PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 8mm Fisheye - opinia

studencik24
23-01-2015, 17:46
Witam.
Czy ktoś z użytkowników forum posiada może na stanie obiektyw sigma 8mm - fisheye?
Proszę o opinię co do ostrości mojego egzemplarza:

http://imageshack.com/a/img537/7288/iQN9qJ.jpg

Osobiście twierdzę że mydli.
Fotka zrobiona przy ISO-100, F/8 - body D3200

Dziękuję za wszystkie opinie

studencik24
23-01-2015, 19:03
Dla porównania dodaję fotkę z obiektywu Samyang - 8mm/3.5 fisheye - ISO-100:

http://imagizer.imageshack.us/a/img673/9179/yEupZ0.jpg

Pozdrawiam

FrancisBegbie
25-01-2015, 13:52
Mydli jak cholera... ja mam sigmę 8mm (ale f.3,5 wersja f4 jest zdecydowanie gorsza). Chyba, że posiadasz tą wersję z gorszą światłosiłą.

Miałem 10,5mm, samyang 8mm i sigmę 8mm 3,5 na canona to wszystkie dotychczasowe sztuki były gorsze od tej, którą mam obecnie. Samyang 8mm na cenę nie był zły, ale gorzej zdecydowanie radził sobie z pracą pod światło. Nikkor 10,5mm dawał mi podobne rezultaty, ale z racji wykorzystywania do panoram sferycznych miałem za dużo strzałów na sferę i zmieniłem na sigme 8mm 3,5 i to jest to:)

Oczywiście to wszystko bez jakiś tam testów, po prostu podczas pracy nasuwały mi się takie wnioski.

studencik24
25-01-2015, 18:56
Posiadam wersję f3.5 i powoli diabli mnie biorą.
Obiektyw wraz z aparatem wysłałem do serwisu Sigmy w Gdyni w celu kalibracji, ale ich profesjonalizm mnie rozwala. Oto co ich "ekspert" stwierdził:

Obiektyw sprawny. Parametry optyczne i mechaniczne obiektywu zgodne z warunkami technicznymi i odpowiadają parametrom wyrobu.
Ten model obiektywu nie posiada własnego silnika mechanizmu AF - napęd pochodzi z silnika znajdującego się w aparacie i jest przekazywany do obiektywu za pośrednictwem wałka napędowego umieszczonego w bagnecie. W związku z tym AF obiektywu pracuje wyłącznie po podłączeniu do aparatu wyposażonego w napęd auto focusa. Dostarczone body NIKON D5100 nr fab.: ******* tego typu napędu nie posiada.
Dostarczonym zestawem wykonano szereg zdjęć testowych w celu sprawdzenia właściwości optycznych obiektywu - nie stwierdzono nieprawidłowości. Obiektyw sprawdzono z body serwisowym NIKON D90 - żadnej usterki nie stwierdzono, mechanizm AFu działał poprawnie.

A co mnie obchodzi silnik AF? Przecież jedyna różnica jest taka, że ostrość muszę ustawiać ręcznie. Powyższe zdjęcie wykonywałem przy ustawieniu na nieskończoność.
Napisałem do nich aby przesłali mi zdjęcia które wykonali podczas ekspertyzy, ale na razie cisza.
Ktoś miał kiedyś problem z tym serwisem? A może znacie jakiś inny serwis który potrafi zrobić coś z moim obiektywem?
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

2pompony
25-01-2015, 19:17
Chwila - zrobiłeś zdjęcie ściany odległej o dwa metry ustawiając ostrość na nieskończoność i uważasz, że to jest miarodajne? Zamknęli Cię w jakiejś puszce, czy okna Ci zamurowali?

Chłopie, otwórz okno, ustaw na nieskończoność, zrób zdjęcie nieskończoności i pokaż takie. A jak robisz zdjęcie ściany odległej o dwa metry, nastaw ostrość na dwa metry - łatwiej się wszystkim będzie zorientować. Weź też pod uwagę, że nieskończoność, to nie jest przekręcenie pierścienia do oporu w jedną stronę, jak tak zrobisz wyjdziesz ze skalą poza nieskończość i też będzie kicha.

Po prostu zastosuj się do tego, co producent narysował na pierścieniu: nieskończość do fotografowania nieskończoności, dwa metry do fotografowania rzeczy oddalonych o dwa metry. I do testów nei ustrawiaj takiej przysłony, tylko daj największą dziurę, żeby było wiadomo skąd dokąd sięga GO.

studencik24
25-01-2015, 19:21
Super, wszystko rozumiem, ale jak ustawie ostrość na dwa metry to nawet drzwi nie zobaczysz.
Najlepszy efekt jaki udało i się uzyskać to właśnie ten widoczny na zdjęciu - ostrość na nieskończoność.

2pompony
25-01-2015, 19:27
To tym bardziej - ustaw na nieskończność, zrób zdjęcie nieskończoności (na którym to zdjęciu zgodnei z tym co twierdzisz nei będzie nic widać) i takie pokaż/poślij do serwisu, bo jeśli prawdą jest to co mówisz, obiektyw nei nadaje się do użytku.