PDA

Zobacz pełną wersję : fotografia nieruchomości

stanny456
22-01-2015, 15:07
Witam

Bardzo proszę o wskazówki co do fotografii nieruchomości.
Jaki sprzęt jest wymagany choćby do zrobienia takich zdjęć jak tutajhttp://www.property-krakow.com/Rental-House-Galicyjska--125m2,5086.html

Próbowałem coś takie zrobić z jedną lampą ale no niestety.Za mało doświadczenia....

Posiadam nikona d7000 sigma 17-70 + nissin di866

Pozdrawiam
Staszek

2pompony
22-01-2015, 16:10
Jaki sprzęt jest wymagany choćby do zrobienia takich zdjęć jak tutajhttp://www.property-krakow.com/Rental-House-Galicyjska--125m2,5086.html

Wymagany jest aparat fotograficzny z obiektywem (jakiś szerokokątny będzie niezły) i wiedza.

Będę okrutnie szczery: obojętne czego nei kupisz, bez odpowiedniej wiedzy takich zdjęć nei zrobisz. Jak już posiądziesz wiedzę (a i doświadczenie będzie pomocne) wykonanie takich zdjęć przyjdzie Ci z najwyższą łatwością: wejdziesz, rzucisz okiem, ustawisz co potrzeba (statw, kąty, cuda i inne rzeczy) i zwyciężysz.

stanny456
22-01-2015, 16:17
pytanie czy to jest wykonywane z dodatkowym źrodłem swiatła?

bunkier
22-01-2015, 16:24
Po co? Jak ciemno to statyw i dłuższy czas naświetlania.

2pompony
22-01-2015, 16:37
pytanie czy to jest wykonywane z dodatkowym źrodłem swiatła?

Bez wątpienia. W dodatku z niejednym, przy czym akurat na tych zdjęciach bym się nie uczył jak mistrzowsko zapanować nad światłem.

Naucz się patrzeć analitycznie (to nie jest każdemu dane przy urodzeniu, tego się trzeba nauczyć i nie trzeba się wstydzić, że tego się jeszcze nie umie). Weź drugie zdjęcie, bo nie ma na nim napisów i łatwiej widać. Zobacz, że poduszki mają ostre cienie - najpewniej od lampy tkwiącej na sankach aparatu; to samo na pionowych fałdach kotary. Ale jednocześnie prawy gorny róg telewizora i te okolice są oświetlone światłem żółtym, myślę, ze jakimś jarzeniowym - żarówka, halogen lub coś podobnego. Można by się domyślać, że lampa była użyta na drugą lamelkę, choć można się domyślać i czego innego - widząc, że za oknem coś w ogóle widać, może to montaż dwóch lub nawet więcej ekspozycji...

Jak widzisz, nawet to mało wyczynowe zdjęćie daje szerokie pole do popisu w zakresie różnorodnych technik: łączenia lampy błyskowej ze światłem zastanym, bracketingu o dużym skoku, maskowania w postprocesie, że nie wspomnę o kadrowaniu z trzymaniem pionów i temu podobnych. A ze sprzętu użytego, to mógł być taki jak Twój, lepszy albo gorszy trzy razy, to bez większego znaczenia na tym etapie.

stanny456
22-01-2015, 16:37
probowalem robic HDR na BKT ale to nie taki efekt, czyli poprostu dlugi czas naswietlania

stanny456
22-01-2015, 16:39
moze ktos w warszawie organizuje taki kurs, chetnie bym się zapisał by ktos mi mogl pokazac możliwosci

2pompony
22-01-2015, 16:57
probowalem robic HDR na BKT ale to nie taki efekt, czyli poprostu dlugi czas naswietlania

Nie łącz literek zbyt szybko; BKT to nie HDR. Jedno z drugim może mieć jakiś związek, ale wcale nei musi.

Myślę, że kurs to dobry kierunek, byleś trafił na jakiś rzetelny, a nie taki, który niczego nie wyjaśnia i służy tylko temu, żeby po jego zakończeniu zapisać się na następny.

TOP67
22-01-2015, 17:16
Oświetlenie na pierwszym zdjęciu jest paskudne. Ta wyżarta kanapa z lewej i CA widoczne nawet na takiej miniaturce.

Zacznij od statywu.

Johanan
22-01-2015, 17:16
...
... kurs to dobry kierunek, byleś trafił na jakiś rzetelny, a nie taki, który niczego nie wyjaśnia i służy tylko temu, żeby ...

... wydrenować kieszeń. ;)

DarkMinder
22-01-2015, 17:34
Kurs to dobry kierunek, ale wiele możesz nauczyć się sam. Na początek niezbędny będzie statyw, z pewnością bardziej niezbędny niż lampa błyskowa.
Na początek spróbuj we własnym mieszkaniu zrobić zdjęcia, zbliżone do tych z przykładu, albo po prostu poprawne. Potem popracuj nad postprocesem, więcej uzyskasz dobrym wywołaniem zdjęcia niż doświetlaniem lampą, lampa, a potem lampy z wyzwalaczami to będzie następny etap.
A jak Ci już zacznie z grubsza wychodzić tak jak sobie zamierzysz, to spróbuj zrobić dobre zdjęcie ciasnej łazienki. Łazienka najlepiej uczy pokory, jak już się zaczyna wydawać, że się ogarnęło temat.
I jak słusznie napisał Ci 2pompony cały czas myśl analitycznie: dlaczego coś nie wyszło, jak spróbować inaczej, jak prawdopodobnie zostało ustawione oświetlenie na zdjęciach, które Ci się podobają, gdzie są cienie, gdzie nie ma cieni, choć na zdrowy rozum powinny być, itd, itd.
Przydałby się też szerszy obiektyw, ale do ćwiczeń nie jest absolutnie niezbędny.

morzon
22-01-2015, 18:17
Znam dobrze autora zdjęć, a z tego co wiem to cała sesja trwała ok 20minut a obróbka jakieś 45min (i nie widziały foty PS'a, tylko LR). Wszystkie świecone na jednej klatce, bez składania, HDRów, DRI i tym podobnych. W użyciu 2-3 lampy reporterskie, zdalnie radiowo. Dość na szybko robione, ale jak się ma trochę mieszkań dziennie do zrobienia dla agencji to nie ma czasu na głaskanie - generalnie autor dobrze ogarnia temat wnętrz i lepsze zlecenia ma tiptop zrobione. W razie czego służę kontaktem, kilka kursów w tym temacie też już robił.

stig
13-02-2015, 12:47
Robię dokładnie tak samo jak napisał S4INT. Dwie sabinki (skierowane w sufit – oczywiście czasami trzeba trochę poeksperymentować) załatwiają sprawę w większości przypadków.