Zobacz pełną wersję : Ustawienia kolorów - jakie?
Witam, robię zdjęcia w RAWach, wywołuje je w camera raw 6.7 i przechodzę do PS. Moje pytanie brzmi, jakich użyć najlepiej ustawień kolorów, aby zdjęcia wyglądały ok? Dodam, że obrabiam na laptopie, nie posiadam zewnętrznego monitora. Bardzo proszę o ustawienie krok po kroku, co tam najlepiej wybrać.
Ned Stark
15-01-2015, 23:15
Tak oczywiście. Zaraz ktoś tutaj tobie napisze kroczek po kroczku jeden jedyny przepis na obróbkę rawa. Po prostu jeszcze nikt niczego nie napisał bo te elaboraty są dosyć długie, więc teraz sto osób już pewnie pali klawiaturę ;-)
A teraz na poważnie:
nie ma czegoś takiego, ustawiasz tak jak chcesz, jak lubisz nikt tobie nie da przepisu bo go po prostu nie ma ;-)
"człowiek uczy się całe życie a i tak umiera głupi" - Najlepiej określa obróbkę rawa :)
Chodzi mi tylko o te ustawienia, które pojawiają się po skrócie ctrl+shift+k, jakie wartości najlepiej przyjąć.
Ned Stark
15-01-2015, 23:20
Ty pytasz o konfigurację photoshopa, a nie o obróbkę rawa.
W PS, po tym skrócie pojawia się okienko 'ustawienia kolorów' :)
nikoniarz
15-01-2015, 23:22
Chodzi mi tylko o te ustawienia, które pojawiają się po skrócie ctrl+shift+k, jakie wartości najlepiej przyjąć.
Ja mam "Europa 2".
Ja mam "Europa 2".
Czyli "Ustawienia koloru dla internetu w Europie 2", tak?
nikoniarz
15-01-2015, 23:26
Czyli "Ustawienia koloru dla internetu w Europie 2", tak?
Tak. Ale to było chyba domyślne ustawienie bo nigdy tam nic nie zmieniałem.
Ned Stark
15-01-2015, 23:27
A może jednak chcesz przepisa na rawa? :P 100 euro od pliku :D
Nie, dziękuję :p nie ma takiego przepisu, więc o niego nie prosiłam :) wszystko zależy od tego, co chce się uzyskać, a przepisów jest tyle, ile ludzi, którzy się tym zajmują :)
Ned Stark
15-01-2015, 23:32
O kobieta :D znaczy się dla kobiet zniżka :D http://www.optyczne.pl/16.1-poradnik-Zakl%C4%99cia_Photoshopa_-_wywo%C5%82ywanie_plik%C3%B3w_RAW.html