedzcie mi jaka jest zasadnicza różnica, między segmentem takim bardziej profesjonalnym, a tym amatorskim?
Obecność w aparacie trybów tematycznych. ;)
I autofokus. Profesjonalista często nie może sobie pozwolić na to, żeby aparat zachowywał się w sposób nieprzewidywalny.
[...]może jednak warto chwilę zaczekać i kupić coś lepszego ;)
Nie czekaj, nie kombinuj, kup aparat i rób zdjęcia :)
adrianek32
24-01-2015, 14:52
jak masz ok 3 tys to kup na poczatek D5100 + 85 1.8G ew D5200 + 50 1.8G ew Sigme 17-50
..."Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista o kasę a artysta o światło"
Artysta nie martwi się o światło, bo w fotografii nie ma pojęcia - zła pogoda/światło. Jest tylko, dobra/e i bardzo dobra/e ;-).
Podpisuję się pod wypowiedzią Kolegi powyżej. Kup taki sprzęt na jaki Cię obecnie stać. Body zawsze możesz zmienić. Stare przyda się na zapas, tym bardziej, że masz zamiar zarabiać (mniej lub wiecej) na fotografii. Za chwilę wyjdzie D7200, potem kolejne Dxx, xxxx... Tak można czekać i czekać ;-)
__
Mobilnie
Artur Małysiak
24-01-2015, 15:12
D5100 lub D5200 też możesz robić profesjonalne zdjęcia
Ned Stark
24-01-2015, 15:13
Na pewno nie warto kupować droższego body kosztem słabszego obiektywu. Tutaj poszedłbym w to co zaproponował adrianek. I tak zdjęcia zależą od umiejętności fotografa, obiektywu, światła i obróbki. Nie masz na co czekać ;-)
Rozumiem, dziękuję Wam za cenne porady, obecnie moje serce leży po stronie D5200 i chyba wybór właśnie taki padnie, do tego dobry obiektyw i można ćwiczyć :)
artur0372
24-01-2015, 15:36
Ja bym jednak zaproponował na początek D3300. Poczytaj w necie o nim.
Andrzej1974
24-01-2015, 16:18
Ten podział na sprzęt pro i amatorski to wg mnie jest wywołany na potrzeby rynku.
[...] każdym aparatem zrobisz zdjęcie jeśli tylko potrafisz wszystko leży w głowie i oku fotografa.
Tu się zgodzę w 101%.
[...] producenci zaczęli wypuszczać tanie puszki segmentu entry level. Takie puszki muszą być tańsze więc sprzęt amatorski będzie miał gorszy wizjer, matówkę, wyświetlacz nie będzie silnika w korpusie, uszczelnień [...]
Hmm... niby puszki pro mają uszczelnienia ale przykład z forum (odsyłam do sąsiedniego działu) pokazuje ile te uszczelnienia są tak naprawdę warte. I nie chodzi mi tu tylko o słoną wodę ale także i oleje, pyłki i inne tego typu atrakcje. Płaci się za coś sporą kasę a później się okazuje, że to w ogóle nie działa.
Tidusek
Nie "dbam " o sprzęt ani o kasę , wychodzi na to że jestem artystą :-) , a wiadomo artysta nie zna się na niczym , ale brak mi w tym sprzęcie jaki posiadam paru szybkich ustawień i przede wszystkim mikro regulacji jaka jest np. w D7100 . Koszmarem jest dla mnie szukaniem i testowaniem w sklepach obiektywów ( BF-FF) a rozstanie się czasowe z aparatem w celu regulacji w serwisie jest dla mnie nie do zaakceptowania :-) :-) . Czytam że to jest Twoja pasja więc po co sprzęt ma ją ograniczać .
Taka tam moja sugestia .
Jeśli masz kasę to kup D7100, nie jest to może puszka profesjonalna ale nie będzie Cię w niczym ograniczać, dawniej ślubniaki to nawet D90 zdjęcia robiły i dało radę.
adrianek32
24-01-2015, 17:30
Jeśli masz kasę to kup D7100, nie jest to może puszka profesjonalna ale nie będzie Cię w niczym ograniczać, dawniej ślubniaki to nawet D90 zdjęcia robiły i dało radę.
za 3tys? chyba ze uzywke z kitem 15-55
za 3tys? chyba ze uzywke z kitem 15-55
Może warto poczekać i dozbierać, jeśli budżet jest sztywny to faktycznie pozostaje D5200 lub D5300.
adrianek32
24-01-2015, 17:45
oto juz trzeba zapytac autora bo kupi kiepskie szkło/szkła i bedzie narzekal
Widzę że pod moją nieobecność temat mocno się rozwiną. Przyznam szczerze że najbardziej obecnie leży mi coś z serii 5. Wydaje mi się że na początek może wystarczyć, jednak dobór szkła, może mieć w moim wypadku kluczowe znaczenie. Nie należę obecnie do grona profesjonalistów, dopiero się uczę i chcę uczyć, wiadomo że w miarę zdobywania nowego doświadczenia może być mało, ale w tym wypadku będę zbierał na mocniejszy sprzęt. Ale takie pytanko jeszcze czy każdy obiektyw który jest dedykowany do Nikona będzie pasował do każdego innego modelu ?
Widzę że pod moją nieobecność temat mocno się rozwiną. Przyznam szczerze że najbardziej obecnie leży mi coś z serii 5. Wydaje mi się że na początek może wystarczyć, jednak dobór szkła, może mieć w moim wypadku kluczowe znaczenie. Nie należę obecnie do grona profesjonalistów, dopiero się uczę i chcę uczyć, wiadomo że w miarę zdobywania nowego doświadczenia może być mało, ale w tym wypadku będę zbierał na mocniejszy sprzęt. Ale takie pytanko jeszcze czy każdy obiektyw który jest dedykowany do Nikona będzie pasował do każdego innego modelu ?
Każdy dedykowany do Nikona będzie pasował do każdego Nikona ale nie we wszystkich będzie automatyczny AF lub pomiar światła.
Do serii D5xxx pasują tylko obiektywy z oznaczeniem AF-S, czyli obiektyw z własnym silnikiem.
Witam Was,
Chciałbym nieco odświeżyć temat, raczej się zdecyduję na model D5100 w takim zestawie http://www.agito.pl/lustrzanka-cyfrowa-nikon-d5100-obiektyw-af-s-dx-18-105-mm-ed-vr-197-439632.html
jak myślicie czy na dobry początek jest to dobry wybór?
Na początek bardzo dobry.
Witam Was,
Chciałbym nieco odświeżyć temat, raczej się zdecyduję na model D5100 w takim zestawie http://www.agito.pl/lustrzanka-cyfrowa-nikon-d5100-obiektyw-af-s-dx-18-105-mm-ed-vr-197-439632.html
jak myślicie czy na dobry początek jest to dobry wybór?
Tylko pamiętaj zEby brać czarny aparat.
Te srebrne robią podobno w Indochinach czy jakos tak...i maja mniejsza matryce.
Świagier moj tak mowi...
:)
Ps.
Ten bedzie super. Kupuj.
W wątku obok trwa dyskusja o tym, że ten obiektyw to "badziewie"...
Na twoim miejscu wziąlbym d5xxx + sigma 17-50 f2.8OS. Czy nowe czy używane zmieścisz się w budżecie.
Kurcz już sam nie wiem, jeszcze trochę czasu zostało do planowanego zakupu, a więc się milion razy zastanowię. Przede wszystkim, chodzi mi o obiektyw w miarę uniwersalny, zdaję sobie sprawę że nie ma nic do wszystkiego, lecz na początek chce po prostu robić zdjęcia, cieszyć się tym i nabierać doświadczenia. Myślę że pozostanę przy obecnym wyborze. Tak jeszcze poza tematem, chciałbym zapytać czy polecacie jakieś ciekawe sklepy w których się zaopatrujecie w sprzęt? Wiadomo że sama praktyka może nie przynieść efektów, dlatego szukam jakiegoś ciekawego tytułu do przeczytania, przejrzałem Heliona, ale wybór książek jest nieziemski.
dawidsznurek
14-02-2015, 15:33
Czy ja wiem czy 18-105 VR to badziewie... Ja miałem go w zestawie z D7100 i w porównaniu z innymi zoomami to naprawdę dzielnie sobie radzi. Bagnet może i plastikowy, ale bardzo dobry obiektyw i szybko łapie ostrość, cena 800 PLN sprawa, że ten obiektyw ma rewelacyjny stosunek jakość/cena i na pewno długo się tego obiektywu nie pozbędę, jako "spacerniak" super obiektyw na początek, choć miałem już przyjemność mieć w rękach 18-300, ale to inna bajka...:)
Co byś nie kupił na początku, to i tak zmienisz pewnie niebawem.
Wiec...kup cokolwiek...
Co jak co ale nie mogę się oprzeć by powiedzieć że uważam że jest to najsympatyczniejsze forum jakiego byłem użytkownikiem bardzo dziękuję wszystkim za chęć pomocy i poświęcony czas ;)
dawidsznurek
14-02-2015, 22:54
Co byś nie kupił na początku, to i tak zmienisz pewnie niebawem.
Wiec...kup cokolwiek...
O tak, 100% racji. Kupiłem D7100 z myślą że to i tak za dużo czego potrzebuję, teraz zbieram kasę na D800E ze względu na bardzo wysokie ISO z jakim zdjęcia wychodzą pięknie i szczegółowo. Trochę będę zbierał na D800E ale ten aparat musiałby już na siebie zarabiać. Póki co mam D7100 i jest super, ale dziewczyna we wtorek kupuje D5200, już go w rękach mieliśmy i też ładne zdjęcia można robić. Dlaczego D5200? Bo jest znacznie lepszy od D5100 i nieznacznie słabszy od D5300 więc po przeliczeniu ceny stwierdziliśmy że z serii D5xxx najlepiej opłaca się D5200. Jeśli chodzi o obiektyw kitowy, osobiście polecam 18-105 bo dostałem z D7100, ale teraz weźmiemy z 18-55 VR II bo wyjdzie w cenie 250 PLN więc się opłaca (chyba), ale ty jak autor wątku nie miał nigdy lustrzanki to powinien zainwestować w D5200 z 18-105, cenowo wychodzi obiektyw teraz za 600 PLN (osobno 800 PLN).
Tomcio5100
27-02-2015, 18:43
D5200 kup i nikkora 50mm 1.8. Taka moja opcja