PDA

Zobacz pełną wersję : Pentax K-x i wyzwalanie lamp studyjnych przez fotocelę.

Vinci
22-01-2015, 21:39
Mam pytanie: w jaki sposób (i w ogóle czy się da) zmusić Pentaxa Kx by prawidłowo wyzwalał błyskiem swojej lampy błyskowej (wbudowanej) lampy studyjne (w tym przypadku PowerLux VC) poprzez fotocele? Za każdym razem efekt jest taki, że lampa błyskowa wbudowana dominuje i… jest jedynym źródłem światła. Pierwszy problem rozwiążę filtrem podczerwonym, ale problem drugi jest bardziej istotny. Ściślej mówiąc: lampa wbudowana wyzwala lampy studyjne tylko za cholerę nie synchronizuje się z migawką. Lampy błyskają, zdjęcia są ciemne. Już nie mam pomysłu, chyba przetestowaliśmy wszystkie znane mi ustawienia w aparacie. Pentax jest znajomego, nie mam z nim wielkiego doświadczenia, ot chciałem pobawić się nim w studio ( oczywiście od razy zaznaczę, że z Nikonami problemu nie ma, z Canonami też, czy to przez fotocele czy radiowo lampy wyzwalają się wzorcowo). Przy Pentaxie lampy błyskają i….klapa (ciemność). Jestem bezradny 

RobertMiernik
22-01-2015, 21:55
Wyłącz automatykę lampy. Lampa wbudowana musi być w trybie manualnym inaczej przedbłyski, używane do pomiarów światła przez system TTL wyzwalają lampy studyjne, które nie nadążają się ładować przy błysku właściwym.

Vinci
22-01-2015, 22:08
Próbowaliśmy. Piszę z pamięci, bo nie mam aparatu przed oczami, ale: przetestowaliśmy chyba wszystkie dostępne tryby z modyfikacjami: Auto, Synchro z długim czasem migawki, Redukcja efektu czerwonych oczu, Błysk wypełniający, Synchronizacja z drugą kurtyną migawki nawet Tryb błysku bezprzewodowego. Kilka razy jedna z lamp załapała się z błyskiem w kadrze, ale raczej na zasadzie przypadku. Kolejne zdjęcie i ... ciemność

RobertMiernik
22-01-2015, 22:48
To wszystko to tryby automatyczne, wszystkie poprzedzone są błyskami pomiarowymi.

Nie ma zwykłego trybu ręcznego (zwykle "M")?

Vinci
23-01-2015, 15:34
Tryb M w lampie i tryb M na kole nastawów sposobu pomiaru ekspozycji tez próbowaliśmy. Nawet ustawialiśmy rozne tryby wyzwalania fotoceli lamp, choć na ogół korzystam z wyzwalaczy lub blysku na pierwsza kurtyne w Nikonach i Canonie. A w Pentaxie coś nie działa

RobertMiernik
23-01-2015, 15:39
Dziwne, kiedyś miałem w studio gościa z pentaksem i działał normalnie.

opiszon
23-01-2015, 16:44
wydaje mi się, że się nie da (ale nie miałem nigdy niskiego modelu Pentaxa) i potrzebowałbyś wyzwalacz na stopkę od lampy zewnętrznej

Vinci
23-01-2015, 17:02
Na logikę wydaje się że lampy powinny się wyzwolić prawidłowo. I zastanawia mnie dlaczego tak sie nie dzieje, sprawdzalem bardzo pobieżnie na forum Pentaxa i tam użytkownicy kombinują z fotocelami z pozytywnym skutkiem.

Vinci
23-01-2015, 17:14
Zdublowany post, przepraszam

fs77
24-01-2015, 17:56
Czas na 1/60

Vinci
25-01-2015, 03:06
Ok. Sprobuję. Najkrótszy czas synchronizacji to 1/180s i tym sie sugerowałem. Może faktycznie trzeba czas wydłużyć w tym wypadku.

Vinci
31-01-2015, 09:54
Pozwolę sobie dodać jeszcze informację, że mimo kolejnych prob nie udało nam się wyzwolić prawidlowo (w sensie synchronizacji) tych lamp studyjnych na żadnym ustawieniu. Ale lampy reporterskie blyskaja prawidlowo (yangnuo). Z Nikonami żadnych podobnych chec nie ma. Nie mam pojęcia, co może być przyczyną, ale niewątpliwie jest to kolejny dowód "wyższości" systemu N nad P :D

puch24
31-01-2015, 15:54
Napisz to ostatnie zdanie na forum Pentaxa to Cię "ukochają"! ;-)
Ale właśnie, zapytaj może na pentax.org.pl, może rasowi pentaksiarze znają rozwiązanie?