Zobacz pełną wersję : AF Fine Tuning - jakie metody?
Jakie metody na precyzyjną korektę AF są waszym zdaniem najlepsze?
Czy ta metoda na kropkę (https://www.youtube.com/watch?v=7zE50jCUPhM)jest godna uwagi?
wasilewk
22-01-2015, 20:23
Ja tę funkcję wyłączyłem w ogóle, bo musiałbym ustawiać aparat pod konkretny obiektyw za każdym razem focenia. A tak: większość obiektywów ostrzy poprawnie.
Pzdr.
Maciek N
22-01-2015, 20:52
W D800 zapamiętuje obiektywy i ustawienia jakie mają przypisane. Ja ustawiam monitorem. Aparat oczywiście na statywie. Monitor musi być pod kontem około 30 stopni do aparatu. Na monitorze tekst. Dobrze sprawdza się forum nikoniarze:))). Celujemy w konkretna literkę i wszystko wiadomo.
wasilewk
22-01-2015, 20:56
D700 też zapamiętuje ale ta 'Funkcja' gdy jest włączona, to rozjeżdża mi cały AF - jak wyłącze, to aparat rozpoznaje pięknie AF w innych obiektywach.
Poradnik od nas: http://lenspro.pl/mikroregulacja-af-precyzyjna-korekta-af/
Ja robiłem trzema sposobami:
1. Kalibracja za pomocą http://www.skibek.pl/zts/2011/09/foccal-2-2xl-kolejna-odslona/
2. Kalibracja za pomocą przytoczonego w 1 poście filmiku
3. Kalibracja w plenerze (AF na oku i poprawki)
Po zakupie D750 skalibrowałem wszystkie szkła a że pogoda nie rozpieszcza użyłem sposobu 1. Ustawiałem korektę do momentu aż głębia ostrości rozkładała się równo w okolicy punktu 0. Wszystko robiłem na statywie i AF ustawiany był z dwóch stron (zza obiektu i z przed obiektu). Najlepsze wartości zostawiłem i później testowałem z ręki na przedmiotach. AF trafiał i to zawsze.
Później zobaczyłem sposób z DOT Tune. Zapisałem sobie wartości z pkt. 1 i zrobiłem jak w filmiku. Wyszły mi zupełnie inne wartości niż za pomocą sposobu foccal. Ustawiłem tak wszystkie szkła i przyszedł czas na testy z ręki. Niestety nie było tak dobrze jak przy poprzednim sposobie. AF częściej pudłował ale parametry zapisałem żeby sprawdzić to w plenerze.
W sobotę korzystając z pogody wyruszyłem w plener z kumplem w celu sprawdzenia AF. Moje obawy z testów w domu się sprawdziły. Sposób z foccal okazał się najbardziej skuteczny. Niestety po DOT Tune miałem FF.
P.S. Ogólnie to ja i tak chyba źle zrobiłem tą kalibrację bo ustawiłem żeby głębia ostrości rozkładała się równo przed jak i za obiektem czyli pkt 0 a w rzeczywistości chyba jest tak że przed obiektem ma być 1/3 GO a za 2/3 GO? Nie wiem czy ustawiać to jeszcze raz bo w sumie AF trafia...
P.S. Ogólnie to ja i tak chyba źle zrobiłem tą kalibrację bo ustawiłem żeby głębia ostrości rozkładała się równo przed jak i za obiektem czyli pkt 0 a w rzeczywistości chyba jest tak że przed obiektem ma być 1/3 GO a za 2/3 GO? Nie wiem czy ustawiać to jeszcze raz bo w sumie AF trafia...
Rozkład GO jest różna i zależy od wielu czynników, tutaj masz kalkulator: Kalkulator głębi ostrości. (http://dofmaster.com/dofjs.html)
Ja robiłem trzema sposobami:
1. Kalibracja za pomocą http://www.skibek.pl/zts/2011/09/foccal-2-2xl-kolejna-odslona/
Z jakich odległości kalibrowałeś z tą wycinanką ze swoimi obiektywami? Ja próbowałem to kiedyś wykorzystać, ale kurcze, strasznie to małe jest, przy odległości 50x ogniskowa na niektórych obiektywach cały "foccal" był mniejszy niż kratka czujnika centralnego w wizjerze, czz tak ma być? "Tradycyjne" tablice testowe są dużo większe...
foccal jest też w formacie A3. Ja ostrzyłem z takiej odległości aby w kadrze była cała "kartka" i tochę luzu "10%" czyli w sumie blisko ale później sprawdzałem to z dalszej odległości i wyniki się potwierdzają chociaż trudniej trafić AF bo kartka robi się mała.
Z jakich odległości kalibrowałeś z tą wycinanką ze swoimi obiektywami? Ja próbowałem to kiedyś wykorzystać, ale kurcze, strasznie to małe jest, przy odległości 50x ogniskowa na niektórych obiektywach cały "foccal" był mniejszy niż kratka czujnika centralnego w wizjerze, czz tak ma być? "Tradycyjne" tablice testowe są dużo większe...
Przy odległości 50x ogniskowa test ZAWSZE jest tej samej wielkości.
W takim wypadku, TOP67, musiał być jakiś błąd po mojej stronie w ustawieniu, bo nie był takiej samej wielkości :)
Niektóre obiektywy (nawet stałoogniskowe) zmieniają ogniskową przy ostrzeniu na małe odległości.
Ja uważam że najlepiej kalibrować w warunkach naturalnych. Będąc w sobotę na na testach wziąłem od kolegi 85 f/1.4d i u mnie na puszce był znaczny FF. Ustawiłem ten obiektyw w dosłownie 1 minutę robiąc przy tym około 4-5 zdjęć. Najfajniejsze jest w takim sposobie to że kalibrujemy szkło na odległość użytkową czyli taką z jakiej korzystamy na co dzień.
Dzięki Wam za refleksje ;)
U mnie wszystko dość ładnie śmiga bez korekty, ale spróbuję zobaczyć, czy jest to perfekcyjne i czy nie da się wycisnąć czegoś więcej.
Wydaje mi się, że moja 180 2.8 ustawia ostrość nieco przed obiektem czyli między mną a obiektem. Ale czy to złudzenie czy doszukiwanie się dziury w całym - oglądam cropy 2:0 ;)
@djspark dzięki za sugestie, wydrukuję sobie i złożę ten Foccal 23.A3 na jakimś grubym papierze, skoro metoda AF Dot Tune u Ciebie dała gorsze wyniki.
Swoją drogą w D750 też miałeś problemy z BF/FF? Myślałem, że ten model to już ma taki autofocus, że mucha nie siada ;)
nikoniarz
24-01-2015, 16:29
Swoją drogą w D750 też miałeś problemy z BF/FF? Myślałem, że ten model to już ma taki autofocus, że mucha nie siada ;)
Problemy FF/BF wynikają raczej z obiektywów a nie modułu samego w sobie. Pomijam różnice ze względu na rodzaj światła.
D750 ma fajny AF ale w sumie kalibracja bo bardziej kwestia szkła niż body.
Ja uważam że najlepiej kalibrować w warunkach naturalnych. Najfajniejsze jest w takim sposobie to że kalibrujemy szkło na odległość użytkową czyli taką z jakiej korzystamy na co dzień.
Warunki naturalne, czyli plener? LCD aparatu wystarczy wtedy do oceny ustawiania AF w punkt?
Dla mnie LCD aparatu wystarcza ale to pewnie zależy od aparatu. D750 ma całkiem dobry wyświetlacz jeżeli chodzi o ostrość itp. Warunki naturalne to jak najbardziej plener. W sumie najlepiej jest to opisane na stronie http://lenspro.pl/mikroregulacja-af-precyzyjna-korekta-af/
Tylko teraz znaleść modelkę tak cierpliwą:-)
Dla mnie LCD aparatu wystarcza ale to pewnie zależy od aparatu. D750 ma całkiem dobry wyświetlacz jeżeli chodzi o ostrość itp. Warunki naturalne to jak najbardziej plener. W sumie najlepiej jest to opisane na stronie http://lenspro.pl/mikroregulacja-af-precyzyjna-korekta-af/
Dzięki za link.
Panowie, przepraszam, że się głupio zapytam.
Jak kalibruję 180 2.8 z FocCal, to 50xogniskowa = 50x18cm = 90 cm? Czyli przy 180-tce powinienem strzelać do FocCala z odległości metra? A w przypadku 35mm z odległości 50*0.35=17 centymetrów?
Panowie, przepraszam, że się głupio zapytam.
Jak kalibruję 180 2.8 z FocCal, to 50xogniskowa = 50x18cm = 90 cm? Czyli przy 180-tce powinienem strzelać do FocCala z odległości metra? A w przypadku 35mm z odległości 50*0.35=17 centymetrów?
Do obliczeń zastosuj kalkulator. Będzie Ci łatwiej. :)
No kalkulator, ale dziwi mnie trochę odległość dla szerokich kątów. Czyli 20mm - mam kalibrować z odległości 10cm? Nie za mało mi wychodzi?
Kup jednak kalkulator.
hint. 180/2.8 ostrzy od 1.5 metra
No właśnie coś mnie zaniepokoiło ;)
Liczymy w milimetrach.
180*50=9000 według kalkulatora. Czyli 9000 mm. 1cm ma 100 milimetrów.
Czyli 9000/100 daje nam 90 cm. Dobrze liczę?
Źle. Po dziesięciokroć źle.
Kurczę, wybaczcie.... 1 cm to 10 mm, a nie 100.... Przepraszam za swoją demencję ;)
750 nie ma chyba aż tak dobrego AF, bo ja właśnie swój zwróciłem do sklepu, gdyż maił mega ff ( poza skalą kalibracji w body) na każdym moim szkle, które na D700 i D200 śmigają bez korekt. Miałem chyba pecha, że trafiłem na taką puszkę.
A co to ma wspólnego z tematem?
750 nie ma chyba aż tak dobrego AF, bo ja właśnie swój zwróciłem do sklepu, gdyż maił mega ff ( poza skalą kalibracji w body) na każdym moim szkle, które na D700 i D200 śmigają bez korekt. Miałem chyba pecha, że trafiłem na taką puszkę.
Mówisz nam to chyba po raz czwarty.
I zaczynam podejrzewać, że wadliwym elementem w układzie D750 - operator był operator.