Zobacz pełną wersję : Ile za wywołanie E6 i/lub skan z MF?
MorgothV8
22-01-2015, 21:26
Ostatnio wywołałem 4 Velvie.
Spodziewałem się tej samej ceny co za B&W albo C-41, ale mnie zaskoczyli.
25 PLN/film. Za B&W i Color Neg biorą po 10.....
Poleci może ktoś coś taniej?
W Warszawie wołają i po 29? Może ktoś zna jakiś lab co wywołuje to dobrze (tutaj więcej zależy od fotografa niż od samego wołania) i za rozsądniejszą cenę (wysyłkowo)?
Przy okazji skan klatki 6x9 płacę 6,75 (wysyłkowo), da się taniej? Poleci ktoś coś? Chciałbym Nikonem Coolscanem (tak mam teraz za 6,75 --> 110 Mpix skan, pliki TIF po 650 Mb)
A może jakieś kombo w stylu i wołanie i od razu skanowanie, tylko tutaj sam nie wiem jak miałoby to działać, oni by decydowali które klatki są na tyle dobre by je skanować?
Lekkie cięcie kosztów by się przydało, nie wiem ile się uda, ale może warto.
Co ciekawe rolka Velvi 135 to 49,90 a 120 to 31,90. A przecież ze średniaka jakość jest bez porównania lepsza..... na zwykłych filmach B&W i Color Neg ceny 135 i 120 są bardzo zbliżone....
RobertMiernik
22-01-2015, 21:50
Po pierwsze, po kiego Ci skany po 650 mega?
Co z tym robisz, to jest czyste marnowanie prądu, miejsca na dysku i kasy, tu masz pierwszą oszczędność.
Do internetu wystarczy Ci 15-20MB plik, do obróbki, bo do sieci i tak skompresowane wrzucasz, a jeśli drukujesz to też nie więcej niż 25 MB potrzebujesz. I już zamiast 6,75 zł masz 2 zł.
Wołanie niestety jest drogie ale spoko, uratuję Cię, za dwa/trzy miesiące otwieram swoje laboratorium, dostaniesz nikoniarzową zniżkę ;P
MorgothV8
22-01-2015, 22:03
Skany owszem duże, ale w sumie to 110 mpix jest a reszta to niepotrzebne pewnie 48 b/pixel.
No ale lepiej mieć za duży plik z max co się da i potem dostosować, ale uznaj, że jestem zboczony :P
Ale jak zgadłeś najważniejsze jest tańsze E-6 - i tutaj może się dogadamy :)
Dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam.
RobertMiernik
22-01-2015, 22:50
Wylecz się z tego zboczenia, bo to bardzo niezdrowe.
100 zdjęć i masz 65GB, czyli na 500GB dysku nawet 1000 zdjęć nie wepchniesz.
Jeszcze zrozumiałe by to było, jakbyś po zeskanowaniu palił negatywy w kominku ale przecież jeśli będziesz potrzebował ich w większej rozdzielczości, to sobie zeskanujesz.
MorgothV8
22-01-2015, 22:56
Ale ja mam negatywy w albumie schowane.
A skanuję w ten sposób tylko najlepsze (moim zdaniem) klatki.
Jako nośnik danych traktuje film.
Przykład - mam fajny "pozytyw" z wyjazdu do Finlandii.
Skanuję maxem i sobie oprawiam jako zdjęcie - krajobraz w pokoju w formacie rzędu 60x90 cm.
Już oprawiłem jako prezenty rodzicom, znajomym zdjęcia w formatach niewiele mniejszych 40x60.
Do 60x90 czyli powiększenie 10x 3000 DPI nie jest aż tak dużo (a skanuję maxem coolpixa czyli 4000 DPI -kto wie może te ulubione kiedyś się przydadzą....co mi tam 65 GB, jak dysk 2TB kupuję za kilka stówek, a mając 18 takich zdjęć po 3 ponad miesiącach, to chyba szybciej się z D3 wyprstrykam na karcie 32 GB)
A takich fajnych klatek które "polubiłem" mam na razie raptem chyba 18.
Ostatnio wywołałem 4 Velvie.
Spodziewałem się tej samej ceny co za B&W albo C-41, ale mnie zaskoczyli.
25 PLN/film. Za B&W i Color Neg biorą po 10.....
Poleci może ktoś coś taniej?
W Warszawie wołają i po 29? Może ktoś zna jakiś lab co wywołuje to dobrze (tutaj więcej zależy od fotografa niż od samego wołania) i za rozsądniejszą cenę (wysyłkowo)?
Ja slajdy oddaję do Rossmana (ostatnio płaciłem 6.99 za rolkę bez względu na format). Trzeba czekać ok tydzień, czasem dwa, ale nie mam zastrzeżeń co do jakości. Sam musisz przetestować, czy ci to odpowiada.
Co do potencjalnych rys i uszkodzeń na kliszy to więcej mi spaprali w profesjonalnym labie (na Dzikiej) niż w rossmanie
MorgothV8
23-01-2015, 15:31
Ale skan czy wołanie - bo już zgłupiałem - jak wołanie to oddaję od razu na próbę.
RobertMiernik
23-01-2015, 15:40
w rossmanie już 15 czy 16 zł kosztuje niestety, ale dalej slajdy dobrze robią.
(Wołanie)
MorgothV8
23-01-2015, 19:56
A ja mam wlasnie pożyczony Coolscan.
Ale k***wa.
Już 3 ci system operacyjny testuje.
Mam normalnie Mac-a ---> nie dziala, albo Vuescan, a ten ustawiałem z 15 min, i na koniec znaki wodne porobił.... a wersji "bez znaków" nie udało mi się na Maca zciągnąć....
Więc install VirtualBox.
Win7 + Nikon Scan 4 ---> nie działa
Siverfast --> podobny problem co Vuescan.
Instaluje się teraz Win XP, a w Nim Nikon Scan 4 + 4.0.2 update, broń boże 4.0.3 bo to do Visty.
A żaden soft Nikona nie działa z Win 7+ ani z Mac Os X, tam trzebaby się cofać do Power PC.
Normalnie MASAKRA!!
Jako programista już utopiłem w to 2 godziny.... a tak się ze skanera cieszyłem - a software do tego to taki crap :(
MorgothV8
23-01-2015, 20:09
O to się właśnie dzieje - echhhhh nie widziałem tego z 5 lat:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/6qefsh-2.png
źródło (http://i58.tinypic.com/6qefsh.png)
Ale skan czy wołanie - bo już zgłupiałem - jak wołanie to oddaję od razu na próbę.
wołanie.
Możliwe że RobertMiernik ma rację, że podrożało. Ostatnio wołałem kilka miesięcy temu. Teraz czekam na dwie rolki, które oddałem w poniedziałek, więc niebawem będę znał najnowsze ceny.
MorgothV8
23-01-2015, 20:17
To i ja sprawdzę. I dam znać. każdy Rossmann, czy tylko wybrane? W Mińsku mam 2 albo 3 - ale nie znam się, kojarzyłem to jako sklep typowy dla kobiet.
BTW: poniżej 20 PLN to już dużo taniej niż to co mam teraz.
To i ja sprawdzę. I dam znać. każdy Rossmann, czy tylko wybrane? W Mińsku mam 2 albo 3 - ale nie znam się, kojarzyłem to jako sklep typowy dla kobiet.
BTW: poniżej 20 PLN to już dużo taniej niż to co mam teraz.
W każdym rossmanie jest kiosk foto i są tam koperty. Wrzucasz film/slajd do koperty, opisujesz, oddzierasz górny pasek i kopertę z filmem wrzucasz do dziury. Potem czekasz ;)
Czas, to jak napisałem, trochę loteria. Kilka razy zdarzyło się, że film oddany w poniedziałek był do odebrania w piątek, ale bywało i tak, że trzy tygodnie czekałem.
Wysyłają to kurierem do CEWE Polska (w nocy z poniedziałku na wtorek, wtorek-środa, środa-piątek), ten sam kurier przywozi, więc jeżeli w piątek nie ma, to w sobotę, niedzielę i poniedziałek nie ma co sprawdzać :)
RobertMiernik
23-01-2015, 21:34
W każdym rossmanie jest kiosk foto i są tam koperty. Wrzucasz film/slajd do koperty, opisujesz, oddzierasz górny pasek i kopertę z filmem wrzucasz do dziury. Potem czekasz ;)
Czas, to jak napisałem, trochę loteria. Kilka razy zdarzyło się, że film oddany w poniedziałek był do odebrania w piątek, ale bywało i tak, że trzy tygodnie czekałem.
Wysyłają to kurierem do CEWE Polska (w nocy z poniedziałku na wtorek, wtorek-środa, środa-piątek), ten sam kurier przywozi, więc jeżeli w piątek nie ma, to w sobotę, niedzielę i poniedziałek nie ma co sprawdzać :)
Dodam tylko, że 'potem czekasz' oznacza, że trzeba iść sprawdzić czy jest ;)
i że CEWE Polska to tak naprawdę CEWE Deutshland, wracają z niemieckimi naklejkami.
MorgothV8
23-01-2015, 21:37
Wowo nieźle, ja tymczasem uruchomiłem porządnie coolscana na xp.
MorgothV8
23-01-2015, 23:13
Więc udało się uruchomić skaner na Win XP z Nikon Scan 4.0.2.
Oto pełnowymiarowe skany (na razie pierwsze 9 klatek)
http://5.134.79.195/root/img/F100-scans/
Oraz JPG-i z pełnych skanów:
http://5.134.79.195/root/img/F100-scans/JPG/
Pozdrawiam i na dzisiaj mi starczy :P
Luknalem na drugi link na pierwsze zdjecie.
Do takich zabaw to mz szkoda zachodu z analogiem.
Ale każdy orze jak moze...a ja sie pewnie nie znam.
i na pierwszym zdjęciu widać, że klisza nie tą stroną wsadzona do skanera.
MorgothV8
24-01-2015, 11:08
OK możliwe, ale pytanie? Czy to ma większe znaczenie niż konieczność po prostu kliknięcia lustrzanego odbicia?
DO skanowania są specjalne warsztaty itd. a ja zwyczajnie robię to pierwszy raz.
RobertMiernik
24-01-2015, 11:12
Luknalem na drugi link na pierwsze zdjecie.
Do takich zabaw to mz szkoda zachodu z analogiem.
Ale każdy orze jak moze...a ja sie pewnie nie znam.
Napisz dwa zdania więcej, bo mnie zaciekawiła ta opinia ;)
OK możliwe, ale pytanie? Czy to ma większe znaczenie niż konieczność po prostu kliknięcia lustrzanego odbicia?
Wystarczy kliknąć.
Wystarczy kliknąć. Aby uzyskać prawidłowy obraz, ale kiedyś czytałem i jak sam skanowałem LS-50 to prawidłowe ułożenia kliszy skutkowało lepszymi efektami. Chodzi o usuwanie rys z emulsji itp.
MorgothV8
24-01-2015, 11:37
Albo może tego że warstwy każdego koloru są na innej głębokości w filmie?
Daliście mi do myślenia.
Generalnie skany nie są super ale to moja wina i nie skanera.
Slajdy są nie doświetlone.
Dałem DX w F100, wykryło ISO 50.
Ale chyba jednak trzeba ręcznie ustawić ISO 40, albo kompensację +1/3 czy +1/2, +2/3 ??
Często na necie tak radzą... z drugiej strony podobno slajd lepiej nie doświetlić niż prześwietlić (odwrotnie negatyw), więc sam już nie wiem.
To mój literalnie pierwszy film Velvia 50 i literalnie pierwszy w życiu skan Coolskanem, więc nie oczekujcie nawet przeciętnych wyników.
Po prostu bawię się bo mnie to kręci, a że efekty nie te.... cóż.
Napisz dwa zdania więcej, bo mnie zaciekawiła ta opinia ;)
Subiektywnie stwierdzam ze do wykonania takiej fotki nie potrzeba analoga. Nic tez nie tłumaczy użycia go w tym wypadku mz. Pstryk jakich internet jest pełen. Taka forma onanizmu sprzętowego - zobacz, ja to na filmie zrobiłem.
Środki dobieramy do przekazu. Przekazu nie ma. A środki - mozna było to samo strzelić cyfrowka.
Ot tyle.
To troche tak, jakby MF kupić i strzelać selfi na ognisku u sąsiada :)
Mz.
Tyle ze kto bogatemu zabroni :) niech sie ludzie bawią :)
:)
RobertMiernik
24-01-2015, 13:08
Subiektywnie stwierdzam ze do wykonania takiej fotki nie potrzeba analoga. Nic tez nie tłumaczy użycia go w tym wypadku mz.
Nie rozumiem gdzie jest granica, aktualnie do zrobienia żadnej fotki nie trzeba analoga, bo każdą fotkę da się zrobić cyfrą, czy to jakiś argument?
Środki dobieramy do przekazu. Przekazu nie ma. A środki - mozna było to samo strzelić cyfrowka.
Ot tyle.
Jak wyżej, każdą fotkę da się strzelić cyfrówką.
Fotografia analogowa to hobby, przyjemność mi sprawia obróbka, powiększanie, praca z fizycznym zdjęciem a nie bitami na dysku. To nie ma nic wspólnego z możliwością czy niemożliwością cyfry w tym zakresie.
Bo jedyną przewagą analoga nad cyfrą jest to, że jest analogowy i można go tknąć paluchem.
To troche tak, jakby MF kupić i strzelać selfi na ognisku u sąsiada :)
Hm, mój hassek ma na ten temat inne zdanie. Na ogniskach lubi najbardziej, lubi też fotki na allegro, a nawet liczniki wody do rozliczania wynajmu.
Ot taki freek a na dodatek jedyna cyfrówka w domu.
Źle podchodzisz do tematu, nie względy techniczne a przyjemność obcowania z czymś realnym decyduje.
MorgothV8
24-01-2015, 13:42
A ja to się właściwie uczę.... i dokładnie sprawia mi to przyjemność jako coś nowego.
A co do bogatego....
Nikon F100 za darmo od kolegi, zapłaciłem na cele charytatywne bodaj 40 PLN z tego co pamiętam.
Coolscan pożyczony na weekend w zamian za 14-24/2.8
Jedyny realny koszt to sam film i wywołanie.
Nie rozumiem gdzie jest granica, aktualnie do zrobienia żadnej fotki nie trzeba analoga, bo każdą fotkę da się zrobić cyfrą, czy to jakiś argument?
Jak wyżej, każdą fotkę da się strzelić cyfrówką.i
Fotografia analogowa to hobby, przyjemność mi sprawia obróbka, powiększanie, praca z fizycznym zdjęciem a nie bitami na dysku. To nie ma nic wspólnego z możliwością czy niemożliwością cyfry w tym zakresie.
Bo jedyną przewagą analoga nad cyfrą jest to, że jest analogowy i można go tknąć paluchem.
Hm, mój hassek ma na ten temat inne zdanie. Na ogniskach lubi najbardziej, lubi też fotki na allegro, a nawet liczniki wody do rozliczania wynajmu.
Ot taki freek a na dodatek jedyna cyfrówka w domu.
Źle podchodzisz do tematu, nie względy techniczne a przyjemność obcowania z czymś realnym decyduje.
Zapomniałeś dodać jednego słowa : subiektywnie :)
Ps.
Co do przyjemności z analogiem: to znam to uczucie dokładnie. Bardzo dokładnie :)
MorgothV8
24-01-2015, 13:55
I fajnie mieć slajda 6 x 9 cm "w ręku" :P
Ale teraz skanuję color negatywy z zenita i są lepsze.... czyli jestem słaby na razie w slajdach.
Zdecydowanie ekspozycja jest 3x lepsza.
bo negatyw jest bardzo "wybaczający" błędy naświetlania, slajd nie. Dobry negatyw dobrze zeskanowany ma naprawdę potencjał. Slajd lepiej rzutnikiem pokazywać.
MorgothV8
24-01-2015, 16:00
O tym wiem, wiedziałem też przed zakupem.
Ale mimo to chcę popróbować dalej swoich sił.
Walcz walcz, w końcu to najważniejsza jest frajda jaką nam daje obcowanie z fotografią.
Jeśli chcesz poprawnie naświetlać slajdy, to najlepsza metoda kupno zewnętrznego światlomierza ze spotem z (pamięciami i komputrem w środku) lub starego i chodzenie z kalkulatorem ;) Bardziej sie nie bedę wymądrzał, ponieważ moje zdjęcia też są odbierane jako słabe i nudne. Więc tyle, najlepiej jak by Ci najmądrzejsi coś podpowiedzieli - wiedze mają!
hostman22
25-01-2015, 22:46
ja na plustku skanuję emulsją w dół, a jak zapomnę to na odwrót i znaczących zmian nie zaobserwowałem.
Plustek to nie coolscan :) ICE działa w coolscanie na podstawie analizy powierzchni kliszy a nie obrazu.
hostman22
26-01-2015, 00:21
wiem i żałuję ;)
(a pod koniec dnia dowiedziałem się nowej rzeczy :) )
MorgothV8
26-01-2015, 10:32
Światłomierz mam i używam do cykania MF 6x9.
Tam faktycznie lepsze slajdy wyszły.
Ale coolscan 5000 ich nie zeskanuje.
A tutaj chyba był matrycowy ustawiony w F100.
wołanie.
Możliwe że RobertMiernik ma rację, że podrożało. Ostatnio wołałem kilka miesięcy temu. Teraz czekam na dwie rolki, które oddałem w poniedziałek, więc niebawem będę znał najnowsze ceny.
Dzisiaj odebrałem dwie rolki. Jakość jak zwykle bez zastrzeżeń niestety faktycznie cena poszła w górę, teraz wołanie slajdów kosztuje 19.99
Dla użytkowników Nikon Scana i skanerów Nikona na Win7 64bit to polecam ten link:
http://www.sevenforums.com/drivers/44994-getting-your-nikon-coolscan-work-w7-x64.html
Kubahugo
13-02-2015, 14:27
Dzięki za link
MorgothV8
09-03-2015, 23:47
Dalej ktoś ma link za wołanie E-6 za 19,99?
RobertMiernik
10-03-2015, 00:09
to nie link, tyko rossman.
MorgothV8
10-03-2015, 08:22
Nie wołają u nas. Pytałem.
W ogóle znaleźć kogoś co obczai o co chodzi to już kosmos.
Alepo długich poszukiwaniach tylko CR-41