Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tulipan do Nikkora AF 80-400 VR

adriansocho
16-01-2015, 18:42
Szukam tulipana do Nikkora 80-400/4.5-5.6 D, ktoś może się orientuje, czy jakaś z dostępnych osłon na mocowanie bagnetowe będzie pasować i będzie tańsza niż HB-24? Może to być też obiektyw o szerszym kącie widzenia, osłona potrzebna bardziej do ochrony mechanicznej. Szkło ma gwint filtrów 77 mm.

pysson
16-01-2015, 21:43
Podpytaj tutaj:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/ask
Tam potrafia pomoc. Czasami :)
Chinskie HB-24 kosztuje ok. 100 pln.

Pozdrawiam
pss

adriansocho
16-01-2015, 23:39
Zaraz, dział wsparcia klienta Nikona podpowie mi, jakie tulipany innych producentów będą pasować do Nikkora? Jakoś trudno w to uwierzyć.

Zmierzyłem. Pierścień filtra ma od zewnątrz 84 mm, natomiast kołnierz za nim (o który opiera się tulipan) ma 87 mm. Są dwie wypustki mocujące. Ktoś ma szkło któregoś z producentów alternatywnych o podobnej wielkości filtra i mógłby zmierzyć średnice?

pysson
17-01-2015, 08:56
"Szanowny Kochany Dziale Wsparcia Klienta,
jako wieloletni użytkownik nikkora 80-400 D zwracam się do Państwa o poradę.
Dołączona do tego obiektywu osłona przeciwsłoneczna jest dla mnie za duża.
Czy mogą mi Państwo podpowiedzieć, jakiej innej osłony mogę używać z tym obiektywem.
Chodzi mi o identyczny sposób mocowania do obiektywu.
Ważniejsza jest dla mnie osłona mechaniczne obiektywu, niż ograniczenie wpadającego światła.
Dziękuję, kłaniam się nisko"

Dlaczego mieliby nie odpowiedzieć?
Jeśli dostaniesz odpowiedź - "do tego obiektywu można zamocować HB-xx oraz HB-yy", sprawdzasz co allegro, ebay, amazom, alibaba oferują.

Pozdrawiam
pss

adriansocho
17-01-2015, 13:21
Dzięki, przekonałeś mnie do wysłania maila. Zobaczymy, co się stanie.

adriansocho
28-01-2015, 00:55
No i jednak nie da się, bo oni mogą udzielić informacji wyłącznie o sprzęcie dedykowanym do danego obiektywu (a nie "mechanicznie pasującym"). Szukamy dalej...

SerU
01-02-2015, 23:31
Chyba za bardzo kombinujesz z milimetrami, kołnierzami i ilością zaczepów, a nie pomyślałeś o najprostszym rozwiązaniu :mrgreen:

-KLIK- (http://www.ebay.co.uk/itm/77mm-Flower-Petal-Lens-Hood-for-Nikon-Canon-Sigma-Tamron-UK-/320824914695?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_c aps_hoods_adaptors_ET&hash=item4ab2a7b307)

Pomogłem? :mrgreen:

pysson
10-02-2015, 17:35
To odpowiedź z innego supportu:

"Dear Sir/Madam.
Thank you for your email.
The HB-24 is the dedicated lens hood for the 80-400mm lens in question. There are no other compatible lens hoods for this lens.
There may be third party lens hoods available however they have not been tested by Nikon and as a result I can not guarantee full compatibility.
I am sorry for any inconvenience this may cause you.
If there is anything else I can help you with please don't hesitate to contact me.

Kind Regards"

Pozdrawiam
pss

pysson
10-02-2015, 17:48
Może weź swój obietkyw i porównaj kołnierz do mocowania osłony z jakimś obiektywem, do którego pasują filtry 77 mm, np. 70-200.
Jeśli to to samo, możesz wybierać do woli w zamiennikach.

SerU
14-02-2015, 20:14
Może weź swój obietkyw i porównaj kołnierz do mocowania osłony z jakimś obiektywem, do którego pasują filtry 77 mm, np. 70-200.
Jeśli to to samo, możesz wybierać do woli w zamiennikach.

Niestety nie będzie to samo. Mam kilka szkieł z filtrem 77mm i tulipany nie są wymienne między nimi, bo poza średnicą gwintu także szerokość kołnierza i jego odsadzenie są istotne (o samym sposobie mocowania nie wspominając). Jedyne wyjście, to tak, jak napisałem wcześniej - kupić coś wkręcanego zamiast filtra.

adriansocho
16-02-2015, 21:57
Przyszła osłonka (nieoficjalna wersja HB-17) i pasuje, aczkolwiek przekręca się z lekkim oporem i opór blokady trzeba pokonać dwa razy. Ale za to siedzi prosto, tzn. najdłuższe płatki są idealnie u góry i u dołu. Polecam. Na pudełku pisze, że do AF-S 80-200/2.8D/VRED oraz 70-200/2.8G. Może zrobię fotki, prześlę też biednym chłopakom z NP info, że w razie przyszłych pytań mogą polecać tę właśnie osłonę do AF(nie-S) 80-400VR.