Zobacz pełną wersję : Jaki zestaw do ślubu
gregorinus
18-01-2015, 19:11
Witam wszystkich
To mój pierwszy post na forum wiec proszę o wyrozumiałość. Otóż za pół roku moi znajomi biorą ślub i uparli się koniecznie żebym to ja zajął się sfotografowaniem uroczystości od początku do końca oraz plener kilka dni później. Zgodziłem się bo to też dla mnie korzyść i rozszerzenie portfolio o zdjęcia ślubne. Zaznaczam że będzie to moj pierwszy reportaż ślubny. Ale obawiam się kwestii technicznych. Otóż posiadam taki sprzęt.
Body
nikon D7100
nikon D3200
Obiektywy
FX:
nikkor 85 1.8 G (mój ulubiony)
nikkor 50 1.8 G
DX:
nikkor 35 mm 1.8
Co do reszty sprzętu nie będę się zagłębial no w wątku chodzi mi głównie o to co wyżej wpisałem. Mam same stałki bo lubię je po prostu i są jaśniejsze niż zoomy. Miałem w głowie taki setup
D7100 + 35mm (czyli jakieś 52 okook bo to matryca dx)
D3200 + 85mm do zbliżeń i portretów
Co sądzicie o takim zestawieniu? Da to rade pstrykac na dwa body, ma to wg was sens? Czy lepiej zapomnieć o takim pomyślę i zakupić lepszy sprzęt? Niestety nie sram kasa i mam ból dupy widząc w okolicy znajomych o dostali dotacje bo mają papierek a tak na prawdę kalecza zdjęcia mimo dobrego sprzętu. Liczę na każdą konstruktywna opinie. Sam uważam ze sprzęt nie robi zdj tylko ja i moje oko aczkolwiek mam obawy jednak odnośnie strony technicznej. Iść w ten pomysł czy musowo musze coś dokupić?
Notoryczna
18-01-2015, 19:15
Plecak.
gregorinus
18-01-2015, 19:19
Plecak.
Dziękuję za odp jednak liczę na te bardziej poważne odpowiedzi :)
kurczeblade
18-01-2015, 19:24
fejk
gregorinus
18-01-2015, 19:26
fejk
Kolejna rada ? Dzięki za życzliwość...
Lampa zewnetrzna,w niesprzyjających warunkach dupę uratuje:)
...Niestety nie sram kasa i mam ból dupy ...
Może proktolog pomoże?
Skoro masz problemy z odbytem to chyba nie wchodzi w rachubę zmiana body, ale może coś na szerokie szkło (np.N10-24) zrobisz...
a czego nie miałbyś dać rady, tylko jakiś szerszy słoik by się przydał.
trixiglk
18-01-2015, 19:32
Za przedmówcą - załatw coś szerokiego bo 35mm będzie za wąsko na DX. Ja do tego dołożyłbym jeszcze z jedną lampę. A na przyszłość hamuj emocje.
Z własnego doświadczenia wiem że D7100 da radę zrobić dobre zdjęcia na ślubie więc myślę że jak masz pojęcie to dasz radę. Uważam że najbardziej brakuje Ci lampy co może dać o sobie znać na imprezie. Po za tym 35 na DX to za wąsko...
Wiem co mówię bo sam na takim pracowałem. Dopiero na FX odkryłem jego moc :)
Z 85 po za plenerem też bym zrezygnował bo Ci w kościele miejsca zabraknie aby wykadrować (na DX to prawie 130mm). Oczywiście bym go wziął na reportaż bo kilka kadrów nim trzaśniesz ale na podstawę dałbym coś takiego:
D7100 - 35mm a najlepiej coś szerszego
D3200 - 50mm (75mm na DX) do portretów itp.
Ogólnie to sprawdź sobie na ile daną puszką możesz sobie pozwolić w kwestii iso bo chyba D7100 lepiej sobie radzi i pewnie przekładać szkła trzeba będzie...
gregorinus
18-01-2015, 19:45
Z własnego doświadczenia wiem że D7100 da radę zrobić dobre zdjęcia na ślubie więc myślę że jak masz pojęcie to dasz radę. Uważam że najbardziej brakuje Ci lampy co może dać o sobie znać na imprezie. Po za tym 35 na DX to za wąsko...
Wiem co mówię bo sam na takim pracowałem. Dopiero na FX odkryłem jego moc :)
Z 85 po za plenerem też bym zrezygnował bo Ci w kościele miejsca zabraknie aby wykadrować (na DX to prawie 130mm). Oczywiście bym go wziął na reportaż bo kilka kadrów nim trzaśniesz ale na podstawę dałbym coś takiego:
D7100 - 35mm a najlepiej coś szerszego
D3200 - 50mm (75mm na DX) do portretów itp.
Ogólnie to sprawdź sobie na ile daną puszką możesz sobie pozwolić w kwestii iso bo chyba D7100 lepiej sobie radzi i pewnie przekładać szkła trzeba będzie...
Dzięki za obszerna wypowiedź. Lampy błyskowe dwie posiadam także z tym problemu nie będzie. Co do ISO to racja D7100 lepiej sobie radzi wiec do niego wolałbym doczepić obiektyw którym częściej będę "pstrykal". A gdybym tak kupił sigme 17-50 2.8 i podczepil do D7100? Te 2.8 nie będzie zbyt ciemne?
Sigma 18-35 i masz spoko zestaw.
Sigma 18-35 i masz spoko zestaw.
Najlepsze szkło do takich zadań pod DX-a ale trochę kosztuje a kasa ma w tym przypadku znaczenie.
Co do pytania o f/2.8 - to zależy od warunków ale pod D7100 może być zbyt ciemno a ten aparat ma tendencje do niebieskich/fioletowych czerni przy wyższym iso.
Jak masz lampy to szukaj czegoś szerszego.
f/2.8 to o 1ev ciemniej niż f/2.0 przy tych samych czasach więc tam gdzie na f/2.0 ISO 1600 tam na 2.8 ISO 3200.
gregorinus
18-01-2015, 22:08
Najlepsze szkło do takich zadań pod DX-a ale trochę kosztuje a kasa ma w tym przypadku znaczenie.
Co do pytania o f/2.8 - to zależy od warunków ale pod D7100 może być zbyt ciemno a ten aparat ma tendencje do niebieskich/fioletowych czerni przy wyższym iso.
Jak masz lampy to szukaj czegoś szerszego.
f/2.8 to o 1ev ciemniej niż f/2.0 przy tych samych czasach więc tam gdzie na f/2.0 ISO 1600 tam na 2.8 ISO 3200.
No ta sigma piękne szkło.. jakbym miał kasę to bym się nie zastanawiał. Musze poszukać szerszego kąta fakt. Polecacie szeroką stałke czy zooma?
Z lampami zawsze można się uratować fakt, ale jakby ksiądz zabronił lampa strzelać w kościele to klapa..
2.8 to nie jest za ciemno, na ślubie często też trzeba zadbać o głębie ostrości, nie zawsze na 1.8 czy 2.2 jest wystarczająca
2.8 to nie jest za ciemno, na ślubie często też trzeba zadbać o głębie ostrości, nie zawsze na 1.8 czy 2.2 jest wystarczająca
Zgodzę się z Tobą ale lepiej żeby 2.8 to nie był maks.
Co do lamp w kościele to ja osobiście nie jestem zwolennikiem.
Pozostaje zatem sigma 18-35 1.8, razem z 85 załatwi wszystko
Ewentualnie 20 1.8, nic szerszego ze światłem 1.8 nie przychodzi mi do głowy.
hostman22
18-01-2015, 23:43
lepiej mieć dwa body niż jedno, dokup lampy + wyzwalacze i obleci.
Ja bym zabrał jeszcze jakieś analoga :)
Xavier80
18-01-2015, 23:55
85kę lepiej będzie podpiąc pod d7100 a 35tkę pod d3200. Dłuższa ogniskowa z szeroko otwartą przysłoną to malutka go i mała tolerancja na ewentualne pudło, dlatego podpiąłbym ten obiektyw pod body z lepszym modułem af (czyli d7100)
adrianek32
19-01-2015, 01:48
jak Cie stac i zostajesz przy DX to kup Sigme 18-35 mozesz wtedy sprzedac nikkora 35
Moim zdaniem, D7100 + Sigma 18-35 to prześwietny zestaw, z DXów chyba najlepszy, nie tylko do ślubów. Jeżeli masz jeszcze pół roku, zbieraj kasę, nie pożałujesz :)
gregorinus
19-01-2015, 13:27
Moim zdaniem, D7100 + Sigma 18-35 to prześwietny zestaw, z DXów chyba najlepszy, nie tylko do ślubów. Jeżeli masz jeszcze pół roku, zbieraj kasę, nie pożałujesz :)
Dużo ludzi poleca tą sigme 18-35 własnie. Strasznie kusi, szkoda że nie jest trochę tańsza... jedyna tańsza alternatywa to sigma 17-50 2.8, podobno dobry standard pod dx ale słyszałem, że gryzie się czasem z D7100 i ma jakieś bugi przy wyświetlaniu zdjęć w aparacie czy coś. Czytałem też w innych miejscach w necie, żę niektórzy potrafią 90% dnia ślubu zrobić 17-50 pod DX, ale najwięcej mam obawy przy tym 2.8 że czasem będę musiał za bardzo podbić ISO, chociaż D7100 przy 6400 jeszcze daje rade jakoś. Słyszałem też że 17-50 ma problem z trzymaniem się lens hood'a co mogłoby być irytujące. Jest ktoś tutaj posiadaczem sigmy 17-50 i mógłby się wypowiedzieć na ten temat ?
Dużo ludzi poleca tą sigme 18-35 własnie. Strasznie kusi, szkoda że nie jest trochę tańsza...
I tak jest tania, biorąc pod uwagę co potrafi dać w zamian :)
jedyna tańsza alternatywa to sigma 17-50 2.8, podobno dobry standard pod dx
To żadna alternatywa, to zupełnie inne szkło, z innej półki cenowej i jakościowej, z inną ogniskową, ze stabilizacją, bez możliwości kalibracji w domu. Zupeeeełnie co innego.
ale słyszałem, że gryzie się czasem z D7100 i ma jakieś bugi przy wyświetlaniu zdjęć w aparacie czy coś.
Moim zdaniem, akurat te bugi są stosunkowo mało znaczące.
Czytałem też w innych miejscach w necie, żę niektórzy potrafią 90% dnia ślubu zrobić 17-50 pod DX, ale najwięcej mam obawy przy tym 2.8 że czasem będę musiał za bardzo podbić ISO, chociaż D7100 przy 6400 jeszcze daje rade jakoś
Pewnie, że się da, wszystko się da, nawet obiektywem kitowym :)
Zbieraj kasę, albo wypożycz sobie na tą sesję S18-35 i tyle.
gregorinus
19-01-2015, 13:55
Dzięki za obszerną odpowiedź ecml :) doceniam :)
... chociaż D7100 przy 6400 jeszcze daje rade jakoś...
To zależy jak obrabiasz zdjęcia bo o ile nietknięty RAW przy takim iso daje radę ale już w obróbce robi się średnio...
Ja staram się używać ISO do 3200 chyba że sytuacja wymaga to 5000 (to już dla mnie max ale do B&W bo czernie w fiolety uciekają).
18-35 to najlepsze szkło pod DX-a.
gregorinus
19-01-2015, 15:18
To zależy jak obrabiasz zdjęcia bo o ile nietknięty RAW przy takim iso daje radę ale już w obróbce robi się średnio...
Ja staram się używać ISO do 3200 chyba że sytuacja wymaga to 5000 (to już dla mnie max ale do B&W bo czernie w fiolety uciekają).
18-35 to najlepsze szkło pod DX-a.
No to chyba czas zacząć odkładać ma ta sigme 18-35. A nie sądzicie ze jest w tym szkle trochę mały zakres zooma?
A nie sądzicie ze jest w tym szkle trochę mały zakres zooma?
Owszem, zwłaszcza w porównaniu np. z 18-300, ale co z tego? Albo zakres, albo jasność i jakość - musisz wybrać. Pamiętaj, że mając dużą matrycę (24mpx to już sporo) i ostry obiektyw (ta Sigma jest bardzo ostra), sporo możesz wykadrować przy późniejszej obróbce. Jeżeli masz jeszcze Nikkora 85 f1.8 to zestaw będzie się bardzo ładnie uzupełniał.
18-35 na dx nie bedzie za wasko, a wrecz w sam raz do tego 1.8, sprzedasz 35 swoja juz pare zl odzyskasz dolozysz do 18-35 i bedzie miodnie, swietne szklo plus 85 i mamy bardzo przyjemny zestaw
35 na fx to bardzo fajny zestaw chociaz czasem lubie sigme 50 1.4, ale glownie z powodu zolwiego tempa 35dx
gregorinus
19-01-2015, 16:12
chyba macie racje :) z 85 faktycznie byłby to ładny zestaw. Cóż, trzeba zacząć zbierać tego grosza :)
Andrzej1974
19-01-2015, 16:30
Dużo ludzi poleca tą sigme 18-35 własnie [...] jedyna tańsza alternatywa to sigma 17-50 2.8, podobno dobry standard pod dx [...]
Widzę, że poczucie humoru Cię nie opuszcza...
[...] Czytałem też w innych miejscach w necie [...] ale najwięcej mam obawy przy tym 2.8 że czasem będę musiał za bardzo podbić ISO, chociaż D7100 przy 6400 jeszcze daje rade jakoś.
Spokojnie da radę... ISO 3200 przy f/4.0.
gregorinus
20-01-2015, 13:19
Sigma 18-35 będzie faktycznie najlepszym wyborem, ale czytałem że często wariuje tam AF i nie działa tak jak trzeba. Miał ktoś z tym styczność?
U mnie, z D7100 na centralnym punkcie AF działa wręcz wzorowo, na krzyżowych bardzo dobrze, na skrajnie bocznych faktycznie bywa różnie. Oczywiście wszystko po kalibracji USB Dockiem, wcześniej była masssakra na wszystkich punktach.
BTW, do poczytania, w wolnej chwili: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227803
Ja dorzuciłbym do tego zestawu jeszcze 11-16 Tokiny, myślę, że ładnie uzupełni :D.
gregorinus
20-01-2015, 14:21
U mnie, z D7100 na centralnym punkcie AF działa wręcz wzorowo, na krzyżowych bardzo dobrze, na skrajnie bocznych faktycznie bywa różnie. Oczywiście wszystko po kalibracji USB Dockiem, wcześniej była masssakra na wszystkich punktach.
BTW, do poczytania, w wolnej chwili: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227803
czyli bez kalibracji ani rusz.. ciężko się to robi ? bo nigdy wcześniej nie kalibrowałem obiektywu samemu
18-35 użyjesz w większości sytuacji. Zamiast 85 na ślubie użyłby 50mm. 85 może już być za ciasne na dx.
czyli bez kalibracji ani rusz.. ciężko się to robi ? bo nigdy wcześniej nie kalibrowałem obiektywu samemu
Nie wiem, może są przypadki gdzie wszystko zagra bez kalibracji, u mnie była niezbędna. Sam proces kalibrowania nie jest skomplikowany, ale dość czasochłonny. Do wprowadzenia jest 16 korekt, na każdą minimum po 3-4 zdjęcia. Oczywiście można to zlecić Sigmie. Podobno działają bardzo sprawnie, szybko i w ramach gwarancji za darmo.
Tak wygląda interfejs:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/Sigma1835mmf18DCHSMLensAFCalibration-2.jpg
źródło (http://www.pentaxforums.com/content/uploads/files/44600/1119/Sigma-18-35mm-f-1.8-DC-HSM-Lens-AF-Calibration.jpg)
gregorinus
20-01-2015, 14:55
Nie wiem, może są przypadki gdzie wszystko zagra bez kalibracji, u mnie była niezbędna. Sam proces kalibrowania nie jest skomplikowany, ale dość czasochłonny. Do wprowadzenia jest 16 korekt, na każdą minimum po 3-4 zdjęcia. Oczywiście można to zlecić Sigmie. Podobno działają bardzo sprawnie, szybko i w ramach gwarancji za darmo.
Tak wygląda interfejs:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/Sigma1835mmf18DCHSMLensAFCalibration-2.jpg
źródło (http://www.pentaxforums.com/content/uploads/files/44600/1119/Sigma-18-35mm-f-1.8-DC-HSM-Lens-AF-Calibration.jpg)
Wygląda dosyć przejrzyście, ale do SIGMY musiałbym wysłać wtedy sam obiektyw czy razem z BODY ?
gregorinus
20-01-2015, 15:18
Razem z body.
Oj to nie zaryzykowałbym raczej, kto wie czy kurier czy listonosz "przez przypadek" nie rzuciłby moją paczką. Już lepiej samemu się pomęczyć. Kurde a myślałem, że ten obiektyw jest tak idealny, że podpinasz i jedziesz :P
ludzie nie takie rzeczy wysylaja, dajesz ubezpieczona paczke i tyle
Oj to nie zaryzykowałbym raczej, kto wie czy kurier czy listonosz "przez przypadek" nie rzuciłby moją paczką. Już lepiej samemu się pomęczyć.
Między innymi z tego powodu zdecydowałem, że lepiej zrobię to sam. Druga rzecz, to kwestia ewentualnych poprawek - w razie potrzeby słać drugi raz, czekać, co z tego, że za darmo?
Kurde a myślałem, że ten obiektyw jest tak idealny, że podpinasz i jedziesz :P
Czasem Nikkory trzeba do kalibracji wysyłać, co dopiero Sigmę i to taką jasną. Taka już przypadłość lustrzanek i ich układów fazowych AF.
gregorinus
20-01-2015, 20:06
Między innymi z tego powodu zdecydowałem, że lepiej zrobię to sam. Druga rzecz, to kwestia ewentualnych poprawek - w razie potrzeby słać drugi raz, czekać, co z tego, że za darmo?
Czasem Nikkory trzeba do kalibracji wysyłać, co dopiero Sigmę i to taką jasną. Taka już przypadłość lustrzanek i ich układów fazowych AF.
No cóż, pozostaje zacząć zbierać i liczyć że może trafi mi sie szkło które nie będzie wymagać zbyt dużej kalibracji :)
ludzie nie takie rzeczy wysylaja, dajesz ubezpieczona paczke i tyle
Niby tak, ale zawsze są jakieś obawy. Z drugiej strony, "kto nie ryzykuje, ten nie jedzie" ;)
cz4rnuch
22-01-2015, 12:29
Paczki są ubezpieczone więc ryzyka nie ma. U większości kurierów można wydrukować sobie odpowiednie oznaczenia na paczki, można też odpowiednio sprzęt zabezpieczyć - za grosze są odpowiednie poduszki lub folia bąbelkowa a w ostateczności każdy ma niepotrzebne gazety. Nie będę nikogo uczyć pakowania, ale przy odrobinie rozsądku nie ma się czego obawiać.
Tak wygląda interfejs:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/Sigma1835mmf18DCHSMLensAFCalibration-1.jpg
a są takie bajerki dla obiektywów Nikonowych? :)
Niestety tylko sigma w wersjach Art pozwala na korygowanie ustawienia fokusa.
a są takie bajerki dla obiektywów Nikonowych? :)
Niestety nie. Wyciekło tylko oprogramowanie do kalibracji body Nikona.
Niestety tylko sigma w wersjach Art pozwala na korygowanie ustawienia fokusa.
Nie tylko wersja Art, Contemporary i Sport również.
Rzeczywiście nie tylko Art :) Mój błąd. Oby więcej szkieł, które można w miarę precyzyjnie skalibrować w domu :)