Zobacz pełną wersję : Co po Nikonie D80?
Dzień dobry, zwracam się z serdeczną prośbą o poradę :) Po 8 latach mój D80 odmówił dalszej współpracy - postanowiłam pozwolić odejść mu na emeryturę. Jestem amatorką, która jednak lubi mieć ładne zdjęcia, z obróbką RAW też sobie jakoś radzę. Dodam jeszcze, że dostałam nowiutki obiektyw 18-105, który mogę jeszcze zwrócić/wymienić na zestaw, więc muszę szybko podjąć decyzję. Przez te 8 lat zmieniły się trochę moje potrzeby, pojawiły się dzieci, więc jest mniej czasu na fotograficzne wyprawy, za to dużo dynamicznych ujęć :) A więc, w skrócie:
- aparat nie musi być dużo lepszy od D80, ale też nie powinien być gorszy :)
- jak najmniejszy i lekki (co przy Nikonach chyba odpada)
- duuuużo zdjęć w ruchu
- filmy na akceptowalnym poziomie
- jasny, musi sobie dobrze radzić w gorszych warunkach oświetleniowych
- moje hobby: portrety
- cena: absolutne maksimum kompletu: 2500 (- 750 zl za obiektyw, który mam, jeśli ma zostać)
- z tego, co widzę, może być w tym zakresie D5100, D3200, D3300, ew. D5200. Coś jeszcze? Który wybrać?
Na horyzoncie pojawiają się też bezlusterkowce, podobają mi się ich gabaryty, ale nigdy nie robiłam czymś takim zdjęć, w internecie są sprzeczne opinie... Czy warto wziąć taki aparat pod uwagę? Jak naprawdę mają się te zdjęcia do lustrzanek pokroju D80? Jak już wspomniałam, jestem laikiem, ale to nie znaczy, że robię zdjęcia tylko na automacie...
Z góry dziękuję za pomoc.
Archibald6803
16-01-2015, 10:42
Jeżeli lustrzanka to ==>d5100 z N18-105 + N50/1.8 ; nie wiem czy nie byłoby korzystniej pod względem finansowym gdyby oddać obiektyw który już masz (skoro jest taka możliwość), zabrać kasę a następnie kupić ZESTAW z takim samym obiektywem. Trzeba sprawdzić.
Dlaczego tak ? Obiektywy w zestawie "parowane" są pod względem technicznym z body , a obiektywy osobno kupowane czasem mają problem z prawidłową współpracą z tym samym body.
Nie wiem jednak czy dla Ciebie lepszym rozwiązaniem jednak nie będzie jakiś bezlusterkowiec.
Proponuję się rozejrzeć. Może kierunek Sony ? Niedrogim (a dobrym) rozwiązaniem wydaje się być nieco starsza opcja :
NEX 3N + kit 16-50 + jakaś stałoogniskowa portretówka
EDIT ;
ja dzisiaj , gdybym był dokładnie w Twojej sytuacji sprzętowej i rodzinnej , kupiłbym zdecydowanie w/w bezlusterkowca
Albo Olympus E-pl5, dostępny z 2 obiektywami 14-12 i 40-150 za mniej niż 1800zł.
Edit:
AnnaP, wybierając wymienione przez Ciebie modele musisz liczyć się z tym, że mają one gorszą ergonomię niż D80 - mniej przycisków, pokręteł, mniejszy wizjer itp. Pod tym względem są niestety gorsze.
Jeśli chodzi o fotografowanie dzieci, niewątpliwą przewagą bezlusterkowców nad lustrzankami jest sprawny tryb live-view. A w przypadku wymienionego olympusa i sony dodatkowo podnoszony LCD. Pozwala to uzyskać dziecięcą perspektywę niekoniecznie kucając czy kładąc się na podłodze. I są dyskretniejsze - dzieci często rozpraszają się, kiedy podnosi się do oka lustrzankę z długą rurą.
Za poprzednikiem głos na epl5.
Moze nawet z jednym szkłem a do tego zuiko 45mm. Super do portretów.
Mały lekki ma wszystko co potrzeba
Jeśli ma być jasno, to faktycznie Epl5 + 14-42 za 1450 plus stałka 45 f/1,8 za 1060. Budżet zostanie przekroczony, ale tylko o 10zł ;)
Archibald6803
16-01-2015, 13:24
Ale po co kupować firmową portretówkę (jak ma się bardzo skromny budżet). Mało jest fantastycznych starszych szkieł manualnych za przysłowiowe parę złotych ? Przecież takie szkło to sama przyjemność .....
Wiem że do Nexa da się prawie wszystko podpiąć , dlatego napisałem o Nexie. Olympusa kompletnie nie znam ale może być tu podobnie .......; a jak tak to oba rozwiązania pewnie będą warte rozważenia jako alternatywa dla lustrzanki.
Zresztą , tak na mój ogląd , 90% amatorów nie potrzebuje lustrzanek.
pchelcok
16-01-2015, 14:32
Skoro dużo zdjęć w ruchu to manulane szkła odpadają :)
Archibald6803
16-01-2015, 14:36
Skoro dużo zdjęć w ruchu to manulane szkła odpadają :)
Przeczytaj uważnie pierwszy post autorki.
Ja pisząc to co napisałem powyżej założyłem, że do ruchu będzie zoom, a do portretu (manualna) stałka.
Dziękuję za odpowiedzi.
Czy naprawdę bezlusterkowiec za 1300-1500 zł pomoże zrobić zdjęcia tak samo dobre, jak amatorska lustrzanka?
Swojego D80 kupiłam 8 lat temu i przez ten czas mało interesowałam się nowościami - Nikon spełniał wszystkie moje fotograficzne potrzeby :) No i jestem mentalnie nadal na tym etapie, że aparaty dzielą się na "beznadziejne kompakty" i "fachowe lustrzanki", a to przez lata zmieniło się. Mam zresztą mały kompakt na spacery z dziećmi, ale jest tak beznadziejny, że leży w szafie. Tylko on był naprawdę z najniższej półki.
Gdyby mój Nikon nie padł, nie myślałabym o zmianie aparatu - choć ciężar stawał się już problemem. Ale skoro już zdecydowałam się na zakup czegoś nowego, to nie mogę mieć czegoś, co daje dużo mniejsze możliwości niż D80. Może to zabrzmi infantylnie, ale czułabym się autentycznie rozczarowana... Czy nie zrobię kroku wstecz, kupując nie-lustrzankę?
W środku te urządzenia są bardzo podobne do lustrzanek. Mają praktycznie takie same matryce światłoczułe jak lustrzanki. Różnią się głównie wizjerami i systemami autofokusa. I obiektywami.
Ale jeśli wolisz lustrzankę, to bierz. Tylko jeśli bierzesz pod uwagę serie D3000 i D5000, to weź pod uwagę, że to półka niższa niż D80.
No właśnie już teraz nie wiem, czy wolę, szczególnie po Waszych wpisach :) Do tej pory myślałam, że tylko lustrzanka. Oglądałam na szybko w sklepie bezlusterkowce i są takie cudownie lekkie... po prostu mam kiepskie (ale małe i niemiarodajne) doświadczenia z kompaktami. Na pewno nie jestem osobą, która musi "przyszpanować" wielkim aparatem. Lubię za to poeksperymentować z ustawieniami, ze światłem, pokręcić tu i tam, w CameraRaw podłubać, jak coś się nie uda... Z drugiej strony przy dzieciach mam na to coraz mniej czasu, potrzebuję wziąć aparat na spacer i zrobić dobre zdjęcie na szybko. Bezlusterkowce to dla mnie całkiem nowy temat.
Jeszcze dodam, że amator ze mnie, o technice zdania nie potrafię sklecić, ale mam chyba jakąś intuicję i wyczucie, jeśli chodzi o fotografię, tym moim D80 robiłam dla znajomych ze 3 plenery ślubne (oczywiście za dobre słowo) - żaden szał, po prostu dobrej jakości, naturalne zdjęcia - i podobały się. Jeśli bezlusterkowcem też się da, to czemu nie?
Nie mam większych aspiracji, tylko aparat musi być dla mnie choć trochę wyzwaniem :)
Archibald6803
16-01-2015, 17:30
Bezlusterkowiec to nie jest kompakt ! Kompakt nie ma wymiennych obiektywów , bezlusterkowiec i lustrzanka - tak.
Najprościej rzecz ujmując : bezlusterkowiec (jak sama nazwa wskazuje) to jest lustrzanka pozbawiona systemu luster w komorze. Wyostrzanie obrazu następuje poprzez detekcję fazy (lustrzanka też tak wprawdzie potrafi - poprzez system LV - tylko że mało kto w ten sposób jej używa). Ostrzenie przez detekcję fazy bywa bardziej precyzyjne niż za pomocą luster.
Jeżeli chodzi o możliwości zmian ustawień parametrów na puszce : zarówno w bezlusterkowcu jak i w lustrzance wszystkie parametry można sobie dowolnie zmieniać. W obu przypadkach można robić zdjęcia w RAW. To czy kpisz lustrzankę czy bezlusterkowca zależy tylko od Twoich preferencji i potrzeb.
Jak chce Ci się dźwigać cięższy sprzęt - kup lustrzankę , jak chcesz sprzęt nosić w torebce - kup bezlusterkowca.
W codziennej fotografii różnic jakościowych w zdjęciach nie zobaczysz.
Bezlusterkowiec to nie jest kompakt ! Kompakt nie ma wymiennych obiektywów , bezlusterkowiec i lustrzanka - tak.
Czemu bezlusterkowiec nie może być kompaktem? W tym przypadku kompaktem z wymienna optyką - jak często jest określany.
Archibald6803
17-01-2015, 10:31
Kwestia nazewnictwa. Skoro ktoś uważa, że bezlusterkowiec to kompakt z wymienną optyką to, idąc dalej tym torem myślowym, lustrzanka jest też kompaktem tyle że z wymienną optyką i systemem luster .....
Zresztą ; jakie to ma znaczenie ........
A jakie zdanie macie o Olympusie om-d e-m 10? Wszędzie tylko ochy i achy nad tym aparatem. To prawda czy czysty marketing? Czy warto dozbierać do niego pieniądze (tylko wtedy już nie ma mowy o innych obiektywach przez długi czas)?
Tu masz test aparatu na Optycznych :
http://www.optyczne.pl/262.1-Test_aparatu-Olympus_OM-D_E-M10-Wstęp.html
Dzięki, czytałam testy, ale chciałam spytać użytkowników, czy on jest taki super hiper, czy lepiej wybrać jednak coś tańszego. Po prostu rzuciło mi się w oczy, że w internecie nie pisze się prawie o wadach tego aparatu.
Olka jest forrum Olka. Poszukaj. Poczytaj.
Moim zdaniem: epl5 oraz normalne portretowe szkło z af da rade niebo lepiej niz d80 z kitem.
Omd10 kosztuje wiecej. Poza wizjerem nie ma nic co by było super. A szkło dobre musi byc.
Bez szkła zdjec nie ma. Wiec ja bym tańszy kupił.
Mam. Uzywam. Bardzo lubie.
Ps.
Na olku tez śmigają wszystkie szkła. Adapter i do przodu bez problemow.
megasnajper
17-01-2015, 14:49
Głowna różnica między epl5, a e-m 10 to wbudowany wizjer, do epl5 można ewentualnie dokupić zewnętrzny jeżeli kiedyś najdzie ochota, choć nie będzie to aż tak dobre rozwiązanie jak wbudowany.
Jeżeli dasz radę kadrować bez wizjera, to jak najbardziej epl5 będzie bardzo dobrym wyborem, jakością zdjęć nie będzie znaczących różnic między nim, a np. D5100 (Przynajmniej w moim odczuciu nie ma)
tbogdanowicz
17-01-2015, 19:46
Wielokrotnie miałem w rękach bezlusterkowce i o ile w lecie wszystko jest O.K., to w zimie gdy miałem rękawiczki, irytowała mnie wielkość i łatwość obsługi. Do zdjęć "u cioci na imieninach" czy podczas spaceru wszystko pasuje, ale gdy chcesz coś szybko zmienić w ustawieniach rzecz staje się uciążliwa. Kwestia czy ma to dla Ciebie znaczenie.
Przy bezlusterkowcach z powierzchnią matrycy odpowiadającą DX i więcej jakość jest praktycznie jak z lustrzanki, przy mniejszej powierzchni, ta odrobina światła jaką zabiera półprzepuszczalne lustro w połączeniu większą gęstością pikseli może robić różnicę. Znowu - czy jakość obrazu przy wysokich ISO ma dla Ciebie duże znaczenie. Jeśli nie robisz na wysokich ISO, to różnicy raczej nie zauważysz.
Pozostaje kwestia ceny. Nie mogę zrozumieć dlaczego bezlusterkowce są tak drogie??? Przecież tak szumnie zapowiadano, że dzięki uproszczeniu konstrukcji będą tańsze od lustrzanek. Czyżby producenci uparli się ze jednak muszą szybko dużo zarobić???
cezar1972
17-01-2015, 21:35
Moim zdaniem warto poważnie rozważyć zakup EPL5 Olympusa. Jest mały, świetnie wykonany, tani i robi bardzo dobre zdjęcia. W ogóle format m4/3 (Olympus i Panasonic) oferuje: duży wybór świetnych obiektywów, bezprzewodowe sterowanie lampami, fajne korpusy.
Ja przesiadłem się z D90 i po prawie roku użytkowania nie wyobrażam sobie targania lustrzanki na spacer do parku, czy wakacje (szczególnie w góry). Nie widzę różnicy w jakości zdjęć (wydruki do A4 - fotografia rodzinna i plenerowa), a na upartego body, lampę, zapasową baterię i 2-3 obiektywy mogę upchać po kieszeniach lub w niewielkiej torbie.
Dla mnie jedyną rzeczą na minus przy używaniu EPL5 jest stosunkowo mała ilość zdjęć, które można wykonać na jednym naładowaniu baterii (ale to można łatwo obejść zabierając dodatkową baterię).
Aparat kupiony, akurat trafiłam na dobrą cenę :) Mam nadzieję, że się polubimy :) Dziękuję za pomoc!
tbogdanowicz
18-01-2015, 17:40
Niech Ci dobrze służy :-).
Udanych kadrów życzę.
Dzięki :)
A jaki obiektyw stałoogn. do portretów będzie najlepszy do tego aparatu?
45mm zuiko zobacz
A Olek jak juz pisałem ma swoje forum...
Ciekawostka- jesli masz heliosa albo cokolwiek innego tez zapniesz.
Tylko af nie bedzie. Ale w portrecie da spokojnie rade. Wszystkie z m42 itd beda ostrzyc normalnie.
Ps.
Ja bardzo lubie 17mmf2,8. Tyle ze to inna ogniskowa jest...nie typowo portretowa. Ekwiwalent 35mm.
cezar1972
20-01-2015, 21:18
Typowa portretówka w m4/3 to 45 1.8. Obiektyw jest świetnie wykonany, bardzo ostry i stosunkowo niedrogi. Z droższych rzeczy warto zainteresować się Olympusem 75 1.8, Voigtlanderem 42,5 i Leicą 42,5.
Mariusz81
10-02-2015, 00:55
Mam pytanie, jak wygląda sprawa potwierdzenia ostrości w przypadku EPL5 (praca na ekranie) + manualne szkło M42. Jak sprawdzić czy ostrość została poprawnie ustawiona tam gdzie chcę?
Olympus 60mm to też fajny obiektyw.
Mam pytanie, jak wygląda sprawa potwierdzenia ostrości w przypadku EPL5 (praca na ekranie) + manualne szkło M42. Jak sprawdzić czy ostrość została poprawnie ustawiona tam gdzie chcę?
Sprawdzasz "na oko".
Ale spokojnie mozna focic. Bez obaw. Dasz rade.