Zobacz pełną wersję : Pytanko do fotografów innej epoki: slajdy z filmu 120 6x9cm?
MorgothV8
16-01-2015, 09:52
Pytanko do fotografów z innej epoki
Prosiłbym o porady:
1. Czy istnieje sprzęt w którym mogę sobie oglądać (np. rzutnik, projektor oraz itp.) w którym mogę oglądać slajdy z filmu 120 format: 6x9 cm?
2. Jaki najtańszy rzutnik/projektor slajdów polecacie do standardowego filmu 135?
3. Czy jest jaka opcja "oprawiania" slajdów ze 120 6x9 i/lub ze 135?
Czy istnieje urządzenie łączące jednocześnie 1 i 2? Zapewne nie, ale czy istnieje w ogóle urządzenie dla 1?
Chodzi mi po prostu o slajdy z Nikosia F100 oraz Fuji GSW690, powstałe po wywołaniu Velvii.
W ogóle jak przechowujecie slajdy, jaki macie do nich sprzęt, czy może po prostu tniecie i wkładacie jako małe "zdjęcia" do albumu (tutaj mowa o filmie 120, bo ze 135 to malutkie klateczki - bez sensu do oglądania). A może jakaś lupa specjalna z podświetleniem, albo coś w tym guście?
Pozdr.
Wydaje mi się, że maksymalny format to 6x7.
2pompony
16-01-2015, 15:31
https://www.flickr.com/photos/49054932@N04/5456057709/
MorgothV8
16-01-2015, 18:18
A szkoda, bo mam już sporo slajdów 6x9 z Velvii 50.
Przy okazji - największy skaner w Mińsku to właśnie 6x7.
No ale skanowanie zdalne już mam opracowane.
A z linku podesłanego wychodzi że taki rzutnik to kosmos..... szkoda :(
wasilewk
16-01-2015, 19:34
Ze 120-ki robiłem slajdy 6x6 na PentaconieSix i oprawiałem w odpowiednie ramki. Rzutnik miałem jakiś... NRD-owski.
O 6x9 nie słyszałem - chyba tylko w specjalistycznych zastosowaniach.
Pzdr.
MorgothV8
16-01-2015, 19:40
OK thx.
Czyli to że nic na guglu nie znalazłem to nie przypadek.
Przy okazji - największy skaner w Mińsku to właśnie 6x7.
Zastanawiające. Przecież każdy lepszy płaszczak obsłuży 6x9, nie mówiąc o skanerach do średniego.
Zastanawiające. Przecież każdy lepszy płaszczak obsłuży 6x9, nie mówiąc o skanerach do średniego.
Podejrzewam, że nie mają ramek do maszyny labowej. Co do rzutnika, to te do rozmiaru 6x6 i 6x7 to jeszcze w miarę normalne rzutniki. Daje rade nawet do tego formatu ramki kupić. Do 6x9 musiałbyś chyba sam robić.
Maszyna labowa to chyba najgorszy skaner z możliwych.
A do dużych slajdów może epidiaskop? ;)
RobertMiernik
16-01-2015, 23:57
Najlepiej powiększalnik z długim obiektywem i mocniejszą niż zwykle lampą
MorgothV8
17-01-2015, 09:19
Nie mają ramek właśnie.
Płaszczaka to se sam mogę kupić.
A skanuję wysyłkowo Coolscanem.
Usunięto komercyjny link
Dlaczego linek usunięty ?
Szkoda...
MorgothV8
20-01-2015, 14:09
YYYY sorki, ja nikogo nie reklamuję.... tam po prostu skanowałem negatywy i slajdy.
No nic nie poradzę.
krzysztofz24
04-03-2015, 11:37
Co do rzutnika do malego obrazka, to lepiej nowy kupic niz uzywke.
Przerabialem dwie uzywki, w jednej siadl af-naprawa nieoplacalna. W drugiej zblokowal sie na amen
mechanizm zmieniajacy slajdy. No I bez problemu dostaniesz pasujace zarowki.
Ja mam reflecte, modelu nie pamietam a nie mam teraz jak sprawdzic.
Tylko wiesz troche zaczyna byc ciezko ze slajdami...na allegro tylko dwie osoby mialy Velvie 100 jak niedawno kupowalem.
Ale nie zniechecam;-).
Ciezko powiedziec, czy lepiej kupic nowy - ja kupilem uzywanego Pradovita pare lat temu i chodzi bez zajakniecia, ma rewelacyjny obiektyw - dzieki niemu dowiedzialem sie, ze Velvia tez ma ziarno ;]
dzieki niemu dowiedzialem sie, ze Velvia tez ma ziarno ;]
Ktoś Ci skopał wołanie slajdu ;)
Obawiam sie, ze nie sadze ;]
Ale byl (jest?) w Lublinie taki gosciu (pracowal w znanym zakladzie foto), kreowal sie na super znawce tajnikow wywolywania zarowno klisz cz-b jak i slajdow - tak zrypanych velvii i astii to jeszcze nigdy nie mialem (szarobure zafarby w cieniach i tym podobne jaja). Cz-b tez mu srednio wychodzilo, ale dzieki niemu zaczalem samodzielnie wolac swoje materialy.
Edyta dodaje, ze Leitz Colorplan 90/2,5 jest cholernie analityczny - wyraznie widac roznice pomiedzy szklami do Contaksa G a tzw. normalnymi do lustrzanek ;]
MorgothV8
09-03-2015, 15:29
No ja Velvię 100 kupuje w czarno-biale.pl. Na razie bez problemu dostępne.
Ale wołanie straszliwie drogie, 29,90.
Chociaż też trochę spuściłem z Tonu, i robię sobie też na Provii 160.
Z cz-b to Kodak T-Max 100.
Rzutnika na razie nie mam, po prostu robię odbitki u fotografa.
RobertMiernik
09-03-2015, 16:24
Nie wiem ile płacisz ale napisz do
[email protected] dobre zniżki u varianta mam i pewnie się dogadacie taniej.
MorgothV8
09-03-2015, 23:45
OK już wysłałem maila, dzięki, nie bardzo mogę u siebie poniżej 29 PLN znaleźć.
A czasami by się przydało np po 20 za kilka(naście) filmów.....
THX :)