Zobacz pełną wersję : Drukarka wielkoformatowa Canon BJ-W3000
Dzisiaj, zupełnie przez przypadek, dostałem drukarkę, jak w tytule. Do użytkowania, od zaprzyjaźnionej firmy. Kiedyś w ramach jakiegoś projektu dofinansowywanego z UE kupili ten sprzęt, to było ładnych kilka lat temu (z 10?). Tylko później się okazało, że drukarka nie była potrzebna i jak zapytałem, czy kiedykolwiek była używana, to wszyscy patrzyli się po sobie i nikt nie był w stanie wygrzebać w czeluściach swojej pamięci takiego wydarzenia. Właściciel firmy stwierdził, że kilka razy na niej było coś wydrukowane... W każdym razie urządzenie jest praktycznie igła, funkiel nówka, nie śmigane.
Ja z kolei raz na jakiś czas potrzebuję druknąć coś w dużym formacie, zawsze jest to dokumentacja techniczna (nic fotograficznego), ale ma to miejsce na tyle rzadko, że ciągle odkładałem zakup plotera, bo jestem w stanie poradzić sobie inaczej (wydrukować na mieście, bądź w którejś z zaprzyjaźnionych firm). A tu dzisiaj hyc, wpadł mi gadżet w łapki. Właściciel stwierdził, że ja i tak tej drukarki częściej użyję, niż on.
No i tu zaczynają się schody. Bo po pierwsze, wszystko pozasychane. Na początek spróbuję odmoczyć głowice, może się uda. Kałamarze już zamówiłem. Zobaczymy. Jak się głowice nie odmoczą, będę musiał kupić nowe. Na szczęście jeszcze można.
No ale największy problem jest ze sterownikami. Ostatnie jakie są dostępne oficjalnie, to dla Win XP oraz 2000. I to jeszcze w wersji 32-bitowej. Na Siódemce i Ósemce nie idzie ich postawić.
I tu pytanie do bardziej oblatanych w temacie. Czy mogę mieć nadzieję, że istnieją gdzieś w internetach jakieś sterowniki alternatywne? Albo czy może da się użyć sterowników Canona, ale od innej, podobnej, nowszej drukarki?
Ostatecznym sposobem na jej użytkowanie będzie postawienie jakiegoś komputera z XP-kiem tylko do tego celu. I jak raz na ruski rok coś trzeba będzie wydrukować (PDFa), to z takiego komputera. Albo postawić sobie wirtualnego XP... Ale jak by się dało zaaplikować jakiś sterownik do 7-ki bądź 8-ki byłoby przefantastycznie.
http://www.driverscape.com/download/canon-bj-w3000
Niestety to nie jest takie hop-siup. Te programiki do zarządzania sterownikami tylko zarządzają sterownikami. Czyli sprawdzają, co jest w systemie i jak coś jest nieaktualne, to proponują pobranie aktualnego. Skąd? Ze strony producenta sprzętu lub z Microsoftu. A jak jakikolwiek sterownik nie jest zainstalowany, to w ogóle nie bierze pod uwagę. Już to przerobiłem. Ten i jeszcze kilka innych programów tego typu. Wszystkie działają identycznie. Mylące jest jedynie to, że jak się wpiszę frazę w googla, to jest to jeden z pierwszych wyników...
adriansocho
19-01-2015, 15:08
To jest główny sposób działania takich firm. Ja bym się w ogóle bał tego instalować na komputerze w obawie przed syfem, który to może zostawić.
Mnie by korciło, żeby postawić osobny komputerek (teraz maszynę z prockiem 2 GHz i 1-2 GB ramu można dostać za free, wystarczy popytać znajomych) z systemem np. Windows MX, który ma wgrane te sterowniki i udostępnia drukarkę zdalnie. Przy odrobinie sprytu ten komputerek z Windowsem stałby sobie bez monitora.
Tak se chyba ne da. Bo nawet, jeśli jakiś komputer udostępnia drukarkę, to instalując ją jako zdalną na innym komputerze, muszę mieć sterownik dedykowany dla systemu zdalnego. Inaczej. Jeżeli drukarka jest podłączona do komputera z XP i jest tam zainstalowany sterownik i z poziomu tego komputera udostępnię tę drukarkę, a później będę chciał ją zainstalować jako zdalną na komputerze z 7-ką, to i tak potrzebuję sterownika pod 7-kę. Generalnie rzeczona drukarka ma złącze jeszcze LPT (!), ale wtyknięty jest w nie printserver i mam urządzenie w sieci. Zrobiłem próbę i drukarka poszła na XPeku zwirtualizowanym pod 7-ką. Tylko testowałem to na dosyć leciwym lapku i ten wirtualny XP chodził jak nieszczęście. A na swojej maszynie mam 8-kę, a dla 8-ki nie jest dostępny microsoftowy Virtual PC. Jest dla 7-ki i dla 8.1, dla 8-ki niet. Taka ciekawostka. A jakoś nie chce mi się instalować 8.1, bo instalator pyszczy, że są jakieś dellowskie programy monitorujące... Musiałbym to wszystko odinstalowywać, później znowu instalować... Ale to nie problem. Jest w firmie kilka innych kompów z 7-ką, jakoś sobie poradzę.
Teraz czekam, bo musiałem jednak dwie głowice zamówić. Czarna się nie odmoczyła, a cyjanowa wyrzuca błąd, więc jest pewnie elektronicznie walnięta. Ale generalnie, jak wyłączyłem kolorwe drukowanie w menu, to drukarka poszła, tylko drukowała na przezroczyto. ;-)
Szkoda, że nie da się jakoś oszukać XPekowego sterownika. Muszę jeszcze pogooglać, czy czasem Hyper-V nie daje takiej możliwości. Bo to działa chyba podobnie, jak Pararells Desktop w jabolach. Nie mam za dużego doświadczenia z wirtualizacjami systemów. Może ktoś coś w tę stronę podpowie?
EDYTA:
Pytanie do kogoś, kto umi grzebać w sterownikach. 64-bitowa 8-ka nie przyjmuje 32-bitowego sterownika dla XP. To jest główny problem. Nie da się jakoś oszukać 8-ki? Np modyfikując plik *.inf?
Mozesz zdalnie wydrukowac przez teamviewera.
No w sumie jest to jakiś sposób...
Habilituję się teraz z Hyper-Vała. :-)
Albo postaw sobie tego xp'ka na drugiej partycji, jak rzadko drukujesz to chyba nie bedzie zbyt upierdliwe.
Wolę Hyper-V. Ta sama robota, a nie robi bordelu w partycjach. Poza tym, jak już będę chciał skorzystać, to nie muszę restartować komputera, tylko uruchamiam terminal, później wyłączam jak każdą inną aplikację. Aczkolwiek też mam problem, bo z kolei sterowników do karty sieciowej pod XP nie mogę znaleźć... Grr...
No dobra, udało się, bangla. :-) Wirtualny XP postawiony, drukarka zainstalowana. Jeszcze się muszę doszkolić z tej wirtualizacji, bo tam sporo innych fajnych opcji jest. Także dziękuję wszystkim którzy zabrali głos i próbowali pomóc. Na chwilę obecną sytuacja opanowana. No chyba, że by komuś coś jeszcze do głowy wpadło.
Jak byś miał jakieś pytania do hyper-v, to pytaj, może ktoś będzie w stanie Ci podpowiedzieć ;)
Pewnie miałbym kilka pytań, ale przyjąłem sporą dawkę wiedzy dzisiaj i muszę sobie to poukładać w głowie. ;-) Poza tym to już zupełnie nowy wątek należałoby utworzyć. :-) Ale chętnie się czegoś dowiem.
Takie pierwsze pytanie, które mi się nasuwa, to czy istnieje możliwość zmiany trybów wyświetlania pulpitu wirtualnego systemu? Mam tam do wyboru kilka rozdzielczości, ale żadna nie odpowiada rozdzielczości monitora HD. Więc albo mam okno mniejsze, niż pulpit albo mam okno większe (na którymś boku) niż pulpit i muszę przewijać. Jak dam na pełny ekran, to albo mam czarne paski dookoła, albo na którymś boku, po drugim boku muszę scrollować. Albo oba boki muszę scrollować. Te dostępne rozdzielczości są wszystkie w formacie 4:3. Gdzieś można je w konfiguracji przedefiniować? Mam uruchomione usługi integracji.
Przy wyłączonych usługach integracji miałem więcej trybów do wyboru, ale też żaden nie przystawał do rozdzielczości natywnej monitora.
adriansocho
20-01-2015, 00:03
W innych systemach wirtualizacji rozmiar okna jest zależny od parametrów (i możliwości) emulowanej karty graficznej i chyba tylko to jest ograniczeniem.
Taka wirtualna karta raczej nie powinna mieć problemów z wyświetleniem rozdzielczości HD, skoro na liście dostępnych trybów jest 1600x1200 i taki tryb działa bez problemu, tylko mam scrollowanie w pionie. :-)
Tak sobie jeszcze poczytałem i pooglądałem różne rzeczy o Hyper-V i już wiem, że to nie jest rozwiązanie dedykowane do tego rodzaju problemów (wydrukowanie czegoś tam spod XPka). To jest potężne narzędzie, dla którego trzeba mieć sensowne zastosowanie. W moim przypadku to jak wbijanie gwoździa kafarem. :-) Owszem wbije się tego gwoździa całkiem skutecznie, ale nie będzie to najwygodniejszy sposób, a wykorzysta się może jakieś 0.1% możliwości kafara. :-)
Dla takich jak ja Microsoft daje Virtual PC, który prawdopodobnie oparty jest na którejś wersji Hyper-V, ale nie ma tych wszystkich bajerów, tej całej skalowalności, zarządzalności itd. Ot, takie rozwiązanie click-and-go. Tylko dla Win8 nie ma Virtual PC. Są jakieś patenty, żeby jakoś przeszczepić, ale to się wiąże z ingerencją w integralność systemu, a ja się nie chce w takie rzeczy bawić. Na razie jest ok, osiągnąłem to, co chciałem osiągnąć. Kiedyś może, w wolnej chwili, podniosę system do 8.1.
A dla Hyper-V będę miał chyba inne zastosowanie, takie bardziej zgodne z jego przeznaczeniem. ;-) Generalnie fajna technologia, podoba mi się.
Ja ostatnio sporo pracuję z hyper-v, ale w zastosowaniach trochę innych ;) Konsolidacja serwerów i wirtualizacja praktycznie całości obciążenia. O ile z grafiką nie jestem w stanie pomóc, szczególnie w tak archaicznym systemie jak XP, to jeżeli chodzi o sieć, konfigurację, to w ramach wolnego czasu może będę coś w stanie podpowiedzieć.
Warto zauważyć jak szybko Microsoft stworzył technologię wirtualizacji która jest bardzo poważnym konkurentem na rynku i ma bardzo bogaty zestaw możliwości. Brzmi to trochę jak reklama, ale sam byłem zaskoczony jak szybko hyper-v się rozwinęło.
Majek, po postawieniu VM z Windows Xp zaisntalowales Intergration Services (chyba tak sie to nazywa - nie jestem pewny nazwy bo czesciej pracuje z VMware)
Jest to paczka driverow dla VMki. Moze wtedy bedziesz mial dostep do wiekszej rozdzielczosci.