PDA

Zobacz pełną wersję : Używanie iPada do prezentacji. Jak?

elmo78
23-01-2015, 21:19
Stoję przed takim drobnym problemem. Mam do wygłoszenia parę prezentacji związanych z fotografią i najlepiej by mi się to robiło na ipadzie. Będąc totalnym laikiem można sobie stworzyć karty prezentacji jako pliki jpg i je wrzucić do iPada jako galerię. Można wtedy iść w przód, tył i mieć widok na miniaturki. Można też użyć jakiegoś innego programu do prezentacji, jak PowerPoint czy coś tam ze stajni Googla.

Wiem, że iPad ma funkcję mirroring i wiem, że pokazują jak Apple TV korzysta z Wi-Fi aby działać. Ale czy to oznacza, że bez Wi-Fi nie zadziała? No załóżmy, że jestem w sali, gdzie nie ma routera Wi-Fi i chcę po prostu połączyć iPada bezpośrednio z Apple TV? Da się?

A może są jakieś alternatywy do tego sprzętu? Zależy mi na niezawodności, żeby nie było kichy, że mam wygłosić prezentację i sprzęt nie działa. Są na rynku jakieś inne urządzenia, które można nazwać streamerami Wi-Fi --> HDMI?

Odpowiem na pytanie, które prawdopodobnie by padło prędzej czy później: tak, chcę używać iPada, bo mam tam wszystko czego mi trzeba aby sprawnie opowiadać o swoich zdjęciach: galeria zdjęć, galeria z prezentacją, szybki dostęp np do map i ustawień w programie do nawigacji. Mogę iPada trzymać w ręku, więc nie garbię się nad laptopem, lecz mogę stać na środku sali i się poruszać.

Dzięki za pomoc.

Borat1979
23-01-2015, 21:38
Odpowiem na pytanie, które prawdopodobnie by padło prędzej czy później: tak, chcę używać iPada, bo mam tam wszystko czego mi trzeba aby sprawnie opowiadać o swoich zdjęciach: galeria zdjęć, galeria z prezentacją, szybki dostęp np do map i ustawień w programie do nawigacji. Mogę iPada trzymać w ręku, więc nie garbię się nad laptopem, lecz mogę stać na środku sali i się poruszać.
To się mecz na tym iPadzie jak lubisz :)

elmo78
23-01-2015, 21:43
Borat, ja się nie męczę, tylko skoro zajmuję się zdjęciami podróżniczymi to łatwiej mi jest mieć dostęp do mojego programu nawigacyjnego, gdzie są współrzędne, gdzie mogę widzom zoomować i pokazywać dodatkowe np miejsca obok tego gdzie akurat zrobiłem zdjęcie. Jeśli przejdę na coś innego to będe musiał robić screeny, kopiować, zapisywać i upewniać się, że mi się nie pomylą. Albo kopiować waypointy, konwertować do innego formatu (np czytanego przez google earth) a na koniec i tak bym musiał siedzieć przy komputerze aby to pokazywać, a to nie wygląda dobrze, bo ludzie dostają szału jak widać tylko grzywę prelegenta zza ekranu laptopa i słychać jakieś mruczenie zamiast przemówienia.

Borat1979
23-01-2015, 22:11
Istnieje takie niezwykłe magiczne urządzenie zwane potocznie pilotem, przy pomocy którego można sterować całą prezentacją ze sceny :) Są nawet specjalnie konfigurowalne piloty stworzone tylko do prezentacji współpracujące komputerem ale to trzeba się odrobinę wychylić z jabłkowego rezerwatu :)

elmo78
23-01-2015, 22:17
Kurde Borat, nooo!!! A nawet jak będe miał pilota i laptopa to jak będę tymże pilotem zoomował, przełączał się między programami czy np odpalał filmiki (np z gopro). Ja wiem, że nie lubisz iPadów, ale to nie jest wątek mający polegać na przekonaniu mnie o tym, że to zło. Używam iPada tylko dlatego, że jedynie na iOS jest pewien profesjonalny program do nawigacji w terenie i właśnie jego też chcę demonstrować. Dotykasz więc cały czas tematu, który z góry zamknąłem w pierwszym wątku. Nie mogę zmienić urządzenia, bo tylko na niego jest pewien program i tyle. Lepiej mi podpowiedz jak ogarnąć streaming/mirroring z iPada na projektor czy cokolwiek z HDMI, thanx :-)

Borat1979
23-01-2015, 22:25
HDMI w iPdzie jest dostępne jedynie przez jakieś cudaczne przejściówki za dwie stówy.

elmo78
23-01-2015, 23:04
Aha, no to wiesz mniej ode mnie, bo ja wiem, że po kablu można i to za jakieś grosze, a bezprzewodowo ma się do wyboru Apple TV, Google Chromecast, Nexus Player, Roku 3 czy Amazon Fire TV Stick.

Tylko, który z nich jest bezproblemowy i obsługuje pełen mirroring a nie tylko content streaming i który z nich może bezpośrednio komunikować się po Wi-Fi, bez potrzeby routera?

Grzesiek_G
23-01-2015, 23:20
Ok, to merytorycznie:
Najprostrze rozwiązanie to apple tv i maly, wlasny router., ipad albo w miroringu albo przez jakąś appkę do prezentacji. Najczęściej mam przygotowany pokaz, odpalony pokaz zdjęć i po problemie. Niestety Bez routera sie nie obejdzie, konieczne jest wifi ub lan, to drugie dpada w przypadku ipada.
Komercyjnie, ale to koszt kolo 1000 zl netto takie coś (http://http://fen.pl/535bece22a38c-bezprzewodowe-systemy-av/awind-wipg1000.html) rozwiazania kablowe ograniczają w ruchu.

Na marginesie, bo Borat jestes chyba kapłanem :) ci od chrześcijan tylko na anty to sataniści a ci od anty jabłka :p

I prrroszę, mniej religii w postach :)

elmo78
23-01-2015, 23:42
Czyli w sumie najrozsądniej jest:

1. Albo przyjść 15m wcześniej i połączyć Apple TV do istniejącej sieci WiFi w danym pomieszczeniu (jeśli istnieje)

2. Albo mieć ze sobą telefon, na którym zrobi się portable hotspot, który posłuży jako WiFi pomiędzy iPadem a Apple TV.

Cena około 350zł chyba jest znośna jak za Apple TV?

R
24-01-2015, 00:32
ipad z apple tv w najnowszym sofcie laczy sie ad-hoc, nie trzeba zadnych hotspotow roterow itp

Grzesiek_G
24-01-2015, 10:51
R ma rację, da się ad hoc w ios 8.x. Co do ATV - cena ok. Upewnij się czy to ATV3, bo 2-ka chyba nie ma mozliwosci aktualizacji do nowego softu. Sądząc po cenie raczej to ATV3.

elmo78
24-01-2015, 13:53
Dzięki, doczytałem właśnie, że musi być seria 3 wydanie drugie, bo nawet trójka pierwszego typu nie będzie tego obsługiwać.