Zobacz pełną wersję : D300 problem z ostrzeniem
Lusiasta
21-01-2015, 00:26
Hej, jestem nowa a do tego kompletnym laikiem więc wybaczcie mój brak wiedzy, nie wiem czy był wcześniej podobny temat, ale muszę sie kogoś poradzić.
Zaczęłam fotografować na początku 2014r cały czas D300 i najpierw korzystałam z auto, bo było łatwiej. Wszystko było cacy, latem postanowiłam spróbować manuala i tez było okej. Jakieś 3 miesiące temu zaczęły sie problemy, nie wiem coś się przestawiło, aparat nie robił już fajnej głębi ostrości, próbowałam pozmieniać tryby, nauczyłam sie zmieniać czas naświetlania itp (tak wiem, żałosne :D) ale nic to nie dało. Fotografuję głównie psy, w ruchu lub nieruchomo, i najbardziej smutne dla mnie jest to że nieruchome obiekty wychodzą nieostre. :( nie mam pojęcia co mam z tym zrobić. Dodam że aparat jest jak dla mnie dosyć stary, ma około 8 lat, nie wiem czy to ma znaczenie, oraz nigdy nie było aktualizowane oprogramowanie. Miałam okazję focić tym samym modelem tylko chyba uaktualnionym, i nie zauważyłam takich problemów. Używam dwóch szkieł: nikkory 18-200mm 1:3.5-5.6 i 50mm 1:1.8 , z obydwoma mam ten sam problem.
Proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robić. I proszę nie używajcie trudnych terminów :D
Dzięki za pomoc
wrzuc jakies poruszone zdjecie, bez obrobki, tu na forum.
Lusiasta
21-01-2015, 01:44
hmm nie wiem czy potrafię wrzucać zdjęcia ale spróbuję. nie wiem, może się czepiam, ostrość ustawiałam na podstawie włosów na czubku głowy psa, tam jest okej, ale reszta jest według mnie nieostra. Nie zachowuję też na lapku zdjęć beznadziejnych, to jest tylko przykład. Ale mam też problemy z odpowiednim doświetlaniem zdjęć, zmienianiem czasu naświetlania i w ogóle nie potrafię poradzić sobie z aparatem. Na auto było wygodniej, ale w tej chwili auto już w ogóle nie chce działać. Może po prostu ja coś źle robię. :c
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://pl.tinypic.com/r/t67xqq/8)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://pl.tinypic.com/r/2hx6rsg/8)
Ale przeciez d300 nie ma auto. A to priorytet przyslony, a nie auto...
nikoniarz
21-01-2015, 17:04
ostrość ustawiałam na podstawie włosów na czubku głowy psa, tam jest okej, ale reszta jest według mnie nieostra
Czyżby za mała głębia ostrości? Bo na to wygląda sądząc po opisie...
Brutalne, ale są dwa wyjścia - nauczyć się przynajmniej co to czas i przysłona, albo fotografować kompaktem lub telefonem - tam mniej można zepsuć ;)
Ewentualnie trzeba by podać więcej informacji, z których można wywnioskować istotę problemu, lub wstawić zdjęcia i opisać co jest nie tak.
Ale przeciez d300 nie ma auto. A to priorytet przyslony, a nie auto...
Ma, jak kazdy aparat tryb P bez lampy.
Zdjec nie widac, ale sprawdz czy nie masz wylaczonego autofokusa na obiektywie lub na body z porzodu.
Lusiasta
21-01-2015, 18:04
Jak to nie ma auto? :o przecież ja nigdy sama nie ustawiałam nic oprócz ostrości. Próbowałam rozpracować to wszystko metodą prób i błędów, ale w sumie mozliwe ze cos popsułam. I akurat wiem co to czas i przysłona ;)
A jak wstawić zdjęcia?
Ma, jak kazdy aparat tryb P bez lampy.
No chyba jednak nie o to chodzi, bo:
Jak to nie ma auto? :o przecież ja nigdy sama nie ustawiałam nic oprócz ostrości.
Coś mi się zdaje, że aparat też sam i ostrość ustawiał, bo od tego w końcu jest AF. Podczas robienia zdjęć jaką literkę masz w lewym górnym rogu górnego wyświetlacza? P,S,A, czy M?
A jeśli chodzi o wstawianie zdjęć na forum, to wszystko jest -TUTAJ- (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=132468) ;)
Lusiasta
21-01-2015, 20:50
Najcześciej A... Ale jak sie zacina lub nie chce autonatycznie ustawić wszystkich parametrów na A, to zmieniam i robię na innych.
Okej, spróbuję wstawić na kompie. ;)
Najcześciej A... Ale jak sie zacina lub nie chce autonatycznie ustawić wszystkich parametrów na A, to zmieniam i robię na innych.
Ja jednak radzę zapoznać się z tym co oferuje poszczególny program.
Tryb A to priorytet przysłony, a od przysłony przede wszystkim zależy głębia ostrości, im mniejsza liczba, duży otwór tym GO jest mała, w takim przypadku nie wszystko będzie ostre, szczególnie z jasnym szkłem.
Wydaje mi się że brak Ci podstawowej wiedzy.
nikoniarz
21-01-2015, 21:30
Tak jak przypuszczałem. Problem braku ostrości wynikać może z małej głębi (szczególnie, że coś ostrego na zdjęciu jest, i ostrzy tam gdzie powinno). A mała głębia wynika pewnie z otwierania szkła, by utrzymać możliwie krótki czas naświetlenia.
Wojteksw
21-01-2015, 21:44
Jednaj trzeba zacząć od instrukcji obsługi aparatu, bez poznania poszczególnych ustawień nic z tego nie będzie.
Ja mam jeszcze jeną prostą propozycję - sprawdź sobie w exifie parametry tych zdjęć co były dobre i zobacz co teraz masz inaczej w aparacie - jak znajdziesz różnicę i zmienisz, to może znowu będzie ok, bez potrzeby brnięcia przez podstawy fotografii i obsługi aparatu ;)