Zobacz pełną wersję : Łączenie zdjęc - malowanie światłem czy HDR pro
Ahoj!
Mam do Was pytanie odnośnie łączenia zdjęć o różnej ekspozycji (fotografia krajobrazowa).
Z reguły posługuje się tzw. malowaniem światłem w Photoshopie, czyli dodaje 2 fotografie, jedną z nich maskuję i maluję... itd.
Drugi sposób to łączenie zdjęć poprzez tworzenie obrazu HDR z poziomu Adobe Mini Bridge (Narzędzia-Photoshop-Scal do HDR pro)
Jak dla mnie jest zdecydowanie wygodniejszy, ale mam wrażenie, że fotografia traci na jakości.
Co moglibyście mi doradzić w tym temacie?
Jak Wy radzicie sobie z łączeniem takich zdjęć?
Z góry dzięki i pozdrawiam!
bartek.g
18-01-2015, 08:59
Maski jasnosci? Promieniowania? Nie wiem jak to sie nazywa po polsku, ale chodzi o luminosity masks. Sporo tego w necie. I przy okazji nie tylko w krajobrazie Ci sie przyda, ale w kazdej fotografii.
http://goodlight.us/writing/luminositymasks/luminositymasks-1.html
Dzieki!
Nie znałem tego sposobu , a jest bardzo pomocny!
Tu masz, to w wersji PL (http://rrphoto.eu/video_tutorials.html) ;)
A macie jakiś sprawdzony darmowy przewodnik po temacie?
Chcialbys edytowac zdjecia taka technika, ale najlepiej za darmo? :D
Za ten temat sie placi I to nie malo!
Jesli chcesz za darmo, to tylko YT.
Jednak tam, za duzo odpowiedzi nie znajdziesz.
Bedzie to metoda prob I bledow, jak w wiekszosci przypadkow :)
Ewentualnie zostaje ten sposob: https://www.youtube.com/watch?v=mRAZ_HWGRJo
GaijinPawel
23-01-2015, 22:52
Tak ale tam trzeba mieć wtyczkę do LR żeby robić takie rzeczy.
Tak ale tam trzeba mieć wtyczkę do LR żeby robić takie rzeczy.
Powiedz mi, w której sekundzie tego filmu została użyta jakaś wtyczka w LR?
Proponuje obejrzeć ponownie i dokładnie film, oraz nie siać takich teorii :p
bartek.g
24-01-2015, 15:30
To jest dosc proste. W PS w panelu Channels masz na starcie 4 kanaly: RGB, Red, Green i Blue. W panelu jest ikona koleczka - klikajac to mozesz tworzyc zaznaczenie z kanalu, ktory jest wybrany. Zeby zrobic zaznaczenie z "jasnosci" uzywasz kanalu RGB. CMD/CTRL + klik na kanale i masz zaznacznie 50% "jasnosci" zdjecia. Mozesz sobie to zapisac w panelu Channels klikajac ikone save (prostokat z kolkiem w srodku). Zeby zaznaczyc 50% jasnosci z tego co juz zaznaczyles (50% poczatkowej "jasnosci" zdjecia) Klikasz w kanal z CMD/CTRL + OPT/ALT + SHIFT przy wlaczonym tym poczatkowym zaznaczeniu. I zeby dalej zaznaczyc cos jasniejszego jedziesz tak samo. Tak mozesz dojsc do bardzo jasnych wartosci. Wartosci te mozesz sobie zapisywac w panelu Channels. Zeby zaznaczac ciemne obszary zdjecia musisz najzwyczajniej odwrocic zaznacznie: CMD/CTRL + SHIFT + I (to poczatkowe z 50% jasnosci zdjecia). I potem znowu jedziesz CMD/CTRL + OPT/ALT + SHIFT.
Majac maski masz wszysko. Mozesz tez robic maski z kolorow.
Dzieki! Bardzo mi pomogłeś!
A czy wiesz jak utworzyć kanały półcieni?
bartek.g
25-01-2015, 15:03
Musisz miec zapisane maski ciemnych tonow i jasnych (w panelu Channels). Zaznaczasz cale zdjecie CMD/CTRL + A i potem odejmujesz jasnosci i cienie (te, ktore zapisales) klikajac odpowiednie kanaly i trzymajac CMD/CTRL + OPT/ALT. Jak Ci wyskoczy, ze zaden pixel nie jest zaznaczony w conajmniej 50% to sie tym nie przejmujesz bo i tak twoje zaznaczenie to 8, 16 czy ile tam masz bitow (a nie zero/jeden).
Badz na szybko CMD/CTRL + klik na RGB Channel, potem CMD/CTRL + I, potem CMD/CTRL + OPT/ALT + SHIFT + klik na RGB Channel i zapisujesz. I masz mid tony. I od nich tez potem klikajac zapisany kanal mozesz odejmowac 50% (CMD/CTRL + OPT/ALT + SHIFT)
bartek.g
25-01-2015, 15:07
A. W panelu Layers mozesz podgladac maski klikajac ich miniatury trzymajac CMD/CTRL. I na maskach tez dzialaja rozne pedzle itd. Wiec to tez jest miejsce na cala twroczosc. Czasami np, trzeba je lekko rozmyc (2-3 px blur)
Super, dzięki!
Mam jeszcze jedno pytanie:
Tworzę zaznaczenie za pomocą CMD + jakikolwiek utworzony kanał i chcę malować pędzlem na masce warstwy.
Czy istnieje taka możliwość, aby malować tylko na obszarze zaznaczenia?
Mam takie problem, że zaznaczenie owszem jest, maluję po nim, ale obszarach poza zaznaczeniem też pędzel działa.
CZy można temu zaradzić?
Pozdrawiam
bartek.g
25-01-2015, 23:39
Jezeli robisz tego typu maski to zawsze bedziesz mogl dzialac poza obszarem zaznaczenia. Jedynie rzeczy kompletnie czarne, badz kompletnie biale nie beda zaznaczone. Tutaj maska nie jest bitowa (tak/nie) ma tyle wartosci przezroczystosci ile bitow ma obrazek. Czyli dla 8 bitowego obrazka jest to 2^8. Im bardziej biale miejsce maski tym bardziej przepuszczalne. Na dobrze naswietlonym zdjeciu nie bedzie miejsca w 100% czarnego ani 100% bialego - to by oznaczalo, ze jakies tam dane straciles ;).
Mozesz utworzyc zwykla maske warstwy. Kliknac ja trzymajac OPT/ALT i tam sobie obszar, ktory nie chcesz zeby byl zamalowany zamalowac pedzlem (czarnym).
Ew. zrob jakis przykladowy plik i pokarz co tam majstrujesz. Bedzie mi latwiej zrozumiec.