PDA

Zobacz pełną wersję : Drugi monitor - co wybrać? (pierwszy Nec 2690wuxi)

wdhiz
22-01-2015, 17:19
Witam,
Używam teraz Neca2690wuxi i jednej albo dwóch 19tek Samsunga. Zastanawiam się nad zamienieniem 19tek lub dodaniem monitora 24". Praca - obróbka zdjęć w C1Pro.
W grę wchodzą monitory w cenie 400-800 zł. Najprawdopodobniej kupię jakąś używkę z Allegro. Na pewno nie TN, chętnie IPS (Nec jest na tego typu matrycy). Właściwie każdy monitor w dobrym stanie i z matrycą inną niż TN spełni swoje zadanie, ale być może coś przeoczyłem?
Wybór jest ograniczony - z tańszych HP LP2475W za 450-600 zł, HP ZR24W, droższe to Dell u2410 lub Dell 2408 (dzisiejsza oferta na All). Warto brać któregoś z tych Delli?
Przyjemną opcją byłaby możliwość podpięcia pod dekoder kablówki UPC i DOBRE wyświetlanie obrazu w rozdzielczości telewizyjnej HD - ale to niemożliwe? (podpiąłem na chwilę Neca, ale jakość obrazu była kiepska).
Może ktoś mógłby polecić dobry sklep z używanymi monitorami?

wdhiz
30-01-2015, 18:05
Może komuś się przyda.
Wybór padł na HP LP2475w kupione przez Allegro w firmie Comtrade z Bielska Białej [jestem związany z tą firmą tylko w jeden sposób - lubię jeździć w Szczyrku, który jest niedaleko BB ;)]. O wyborze zadecydowały dobre opinie na All., w tym pozytywny komentarz dotyczący zakupu tego monitora. Do tego dobra recenzja na tnfcentral.
Zapłacone ok. 4 po południu, monitor pojawił się u mnie nazajutrz rano. Ma przepracowane mniej niż 3900 h, obraz świetny - z jednym wyjątkiem. Okazało się że firma HP zaimplementowała w tym modelu feature polegający na średnim-lekkim różowym przebarwieniu bieli w górnej prawej części ekranu i średnim-lekkim zielonym w dolnej lewej. Jest to widoczne tylko na białym i szarym tle. Lekko denerwujące, gdy mamy otwarte np. duże okno systemu. Natomiast wyświetlenie jakiegokolwiek kolorowego zdjęcia powoduje "zniknięcie" przebarwień. Monitor ustawiłem tak, żeby obraz był zbliżony do mojego Neca Wuxi i... podoba misie. Jako tło pulpitu mam ustawiony "pokaz slajdów" z naprawdę dobrymi zdjęciami - portrety studyjne, zdjęcia koloryzowane, przyroda itp. Na obu monitorach obraz broni się.
Aha - to przebarwienie to "feature" a nie wada ;) Było dość szeroko dyskutowane w necie i HP nie uznaje reklamacji z tego powodu.

Czornyj
30-01-2015, 18:51
HP niczego nie zaimplementowało, po prostu wpakowali do monitora matrycę szerokogamutową bez elektronicznej kompensacji nierównomierności - cudów nie ma, to musi skutkować losowo mniejszą-większą murą chrominancji, co objawia się właśnie w postaci kolorowych placków po bokach ;)