Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 +..no właśnie
Cześć!
Od dłuższego czasu noszę się z zakupem pierwszej lustrzanki. Jako, iż budżet mam dość ograniczony wybór padł na Nikona D3200. Wypatrzyłam 3 oferty z obiektywami:
1. AF-S DX Zoom-Nikkor 18-105 mm ED VR
2. 18-55 mm VR II + AF 55-200 mm VR
3. 18-55 VR II + Tamron AF 70-300 f/4-5,6 DiLD Macro 1:2
Przeczytałam już milion wątków dotyczących optyki, ale im więcej czytam tym jestem bardziej niezdecydowana i zdezorientowana :-(. Chciałabym, żeby ten sprzęt posłużył mi przez ładnych parę lat i był uniwersalny. Marzy mi się robienie zdjęć krajobrazów ale również miałyby służyć do zwyczajnych zdjęć z wakacji czy imprez okolicznościowych.
Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam ;)
Kup na początek zestaw z 18-105, przekonasz się jakich ogniskowych najczęściej używasz i później dokupisz szeroki kąt albo tele. A jeśli chcesz zestaw lepszy optycznie/jaśniejszy to ja bym polecił rozejrzeć się za body D3200 i do tego używka sigma/tamron 17-50.
Tak jak mówiłam, budżet mam ograniczony, więc kupno zestawu chyba byłoby dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Gdzieś tu na forum przeczytałam, że Tamron nie ma stabilizacji (?), więc lepszy byłby jednak nikkor 55-200mm. Ale nadal nie jestem przekonana
GaijinPawel
23-01-2015, 22:15
Jeśli kupisz 2 zestaw masz szkła na lata i na różne pasje. W tym Tamronie musiała byś ustawiać ręcznie ostrość i nie ma stabilizacji.
Tak jak mówiłam, budżet mam ograniczony, więc kupno zestawu chyba byłoby dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Gdzieś tu na forum przeczytałam, że Tamron nie ma stabilizacji (?), więc lepszy byłby jednak nikkor 55-200mm. Ale nadal nie jestem przekonana
Ten Tamron nie ma stabilizacji, trochę opinii na jego temat masz tu:http://www.optyczne.pl/40-Tamron_AF_70-300_mm_f_4-5.6_Di_LD_Macro-specyfikacja_obiektywu.html
Miałem N55-200, moja sztuka była ostra nawet na 200mm, w tej cenie to dobry obiektyw ale lepszy byłby N55-300.
Weź zestaw 1, a za kasę co zostanie kup torbę,może statyw...
incognitus
23-01-2015, 23:03
Polecam zestaw nr 1. Jest najpraktyczniejszy, zakres 18-105 daje na początek zadowalające pole do popisu, jest dobra stabilizacja VR, a optycznie obiektyw jest bardzo przyzwoity biorąc pod uwagę jego cenę.
W drugiej kolejności polecam zestaw nr 2 z uwagi na większy zakres ogniskowych (sumarycznie).
Trójki osobiście nie brałbym pod uwagę właśnie z uwagi na brak stabilizacji w Tamronie (stary jeszcze nie jestem, ręce się nie trzęsą bardziej niż powinny, ale obiektyw od powiedzmy 150-200 mm bez stabilizacji dla mnie jest niebardzo użyteczny, chyba że bardzo jasny) ;)
hostman22
24-01-2015, 13:33
to ile masz kasy około 2 tyś. ? Jak koniecznie musi być lustrzanka to jak koledzy wcześniej dobrze radzą, ale ja bym się rozglądnął za nex6 z kitem :)
Oscylowałabym przy tej kwocie którą podałeś. Chciałabym lustrzankę (d3200 wygląda całkiem rozsądnie), a na dodatek do nex6 musiałabym dołożyć ponad 700zł..i miałabym gorszy obiektyw.
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Zdecyduję się chyba na 18-105mm :)
hostman22
24-01-2015, 18:15
jak ci wizjer w d3200 odpowiada i pamiętaj, że szkła to tylko z afs :) udanych kadrów życzę.
2. 18-55 mm VR II + AF 55-200 mm VR
Dwójkę wybierz, Pani, dwójkę...
Dlaczego proszę Pana, dlaczego?
Jeżeli już brać takiego ciemnego zooma, to jak najtańszego moim zdaniem. 18-55. Do tego lampa albo jakaś jasna stałka.
GaijinPawel
26-01-2015, 19:36
Autorka szuka szkła na lata. Więc 2 jest idealnym zestawem na wypady wakacyjne i w plener.
Dlaczego proszę Pana, dlaczego?
Dlatego:
Jeżeli już brać takiego ciemnego zooma, to jak najtańszego moim zdaniem. 18-55. Do tego lampa albo jakaś jasna stałka.
:-)