PDA

Zobacz pełną wersję : skalowanie fotografii

sandor
23-01-2015, 16:46
Witam
Nie jestem pewien, czy w dobrym dziale...
Interesuje mnie temat przeskalowania zdjęcia. Jaka jest różnica /i czy wogóle/ pomiędzy przeskalowaniem zdjęcia, z np. 24 Mpix, na powiedzmy 12 Mpix, a ustawieniem w aparacie niższego standardu jpega, na taki żeby zajmował właśnie owe 12 Mpix /z tych 24/. Może pytanie laika, ale zainteresował mnie ten problem. Często podnosi się temat , że kitowe obiektywy sony e "nie wyrabiają" na matrycy 24 Mpix i przeskalowanie w zewnetrznym programie poprawia ostrość, czy jakość zdjęcia. Czy ustawienie w aparacie niższej jakości jpeg, to jest to samo?

zgera
23-01-2015, 17:01
Za spadek jakości odpowiada kompresja, wybierz mniejszy wymiar obrazka a kompresję Fine, czyli najmniejszą.

Bemko
23-01-2015, 19:07
Może być to samo ale nie musi. Wszystko zależy od zastosowanego algorytmu skalowania w aparacie i w programie. Dopóki nie wiadomo jaki on jest to trudno coś więcej na ten temat wnioskować. Mając zdjęcie 24Mpix i skalując je w programie masz większą kontrolę nad tym procesem, bo algorytmu zaszytego w aparacie nie możesz zmienić.

nikoniarz
23-01-2015, 22:25
Najlepiej pstryknąć dwa identyczne kadry i porównać bezpośrednio. Będziesz maił jasną sytuację.