Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon

dewiacja
21-01-2015, 09:56
Witam, niestety słabo orientuję się w aktualnych nikonowskich nowościach, ostatni raz siedziałam w sprzęcie 5 lat temu kiedy to zakupiłam tanim kosztem D5000. Teraz jednak szukam czegoś innego. Zależałoby mi na czymś do 6 tysięcy za body jeśli jednak coś godnego polecenia by go przekraczało- piszcie proszę, ale oczywiście nie mówię tu o Nikonie D4S, który został mi zaproponowany w jakimś dziwnym sklepie itp ;) Fotografuję głównie zwierzęta - przeważnie konie (i moje dzieci ;)), imprezy jeździeckie itd czyli potrzebowałabym dość szybkiego aparatu, do którego dopasuję jasne obiektywy stało i zmiennogoniskowe. Myślałam nad D90, ale teraz już sama nie wiem co myśleć więc zarejestrowałam sie tu, żeby przyjąć na klate każdy odzew z Waszej strony ;)

skarcity
21-01-2015, 10:02
Po co Ci 4 sztuki D90? :-) Mając taki budżet to tylko D610. Wystarczy na kolejne 5 lat.

pozdrawiam

Gentil
21-01-2015, 10:45
Czy kolega orientuje się ile kosztują obiektywy? Jeśli cena szkieł nie gra roli i masz na samo body 6000 to D610. Powodzenia ;)

MstrG
21-01-2015, 11:00
Witam, niestety słabo orientuję się w aktualnych nikonowskich nowościach, ostatni raz siedziałam w sprzęcie 5 lat temu kiedy to zakupiłam tanim kosztem D5000. Teraz jednak szukam czegoś innego. Zależałoby mi na czymś do 6 tysięcy za body jeśli jednak coś godnego polecenia by go przekraczało- piszcie proszę, ale oczywiście nie mówię tu o Nikonie D4S, który został mi zaproponowany w jakimś dziwnym sklepie itp ;) Fotografuję głównie zwierzęta - przeważnie konie (i moje dzieci ;)), imprezy jeździeckie itd czyli potrzebowałabym dość szybkiego aparatu, do którego dopasuję jasne obiektywy stało i zmiennogoniskowe. Myślałam nad D90, ale teraz już sama nie wiem co myśleć więc zarejestrowałam sie tu, żeby przyjąć na klate każdy odzew z Waszej strony ;)

Ja bym się zastanawiał pomiędzy D300/D300s a D7100. Ewentualnie jak chcesz FX to używane D700. Ważniejsze tutaj będą obiektywy - z jakiej odległości będą fotografowane konie? Do wyboru masz np:
55-300mm VR pod DX
70-300mm VR/VC
70-200mm VR/OS/VC

Comret
21-01-2015, 11:20
Jest napisane, że kasa na body. Może obiektywu już czekają.

MstrG
21-01-2015, 11:24
Jest napisane, że kasa na body. Może obiektywu już czekają.

Ja wiem, że jest tak napisane, tylko najczęściej później się okazuje, że obiektywów jakoś nie ma, bo "to body robi zdjęcia" ;)
Jeśli to tylko na body to warto może dołożyć do D750? :)

sl011
21-01-2015, 11:31
dewiacja, a czego najbardziej brakuje Ci w D5000?
D7100 powinien być dobry do takich zastosowań. Moim zdaniem lepszy niż D610. Warto pamiętać, że do pełnej klatki potrzeba dłuzszych (i do tego "pełnoklatowych") obiektywów. Pozostałe prawie 3000 możesz przeznaczyć na jakiś fajny obiektyw albo lampę.

Jeżeil Ci się nie spieszy, to możesz ewentualnie poczekać ze 2 miesiące. Wkrótce może ukazać się następca D7100.

Comret
21-01-2015, 11:36
A tego nie wiem bo w FX nie siedzę, ale coś tam mi się o oczy obiło, że to body znowu ma jakieś problemy.

Konie na zawodach to 70-200 Nikkor albo Sigma, czyli przedział od 4 tyś do 7,8 tyś zł.
Ale są jeszcze dzieci, czyli N85 za jakieś 1800 zł.
I szeroko pod DX Sigma 18-35 za 3 tyś zł, albo S17-50 lub N17-55 w komplecie z N35G za jakieś 2,2 tyś do 3,7 tyś zł.

Jadąc po minimum DX (ale zestaw pyszny :D), czyli Sigma 70-200 f 2.8 + Sigma 17-50 f 2.8 + N85G f 1.8 + N35G f 1.8 = 8 tyś zł i do kompletu D7100 za jakieś 3,5 tyś zł.

nikoniarz
21-01-2015, 11:49
Konie na zawodach to 70-200 Nikkor albo Sigma, czyli przedział od 4 tyś do 7,8 tyś zł.

Widac, ze nie miales okazji robic takiego repo ;)

Comret
21-01-2015, 12:11
Nie jestem fascynatem zawodów końskich, okazjonalnie fotografuję moje córki na koniach i kolegę który ma swojego zwierzaka. Robię to 18-105 bo nic innego nie mam ;).

nikoniarz
21-01-2015, 12:13
Okej, nie napisalem tego zlosliwie przeciez. Po prostu takie zawody mozna ogarnac tanszym sprzetem niz zasugerowales.

Haukarapora
21-01-2015, 12:48
Proponuję D7100 plus N 18-300 i sprawa załatwiona, dzieci i konie

Ned Stark
21-01-2015, 12:53

Czyli w sumie ogarnie to też ajfon.

Comret
21-01-2015, 13:00
A tak sobie napisałem co byłoby super hiper fiu pod DX.

Taniej i ciemniej do koników to 70-300, Nikkor lub Tamron. Drugi tańszy i nie gorszy.
Do dzieci kit 18-105 i stałeczka do wyboru, tanio 35 i 50, węziej i drożej 85.

I tysz piknie.

Ajfon ogarnie, robiłem spokojnie ;)

sl011
21-01-2015, 13:04
Droga założycielko wątku. Napisz jakie masz obecnie obiektywy i ile chcesz przeznaczyć na cały zestaw łącznie z obiektywami, lampami i innym ew. sprzętem, to można będzie pomyśleć konkretnie.

skarcity
21-01-2015, 13:34
Widac, ze nie miales okazji robic takiego repo ;)

A kolega miał? ;) Obiektyw 70-200 2,8 jest bardzo dobry do tego typu reportaży, choć czasami może być za wąski a czasami zbyt szeroki. Jeśli zawody pod dachem - F2,8 to podstawa.

Pozdrawiam

Haukarapora
21-01-2015, 13:35
Tak jest Nedzie Stark Tyloko obiektywy 1.8 są coś warte reszta to ajfon. Ale co zawodowiec to zawodowiec!

Ned Stark
21-01-2015, 13:39
Ajfon robi całkiem niezłe zdjęcia. Podobnie jak cała masa bezlusterkowców czy innych kompaktów. Ja patrzę ekonomicznie ;-) Po co kupować body za 3 tysiące z ciemnym szkłem też za 3 tysiące? Rozumiem, że chodzi o uniwersalność, ale do tego nie trzeba lustrzanki. (i możesz mi tu jechać od "zawodowców", całkowicie mnie to nie wzrusza ;-) )

skarcity
21-01-2015, 14:08
Ajfon robi całkiem niezłe zdjęcia. Podobnie jak cała masa bezlusterkowców czy innych kompaktów. Ja patrzę ekonomicznie ;-) Po co kupować body za 3 tysiące z ciemnym szkłem też za 3 tysiące? Rozumiem, że chodzi o uniwersalność, ale do tego nie trzeba lustrzanki. (i możesz mi tu jechać od "zawodowców", całkowicie mnie to nie wzrusza ;-) )

Nie ważne co Cię wzrusza, a co nie. Ważne, że równanie ze sobą ajfona oraz D7100+N18-300 jest czystym nonsensem.
Mamy więc dwie opcje:
1. nie miałeś ani ajfona ani D7100 z N18-300;
2. walnąłeś głupotę, a teraz jej na siłę bronisz

Pozdrawiam

Ned Stark
21-01-2015, 14:13
Jest tak samo uniwersalny. I to miałem na myśli. To się nazywa hiperbolizacja, a nie głupota. Powtórzę jeszcze raz po co kupować lustrzankę za 3 tysiące i do tego szkło za 3 tysiące skoro ten sam efekt można uzyskać pewnie za połowę tej ceny? Albo spożytkować 3 tysiące na inny/inne obiektywy dające efekt zdecydowanie lepszy?
(bo jeśli tylko po to żeby nie przepinać szkieł i czasem sobie nie zabrudzić matrycy to ... no to to jest prawdziwa głupota przez "G")

nikoniarz
21-01-2015, 14:53
A kolega miał? ;) Obiektyw 70-200 2,8 jest bardzo dobry do tego typu reportaży, choć czasami może być za wąski a czasami zbyt szeroki. Jeśli zawody pod dachem - F2,8 to podstawa.

Pozdrawiam

Oczywiscie. Dlatego napisalem wyzej, ze w razie ograniczonego budzetu wcale nie trzeba zadluzac sie na drogie szkla. Rowniez uwazam, ze 70-200 to dobre. szklo. Ale na FX bywa zbyt krotkie jesli ktos chce zrobic wieksze zblizenia np. samego jezdzca wraz z glowa konia. Na DX znow bywa ciut za ciasno na dole. D7100 wraz z 18-300 do koni na zwenatrz zupelnie wystarczy.

2pompony
21-01-2015, 16:05
Kocham to forum! :)

Najpierw kobieta pyta jaki aparat ma kupić i nawet mówi do czego, potem jest pierdzenie, żeby kupiła ajfona, a teraz różni ludzie będą udowadniać, że przecież oczywiście byli kiedyś na zawodach hippicznych, co to w ogóle za niemądre pytania, ja nie byłem?! Oczywiście, że byłem!

Słowem same dobre porady dla kogoś, kto sam siebie przedstawia, że wypadł nieco z obiegu sprzętowego Nikona i chciałby o delikatne przypomnienie co teraz jest na rynku rozsądnego...

Ned Stark
21-01-2015, 16:21
Ale ten ajfon to był sarkazm/ironia/hiperbolizm czy inne ustrojstwo. Moja rada sprzętowa żeby nie było ot ciut przekroczy budżet, ale na początek zda choć trochę egzamin (tak myśle czyli moim zdaniem - żeby się nikt nie czepiał)
- d7100
-Tamron SP 24-70 mm f/2.8 Di VC USD (dzieci wszędzie, konie na hali, na dworze z bliska raczej)

nikoniarz
21-01-2015, 16:37

Najpierw kobieta pyta jaki aparat ma kupić i nawet mówi do czego, potem jest pierdzenie, żeby kupiła ajfona, a teraz różni ludzie będą udowadniać, że przecież oczywiście byli kiedyś na zawodach hippicznych, co to w ogóle za niemądre pytania, ja nie byłem?! Oczywiście, że byłem!

Słowem same dobre porady dla kogoś, kto sam siebie przedstawia, że wypadł nieco z obiegu sprzętowego Nikona i chciałby o delikatne przypomnienie co teraz jest na rynku rozsądnego...

Zluzuj spodnie. Propozycje padły. Nikt nikomu niczego nie udowadnia. Wrzucałem już zdjęcia z takich zawodów, i wcale nie były robione szkłem za 4-7 tyś zł. Owszem, im droższe szkło tym lepiej. Ale to nie znaczy, że od takiego trzeba zaczynać. Jak ktoś ma ograniczone fundusze, to też znajdzie sprzęt dla siebie. A Ty ze swojej strony napisałeś tyle cennych rad, że autor na pewno z nich skorzysta. Także nie wytykaj komuś czegoś, co sam czynisz...

Odnośnie powyższej propozycji- DX + 24-70 to jednak za krótko na takie imprezy...

EDIT:
A 2pompony widzę, że dalej pisze o niczym...

2pompony
21-01-2015, 16:38
@ Ned
Widzisz, sarkazmu ani hiperboli bym do tego nei mieszał. Ani to do sarkazmu nie dorosło, ani hiperboli nie osiągnęło żadnej - ot po prostu mało lotny dowcipas. Zdarza się, ani pierwszy, ani zapewne nie ostatni, wielu ludziom się zdarza - można przeżyć jak się nie zwraca uwagi na pierdoły.

Dopiero próba obrony tego ajfona zrobiła się żałosna i to sobie powinieneś darować właśnie. No ale w końcu to forum nikona, tu takie rzeczy odchodzą bez żenady, więc też sięnawet niespecjalnie dziwię. Ot, zaznaczyłem, że forum trzyma swój stały poziom.

@nikoniarz
Zluzowałem spodnie. :shock: Od razu pomogło, od razu topik wydał się mądrzejszy. Fajnie!

Comret
21-01-2015, 16:49
Przyda się czyszczenie OT.

Ned Stark
21-01-2015, 16:52
Ja tam ajfona nie bronię. Nie mam, nie lubię, nie używam, za stary jestem, ale zdjęcia w mojej ocenie dobre poczynione owym narzędziem widziałem i to na własne oczy. Hiperbola jest tutaj oczywista - przesada użyta celowo. Nie musimy być w końcu do bólu poważni.
Będzie za krótko samo 24-70, ale ciężko tu pogodzić potrzeby. Chyba, że fotografujący ma jakieś vipowskie miejsce przy tych koniach...

skarcity
21-01-2015, 17:41

Co jak co, ale moja merytoryczna odpowiedź jest zaraz za pytaniem autorki. Fakt, że potem popłynąłem w innąstronę, ale to z poczucia misji :-) Po prostu uważam, że jak ktoś pisze/doradza głupoty, to trzeba prostować, bo może ktoś w te głuoty uwierzyć i zrobić sobie kuku.

nikoniarzd3100, nie wiem dlaczego założyleś, że te zawody będą na zewnątrz?

pozdrawiam

2pompony
21-01-2015, 17:45
Po prostu uważam, że jak ktoś pisze/doradza głupoty, to trzeba prostować, bo może ktoś w te głuoty uwierzyć i zrobić sobie kuku.

Dokładnie tak myślę (i nawet często tak tu mówię), dlatego moje pretensje płynęły pod inny adres.

Ned Stark
21-01-2015, 19:16
Pod który adres? Pod mój? Sorry, ale czy ty zaproponowałeś coś autorce? Ja wdałem się w polemikę z propozycją ;-) I dałem propozycję swoją. To jest właśnie dyskusja.

2pompony
21-01-2015, 19:29
To widocznie mamy dwa różne pojęcia co to jest dyskusja. Odpowiedź na pytanie jakie body Nikona kupić w postaci że ajfon załatwi sprawę to według mnie nie jest dyskusja, tylko pierdzenie - ale każdy rozumie dyskusję jak potrafi.

Czy ja coś autorce zaproponowałem? Nie, bo ja nie udaję, że znam się na fotografowaniu hippiki, a polecanie Siemensa czy Nokii uznałem za intelektualnie słabe. Ale widzisz - czasem dobrze robi nie tylko samo merytoryczne zaproponowanie czegoś, ale obśmianie pisanych głupot po to, żeby dyskusja wróciła na lepsze tory. I takie zadanie miała moja uwaga, ale nie każdy ją zrozumiał.

Ned Stark
21-01-2015, 19:44
Widzisz, to nie przeczytałeś i nie zrozumiałeś co gorsza całej dyskusji i się czepiasz dla czepiania. Mam tobie wytłumaczyć łopatologicznie? Jeden kolega napisał, że dzieci i konie ogarnie 18-300. Na co ja odpowiedziałem, że ajfon w sumie też ogarnie. Napisałem tak z kilku powodów:
- autorka napisała, że chce jasne szkła - przytoczony zoom nie jest jasny, jest niby do wszystkiego, ale .. no właśnie jeśli zależy komuś na jakości to zawsze będzie to kosztem uniwersalności ergo taką uniwersalność tego zooma będzie na poziomie uniwersalności ajfona (to jest przesada w dodatku halo celowa)
- uważam, że lepiej w takim układzie kupić sobie nawet bezlusterkowca, ajfona czy inny kompakt bo to moim zdaniem (uwaga mam swoje zdanie tak jak każdy, można się zgadzać lub nie) zamiast tego zooma
- bo jako Poznaniak raczej jestem skory do skąpstwa i wydanie na to ustrojstwo 3 tysięcy jest dla mnie conajmniej dyskusyjne - bo w tej cenie albo wokół tej ceny jest kilka naprawdę świetnych szkieł (tamron 24-70, sigma 70-200, sigma 18-35, cały wór stałek)
Do tego napisałem po przemyśleniach (tak myślę czasem sobie, a o fotografii dość często) jako, że akurat mam dzieci i co prawda nie konia :P ale za to małego (bardzo małego) psa (choć nie wygląda) propozycję zestawu.
Więc tak uściślijmy - nie napisałem, że autorka ma sobie kupić ajfona - był to przytyk do wypowiedzi kogoś innego, żartobliwa polemika, no nie wiem jak to nazwać ;-)
Potem przyszedłeś Ty. I nie wgłębiając się w treść coś tutaj insynuujesz ;-)

2pompony
21-01-2015, 19:50
Przyznaję ci rację, wygrałeś. Jesteś bardzo w porządku, byle tak dalej. Świecisz przykładem, stanowisz wzór.

Ta rozmowa mnie nudzi i zniesmacza i tylko dlatego nie pochwalam cię dalej.

Ned Stark
21-01-2015, 19:53
Jest mi przykro, że odbierasz mnie w ten sposób, ale masz do tego prawo. Pozdrawiam.
I za nikoniarzem : zluzuj spodnie ;-)

nikoniarz
21-01-2015, 21:28
nikoniarzd3100, nie wiem dlaczego założyleś, że te zawody będą na zewnątrz?

pozdrawiam

Ja tylko nadmieniłem, że na zewnątrz zupełnie wystarczy, szczególnie w parze z D7100. Nadmieniłem też, że szkło 2.8 będzie jeszcze lepsze. Niestety za 6k autorka nie poszaleje by kupić D7100 + 70-200/2.8 + coś szerszego i równie jasnego. Szczególnie, jeśli miałby to być nowy sprzęt. Ale o tym póki co nic nie wiadomo.
Nigdzie również nie zanegowałem Twojej propozycji, że wewnątątrz najlepiej mieć 2.8.
Chociaż z drugiej strony wspomina tylko o body za 6k, więc może kwestię szkieł ma rozgryzioną i wie czego chce. Pozostaje poczekać, aż padnie więcej argumentów ze strony autorki.

2pompony- z całym szacunkiem do Twojej próby naprawiania merytoryki na forum oraz podnoszenia poziomu: wpadasz z żalem i tekstem:

same dobre porady

Po czym udzielasz samych merytorycznych porad które są bardzo cenne dla autora:

@ Ned
Widzisz, sarkazmu ani hiperboli bym do tego nei mieszał. Ani to do sarkazmu nie dorosło, ani hiperboli nie osiągnęło żadnej - ot po prostu mało lotny dowcipas. Zdarza się, ani pierwszy, ani zapewne nie ostatni, wielu ludziom się zdarza - można przeżyć jak się nie zwraca uwagi na pierdoły.

Dopiero próba obrony tego ajfona zrobiła się żałosna i to sobie powinieneś darować właśnie. No ale w końcu to forum nikona, tu takie rzeczy odchodzą bez żenady, więc też sięnawet niespecjalnie dziwię. Ot, zaznaczyłem, że forum trzyma swój stały poziom.

@nikoniarz
Zluzowałem spodnie. :shock: Od razu pomogło, od razu topik wydał się mądrzejszy. Fajnie!

Dokładnie tak myślę (i nawet często tak tu mówię), dlatego moje pretensje płynęły pod inny adres.

To widocznie mamy dwa różne pojęcia co to jest dyskusja. Odpowiedź na pytanie jakie body Nikona kupić w postaci że ajfon załatwi sprawę to według mnie nie jest dyskusja, tylko pierdzenie - ale każdy rozumie dyskusję jak potrafi.

Czy ja coś autorce zaproponowałem? Nie, bo ja nie udaję, że znam się na fotografowaniu hippiki, a polecanie Siemensa czy Nokii uznałem za intelektualnie słabe. Ale widzisz - czasem dobrze robi nie tylko samo merytoryczne zaproponowanie czegoś, ale obśmianie pisanych głupot po to, żeby dyskusja wróciła na lepsze tory. I takie zadanie miała moja uwaga, ale nie każdy ją zrozumiał.

Przyznaję ci rację, wygrałeś. Jesteś bardzo w porządku, byle tak dalej. Świecisz przykładem, stanowisz wzór.

Ta rozmowa mnie nudzi i zniesmacza i tylko dlatego nie pochwalam cię dalej.

Napisałeś 5 postów i w żadnym nie było ani grama merytoryki odnoszącej się do tematu. Wpadasz do ludzi z żalem, że nie pomagają (chociaż padły propozycje) sam nawet słowem nie pomagając. Odnosisz się do poziomu wypowiedzi na forum, skutecznie sam utrzymując taki poziom wypowiedzi. Sorry, ale zmianę świata/forum zacznij od siebie...

zgera
22-01-2015, 08:26

N18-300 nie jest wart swojej ceny, rozsądniejszym rozwiązaniem i na pewno tańszym byłby N18-55 i N55-300 lub N18-105 i N70-300.

Yabby
22-01-2015, 09:22
W 6k zamkniesz się w zestawie D7100, N18-105, N35 1.8, Tamron 70-300 VC USD. Zestaw idealny moim zdaniem, z resztą jak widać w stopce :D Później pomyślałbym (znaczy się ja właśnie myślę) o N85 1.8 i jakimś UWA S10-20/T11-16 a na dokładkę fish samyanga ;)

Comret
22-01-2015, 10:44
Można poczekać jaką cenę będzie miał D7200 i czy będzie warto.

Acid_D
22-01-2015, 12:03
Pierwsza cena D7200 i tak będzie zaporowa, ale przynajmniej cena D7100 spadnie :)