Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z płytą msi gaming 3 z97 - pamięć

artuss811
22-01-2015, 05:59
Mam problem z płytą a dokładnie ze slotami ramu. Zakupiłem komputer złożyłem wszystko chodzi jak trzeba na płycie 2 kości po 4GB ramu w slotcie 2 i 4. Wszystko git majonez jak to mówi pani Basia z yt, aż do dziś kupiłem nowe chłodzenie bo to boxowe do bani, wiec rozłożyłem kompa wyciągłem płytę założyłem chłodzenie i składam wszystko wkładam ramy jak były, podłączam zasilanie i pstryk komp się walczył po sekundzie wyłączył, nie załadował nawet biosa i znowu się sam włączył ale nic się nie dzieje brak biosa. Odłączyłem wszystkie napędy dalej nic okazuje się ze z którąkolwiek kością ramu w slotcie 1 lub 2 startuje jedna kości w slotcie 3 lub 4 nie startuje w czym jest problem.

Wysłane z NOTE 3

Andrzej1974
22-01-2015, 07:46
Mam problem z płytą a dokładnie ze slotami ramu. Zakupiłem komputer złożyłem wszystko chodzi jak trzeba na płycie 2 kości po 4GB ramu w slotcie 2 i 4. Wszystko git majonez jak to mówi pani Basia z yt, aż do dziś kupiłem nowe chłodzenie bo to boxowe do bani, wiec rozłożyłem kompa wyciągłem płytę założyłem chłodzenie i składam wszystko wkładam ramy jak były, podłączam zasilanie i pstryk komp się walczył po sekundzie wyłączył, nie załadował nawet biosa i znowu się sam włączył ale nic się nie dzieje brak biosa. Odłączyłem wszystkie napędy dalej nic okazuje się ze z którąkolwiek kością ramu w slotcie 1 lub 2 startuje jedna kości w slotcie 3 lub 4 nie startuje w czym jest problem.

Do bani widocznie było nie boxowe chłodzenie ale to, które kupiłeś. ;-)

BTW nie spotkałem się z czymś takim (wątpię, żeby to była wina chłodzenia?) więc nie będę się wymądrzał. Daj znać jak to się skończyło bo jestem ciekaw.

artuss811
22-01-2015, 08:05
Do bani widocznie było nie boxowe chłodzenie ale to, które kupiłeś. ;-)

BTW nie spotkałem się z czymś takim (wątpię, żeby to była wina chłodzenia?) więc nie będę się wymądrzał. Daj znać jak to się skończyło bo jestem ciekaw.
A w jaki sposób połączyć chłodzenie procesora ze slotami ram, oprócz tego że są blisko siebie

Wysłane z NOTE 3

adriansocho
22-01-2015, 11:08
Dobrze przedmuchaj sloty ramu albo najlepiej całą płytę, jeden głupi opiłek metalu czy większy kłąbek kurzu, który dostanie się tam gdzie nie trzeba może powodować, że komp się nie będzie uruchamiał. Pamiętam przypadek, gdzie lekko zakurzona płyta, dotknięta palcem w jednym miejscu wstrzymywała uruchamianie się - po wyczyszczeniu szmatką wszystko wróciło do normy. Kilka razy składałem kompy, zarówno dla siebie (montowanie budżetowych serwerków pod Linuksa) jak i dla znajomych i zasada "have you tried turning it off and on again" rozszerza się też na sprzęt komputerowy.

Andrzej1974
22-01-2015, 11:11
A w jaki sposób połączyć chłodzenie procesora ze slotami ram, oprócz tego że są blisko siebie

A to się tak da? ;-)

Włóż kości RAMu w 2 i 4 slot i z powrotem wróć do chłodzenia boxowego. Wtedy zobaczysz czy komp ruszy. Być może coś jest z tym nowym chłodzeniem? Procek bez chłodzenia nie powinien raczej ruszyć...

P.S. Z tym czyszczeniem @adriansocho też dobra rada.

thorcik
22-01-2015, 11:13
Był beep po włączeniu? Wyciągnij RAM i grafikę, zresetuj CMOS zworką, włącz kompa i posłuchaj jak piszczy. Jeśli dalej nie działa odepnij wszystko poza zasilaniem płyty.
Podłączaj po kolei, jak Ci nie wstanie to będziesz wiedział co jest źródłem problemu.

"have you tried turning it off and on again"

HELLO IT :twisted:

artuss811
22-01-2015, 11:29
Komp działa jak ram jest w slotcie 1 lub 2 jak da się do 3 lub 4 nie wstaje w ogóle

Wysłane z NOTE 3

adriansocho
22-01-2015, 13:45
Jeśli po włączeniu komp nie wstaje lub sam się wyłącza bez piknięć, to albo jest zwarcie, albo coś nie tak z prockiem/ramem. Może zła kombinacja ułożenia kostek (muszą być parami 2/4 lub 1/3)?

artuss811
22-01-2015, 16:34
Problem rozwiązany, co było nie tak nie wiem, rozłożyłem wszystko na części wydmuchałem slot procesora sloty ram i wszystko hula

Wysłane z NOTE 3