Zobacz pełną wersję : D40 i co dalej...
Witam serdecznie:)
Cieszę się bardzo, że trafiłam na to forum, czytam i czytam i pomyślałam, że zwrócę się też o radę.
Mianowicie - posiadam aktualnie Nikona D40 - nieco leciwego bo służy nam już 7 rok. Lubię go bardzo, tak fajnie leży w dłoni - chyba się przywiązałam;P Fotografowanie sprawia mi dużą radość, jednak to co oferuje aparat w zestawie z kitowym obektywem 18-55mm przestało mi już wystarczać.
I tu właśnie mam kłopot - co teraz. Czy dokupić do mojego staruszka szkiełka (myślę o 18-105mm, 50mm f/1.8 lub 35mm f/1.8 ) i ewentualnie lampę, czy zmienić na inny aparat? Jeśli zmienić to na jaki ( tu też mam mętlik w głowie) - czy opłaca się jeszcze D90 - raczej używka z osprzętem? Miałam okazję popstrykać D5100 ale jakoś tak - no nie pasował mi w ogóle:/
Nie ukrywam, że liczę, że trochę rozjaśnicie mi w głowie;P Z góry dziękuję za rady.
Witaj, co fotografujesz, ile pieniążków chcesz przeznaczyć i co nie pasowało w D5100?
Andrzej1974
18-01-2015, 07:32
Jak stary aparat działa i o niego dbałaś to ja bym dokupił do niego np. stałkę. Ew. lampę.
Miałeś 1 obiektyw i to mocno podstawowy.
Umnie pierwszym rozszerzeniem takiego zestawu była stałka.
W czym przestał Ci wystarczać obecny sprzęt?
W czym d5100 mniej Ci pasował?
cezar1972
18-01-2015, 12:35
Nie określiłaś budżetu, nie napisałaś jakie zdjęcia robisz i co cię ogranicza w sprzęcie, który już posiadasz. Ja zrobiłbym tak:
1. Obiektywy: jasne stałki 35 1.8 i 85 1.8 (jak nie będziesz wymieniać korpusu w najbliższym czasie to koniecznie z własnym silnikiem, bo inaczej z D40 będziesz musiała ostrzyć ręcznie) i/lub tele (jeśli potrzebujesz)
2. body - D90 to fajny aparat, który da Ci o wiele większe możliwości niż D40 (śrubokręt, przyjemniejszą obsługę, bezprzewodowe sterowanie lamp)
3. lampa (najlepiej taka, która da Ci możliwość bezprzewodowej pracy zarówno w funkcji master jak i slave)
Jest jeszcze inna opcja - jak robisz zdjęcia amatorsko to rozważ zakup jakiegoś bezlusterkowca - jakość zdjęć jak z lustrzanki, a sporo mniej do noszenia.
adriansocho
18-01-2015, 13:09
Ja mam D40 i prędko go nie sprzedam. W połączeniu z lampą błyskową (w pomieszczeniach wystarcza mi SB-400) i JAKIMKOLWIEK OBIEKTYWEM robi bardzo fajne zdjęcia dzieci. Sugeruję na początek kupić jakąś lampę i sprawdzić, czy zadowala Cię jakość zdjęć robionych kitem np. na f/8. Potem pomyśleć o lepszym szkle (to już zależy od tego, do czego aparat będzie używany), no a potem, w miarę możliwości, zacząć odkładać na korpus o lepszej rozdzielczości. Ale myślę, że kupienie lampy i opanowanie wszelkich aspektów jej używania da Ci zajęcie i satysfakcję na dłuższy okres czasu.
Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Fotografuję amatorsko, zdjęć robię dużo i często: imprezy rodzinne i okolicznościowe, moje osobiste dziecko, wycieczki ale jest to jeszcze na poziomie nauki, próbuję, odkrywam i mimo że aparat mam już niemal 7 lat to tak naprawdę dopiero niedawno zaczęłam się nim naprawdę bawić i sprawdzać jego (i swoje) możliwości. Co mnie w nim ogranicza - głównie to, że zdjęcia w pomieszczeniach wychodzą dość ciemne (choć to nie wina aparatu, bo na powietrzu,przy dobrym świetle jest ok:) Aparat jest zadbany, aktualnie ma przebieg niecałe 26tys.
Co do 5100 - miałam okazję pstryknąć nim tylko kilkanaście fotek i może moje odczucia wynikały z tego, że nie mogłam się z nim lepiej zapoznać.
Najbardziej skłonna jestem ku lampie i obiektywom - bo wydaje mi się, że będę mogła coś jeszcze z mojego staruszka wycisnąć :P a na mocniejsze body jeszcze przyjdzie pora...
zbyszekD7000
18-01-2015, 20:37
w sytuacji jeśli nadal jesteś zadowolona z posiadanego aparatu, jego nie zmieniaj tylko dokup szkło lub lampę, te elementy i tak się przydadzą w przyszłości jak jednak zdecydujesz się na zmianę body. Z tym co masz nadal zdjęcia zrobisz, a dokupiwszy dodatkowe elementy się jeszcze bardziej rozwiniesz. Zmieniając body, tak naprawdę niewiele zmienisz, na pewno mniej niż dokupując jakieś szkła, o lampie nie wspominając.
Fotografuję amatorsko, zdjęć robię dużo i często: imprezy rodzinne i okolicznościowe, moje osobiste dziecko, wycieczki
Po tym co tu napisałaś, to można sądzić, że najbardziej by Ci się przydał jakiś w miarę uniwersalny obiektyw, lepszy od kitowego 18-55. Skłaniał bym się tu ku Sigmie 17-50 f/2,8. Zaraz pewnie sporo wielbicieli będzie Cię zachęcało do zakupu Nikkora 35 f/1,8G DX, jednak bywa on kapryśny i obraz na pełnej dziurze nie powala (w porównaniu do innych stałek, czy jasnych zoomów), albo bywa wręcz słaby (w zależności od egzemplarza). Niby 35 mm to uniwersalna ogniskowa, ale to taki ni pies ni wydra - do portretów się nie nadaje, ze względu na mocne przerysowania, gdzie potrzeba ogniskowej co najmniej 50 mm i mówię, że mam na myśli klasyczne portrety, a nie tzw. "szerokie portrety", czy pejzaże ze sztafażem - w tych kategoriach IMO jasny zoom będzie niewiele gorszy, jeśli w ogóle.
dopiero niedawno zaczęłam się nim naprawdę bawić i sprawdzać jego (i swoje) możliwości. Co mnie w nim ogranicza - głównie to, że zdjęcia w pomieszczeniach wychodzą dość ciemne
Te fragment wypowiedzi znów sugeruje potrzebę zmiany puszki - dla ambitnego amatora wyciągnięte na wierzch funkcje, górny wyświetlacz i dodatkowe pokrętło będą niezwykle przydatne - zapewne coś z serii D7x00, ew. D90, co w rezultacie da lepsze osiągi w warunkach ubogich w światło.
Skoro piszesz, że zdjęcia wychodzą ciemne - czy używasz już trybów manualnych (M), lub półautomatycznych (A, S, P), czy zdajesz się na pełną automatykę w postaci któregokolwiek innego trybu?
Na automatycznych praktycznie już nie pstrykam...
W takim przypadku zapewne brakuje Ci czułości (ISO) jak jest już zbyt ciemno. Jasny zoom f/2,8 da Ci 1-2 EV zysku, to znaczy, że będziesz mogła użyć dwu- do czterokrotnie niższej czułości w porównaniu do 18-55, czyli np. zamiast ISO 800 będzie można używać ISO 400 lub nawet ISO 200 przy takich samych wartościach czasu naświetlania na pełnej dziurze. Stałki f/1,8 dadzą jakieś 2-3 EV, przy czym głębia ostrości będzie mniejsza, a tło bardziej rozmyte - przede wszystkim przy dłuższych ogniskowych.
Z drugiej strony zakładając, że matryca z D40 ma osiągi zbliżone do D80, czyli ISO 800 jest najwyższą używalną czułością, to jak dla mnie taki D7100 przy czułości 6400 daje dużo lepszy obrazek, a po przeskalowaniu do ~10 Mpix jest jeszcze lepiej - zysk nowej matrycy pod względem czułości wynosi więc IMO ponad 3 EV, a do tego jeszcze jest spory zysk w dynamice tonalnej zdjęć - obróbka rawów to zupełnie inna bajka.
Wszystko zależy od funduszy jakimi dysponujesz - pomyślał bym najpierw nad zakupem jasnego zooma (np. wspomnianej Sigmy) z perspektywą zakupienia później nowszego body. Jaki korpus Ci będzie odpowiadał, albo który odrzucić najbardziej podpowie Ci pomacanie np. w "sklepie dla idiotów" :wink:
Moim zdaniem, przy zabawie z trybami manualnymi w grę będą wchodzić raczej korpusy z górnym wyświetlaczem :-)
Dalej zastanawiał bym się nad zakupem stałek, przy których mikrokalibracja może się okazać niezwykle przydatna.
nikoniarz
18-01-2015, 22:50
głębia ostrości będzie mniejsza, a tło bardziej rozmyte - przede wszystkim przy dłuższych ogniskowych
Jeśli się nie mylę, to ogniskowa nie wpływa na głębię ostrości jeśli skala odwzorowania jest taka sama.
EDIT:
Głębia będzie taka sama, ale tło bardziej rozmyte.
Może nie do końca jasno się wyraziłem - jestem takim człowiekiem-chaos :wink:
Chodzi mi o efekt jaki daje jaśniejsze szkło niezależnie od ogniskowej - jasna stałka da zarówno mniejszą głębię, jak i większe rozmycie tła niż jasny zoom ustawiony na taką samą ogniskową, a efekt ten będzie jeszcze bardziej wyraźny w przypadku standardowego, zmiennoświetlnego zooma. Efekt ten jest bardziej wyraźny gdy porównujemy dłuższe ogniskowe, bo przy np. 20 mm nie będzie aż tak dużych różnic ze względu na stosunkowo dużą głębie ostrości i małe krążki rozproszenia. Oczywiście, że głębia ostrości jest taka sama przy takiej samej skali odwzorowania i przysłonie niezależnie od ogniskowej. Mam nadzieję, że to trochę jaśniej napisałem :p
nikoniarz
18-01-2015, 23:02
A ja miałem na myśli tylko to, że dana wartość przysłony da taką samą głębię ostrości bez względu na ogniskową i bez względu na to czy będziemy używać zooma czy stałki, pod warunkiem, że skala odwzorowania będzie taka sama.